State Bank of India Technical-Other Contributed by Seena updated on Dec 2021
Technical - Other |   6896

Technical - Other

STATE BANK OF INDIA PAPER ON 7th JANUARY 2007

Reasoning

Directions (1-5): In the questions given below, certain symbols are used with the following meaning:
A @ B means A is greater than B.
A * B means A is either greater than or equal to B.
A # B means A is equal to B
A $ B means A is either smaller than or equal to B
A + B means A is smaller than B

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely True?
Give answer (a)
if only conclusion I is true.
Give answer (b) if only conclusion II is true.
Give answer (c) if either conclusion I and II are true.
Give answer (d) if neither conclusion I nor II is true.
Give answer (e) if both conclusions I and II are true.

1. Statements:
D + T ; E $ V ; F * T ; E @ D
Conclusions:
I.  D $ V             II.  D + F
Ans: (b)

2. Statements:
B + D ; E $ T ; T * P ; P @ B
Conclusions:
I.  P $ D             II.  P @ D
Ans: (c)

3.Statements:
T * U ; U $ W ; V @ L ; W + V
   Conclusions:
1.  V @ T          II. L # W
Ans: (d)

4.Statements:
P $ Q ; N # M ; M @ R ; R * P
Conclusions:
I.  P + N            II.  Q $ M
Ans: (a)

5.Statements:
E * F ; G $ H ; H # E ; G @ K
Conclusions:
I.  H @ K          II  H * F 
Ans: (e)

Directions(6-11): Study the following letter-number-symbol sequence carefully and answer the questions given below:
3 D 5 F E 3 8 $ M 2 1 K * P T @ U 9 A 7 1 £ H J 4 Q 6

6. What should come in place of the question mark (?) in the following Sequence?
5ES, MIP, ?, 1HQ
(a)  TUA                    (b)  TU7                (c)  @ 91                   (d)  T91                  (e)  None of  these
Ans: (b)

7.which of the following is exactly in the midway between the eleventh from the left end and the 7th from the right end?
(a)  P                          (b)  @                (c)  T                          (d)  U              (e)  None of  these
Ans: (b)

8. Which of the following is the sixth to the right of the twentieth from the right end?
(a)  5                           (b)  F                     (c)  P                 (d)  K                (e)  None of these
Ans: (c)

9. How many such digits are there in the above sequence which are immediately proceded as well as followed by digits ?
(a)  None                      (b)  One                (c)  Two                       (d)  Three               (e)  more than three
Ans: (a)

10. If the first fifteen elements are written in the reverse order then which of the following will be eighth to the left of the thirteenth element from right end ?
(a)  M                        (b)  8                       (c)  $                         (d)  *              (e)  None of  these.
Ans: (a)

11.If all the consonants Starting from B are given sequentially the value of even numbers such as B=2, C=4 and so on and all the vowels are given the value of  5 each, then what will be the value of the letters of the word CUSTOM ?
(a)  92                         (b) 86               (c)  82                         (d)  96              (e)  None of  these
Ans: (d)

12. How many such 5s are there in the following sequence that the sum of the two immediately following digits is greater than the sum of the two immediately preceding digits ?
3 7 6 5 8 3 2 4 5 5 4 8 7 9 1 5 3 4 8 7 5 9 8 7 6 4
(a)  One                       (b) Two (c)  Three                     (d) Four          (e)  None of these
Ans: (c)

13. If A + B means "A is the sister of B", A × B means "A is the wife of B", A ÷ B means "A is the father of  B" and A-B means  "A is the brother of  B"' then which of  following expresses the relationship that  "t is the daughter of p"?
(a)  P  × Q ÷ R + S - T         (b) P  × Q ÷ R - T + S (c)  P  × Q ÷ R +  T - S        (d) P  × Q ÷ R + S + T (e) None of these
Ans: (b)

