TCS |   6852

TCS

TCS

ROUND #1                                       

APTITUDE TEST

 

 

1. Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them worktogether, find the time taken to fill the tank


(a) 17 1/7 mins
(b) 20 mins
(c) 8 mins
(d) none of these


Ans. (a)

 

 

2. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day.How many hour a day should 40 men work to complete the job?


(a) 8 hrs
(b) 7 1/2 hrs
(c) 7 hrs
(d) 9 hrs


Ans. (b)

 

 


3. Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728


(a) 12
(b) 20
(c) 8
(d) none of these
Ans. (c)

 

4. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?


(a) 1/2 kmph
(b) 7/12 kmph
(c) 5 kmph
(d) none of these


Ans. (b)

 

 

 

5. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long.Find the area it can graze?


(a) 38.5 sq.m
(b) 155 sq.m
(c) 144 sq.m
(d) 19.25 sq.m


Ans. (a)

 

6. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?

 


Ans.46 steps.

 

 

7. The average age of 10 members of a committee is the same as it was 4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ?

 

Ans.40 years.

 

 

8. Three containers A, B and C have volumes a, b, and c respectively; and container A is full of water while the other two are empty. If from container A water is poured into container B which becomes 1/3 full, and into container C which becomes 1/2 full, how much water is left in container A?

 

 

 

9. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?


Ans. AE = 10.

 

 

10. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?


Ans. BC = 4 cm.

 

 

11. Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.


Ans. 64/2210.

 

12. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?


Ans. 991.

 

 

13. If Log2 x - 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?

 

Ans. x = e2 or e3.

 

 

14. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten's place of
the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?


Ans. 46

 

 

15. Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?


Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten
paise coins, and 1 twenty-five paise coins.

 

 

16. A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?


Ans.18 hours.

 

 

17. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12


Ans. 9

 

18. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. Of the mixture?


Ans. Brand A needed is 24kgs.

 

 

19. A wizard named Nepo says "I am only three times my son's age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old." How old is Nepo?


Ans. 360 years old.

 

 

20. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they?


Ans. Three.

 

 

21. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?


(A) Sand
(B) Stone
(C) Cement
(D) Brick
(E) Wall


Ans : (E)

 

22. If Yellow is called Green, Green is called Black, Black is called White, White is called Red, Red is called Blue, Blue is called Orange then what is the colour of milk ?


(A) White
(B) Black
(C) Red
(D) Green
(E) None of these


Ans : (C)

 

23. Pointing to a photograph Seema said ‘He is the only grandson of my mother’s father-in-law’. How is the man in photograph related to Seema ?


(A) Father
(B) Uncle
(C) Cousin
(D) Brother
(E) Cannot be determined


Ans : (D)



24. If ‘+’ means ‘×’, ‘×’ means ‘÷’, ‘÷’ means ‘–’ and ‘–’ means ‘+’ what is the value of— 17 + 15 – 135 × 9 ÷ 70 ?


(A) 270
(B) 240
(C) 170
(D) 200
(E) None of these


Ans : (D)


 

25. If it is possible to make a meaningful word from the fourth, the fifth, the sixth, the eighth and the eleventh letters of the word GOURMANDISE using each letter only once first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X. If no such word can be formed your answer is Y—


(A) D
(B) R
(C) M
(D) X
(E) Y


Ans : (D)

 

26. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?


(A) Silver
(B) Gold
(C) Nickel
(D) Coppe
(E) Brass


Ans : (E)


 

27. In a certain code EXTRA is written as % 5 # 73 and NOSE is written as 4 @ 8%; how is STORE written in that code ?


(A) 5#@7%
(B) 8#@7%
(C) 8#@%5
(D) 8@75%
(E) None of these


Ans : (B)


 

28. In a row of children facing North, Shamika is third to the right of Nikhil who is seventeenth from the right end of the row. Ravi is fifth to the left of Shamika and is twentieth from the left end. Total how many children are there in the row ?


(A) 39
(B) 38
(C) 37
(D) Cannot be determined
(E) None of these


Ans : (B)



29. How many such pairs of letters are there in the word EXAMINATION each of which has as many letters between them in the word, as they have in the English alphabet ?


(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these


Ans : (C)



30. In a certain code ACQUIRE is written as EIRUQAC, how is DENSITY written in that code ?


(A) YTISNDE
(B) YITSNED
(C) YTISNED
(D) YITSNDE
(E) None of these


Ans : (D)



Directions—(Q. 31–35) These questions are based on the following letter/number/ symbol arrangement.

Study it carefully and answer the questions.
 

T 8 # 1 7 F J 5 % E R @ 4 D A 2 B © Q K 3 1 ? U H 6 L

31. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a vowel ?


(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three


Ans : (C)



32. Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?


(A) E@%
(B) #78
(C) 5EJ
(D) U6?
(E) QKB


Ans : (E)

33. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a number ?


(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three


Ans : (B)
 


34. What will come in place of the question-mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
TL8 #6I 7HF ?


(A) FUJ
(B) JU?
(C) FU?
(D) JU5
(E) None of these


Ans : (D)



35. Which of the following is seventh to the right of thirteenth from the right ?


(A) 1
(B) ?
(C) F
(D) 7
(E) None of these


Ans : (A)

 

Round 2

Technical & Managerial Round

Round 3

HR round
 

 

feedback