TCS |   7431

TCS

TCS

Aptitude questions-35

 

1. Which number replaces the question mark?

Ans-4

 

2. Which letter should go in the empty circle?

Ans-D

 

3. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability taht the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5?

Ans-9/20

 

4. A man can hit a target once in 4 shots. If he fires 4 shots in succession, what is the probability that he will hit his target?

Ans-175/256

 

5. In a class, there are 15 boys and 10 girls. Three students are selected at random. The probability that 1 girl and 2 boys are selected, is:

Ans-21/46

 

6. Ravi and Kumar are working on an assignment. Ravi takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Kumar takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?

A.        7 hours 30 minutes     

B.        8 hours

C.        8 hours 15 minutes     

D.        8 hours 25 minutesAns-C

 

7. 5 men and 2 boys working together can do four times as much work as a man and a boy. Working capacities of a woman and a boy are in the ratio

Ans-2:1

 

8. A can complete a project in 20 days and B can complete the same project in 30 days. If A and B start working on the project together and A quits 10 days before the project is completed, in how many days will the project be completed?

Ans-18 days

 

9. Translate from an imaginary language into English. Then, look for the word elements that appear both on the list and in the answer choices.

Here are some words translated from an artificial language.

plekapaki means fruitcake

pakishillen means cakewalk

treftalan means buttercup

Which word could mean "cupcake"?

A.        shillenalan      

B.        treftpleka

C.        pakitreft         

D.        alanpaki

Ans-D

 

10. Which of the following words would correctly decode the word ZHOFRPH if the simple alphabet shifting code is used?

A. ARTISTS  

B. COMPUTE

C. MAILING            

D. MAILING

Ans-D

 

11. If GIVE is coded as 5137 and BAT is coded as 924, how is GATE coded?

            A.  5427         

            B.  5724

            C.  5247         

            D.  2547

Ans-C

 

12. If in a Certain language, ENTRY is coded as 12345 and STEADY is coded as 931785, then state which is the correct code for the given word.

ENDEAR

            A.  524519     

            B.  174189

            C.  128174     

            D.  124179

Ans-C

 

13. In a certain language ,MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?

            A. CPNCBX  

            B. CPNCBZ

            C. CPOCBZ  

            D. CQOCBZ

Ans-B

 

14. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

A.        2         

B.        3

C.        18       

D.        21

Ans-A

 

15.       The difference between two numbers is 1365. When the larger number is divided by the smaller one, the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller number is

            A.  240           

            B.  270

            C.  295           

            D.  360

Ans-B

 

16. What is the value of M and N respectively? If M39048458N is divisible by 8 and 11; Where M and N are single digit integers?

Ans-6,4

 

17.       5.8 ×2.5 + 0.6 ×6.75 + 139.25= ?

            A.  157.30      

            B.  157.80

            C.  158.40      

            D.  160.30

Ans-B

 

18. A man earns on the first day and spends Rs. 15 on the next day. He again earns Rs. 20 on the third day and spends Rs. 15 on the fourth day. If he continues to save like this, how soon will he have Rs. 60 in hand?

Ans- on 17th day

 

19. Let x, y and z be distinct integers. x and y are odd and positive, and z is even and positive. Which one of the following statements cannot be true?

(1) (x-z)2 y is even

(2) (x-z)y2 is odd

(3) (x-z)y is odd

(4) (x-y)2z is even

Ans-(1)

 

20. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?

A.        210     

B.        1050

C.        25200 

D.        21400

Ans-C

 

21. In how many ways can the letters of the word EDUCATION be rearranged so that the relative position of the vowels and consonants remain the same as in the word EDUCATION?

Ans-4!*5!

 

22. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, 'LOGARITHMS', if repetition of letters is not allowed?

            A.  40

            B.  400

            C.  5040         

            D.  2520

Ans-C

 

23. How many arrangements can be mado out of the letters of the word 'ENGINEERING' ?

Ans-277200

 

24. A students was asked to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7, 9, 15, 13, 8, 19, 17, 21, 14 and x. He found the mean to be 12. What should be the number in place of x?

Ans-7

 

25. The average age of a group of 12 students is 20 years. If 4 more students join the group, the average age increases by 1 year. The average age of the new students is

ANs-24

 

26. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

A.        250     

B.        276

C.        280     

D.        285

Ans-D

 

27. A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 4 o'clock, the true time is:

Ans-4 pm

 

28. How often between 11 O'clock and 12 O'clock are the hands of the clock together at an integral number value?

Ans-5

 

29. A clock is set at 5 a.m. The clock loses 16 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 10 p.m. on 4th day?

            A.   9 p.m       

            B.   10 p.m

            C.   11 p.m     

            D.   12 p.m

Ans-C

 

30. A circle of maximum possible size is cut from a square sheet of board. Subsequently, a square of maximum possible size is cut from the resultant circle. What will be area of the final square?

(1)        75% of the of the original square

(2)        50% of the size of the original square

(3)        75% of the size of the circle

(4)        25% of the size of the original square

Ans-(2)

 

31. If ABC is a right angle triangle with angle A = 900 and 2s = a + b + c, where a > b > c where notations have their usual meanings, then which one of the following is correct?

(1)        (s – b) (s – c) > s (s – a)                                  

(2)        (s – a) (s – c) > s (s – b)

(3)        (s – a) (s – b) < s (s – c)                                  

(4)        4s (s – a) (s – b) (s – c) = bc

ANs-(3)

 

32. Find the area of the sector covered by the hour hand after it has moved through 3 hours and the length of the hour hand is 7cm.

Ans-38.5 sq cm

 

33. problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain

All the trees in the park are flowering trees.

Some of the trees in the park are dogwoods.

All dogwoods in the park are flowering trees.

If the first two statements are true, the third statement is

A.        true

B.        false

C.        uncertain

Ans-A

 

34. Read the question carefully and choose the correct answer.

In a four-day period Monday through Thursday each of the following temporary office workers worked only one day, each a different day. Ms. Johnson was scheduled to work on Monday, but she traded with Mr. Carter, who was originally scheduled to work on Wednesday. Ms. Falk traded with Mr. Kirk, who was originally scheduled to work on Thursday. After all the switching was done, who worked on Tuesday?

A.        Mr. Carter

B.        Ms. Falk

C.        Ms. Johnson

D.        Mr. Kirk

Ans-D

 

35. The logic problems in this set present you with three true statements: Fact 1, Fact 2, and Fact 3. Then, you are given three more statements (labeled I, II, and III),and you must determine which of these, if any, is also a fact. One or two of the statements could be true; all of the statements could be true; or none of the statements could be true. Choose your answer based solely on the information given in the first three facts.

Fact 1:             Jessica has four children

Fact 2:             Two of the children have blue eyes and two of the children have brown eyes.

Fact 3:             Half of the children are girls.

If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?

I:          At least one girl has blue eyes.

II:        Two of the children are boys.

III:       The boys have brown eyes.

A.        I only

B.        II only

C.        II and III only

D.        None of the statements is a known fact.

Ans-B

 

feedback