Syntel Whole-Testpaper Contributed by prathibha updated on Oct 2021
Syntel Whole-Testpaper |   24339

Syntel Whole-Testpaper

Syntel Selection Pattern

 

a) Online Test

  1. Logical Reasoning
  2. General Maths
  3. Verbal

Each Section has 30 questions and each sections has time limit of 20 minutes.

 

b) Group Discussion

c) Technical Interview 

  

Technical Interview Questions Generally Asked:

  1. What is your project. Can you describe in detail.
  2. You have used oracle10g in your project?
  3. Can you design some tables in that project?
  4. He selected some output from those tables and asked to write a query.
  5. How many joins in a SQL?
  6. Can you write a query for each of those joins?
  7. Can you write a program of swapping 2 no.s without using 3rd variable. (Prepare all basic algo. like Fibonacci series, prime nos., Factorial (with recursion),swapping of 2 nos. etc.)
  8. Which access specifiers and can you explain them?
  9. What is the difference between abstract class and interface?

4. HR Interview

  1. Describe yourself (Tell about both your educational and other qualifications).
  2. Considering your educational performance how many ranks you will give yourself out of 5?
  3. How are you as a team player?
  4. If you are in a team and there is a conflict between 2 people then how you will solve it?
  5. We have branches in so and so places. Are you ready to go there?
  6. Are you ready to work in any technology?
  7. Told the salary and bond. and asked that are you OK with this?

Syntel Frequently Asked Sample Questions with Solution

 

Directions : Study the information given below to answer these questions. Mark your answer as:

(i) If both A and R are correct but R does not explain A.

(ii) If both A and R are correct and R explains A.

(iii) If A is correct but R is wrong.

(iv) If A wrong but R is correct.

 

1) Assertion (A): A saltwater fish drinks sea water where a fresh water fish never drinks water.

Reason (R): A saltwater fish is hyper tonic to its environment while a freshwater fish is hypotonic to its environment.

Answer: iv

 

2) Assertion (A): The territory of India is larger than the territories of the States taken together. Reason    (R): India is a Union of States.

Answer:  i

 

3) Assertion (A): Alcohol rather than mercury is used in a thermometer to measure a temperature of         60o C.

     Reason (R): Alcohol has a lower freezing point then mercury.

Answer: iii

 

4) 38% of 4500 - 25% of ? = 1640

 

(1) 260

(2) 270

(3) 280

(4) 290

(5) None of these

Answer: 3

Explanations : 4500 * 38/100 - x * 25/100 = 1640 ? 1710 - 1640 = x/4 ? x/4 = 70 ? x = 280

 

5) (?)2 + 152 - 332 = 97

 

(1) 33

(2) 32

(3) 34

(4) 30

(5) None of these

Answer: 5

 Explanations : x2 + 152 - 332 = 97 ? x2 = 97 + 1089 - 725 ? x2 = 1186 - 225 = 961 ? x = 31

 

6) (7921 + 178) - 5.5 = ??

 

(1) 1512

(2) 1521 

(3) 1251

(4) 1531

(5) None of these

Answer: 3

Explanations : 7921 / 178 - 5.5 = ?x 44.5 - 5.5 = = ?x ? 39.0 = ?x ? x = 1521

 

7) 4 9/10 + 3/11 + 7/15 = ?

 

(1) 1 217/330

(2) 1 221/330

(3) 1 211/330

(4) 1 197/330

(5) None of these

Answer: 3

Explanations : 9 + 3 + 7 = 297 + 90 + 154 = 541 10 11 15 330 330 = 1 211 330

 

8) 1/4th of 1/2 of 3/4th of 52000 = ?

 

(1) 4875

(2) 4857

(3) 4785

(4) 4877

(5) None of these

Answer: 1

Explanations : 52000 * 3/4 * 1/2 * 1/4 = 4875

 

9) 57/67 * 32/171 * 45/128 = ?

 

(1) 15/262

(2) 15/268

(3) 15/266

(4) 17/268

(5) None of these

Answer: 2

Explanations : 57/67 * 32/171 * 45/128 = 15/268

 

10) 283 * 56 + 252 = 20 * ?

 

(1) 805

(2) 803

(3) 807

(4) 809

(5) None of these

Answer: 1

Explanations : 283 * 56 + 252 = 20*x ? 15848 + 252 = 20*x ? x = 16100/20 ? x = 805

 

11) (5863 - ?2704) * 0.5 = ?

 

(1) 2955.5

(2) 2905.5

(3) 2590.5

(4) 2909.5

(5) None of these

Answer: 2

Explanations : (5863 - ?2704) * 0.5 = 2905.5

 

12) 3?42875 - ? = 21

(1) 18

(2) 13

(3) 15

(4) 11

(5) None of these

Answer: 5

Explanations : ?42875 - x = 21 35 - x = 21 x = 14

 

13) 10 25639 - 5252 - 3232 = ?

(1) 17255

(2) 17551

(3) 17515

(4) 17155 

(5) None of these

Answer: 4

Explanations : 25639 - 5252 - 3232 - 25639 -8484 = 17155

 

14) Milk : Emulsion : : Butter : ?

 

(1) Aerosol

(2) Suspension

(3) Sol

(4)Gel

Answer : 4

 

15) Haemoglobin : Iron : : Chlorophyll : ?

 

(1) Copper

(2) Magnesium

(3) Cobalt

(4) Calcium

Answer : 2 

 

16) Forecast : Future : : Regret : ?

 

(1) Present

(2) Atone

(3) Past

(4) Sins

 Answer : 3

feedback