TCS |   4317

TCS

TCS

ROUND 1

Aptitude test                                                                   35 questions - 80 minutes

                                                                                      Negative Marking - 1/3rd

 

 

1) An observer 1.6 m tall is 203 away from a tower. The angle of elevation from his eye to the top of the tower is 30º. The heights of the tower is:

A.21.6 m         B.23.2 m

C.24.72 m        D.None of these

 

Ans:A

 

2)A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.(b)

A.Rs. 1900      B.Rs. 2660

C.Rs. 2800       D.Rs. 2840

 

Ans:B

 

3)Running at the same constant rate, 6 identical machines can produce a total of 270 bottles per minute. At this rate, how many bottles could 10 such machines produce in 4 minutes?

A.648              B.1800

C.2700             D.10800

 

Ans:B

 

4) On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?

A.Sunday         B.Thursday

C.Tuesday       D.Friday

 

Ans:D

 

5) A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

A.Rs. 375        B.Rs. 400

C.Rs. 600         D.Rs. 800

 

Ans:B

 

6)  The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is:

A.3      B.13

C.23     D.33

 

Ans:C

 

7) A rectangular park 60 m long and 40 m wide has two concrete crossroads running in the middle of the park and rest of the park has been used as a lawn. If the area of the lawn is 2109 sq. m, then what is the width of the road?

A.2.91 m         B.3 m

C.5.82 m          D.None of these

 

Ans:B

 

 

8) If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.

 

(a) 40%          (b) 55%             (c) 35%            (d) 30%                      

Ans. D

 

9) In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat C by:

A.5.4 m           B.4.5 m

C.5 m   D.6 m

 

Ans: D

 

 10)The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6       shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay ?

A.Rs. 1200      B.Rs. 2400

C.Rs. 4800       D.Cannot be determined

 

Ans:B

 

11)If m and n are whole numbers such that mn=121, the value of (m - 1)n + 1 is:

A.1      B.10

C.121   D.1000

                       

Ans:D

 

12) A milk vendor has 2 cans of milk. The first contains 25% water and the rest milk. The second contains 50% water. How much milk should he mix from each of the containers so as to get 12 litres of milk such that the ratio of water to milk is 3 : 5?

A.4 litres, 8 litres         B.6 litres, 6 litres

C.5 litres, 7 litres          D.7 litres, 5 litres

Ans:B

 

13) A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in 12% stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio:

A.3 : 4             B.3 : 5

C.4 : 5              D.16 : 15

Ans:D

 

14) How many of the following numbers are divisible by 132 ,

264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

A.4                  B.5

C.6                   D.7

Ans: A

 

15) A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

A.Rs. 650        B.Rs. 690

C.Rs. 698         D.Rs. 700

Ans:C

                       

16) A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

A.120 m          B.240 m

C.300 m           D.None of these

 

Ans: B

 

17) A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs. 855, the total profit is:

A.Rs. 1425      B.Rs. 1500

C.Rs. 1537.50  D.Rs. 1576

 

Ans: B

 

18) A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated the side of 3 cm to form a cone. The volume of the cone so formed is:

A.12  cm3        B.15  cm3

C.16  cm3        D.20  cm3

Ans:A

 

19)pick the odd one   396, 462, 572, 396, 427, 671, 264

A.396              B.427

C.671               D.264

Ans:B

 

20) A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

A.145º             B.150º

C.155º             D.160º

Ans:C

 

21) A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed:

A.30 birds        B.60 birds

C.72 birds        D.90 birds

Ans:A

 

22) Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

A.9      B.10

C.12     D.20

Ans:B

 

23) Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?

A.210  B.1050

C.25200           D.21400

Ans:C

 

24) In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?

(a) Rs. 500          (b) Rs. 600     (c) Rs. 800     (d) Rs. 900  

                    

Ans. C

 

25) Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

A.Rs. 169.50               B.Rs. 170

C.Rs. 175.50                D.Rs. 180

Ans:C

 

26) In order to obtain an income of Rs. 650 from 10% stock at Rs. 96, one must make an investment of:

A.Rs. 3100      B.Rs. 6240

C.Rs. 6500       D.Rs. 9600

Ans:B

 

27) How many of the following numbers are divisible by 132 ?

264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

A.4                  B.5

C.6                   D.7

Ans:A

 

28) Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. The ratio of the two numbers is:

A.2 : 5             B.3 : 5

C.4 : 5              D.6 : 7

Ans:C

 

29) A can contains a mixture of two liquids A and B is the ratio 7 : 5. When 9 litres of mixture are drawn off and the can is filled with B, the ratio of A and B becomes 7 : 9. How many litres of liquid A was contained by the can initially?

A.10    B.20

C.21     D.25

Ans:C

 

30) A can do a piece of work in 4 hours; B and C together can do it in 3 hours, while A and C together can do it in 2 hours. How long will B alone take to do it?

A.8 hours         B.10 hours

C.12 hours       D.24 hours

Ans:C

 

31) The certain worth of a certain sum due sometime hence is Rs. 1600 and the true discount is Rs. 160. The banker's gain is:

A.Rs. 20          B.Rs. 24

C.Rs. 16           D.Rs. 12

Ans:C

 

32) How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh

is 8mm long and 5mm wide ?

 

(a) 2500          (b) 25000  (c) 250     (d) 250000                   

Ans B

 

33) 66 cubic centimetres of silver is drawn into a wire 1 mm in diameter. The length of the wire in metres will be:

A.84                B.90

C.168               D.336

Ans:A

 

34) 0.04 x 0.0162 is equal to:

A.6.48 x 10-3              B.6.48 x 10-4

C.6.48 x 10-5              D.6.48 x 10-6

Ans:B

 

35) Mr. Stewart invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

A.Rs. 6400      B.Rs. 6500

C.Rs. 7200       D.Rs. 7500

Ans:A

 

feedback