Wipro Technologies Whole-Testpaper Contributed by Rejish updated on Jul 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now
Wipro |   7006

Wipro

1          Quantitative /analytical reasoning (20 questions)

2          Verbal ability (20 questions)

3          Technical section (10questions)

 

Section-A analytical reasoning

 

1. The average of four consecutive even numbers is 27. Find the largest of these numbers?

Ans-30

 

2. There were 35 students in a hostel. Due to the admission of 7 new students, ;he expenses of the mess were increased by Rs. 42 per day while the average expenditure per head diminished by Rs 1. Wbat was the original expenditure of the mess?

 

Ans-Rs 420

 

3. Worker A takes 8 hours to do a job. Worker B takes 10 hours to do the same Job.How long should it take both A and B, working together but independently, to do the same job?

Ans- 40/9 days

 

4. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. How many days does B alone take to do the same job?

Ans- 7 ½ days

 

5. A dog takes 4 leaps for every 5 leaps of a hare but 3 leaps of a dog are equal to 4 leaps of the hare. Compare their speeds.

Ans-16:15

 

6. I walk a certain distance and ride back taking a total time of 37 minutes. I could walk both ways in 55 minutes. How long would it take me to ride both ways?

Ans- 19 minutes

 

7. A train is moving at a speed of 132 km/br. If the length of the train is 110 metres, how long will it take to cross a railway platform 165 metres long?

Ans-7 ½ sec

 

8. A train 220 m long is running with a speed of 59 kmph.. In what will it pass a man who is running at 7 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

Ans- 12 sec

 

9. At what time between 2 and 3 o'clock will the hands of a clock be together?

 

10. A bag contains 6 white and 4 black balls .2 balls are drawn at random. find the probability that they are of same colour

Ans-7/15

 

11. M is the father of N who is the son of V. In order to know the relation of M to P, which of the statement/statements is/are necessary?

   1. P is the brother of V.

   2. The daughter of N is the granddaughter of V.

A.        Only (1)          

B.        Only (2)

C.        Either (1) or (2)          

D.        (1) and (2) both

Ans-A

 

12. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

A.        P and A are cousins

B.        P is the maternal uncle of A

C.        Q is the maternal grandfather of A

D.        C and P are sisters

Ans-B

 

13. A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?

A.        A        

B.        X

C.        S         

D.        Z

Ans-B

 

14. There are 8 houses in a line and in each house only one boy lives with the conditions as given below:

   1. Jack is not the neighbour Siman.

   2. Harry is just next to the left of Larry.

   3. There is at least one to the left of Larry.

   4. Paul lives in one of the two houses in the middle.

   5. Mike lives in between Paul and Larry.

If at least one lives to the right of Robert and Harry is not between Taud and Larry, then which one of the following statement is not correct ?

 

A.        Robert is not at the left end.

B.        Robert is in between Simon and Taud.

C.        Taud is in between Paul and Jack.

D.        There are three persons to the right of Paul.

Ans-C

 

15. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

1. Police          2. Punishment             3. Crime          4. Judge           5. Judgement  

 

A.        3, 1, 2, 4, 5     

B.        1, 2, 4, 3, 5

C.        5, 4, 3, 2, 1     

D.        3, 1, 4, 5, 2

Ans-D

 

16. Arrange the words given below in a meaningful sequence.

   1. Index    2. Contents    3. Title    4. Chapters    5. Introduction

A.        2, 3, 4, 5, 1

B.        3, 2, 5, 1, 4

C.        3, 2, 5, 4, 1

D.        5, 1, 4, 2, 3

Ans-C

 

17. questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer

Question: How many children does M have ?

Statements:

   1. H is the only daughter of X who is wife of M.

   2. K and J are brothers of M.

A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

C.        Either I or II is sufficient

D.        Neither I nor II is sufficient

E.         Both I and II are sufficient

Ans-D

 

18. Question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusion and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: Some doctors are fools. Some fools are rich.

Conclusions:

   1. Some doctors are rich

   2. Some rich are doctors.

A.        Only conclusion I follows

B.        Only conclusion II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-D

 

19.  Read the paragraph and answer the question that follows

Due to enormous profits involved in smuggling, hundreds of persons have been attracted towards this anti-national activity. Some of them became millionaires overnight. India has a vast coastline both on the Eastern and Western Coast. It has been a heaven for smugglers who have been carrying on their activities with great impunity. There is no doubt, that from time to time certain seizures were made by the enforcement authorities, during raids and ambush but even allowing these losses the smugglers made huge profits.

 

The passage best supports the statement that

A.        smuggling hampers the economic development of a nation.

B.        smuggling ought to be curbed.

C.        authorities are taking strict measures to curb smuggling.

D.        smuggling is fast increasing in our country owing to the quick profit it entails.

Ans-D

 

20. Here are some words translated from an artificial language.

tamceno means sky blue

cenorax means blue cheese

aplmitl means star bright

Which word could mean "bright sky"?

A.        cenotam          

B.        mitltam

C.        raxmitl

D.        aplceno

Ans-B

 

 

Section-B  Verbal Ability

 

1. In question given below, a part of the sentence is italicized and underlined. Below are given alternatives to the italicized part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

Will you kindly open the knot?

A.        untie   

B.        break

C.        loose   

D.        No improvement

Ans-A

 

2. In question given below, a part of the sentence is italicized and underlined. Below are given alternatives to the italicized part which may improve the sentence. Choose the correct alternative

The company goes to great length to ensure that employees can be comfortable in their work environment.

A.        are comfortable          

B.        will be comfortable

C.        should be comfortable

D.        No improvement

Ans-A

 

3. Which of phrases given below the sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

I need not offer any explanation regarding this incident - my behaviour is speaking itself.

