Wipro Technologies Whole-Testpaper Contributed by Varun updated on Jul 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now
Wipro |   9830

WIPRO

1        Quantitative /analytical reasoning (20 questions)

2          Verbal ability (20 questions)

3          Technical section (10questions)

 

Section-A Quantitative \analytical reasoning

 

1. there are two sections A and B of a class consisting of 36 and 44 students respectively. If the average weight of section A is 40kg and that of section B is 35kg, find the average weight of the whole class?

 

2. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his averages by 3.Find his average after 17th inning?

            A.  19

            B.  29

            C.  39

            D.  49

Ans-C

 

3. Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after he sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?

            A.   2197 ft    

            B.  2420 ft

            C.  2500 ft      

            D.   2629 ft

Ans-B

 

4. . A and B can do a piece of work in 18 days; Band C can do it in 24 days A and C can do it in 36 days. In how many days will A, Band C finish it together and separately?

 

5. A man can do a job in 15 days. His father takes 20 days and his son finishes it in 25 days. How long will they take to complete the job if they all work together?

            A.  Less than 6 days  

            B. exactly 6 days

            C. approximately 6.4 days     

            D. more than 10 days

Ans-C

 

6.  A, B and C are employed to do a piece of work for Rs.529. A and B together are supposed to do 19/23 of the work and Band C together 8/23 of the work. What amount should A be paid?

            A.  Rs.315      

            B.  Rs.345

            C.  Rs.355      

            D.   Rs.375

Ans-B

 

7. A train 150 m long is running with a apecd of 68 kmph. In what time will it pass a man who is running at 8 kmph in the same direction in which the train is going?

            A.   6sec.        

            B.   9sec.

            C.   19sec.      

            D.   11sec.

Ans-B

 

8. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 3 1/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges ?

            A.  2.5 min     

            B.  3 min

            C.  3.2 min     

            D.  3.5 min

Ans-B

 

9. Look at this series: 22, 25, 21, 24, 20, 23, ... What number should come next?

A.        22       

B.        24

C.        25       

D.        19

Ans-D

 

10. Look at this series: V, VIII, XI, XIV, __, XX, ... What number should fill the blank?

A.        IX       

B.        XXIII

C.        XV     

D.        XVII

Ans-D

 

11.  A clock is set at 5 a.m. The clock loses 16 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 10 p.m. on 4th day?

            A.   9 p.m       

            B.   10 p.m

            C.   11 p.m     

            D.   12 p.m

Ans-C

 

12. Find at what time between 8 and 9 o'clock will the hands of a clock be in the same straight line but not together.

            A.   10x11/10

            B.   10x10/11

            C.   11x10/11

            D.   12x10/11

Ans-B

 

13. Rahul’s mother is the only daughter of Monika’s father. How is Monika’s husband related to Rahul?

            A.   Uncle       

            B.   Father

            C.   Grandfather         

            D.   Data inadequate

Ans-B

 

14. If Z X T -S X U +P, what is U to Z.

            A.  Grandmother        

            B.  Grandfather

            C.  Father       

            D.  Cannot be determined

Ans-A

 

15. Pointing towards a person in a photograph, Anjali said,”He is the only son of the father of my sister’s brother .” How is that person related to Anjali?

            A.   Mother    

            B.   Father

            C.   Maternal uncle     

            D.   None of these

Ans-D

 

16. A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting ?

A.        Between B and D      

B.        Between B and C

C.        Between E and D      

D.        Between C and E

Ans-B

 

17. A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?

A.        A        

B.        X

C.        S         

D.        Z

Ans-B

 

18. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

            A.  CHRONRD         

            B.  DSOESPI

            C.  ESJTPTF  

            D.  ESOPSID

Ans-A

 

19. In a certain code INSTITUTION is written as NOITUTITSNI. How is PERFECTION written in that code?

            A.  NOICTERFREP  

            B.  NOITCEFERP

            C.  NOITCEFRPE     

            D.  NOITCEFREP

Ans-D

 

20.       If Go =32, SHE = 49, then SOME will be equal to

            A.  56

            B.  58

            C.  62

            D.  64

Ans-A

 

Section-B  Verbal Ability

 

1. Find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A.        I could not put up in a hotel

B.        because the boarding and lodging charges

C.        were exorbitant

D.        No error.

Ans-A

 

2. Find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A.        One of the members   

B.        expressed doubt if

C.        the Minister was an atheist.   

D.        No error.

Ans-B

 

3. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

ALERT

A.        Energetic        

B.        Observant

C.        Intelligent       

D.        Watchful

Ans-D

 

4. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

SYNOPSIS

A.        Index  

B.        Mixture

C.        Summary        

D.        Puzzles

Ans-C

 

5. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase

I thought about her a lot during the following months.

