Wipro Technologies Whole-Testpaper Contributed by Ajmal updated on Jul 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now
Wipro |   6862

Wirpo
1          Quantitative /analytical reasoning (20 questions)
2          Verbal ability (20 questions)
3          Technical section (10questions)

Section-A Quantitative /analytical reasoning

1. Rajeev obtained 76, 65, 82, 67 and 85 marks (out in 100) in English, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology.What are his average marks?
A.  65 
B.  69
C.  72 
D.  75
Ans-D

2. A library has an average of 510 visitors on sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a sunday is
A.  250
B.  276
C.  280
D.  285
Ans-D

3. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs.529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and Band C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?
  A.  Rs.315
B.  Rs.345
C.  Rs.355
D.   Rs.375
Ans-B

4. P can complete a work in 12 days working 8 hours a day,Q can complete the same work in 8 days working 10 hours a day. If both P and Q work together, working 8 hours a day, in how many days can they complete the work?
  A.  5x5/11
B.  5x6/11
C.  6x5/11
D.  6x6/11
Ans-A

5. Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after he sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?
A.   2197 ft 
B.  2420 ft
C.  2500 ft 
D.   2629 ft
Ans-B

6. A person croses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?
  A.  3.6
B.  7.2
C.  8.4 
D.  10
Ans-B

7. A train 150 m long is running with a apecd of 68 kmph. In what time will it pass a man who is running at 8 kmph in the same direction in which the train is going?
  A.   6sec.
B.   7sec. 
C.   9sec.
D.   11sec.
Ans-C

8. Two trains 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 kmph and 45 kmph respectively. In how much time will they cross each other, if they are running in the same direction ?
A.   72 sec 
B.  132 sec
C.  192 sec 
D.   252 sec
Ans-D

9.  Today is Thursday. The day after 59 days wil be?
A.  Sunday 
B.  Monday
C.  Tuesday 
D.  Wednesday
Ans-A

10. A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through
  A.   145°
B.   150°
C.  155°
D.  160°
Ans-C

11. Daya has a brother Anil. Daya is the son of Chandra, Bimal is Chandra s father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal?
  A.   Son
B.   Grandson 
C.   Brothers
D.   Grandfather
Ans-B

12. If A+ B means A is the mother of B; A/ B means A is the brother of B and A x B means A is the son of B and A- B means A is the daughter of B, which of the following means C is the niece of D?
  A.  C- P / D
B.  D X P- C
C.  D-C
D.  P + D / c
Ans-A

13. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting ?
A.  Between B and D
B.  Between B and C
C.  Between E and D
D.  Between C and E
Ans-B

14. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.
A.  Rs. 1900
B.  Rs. 2660
C.  Rs. 2800
D.  Rs. 2840
Ans-B

15. Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs.. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?
A.  7 : 6 : 10
B.  12 : 15 : 16
C.  42 : 45 : 56
D.  Cannot be determined
Ans-B

16. In question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.
Statements: All mangoes are golden in colour. No golden-coloured things are cheap.
Conclusions:
   1. All mangoes are cheap.
   2. Golden-coloured mangoes are not cheap.
A.  Only conclusion I follows
B.  Only conclusion II follows
C.  Either I or II follows
D.  Neither I nor II follows
E.  Both I and II follow
Ans-B

17. Fill the blank in the middle of the series or end of the series.
CMM, EOO, GQQ, _____, KUU
A.  GRR
B.  GSS
C.  ISS
D.  ITT
Ans-C

18. Read paragraph carefully and answer the question given below it.

The future of women in India is quite bright and let us hope that they will justify their abilities by rising to the occasion. Napoleon was right when he declared that by educating the women we can educate the whole nation. Because a country can never rise without the contribution of 50% of their population.
The passage best supports the statement that:
A.  India is striving hard for the emancipation of women.
B.  all women should be well educated.
C.  a nation can progress only when women are given equal rights and opportunities as men.
D.  women ought to be imparted full freedom to prove their worth and contribute to the  progress of the nation.
Ans-D

19. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?
Ans- 7/8

20. If people is coded as PLPOEE, how is trend coded?
A.  TNERD 
B.  DNERT
C.  NDETR
D.  TRDNE
Ans-A


Section-B  Verbal Ability
1. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?
Ramesh is as tall if not, taller than Mahesh.
A.  not as tall but
B.  not so tall but as
C.  as tall as, if not
D.  as if not
E.  No correction required
Ans-C

2. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?
One of my drawbacks is that I do not have to tolerance of ambiguity.
A.  do not have
B.  cannot have
C.  am not
Ans-A

3. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.
  Catching snakes can be hazardous for people untrained in the art.
A.  tricky
B.  harmful
C.  difficult
D.  dangerous
Ans-D

4. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.
The tablet alleviated the pain, and the patient was soon feeling much better.
A.  mitigated
B.  moderated
C.  removed
D.  lightened
Ans-A

5. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase.
In a literary work obscurity cab be a virtue.
A.  clarity
B.  precision
C.  definiteness
D.  specificity
Ans-A

6. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase.
The minister gave a public speech on the controversial subject to precipitate the matter.
A.  aggravate
B.  create
C.  defer
D.  push
Ans-C
7. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
I saw a ...... of cows in the field.
A.  group
B.  herd
C.  swarm
D.  flock
Ans-B

8. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
  ...... of old paintings is a job for experts.
A.  Resurrection
B.  Retrieval
C.  Restoration
D.  Resumption
Ans-C

9. Choose the correct meaning of proverb/idiom,
To cry wolf
A.  To listen eagerly
B.  To give false alarm
C.  To turn pale
D.  To keep off starvation
E.  None of these
Ans-B

10. Choose the correct meaning of proverb/idiom,
To be above board
A.  To have a good height
B.  To be honest in any business deal
C.  They have no debts
D.  To try to be beautiful
E.  None of these
Ans-B

11. Select the pair which has the same relationship.
  HOPE:ASPIRES
A.  love:elevates
B.  film:flam
C.  fib:lie
D.  fake:ordinary
Ans-C

12. Select the pair which has the same relationship.
CORPOREAL:SPIRITUAL
A.  mesa:plateau
B.  moron:savant
C.  foreigner:immigrant
D.  pedagogue:teacher
Ans-B

13. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
They have built a perfect dam across the river.
A.  Across the river a perfect dam was built.
B.  A perfect dam has been built by them across the river.
C.  A perfect dam should have been built by them.
D.  Across the river was a perfect dam.
Ans-B

14. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.
You need to clean your shoes properly.
A.  Your shoes are needed to clean properly.
B.  You are needed to clean your shoes properly.
C.  Your shoes need to be cleaned properly.
D.  Your shoes are needed by you to clean properly.
Ans-C

15. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
His father ordered him to go to his room and study.
A.  His father said, "Go to your room and study."
B.  His father said to him, "Go and study in your room."
C.  His father shouted, "Go right now to your study room"
D.  His father said firmly, "Go and study in your room."
Ans-A

16. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech
She said that her brother was getting married.
A.  She said, "Her brother is getting married."
B.  She told, "Her brother is getting married."
C.  She said, "My brother is getting married."
D.  She said, "My brother was getting married."
Ans-C

17. In question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.
1. at  2. it  3. Take  4. once  5. away  
A.  23514
B.  14352
C.  32514
D.  53214
E.  42315
Ans-C

18. Read the sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.
A.  I could not put up in a hotel
B.  because the boarding and lodging charges
C.  were exorbitant
D.  No error.
Ans-A

19. Rearrange the following six sentences in proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below.
   1. Chandrakanth was shocked when he realised that the leg had lost sensation.
   2. when he tried to get up, he felt his leg was very heavy.
   3. He had to lie down hopelessly, till he saw a flash light
   4. It was an odd night time and hence nobody heard his voice.
   5. Due to sudden sprain chandrakanth fell down.
   6. Nervous with this realisation, he called out for help.

Q1. Which of the following should be the first sentence ?
A.  1
B.  2
C.  3
D.  4
E.  5
Ans-E

Q2. Which of the following should be the fourth sentence ?
A.  1
B.  2
C.  6
D.  4
E.  5
Ans-C

20. Find the correctly spelt word.
A.  Velnerable
B.  Vulnarable
C.  Vulnerable
D.  Valnerable
Ans-C

Section-C Technical

1. Which bitwise operator is suitable for turning off a particular bit in a number?
A.  && operator
B.  & operator
C.  || operator
D.  ! operator
Ans-B

2. Point out the error in the program
#include<stdio.h>
int f(int a)
{
  a > 20? return(10): return(20);
}
int main()
{
    int f(int);
    int b;
    b = f(20);
    printf("%d\n", b);
    return 0;
}
A.  Error: Prototype declaration
B.  No error
C.  Error: return statement cannot be used with conditional operators
D.  None of above
Ans-C

3. Which two are valid constructors for Thread?

   1. Thread(Runnable r, String name)
   2. Thread()
   3. Thread(int priority)
   4. Thread(Runnable r, ThreadGroup g)
   5. Thread(Runnable r, int priority)

A.  1 and 3
B.  2 and 4
C.  1 and 2
D.  2 and 5
Ans-C

4. Which command is used to copy all files having the string chap and any two characters after that to the progs directory?(UNIX)
A.  cp chap?? progs
B.  cp chap* progs
C.  cp chap[12] /progs/*.*
D.  cp chap?? /progs/*
E.  None of the above
Ans-A

5. What command is used with vi editor to search a pattern in the forward direction?(LINUX)
A.  ??
B.  //
C.  ?
D.  /
E.  None of the above
Ans-D

6. Which of the following is not a logical data-base structure?
A.  tree
B.  relational
C.  network
D.  chain
E.  All of the above
Ans-D

7. The strictest transaction isolation level provided by SQL Server is called:
A.  REPEATABLE READ.
B.  SERIALIZABLE.
C.  READ COMMITTED.
D.  READ UNCOMMITTED
Ans-B

8. Identify the class name for the following code: ABC123 course();(ODL)
A.  ABC123
B.  course
C.  course()
D.  All of the above.
ANs-A

9. The ________ ensures that only one IC is active at a time to avoid a bus conflict caused by two ICs writing different data to the same bus.
A.  control bus
B.  control instructions
C.  address decoder
D.  CPU
Ans-C

10.The 8085A is a(n):
A.  16-bit parallel CPU
B.  8-bit serial CPU
C.  8-bit parallel CPU
D.  none of the above
Ans-C

feedback