14.If the position of the first letter of English alphabet is interchanged with the position of  the fourteenth letter, second letter with the fifteenth letter in such a way that M is interchanged with Z, then which of the following letters will be 9th to the right of 17th letter from the right?
(a)  F                                     (b)  E
(c)  R                                     (d)  T
(e)  None of these
Ans: (a)

Directions(15-18) : Read the following information and answer the questions  given below:-
(i)  Seven friends P, Q, R, S, T, U and W have gathered at the Mumbai airport. Five of them are scheduled to go to five different places-Delhi, Chennai,  Lucknow, Bangalore and Calcutta.
(ii)  Five of them are executives, each specialising in viz.Administration (admn.),Human Resource Management (HRM),Marketing ,Systems and Finance.
(iii)  T, an executive is going to Chennai and is neither from finance nor Marketing.
(iv)  W is a system specialist and is leaving for Delhi. U is an executive but is not going to one of the five places.
(v)  Q is an executive from HRM but has come at the airport to see his friends.
(vi)  P is an executive but not from Marketing and is flying to one of the destinations but not to Bangalore or Calcutta.

15. Who is going to fly to Bangalore?
(a) Data inadequate           (b) R             (c) S             (d) P                   (e) None of these
Ans: (a)

16. Who among the following specialises in Marketing?
(a) S            (b) P             (c) U                (d) Data inadequate          (e) None of these
Ans: (c)

17. R has specialisation in which of the following fields?
(a) Finance         (b) Marketing                  (c) Either Marketing or Finance        (d) None         (e)  All of these
Ans: (d)

18.The one who is going to fly to Chennai is
(a) Not an executive         (b) From administration             (c)  S                   (d) From Finace             (e) None of these
Ans:(b)

19. How many pairs of letters are their in the word 'NURSING' which have as many letters between them as in the alphabet?
(a) One               (b) Three         (c)  Five                   (d) Six         (e)  None of these
Ans: (b)

Directions(20-26): Read the following information carefully and answer the questions given below.
A famous museum issues entry passes to all its visitors for security reasons.Visitors are allowed in batches after every one hour. In a day there are six batches. A code is printed on entry pass which keeps on changing for every batch. Following is an illustration of pass-codes issued for each batch.
Batch I:
clothes neat and clean liked are all by
Batch II:
by clothes neat all are and clean liked
Batch III:
 liked by clothes clean and neat all are and so on....

20. If pass-Code for the third batch is 'night succeed day and hard work to for ', what will be the pass code for the sixth batch?
 (a) Work hard to for succeed night and day    (b) Hard work for and succeed night to day
 (c) Work hard for to succeed night and day    (d) Hard work for to succeed night and day
 (e)  None of these
Ans: (c)

21. If 'visit in zoo should the we time day' is the pass code for the fifth batch, 'zoo we the should visit day time in ' will be the pass code for which of the following batches?
(a) II                                         (b) IV
(c) I                                          (d) III
(e) VI
Ans: (d)

22. Sanjay visited the museum in the fourth batch and was issued a pass-code 'to fast rush avoid not do very run'. What would have been the pass-code for him had he visited the museum in the second batch?
(a) rush do not avoid to run very fast                (b) rush not do avoid to run very fast
(c) avoid rush not do to run very fast                (d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: (a)

23. Subodh went to visit the museum in the second batch. He was issued a pass-code 'length the day equal of and night are'. However, he could not visit the museum in the second batch as he was little late. He then preferred to visit in the fifth batch. What will be the new pass -code issued to him?
(a) and of are night the length equal day           (b) and are of night the length equal day
(c) and of are night the equal                           (d) and of are the night length day equal
(e) None of these
Ans: (a)

24. If pass-code for the second batch is 'to confidence hard you leads work and success', what will be the pass -code for the fourth batch?
(a) leads success to you hard confidence and work  (b) leads success you to hard confidence and work
(c) leads success to you hard confidence work and  (d) leads to success you hard confidence and work
(e) None of these
Ans: (a)
 

25. If the pass-code isued for the last (sixth) batch is 'and pencil by all boys used are pen'. What will be the pass-code for the first batch?
(a) pencil and pen are used by all boys                 (b) pen and pencil used are by all boys
(c) pen and pencil are used by all boys                  (d) pencil and pen are used all by boys
(e) None of these
Ans: (c)

26. If the pass-code for the sixth batch is 'not go the way to of out do'. What will be the pass-code for the third batch?
(a) of do to out go not way the          (b) of to do out not go way the
(c) of to go out do not way the          (d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: (e)

Directions(27-32): in each question below are given three statements followed by four conclusions-I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read the all conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow (s) from the given statements disregarding commonly known facts.