A.        succeeding     

B.        proceeding

C.        preceding       

D.        receding

Ans-C

 

6. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase

She used to disparage her neighbor every now and then.

A.        please 

B.        praise

C.        belittle

D.        denigrate

Ans-B

 

7. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

           

 

If you smuggle goods into the country, they may be ...... by the customs authority.

A.        possessed       

B.        punished

C.        confiscated     

D.        fined

Ans-C

 

8. In sentence given  below, four words which are lettered (A), (B), (C) and (D) have been printed in bold type, one which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt.The letter of that word is answer

A.        I ordered him to keep quite   

B.        but he disobeyed

C.        and continued

D.        shouting

E.         All correct

Ans-A

 

9. In question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. him              2. the               3. To                4. charge          5. handover      

A.        42531 

B.        51342

C.        41352 

D.        45231

E.         52431

Ans-E

 

10. Directions to Solve

In question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Then

P :        it struck me

Q :       of course

R :       suitable it was

S :        how eminently

The Proper sequence should be:

A.        SPQR 

B.        QSRP

C.        PSRQ 

D.        QPSR

Ans-C

 

11. Which of phrases given below the sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

A.        initials 

B.        signatures

C.        pictures           

D.        middle names

E.         No correction required

Ans-A

 

12. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

He has no money now ......

A.        although he was very poor once

B.        as he has given up all his wealth

C.        because he was very rich once

D.        because he has received huge donation

E.         because he was very greedy about wealth

Ans-B

 

13. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Because he believes in democratic principles, he always ......

A.        decides all the matters himself

B.        listen to others views and enforces his own

C.        shown respect to others opinions if they match his own

D.        reconciles with the majority views and gives us his own

E.         imposes his own views on others

Ans-D

 

14. The first and sixth sentence are given in the begining. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.

S1:       I keep on flapping my big ears all day.

P :        They also fear that I will flip them all away.

Q :       But children wonder why I flap them so.

R :       I flap them so to make sure they are safely there on either side of my head.

S :        But I know what I am doing.

S6:       Am I not a smart, intelligent elephant?

The Proper sequence should be:

A.        SRQP 

B.        QPSR

C.        QPRS 

D.        PSRQ

Ans-B

 

15. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

A person of good understanding knowledge and reasoning power

A.        Expert

B.        Intellectual

C.        Snob   

D.        Literate

Ans-B

 

16. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence

A style in which a writer makes a display of his knowledge

A.        Pedantic         

B.        Verbose

C.        Pompous        

D.        Ornate

Ans-A

 

17. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

She said that her brother was getting married.

A.        She said, "Her brother is getting married."

B.        She told, "Her brother is getting married."

C.        She said, "My brother is getting married."

D.        She said, "My brother was getting married."

Ans-C

 

18. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech

He exclaimed with joy that India had won the Sahara Cup.

A.        He said, "India has won the Sahara Cup"

B.        He said, "India won the Sahara Cup"

C.        He said, "How! India will win the Sahara Cup"

D.        He said, "Hurrah! India has won the Sahara Cup"

Ans-D

 

19. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

Who is creating this mess?

A.        Who has been created this mess?

B.        By whom has this mess been created?

C.        By whom this mess is being created?

D.        By whom is this mess being created?

Ans-D

 

20. Select the pair which has the same relationship.

HOPE:ASPIRES

A.        love:elevates   

B.        film:flam

C.        fib:lie  

D.        fake:ordinary

Ans-C

 

Section-C Technical

 

1. What is static memory allocation?

 

2. What is the output of the program?

#include<stdio.h>

int main()

{

    extern int a;

    printf("%d\n", a);

    return 0;

}

int a=20;

 

Ans-20

 

3. What are the basic concepts of object oriented programming?

 

4. What are the types of STL containers?

 

5. What is the coding pattern for using a JDBC driver?

 

6. Describe and contrast a trigger and a procedure.

 

7. Which command is used to copy all files having the string chap and any two characters after that to the progs directory?

A.        cp chap?? progs

B.        cp chap* progs

C.        cp chap[12] /progs/*.*

D.        cp chap?? /progs/*

E.         None of the above

Ans-A

 

8. What hardware architectures are not supported by Ret Hat?

A.        SPARC

B.        IBM-compatible

C.        Alpha

D.        Macintosh

E.         None of the above

Ans-A

 

9. Format flags may be combined using

A.        the bitwise OR operator (|)

B.        the logical OR operator (||)

C.        the bitwise AND operator (&)

D.        the logical AND operator (&&)

Ans-A

 

10. What is the difference between the 8031 and the 8051?

A.        The 8031 has no interrupts.

B.        The 8031 is ROM-less.

C.        The 8051 is ROM-less.

D.        The 8051 has 64 bytes more memory.

feedback