TNPSC Question-Paper |   863

TNPSC Question-Paper

Tamil Nadu Public Service Commission (TNPSC) Solved Question Paper

1. Public Distribution System is aimed at—
(A) Providing food security to the poor
(B) To prevent hoarding and black marketing
(C) To prevent overcharging by traders
(D) All ofthe above
Ans: (D)

2. Who among the following released “Citizens guide to fight corruption” ?
(A) Ministry of Family Welfare
(B) Consumer Co?operative Societies
(C) Central Vigilance Commission
(D) Transparency International
Ans: (D)

3. Which of the following is not included in Human Development Index ?
(A) Life Expectary
(B) Real per Capita Income
(C) Social Inequality
(D) Adult Literacy
Ans: (C)

4. Which state is the largest producer of tobacco in India ?
(A)Gujarat
(B)Andhra Pradesh
(C)Karnataka
(D)Madhya Pradesh
Ans:(B)

5.One horned rhinoceros is found in the following states—
(A)Arunachal Pradesh and Tripura
(B)West Bengal and Assam
(C)Arunachal Pradesh and Assam
(D)West Bengal and Tripura
Ans:(B)

6.Which of the following is different from the remaining three ?
(A)Haematite
(B)Magnetite
(C)Limonite
(D)Bauxite
Ans:(D)

7.States with the highest and lowest density of population in India are respectively—
(A)Uttar Pradesh and Arunachal Pradesh
(B)West Bengal and Arunachal Pradesh
(C)Uttar Pradesh and Sikkim
(D)West Bengal and Sikkim
Ans:(B)

8.Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a)Hirakud Project
(b)Haldia Refinery
(c)Tarapur Nuclear Station
(d)Kudremukh Hills
1.West Bengal
2.Orissa 
3.Karnataka
4.Maharashtra
Codes: (a) (b) (c) (d)
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 3 4
Ans:(C)

9.Arrange the following in decreasing order of size and select the correct answer from the codes given below—
1.Jupiter
2.Uranus
3.Earth
4.Saturn
Codes:
(A)1,4,3,2
(B)4,1,2,3
(C)1,4,2,3
(D)4,1,3,2
Ans:(C)

10.Arrange the following from west to east and select the correct answer from the codes given below—
1.London
2.Lisbon
3.Frankfurt
4.Beirut
Codes:
(A)1,2,3,4
(B)2,1,3,4
(C)2,1,4,3
(D)1,2,4,3
Ans:(B)

11. Match the following and select the correct answer from the codes given below—
(a)Kenya
(b)Uganda
(c)Uzbekistan
(d)Ukraine
1.Tashkent
2.Nairobi
3.Kiev
4.Kampala
Codes: (a) (b) (c) (d)
(A) 4 2 1 3
(B) 2 4 1 3
(C) 2 4 3 1
(D) 4 2 3 1
Ans:(B)

12.Maximum strength of Lok Sabha as stipulated in the Constitution of India is—
(A) 547
(B) 545
(C) 552
(D) None of these
Ans:(C)

13.Which of the following political parties is not a national party as recognized by the Election Commission of India ?
(A)Nationalist Congress Party
(B)Bahujan Samaj Party
(C)Communist Party of India
(D)Samajwadi Party
Ans:(D)

14.Consider the following statements with respect to qualification to become the member of Rajya Sabha and select the correct answer from the codes given below—
1.should be atleast 30 years of age 
2. should be registered as a voter on the list of voters in the state from which the candidate is to be elected 
3.should not hold office of profit under the state 
Codes:
(A)1 and 2 are correct
(B)1 and 3 are correct
(C)2 and 3 are orrect
(D)1,2 and 3 arecorrect

15.The 44th Amendment in the Constitution of India removed the following right from the category of Fundamental Right—
(A)Freedom of speech
(B)Constitutional remedies
(C)Property 
(D)Freedom of religion
Ans:(C)

16. Which among the following sectors contributes most to the GDP of India?
(A)Primary sector
(B)Secondary sector
(C)Tertiary sector
(D)All three contribute equally
Ans:(C)

17.Which is the final authority in India to approve Five Year Plans ?
(A)Union Council of Ministers
(B)Planning Commission
(C)Prime Minister
(D)None of these
Ans:(D)

18.Who is called the pioneer of liberalization of Indian Economy ?
(A)Dr.Manmohan Singh
(B)P.V. Narsimha Rao
(C)Dr.Bimal Jalan
(D)P.Chidambaram
Ans:(A) 

19.Green Index has been developed by—
(A)World Bank’s environmentally and socially sustainable development division 
(B)United Nations environment programme 
(C)United Nations development programme
(D)Kyoto Protocol
Ans:(B)

20.Public Distribution System is aimed at—
(A)Providing food security to the poor 
(B) To prevent hoarding and black ?marketing
(C)To prevent overcharging by traders 
(D) All of the above
Ans:(D)

21.Who among the following released “Citizens guide to fight corruption”?
(A)Ministry of Family Welfare
(B)Consumer Co ? operative Societies
(C)Central Vigilance Commission
(D)Transparency International
Ans:(D)

22.Which of the following is not included in Human Development Index?
(A)Life Expectary
(B)Real per Capita Income
(C)Social inequality
(D)Adult Literacy
Ans:(C)

23.Bharat Nirman includes (select the correct answer from the codes given below)—
1.Bring an additional one crore hectares under assured irrigation
2.To provide road connectivity to all villages that have a population of 2000 
3.To give telephone connectivity to the remaining villages
Codes:
(A)1 and 2 are correct
(B)1 and 3 are correct
(C)2 and 3 are correct
(D)None of the above
Ans:(B)

24.What is the size of the eleventh five year plan of India?
(A)Rs.3,64,471 crore
(B)Rs.36,447 crore
(C)Rs.36,44,718 crore
(D)Rs.3,64,47,185crore
Ans:(C)

25.Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below—
1.In Beijing Olympics, Abhinav Bindra won gold medal in 10 metres rifle shooting.
2.In Beijing Olympics,Sushil Kumar won bronze medal in fly weight boxing.
Codes:
(A)1 is correct
(B)2 is correct
(C)Both are correct
(D)None of these
Ans:(A)

26.When did India last win a hockey gold medal at the Olympics ?
(A)1964 Tokyo
(B)1972 Munich
(C)1976 Montreal
(D)1980 Moscow
Ans:(D)

27.This great hockey player was the prolific goal scorer (24 goals approximately) in 1932 and 1936 Olympics. There was demand in the media to celebrate his birth centenary on 8th September 2008.
He spent his later life in Gwalior. Identify him‚
(A)Dhyan Chand
(B)Captain Roop Singh
(C)Gurmeet Singh
(D)A.I.S. Dara
Ans:(A)

29.Virendra Sehwag scored his second triple century in the test cricket. He became only the third player in the history to do so. The other two are—
(A)Brian Lara and Gary Sobers
(B)Donald Bradman and Wally Hammond
(C)Gary Sobers and Wally Hammond
(D)Donald Bradman and Brian ara
Ans:(D)

30.Who among the following won the Rajeev Gandhi Khel Ratna Award last year (2008)?
(A)M.S. Dhoni
(B)Vishwanathan Anand
(C)Abhinav Bindra
(D)Sachin Tendulkar
Ans:(A)

feedback