27.Statements
Some books are pens
All pens are chairs.
Some chairs are Tables.
Conclusions
I.   Some books are chairs.             
II . Some chairs are books.
III. All tables are chairs.
IV. Some tables are chairs.
(a) All follow                      ( b) Only I, II, III follow
(c) Only I, II, IV follow       (d) Only II, III and IV follow
(e) none of these
Ans:(c)

28. Statements
All cars are jeeps.
All jeeps are buses.
All buses are trucks.
Conclusions
I.   All trucks are buses.
II.  All buses are jeeps.
III. All jeeps are cars.
IV. All cars are trucks.
(a). None follows                (b) All follow
(c) Only III and IV follow   (d) Only IV follows
(e) None of these
Ans:(d)

29.Statements
Some trees are flowers.
Some flowers are pencils.
Some pencils are tables.
Conclusions
I.   Some tables are flowers.
II.  Some pencils are trees.
III. Some tables are trees.
IV. Some trees are pencils.
(a)  All follow                        (b)  None follows
(c)  Only I and III follow        (d)  Only II and IV follow
(e)  None of these
Ans: (b)

30.Statements
All rods are bricks.
Some bricks are ropes.
All ropes are doors.
Conclusions
I. Some rods are doors.
II. Some doors are bricks.
III. Some rods are not doors.
IV.  All doors are ropes.
(a) Only I and II follow
(b) Only I, II and III follow
(c) Only Only either I or III and II follow
(d) Only either I or III and IV follow.  
(e) None of these
Ans.(c)

31. Statements
Some books are pens.
Some pens are watches.
Some watches are books .
Some books are watches.
Conclusions
I.   Some radios are watches.
II.  Some radios are pens.
III. Some watches are books
IV. Some books are watches.
(a) All follow                         (b) Only I and III follow
(c) Only II and IV follow       (d) Only I and IV follow 
(e) None of these
Ans:(e)

32. Statements
All towns are villages
No village is forest
Some forests are rivers.
Conclusions
I.  Some forests are villages.
II. Some forests are not villages.
III.Some rivers are not villages.
IV.All villages are towns.
(a) All follow
(b) Only either I or II follows
(c) Only either I or II and III follow
(d) None of these
(e) None of these
Ans: (e)

33. In a row of boys facing north, Sudhanshu is twelfth from his left. When shifted to his right by four places, he becomes eighteenth from the right end of the row?
(a) 32           (b) 33
(c) 34           (d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: (b)

34.In a certain code language PROBLEM is written as MPERLOB. How will NUMBERS be Written in that code?
(a) SNUREMB      (b) SNRUBME
(c) SNRUEMB      (d) SNRUMEB
(e) None of these
Ans:(c)

Directions(35-40):In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give Answer (a) if only assumption I is implicit.
Give Answer (b) if only assumption II, is implicit.
Give Answer (c) if either I or II is implicit.
Give Answer (d) if neither I nor II is implicit.
Give Answer (e) if both I and II are implicit.

