Science-Technology - General Knowledge Questions and Answers updated on Jun 2019

Science-Technology-General Knowledge Questions and Answers

|   316844

General Knowledge questions and answers from General science

GK questions from Physics,Chemistry and Biology

 

1. The satellite of Ecuador which was damaged on collision with Russian debris in   space?
     Ans: Pegasus. This is the first and only satellite

 

2. The Indian Space Research Organization (ISRO) Navigation centre was set up at _______________
    Ans: Byalalu, about 40 km from Banglore

 

3. The acronym ________  means billion of operations per second
     Ans: GB

 

4. A technology to provide high speed internet access over telephone wiring:

       Ans: ADSL

5.Which device is used to study the way and object behaves when the air flows over it?
      Ans: Wind Tunnel

 

6. The part of a computer that shows visual information on a screen.
      Ans: Visual Display Unit (VDU)

 

7. What are the machines used to check the progress of unborn babies still in the mother’s womb?
      Ans: Ultra Sound Machines

 

8. A type glass that is highly resistant to heat.
      Ans: Borosilicate Glass

 

9. The process of killing diseases producing micro organism in food items by heat.
      Ans: Pasteurization

 

10. Tuberculosis is caused by it.
      Ans: Bacteria

 

11. Which country in the world has maximum number of robots working?

      Ans : Japan

 

12. What is the name of the instrument that measures wind speed?
      Ans : Anemometer

 

13. A device used to measure the strength of magnetic field.
      Ans: Magnetometer

 

14. A strip of flexible plastic with magnetic coating that is used to record sound and pictures.
      Ans: Magnetic Tape

 

15. A method of growing plants without soil.
      Ans: Hydroponics

 

16. Electricity produced from falling water.

      Ans: hydroelectricity

 

17. The fear of being out of mobile phone contact is known as?

      Ans: Nomophobia

 

18. In which year did IT Act came into force in India?

      Ans: 2000

 

19. A new technology which provides the ability to create an artificial world and have people interact with it is called ?

     Ans: Televirtuality

 

20.The device used for locating submerged object sunder sea is-

Sonar

 

feedback