A.        will speak to itself      

B.        speaks for itself

C.        has been speaking      

D.        speaks about itself

E.         No correction required

Ans-=B

 

4. Which of phrases given below the sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

He is too important for tolerating any delay.

A.        to tolerate       

B.        to tolerating

C.        at tolerating    

D.        with tolerating

E.         No correction required

Ans-A

 

5. choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

She said that her brother was getting married.

A.        She said, "Her brother is getting married."

B.        She told, "Her brother is getting married."

C.        She said, "My brother is getting married."

D.        She said, "My brother was getting married."

Ans-C

 

6. choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

.  The man said, "No, I refused to confers guilt."

A.        The man emphatically refused to confers guilt.

B.        The man refused to confers his guilt.

C.        The man told that he did not confers guilt.

D.        The man was stubborn enough to confers guilt.

Ans-A

 

7. choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

You can play with these kittens quite safely.

A.        These kittens can played with quite safely.

B.        These kittens can play with you quite safely.

C.        These kittens can be played with you quite safely.

D.        These kittens can be played with quite safely.

Ans-D

 

8. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

ASCEND

A.        Leap   

B.        Grow

C.        Deviate           

D.        Mount

Ans-D

 

9. . Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

GARNISH

A.        Paint   

B.        Garner

C.        Adorn 

D.        Abuse

Ans-C

 

10. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

EXPAND

A.        Convert          

B.        Condense

C.        Congest          

D.        Conclude

Ans-B

 

11. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

ENMITY

A.        Important       

B.        Unnecessary

C.        Friendship      

D.        Likeness

Ans-C

 

12. In question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence.

1. was              2. and              3. Suresh         4. kind             5. loving           

A.        31425 

B.        54213

C.        34251 

D.        15243

Ans-A

 

13. Select the pair which has the same relationship.

HOPE:ASPIRES

A.        love:elevates   

B.        film:flam

C.        fib:lie  

D.        fake:ordinary

Ans-C

 

14. Select the pair which has the same relationship

CORPOREAL:SPIRITUAL

A.        mesa:plateau   

B.        moron:savant

C.        foreigner:immigrant   

D.        pedagogue:teacherAns-B

 

15. Choose the correct meaning of proverb/idiom

To drive home

A.        To find one's roots     

B.        To return to place of rest

C.        Back to original position        

D.        To emphasise

Ans-D

 

16. Choose the correct meaning of proverb/idiom

To leave someone in the lurch

A.        To come to compromise with someone

B.        Constant source of annoyance to someone

C.        To put someone at ease

D.        To desert someone in his difficulties

Ans-D

 

Questions(17-19)   Read the paragraph given below and answer the questions.

But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him. I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered. But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving. They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

 

17.The author did not want to shoot the elephant because he

A.        was afraid of it

B.        did not have the experience of shooting big animals

C.        did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm

D.        did not find the elephant to be ferocious

Ans-B

 

18. The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies

A.        being totally unconcerned

B.        pretending to be very busy

C.        a very superior attitude

D.        calm, dignified and affectionate disposition

Ans-D

 

19. From the passage it appears that the author was

A.        an inexperienced hunter         

B.        kind and considerate

C.        possessed with fear    

D.        a worried man

Ans-B

 

20. Find the correctly spelt word.

A.        Eflorescence   

B.        Efllorescence

C.        Efflorescence 

D.        Efflorascence

Ans-C

 

 

Section-C technical questions

 

1. The circuits in the 8085A that provide the arithmetic and logic functions are called the:

A.        CPU

B.        ALU

C.        I/O

D.        none of the above

Ans-B

 

2. What protocol(s) is(are) allowed a user to retrieve her/his mail from the mail server to her/his mail reader?

A.        POP3

B.        FTP

C.        MAP

D.        All of the above

E.         None of the above

Ans-A

 

3. What command is used to print a file?(linux)

A.        lp

B.        pg

C.        prn

D.        print

E.         None of the above

Ans-A

 

4. Which command will be used with vi editor to replace text from cursor to right?(UNIX)

A.        r

B.        R

C.        s

D.        S

E.         None of the above

Ans-B

 

5. Which of the following commands is used to copy a file wb from the programs directory into a file called wbx in the misc directory?(UNIX)

A.        copy programs/wb misc/wbx

B.        cp programs/wb misc/wbx

C.        tar programs/wb misc/wbx

D.        copy a:programs/wb b:misc/wbx

E.         None of the above

Ans-B

 

6. The DROP TABLE statement(SQL):

A.        deletes the table structure only.

B.        deletes the table structure along with the table data.

C.        works whether or not referential integrity constraints would be violated.

D.        is not an SQL statement.

Ans-B

 

7. The SQL statement to create a view is:

A.        CREATE VIEW.

B.        MAKE VIEW.

C.        SELECT VIEW.

D.        INSERT VIEW.

Ans-A

 

8. A certain fiber-optic cable has the following characteristics: n1 = 1.82 and n2 = 1.73. What is the value of θc?

A.        71.90º 

B.        0.95º

C.        18.1º   

D.        1.81º

Ans-A

 

9. Light may be propagated along a fiber-optic cable in which of the following modes?

A.        multimode step index

B.        single-mode step index

C.        multimode graded index

D.        all of the above

Ans-D

 

10. Which of the following are valid calls to Math.max?(JAVA)

   1. Math.max(1,4)

   2. Math.max(2.3, 5)

   3. Math.max(1, 3, 5, 7)

   4. Math.max(-1.5, -2.8f)

A.        1, 2 and 4

B.        2, 3 and 4

C.        1, 2 and 3

D.        2, 3 and 4

Ans-A

 

feedback