TCS |   3967

TCS

TCS

 

ROUND 1                                        35 questions - 80 minutes

Aptitude test                                                                           Negative Marking - 1/3rd
 

1. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

A. Rs. 375      

B. Rs. 400

C. Rs. 600      

D. Rs. 800

Ans : A

 

2. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

A. 120 m        

B. 240 m

C. 300 m        

D. None of these

Ans : B

 

 Directions to Solve

Each of the questions given below consists of a statement and / or a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement(s) is / are sufficient to answer the given question. Read the both statements and

    * Give answer (A) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

    * Give answer (B) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

    * Give answer (C) if the data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

    * Give answer (D) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

    * Give answer(E) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

 

3.  A man mixes two types of rice (X and Y) and sells the mixture at the rate of Rs. 17 per kg. Find his profit percentage.

I. The rate of X is Rs. 20 per kg.

II. The rate of Y is Rs. 13 per kg.

A. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer

C. Either I or II alone sufficient to answer

D. Both I and II are not sufficient to answer

E. Both I and II are necessary to answer

Ans: D

 

4.  By selling a product with 20% profit, how much profit was earned?

I. The difference between cost and selling price is Rs. 40.

II. The selling price is 120 percent of the cost price.

A. I alone sufficient while II alone not sufficient to answer

B. II alone sufficient while I alone not sufficient to answer

C. Either I or II alone sufficient to answer

D. Both I and II are not sufficient to answer

E. Both I and II are necessary to answer

Ans :A

 

5. A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:

A. 14 years     

B. 19 years

C. 33 years     

D. 38 years

Ans : A

 

6. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

A. Rs. 4991    

B. Rs. 5991

C. Rs. 6001    

D. Rs. 6991

Ans : A

 

7. In how many different ways can the letters of the word 'CORPORATION' be arranged so that the vowels always come together?

A. 810

B. 1440

C. 2880          

D. 50400

E. 5760

Ans : D

 

8. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

A. 4    

B. 10

C. 15  

D. 16

Ans : D

 

9. Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

A. 648

B. 1800

C. 2700          

D. 10800

Ans : B

 

10. A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A. 4 litres, 8 litres  

B. 6 litres, 6 litres

C. 5 litres, 7 litres  

D. 7 litres, 5 litres

Ans : B

 

11. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

A. 50 km        

B. 56 km

C. 70 km        

D. 80 km

Ans : A

 

12. Reena took a loan of Rs. 1200 with simple interest for as many years as the rate of interest. If she paid Rs. 432 as interest at the end of the loan period, what was the rate of interest?

A. 3.6        

B. 6

C. 18          

D. Cannot be determined

E. None of these

Ans : B

 

13. Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

A. 5 : 7 : 8 

B. 20 : 49 : 64

C. 38 : 28 : 21        

D. None of these

Ans : B

 

14. What will be the day of the week 15th  August, 2010?

A. Sunday      

B. Monday

C. Tuesday     

D. Friday

Ans : A

 

15. A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?

A. 2.91 m       

B. 3 m

C. 5.82 m       

D. None of these

Ans: A

 

16. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

A. 2    

B. 3

C. 18  

D. 21

E. None of these

Ans ; A

 

17. If 2994 ÷ 14.5 = 172, then 29.94 ÷ 1.45 = ?

A. 0.172         

B. 1.72

C. 17.2

D. 172

Ans : C

 

18. If  5a = 3125, then the value of 5(a-3) is:

A. 25  

B. 125

C. 625

D. 1625

Ans: A

 

19. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

A. 6 hours      

B. 10 hours

C. 15 hours     

D. 30 hours

Ans: C

 

20. If log 27 = 1.431, then the value of log 9 is:

A. 0.934         

B. 0.945

C. 0.954         

D. 0.958

Ans: C

 

21.  find the odd  man out    396, 462, 572, 396, 427, 671, 264

A. 396

B. 427

C. 671

D. 264

Ans: B

 

22. From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

A. 149 m        

B. 156 m

C. 173 m        

D. 200 m

Ans: C

 

23. There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?

A. Rs. 2160    

B. Rs. 3120

C. Rs. 3972    

D. Rs. 6240

E. None of these

Ans: C

 

24. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

A. 588 apples 

B. 600 apples

C. 672 apples 

D. 700 apples

Ans: D

 

25. The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4.20, is:

A. 0º   

B. 10º

C. 5º   

D. 20º

Ans ; B

 

26. A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the hall is:

A. 720

B. 900

C. 1200          

D. 1800

Ans : C

 

27. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the digits are reversed. The number is:

A. 18  

B. 24

C. 42  

D. 81

Ans : B

 

28. The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?

A. Rs. 1200    

B. Rs. 2400

C. Rs. 4800    

D. Cannot be determined

E. None of these

Ans : B

 

29. In a mixture 60 litres, the ratio of milk and water 2 : 1. If the this ratio is to be 1 : 2, then the quantity of water to be further added is:

A. 20 litres     

B. 30 litres

C. 40 litres      

D. 60 litres

Ans : D

 

30. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

A. 4    

B. 5

C. 6    

D. 10

Ans : B

 

Directions to Solve

The following bar chart shows the composition of the GDP two countries (India and Pakistan).

Composition of GDP of Two Countries

31.  If the total GDP of Pakistan is Rs. 10,000 crore, then a GDP accounted for by Manufacturing is ?

A. Rs.200 crore          

B. Rs.600 crore

C. Rs.2,000 crore       

D. Rs.6,000 crore

Answer: Option C

 

32.  What fraction of India's GDP is accounted for by Services ?

A. (6/33)th     

B. (1/5)th

C. (2/3)rd       

D. None of these

Answer: Option B

 

33.  If the total GDP of India is Rs.30,000 crores, then the GDP accounted for by Agriculture, Services and Miscellaneous is ?

A. Rs.18,500 crore     

B. Rs.18,000 crore

C. Rs.21,000 crore     

D. Rs.15,000 crore

Answer: Option C

 

34.  Which country accounts for higher earning out of Services and Miscellaneous together ?

A. India          

B. Pakistan

C. Both spend equal amounts

D. Cannot be determined

Answer: Option D

 

35.  If the total GDP is the same for both the countries, then what percentage is Pakistan's income through agriculture over India's income through Services ?

A. 100 %        

B. 200 %

C. 133.33 %   

D. None of these

Answer: Option A

 

Round 2

Technical & Managerial Round

Round 3

HR round
 

 

 

feedback