Tata Consultancy Services Whole-Testpaper Contributed by Sandeep updated on Oct 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now

TCS
ROUND 1                                        35 questions - 80 minutes
Aptitude test               Negative Marking - 1/3rd
                                                                                     
The correct answer is:

(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement (II) alone is sufficient but statement (I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.

1. What is John's age?

(I) In 15 years John will be twice as old as Dias would be
(II) Dias was born 5 years ago

Ans. (C)

2. What is the distance from city A to city C in kms?

(I) City A is 90 kms from City B
(II) City B is 30 kms from City C

Ans. (D)

3.Is A=C ? A, B ,C are real numbers

(I) A-B=B-C
(II) A-2C = C-2B

Ans. (C)

4. What is the 30th term of a given sequence ?

(I) The first two terms of the sequence are 1,1/2
(II) The common difference is -1/2

Ans. (A)

5.Was Avinash early, on time or late for work?

(I) He thought his watch was 10 minutes fast
(II) Actually his watch was 5 minutes slow

Ans. (D)

6. What is the value of A if A is an integer?

(I) A4 = 1
(II) A3 + 1 = 0

Ans. (B)

7. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and
finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?

(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km

Ans. (b)

8. X's father's wife's father's granddaughter uncle will be related to X as

(a) Son
(b) Nephew
(c) Uncle
(d) Grandfather

Ans. (c)

9. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31

(a) 43
(b) 33
(c) 41
(d) 45

Ans. (a)

10. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678. Then the code for the word
"MANGO" would be

(a) 82357
(b) 89343
(c) 84629
(d) 82347

Ans. (d)

11. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be

(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI

Ans. (a)

12. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels
6km towards west. Where is he with respect to his starting position?

(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west

Ans. (c)

13. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the
truth at the same time

(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14

Ans.(b)

14. Susan can type 10 pages in 5 minutes. Mary can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages can
they type in 30 minutes?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 65
E. 75

Ans: E

15. Six bells commence tolling together and toll at intervals 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes how
many times they toll together.

a) 4

b) 10

c) 15

d) 16

Ans: d)

 


16) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
a)6:00 am  b) 6:40am  c) 7:40  d) 7:00  e) 8:00


17) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?

18) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

19) A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes, fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week


20) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?

21) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5. Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?

22. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.

23. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
Ans. BC = 4 cm.

24. Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.

25. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.

26. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same a those in the original number, but they are in reverse order. The ten's place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46

27.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

28.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?
Ans.18 hours.

29. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9

30. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. Of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs.

31. A wizard named Nepo says "I am only three times my son's age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old." How old is Nepo?
Ans. 360 years old.

32.For a motorist there are three ways going from City A to City C. By way of bridge the distance is 20 miles and toll is $0.75. A tunnel between the two cities is a distance of 10 miles and toll is $1.00 for the vehicle and driver and $0.10 for each passenger. A two-lane highway without toll goes east for 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.
1. Which is the shortest route from B to C
(a) Directly on toll free highway to City C
(b) The bridge
(c) The Tunnel
(d) The bridge or the tunnel
(e) The bridge only if traffic is heavy on the toll
free highway

Ans. (a)


2. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the
(a) tunnel
(b) bridge
(c) bridge or tunnel
(d) toll free highway
(e) bridge and highway

Ans. (a)


3. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice of the bridge or the tunnel ?
(a) Whether his wife goes with him
(b) scenic beauty on the route
(c) Traffic conditions on the road, bridge and tunnel
(d) saving $0.25 in tolls
(e) price of gasoline consumed in covering additional
10 miles on the
bridge

Ans. (a)


4. In choosing between the use of the bridge and the tunnel the chief factor(s) would be:
I. Traffic and road conditions
II. Number of passengers in the car
III. Location of one's homes in the center or outskirts of one of the cities
IV. Desire to save $0.25
(a) I only
(b) II only
(c) II and III only
(d) III and IV only
(e) I and II only

Ans. (a)


33 .The letters A, B, C, D, E, F and G, not necessarily in that order, stand for seven consecutive integers from 1 to 10 D is 3 less than A B is the middle term F is as much less than B as C is greater than D G is greater than F
1. The fifth integer is
(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F

Ans. (a)


2. A is as much greater than F as which integer is less than G
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Ans. (a)


3. If A = 7, the sum of E and G is
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
(e) 16

Ans. (a)

4. A - F = ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) Cannot be determined

Ans. (a)


5. An integer T is as much greater than C as C is greater than E. T can be written as A + E. What is D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) Cannot be determined

Ans. (a)


6. The greatest possible value of C is how much greater than the smallest possible value of D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Ans. (a)

34.
1. All G's are H's
2. All G's are J's or K's
3. All J's and K's are G's
4. All L's are K's
5. All N's are M's
6. No M's are G's
1. If no P's are K's, which of the following must be true?
(a) All P's are J's
(b) No P is a G
(c) No P is an H
(d) If any P is an H it is a G
(e) If any P is a G it is a J

Ans. (a)


2. Which of the following can be logically deduced from the conditions stated?
(a) No M's are H's
(b) No M's that are not N's are H's
(c) No H's are M's
(d) Some M's are H's
(e) All M's are H's

Ans. (a)

3. Which of the following is inconsistent with one or more of the conditions?
(a) All H's are G's
(b) All H's that are not G's are M's
(c) Some H's are both M's and G's
(d) No M's are H's
(e) All M's are H's

Ans. (a)


4. The statement "No L's are J's" is
I. Logically deducible from the conditions stated
II. Consistent with but not deducible from the conditions stated
III. Deducible from the stated conditions together with the additional statement "No J's are K's"

(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) II and III only
(e) Neither I, II nor III

Ans. (a)

35.In country X, democratic, conservative and justice parties have fought three civil wars in twenty years. TO restore stability an agreement is reached to rotate the top offices President, Prime Minister and Army Chief among the parties so that each party controls one and only one office at all times. The three top office holders must each have two deputies, one from each of the other parties. Each deputy must choose a staff composed of equally members of his or her chiefs party and member of the third party.
1. When Justice party holds one of the top offices, which of the following cannot be true
(a) Some of the staff members within that office are justice party members
(b) Some of the staff members within that office are democratic party members
(c) Two of the deputies within the other offices are justice party members
(d) Two of the deputies within the other offices are conservative party members
(e) Some of the staff members within the other offices are justice party members.

Ans. (a)


2. When the democratic party holds presidency, the staff of the prime minister's deputies are composed
I. One-fourth of democratic party members
II. One-half of justice party members and one-fourth of conservative party members
III. One-half of conservative party members and one-fourth of justice party members.

(a) I only
(b) I and II only
(c) II or III but not both
(d) I and II or I and III
(e) None of these

Ans. (a)


3. Which of the following is allowable under the rules as stated:
(a) More than half of the staff within a given office belonging to a single party
(b) Half of the staff within a given office belonging to a single party
(c) Any person having a member of the same party as his or her immediate superior
(d) Half the total number of staff members in all three offices belonging to a single party
(e) Half the staff members in a given office belonging to parties different from the party of the top office holder in that office.
Ans. (a)


4. The office of the Army Chief passes from Conservative to Justice party. Which of the following must be fired.

(a) The democratic deputy and all staff members belonging to Justice party
(b) Justice party deputy and all his or hers staff members
(c) Justice party deputy and half of his Conservative staff members in the chief of staff office
(d) The Conservative deputy and all of his or her staff members belonging to Conservative party
(e) No deputies and all staff members belonging to conservative parties.

Ans. (a)

Round 2
Technical & Managerial Round
Round 3
HR round

 

feedback