35.Statement: The Government has recently hiked the prices of diesel and petrol to reduce the oil pool deficit.
    Assumptions:
 I.  The amount earned  by this increase may be substantial enough to reduce the deficit.
II. There may be wide spread protests against the price hike.
Ans:(e)

36. Statement: The X passenger car manufacturing company announced a sharp reduction in the prices of their luxury cars.
Assumptions:
I. There may be an increase in the sale of their luxury cars.
II. The other, such car manufacturers may also reduce their prices.
Ans:(e)

37. Statement : A foreign film producer rendered his apology before Indian society for misinterpreting a part of Indian epic.
Assumptions :
I. Indians are very sensitive to the misinterpretation of their epic.
II. It is possible to derive wrong meaning from the epic.
Ans:(d)

38.Statement : Aswin's mother instructed him to return home by train if it rains heavily.
Assumptions
I.  Aswin may not be to decide himself if it rains heavily.
II. The trains may ply even if it rains heavily.
Ans:(b)

39. Statements : The Government of India decided to start a track II dialogue with its neighbour to reduce tension in the area.
Assumption:
I.  The neighbouring country may agree to participate in the track II dialogue.
II. The people involved in track II dialogue may be able to persuade their respective Governments.
Ans:(e)

40. Statements :The host in one of the popular T.V programmes announced that the channel will contact the viewers between 9.00 a.m. to 6.00 p.m on weekdays and the lucky ones will be given fabulous prizes.
Assumptions:
I.  The people may remain indoors to receive the phone call.
II. More people may start watching the programme.
Ans:(e)

Directions(41-45): In making decisions about important questions, it is desirable to be able to distinguish between "Strong" arguments and "Weak" arguments are those which are both important and directly related to the question. "Weak" arguments are those which are of minor importance and also may not be directly related to the question or may be related to a trivial aspect of the questions.
Instructions: Each question below is followed by a statement and two arguments numberedI & II. You have to decide which of the argument is a "Strong" argument and which is a "Weak" argument.
Give answer (a) if only argument I is strong.
Give answer (b) if only argument II is strong.
Give answer (c) if their I or II is strong.
Give answer (d) if neither I nor II is strong.
Give answer (e) if both I and II are strong.

41.Statement: should the habit of late coming in educational institutions be checked?
Arguments:
I. No. Until it affects the work.
II. Yes. Discipline must be maintained.
Ans:(b)

42.Statement: Should seniority be the only criterion for the promotion?
Arguments:
I. No. All the senior employees are not interested in promotion.
II. Yes. Otherwise senior employees do feel humiliated.
Ans:(d)

43. Statement: Should children be prevented completely from watching television?
Arguments:
I. No. We get vital information regarding education through television.
II. Yes. It hampers the study of children.
Ans:(e)

44. Statement: Should trade unions be banned completely?
Arguments:
I. No. This is the only way through which employees can put their demands before management.
II. Yes. Employees get their illegal demands fulfilled through these unions.
Ans:(a)

45. Statement: should women be given equal opportunity in matter of employment in every field?
Argument:
I. Yes. They are equally capable.
II. They have to shoulder household responsibilities too.
Ans:(a)

Directions(46-50): In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II.You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer (a) if only conclusion I follows.
Give answer (b) if only conclusion II follows.
Give answer (c) if either I or II follows.
Give answer (d) if neither I nor II follows, and
Give answer (e) if both I and II follow.

46. Statement: The cabinet of State 'X' took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperatives and Government diaries failed to use the available milk-A news report
Conclusion:
I. The milk production of State 'X' is more than its need.
II. The Government and co-operative diaries in State 'X' are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.
Ans:(e)

47. Statement: It has been decided or the Government to withdraw 33% of the subsidy on cooking gas from the beginning of next month-A spokesman of the Government.
Conclusions:
I. People now no more desire of need such subsidy from Government as they can afford increased price of the cooking gas.
II. The price of the cooking gas will increase at least by 33% from the next month.
Ans:(d)

48. Statement: "The Government will review the present policy of the diesel price in view of further spurt in the international oil prices"-A spokesman of the Government.
Conclusions:
I. The Government will increase the price of the diesel after the imminent spurt in the international oil [prices.
II. The Government will not increase the price of the diesel even after the imminent spurt in the international oil prices.
Ans:(c)

49.Statement: My first and foremost task is to beautify this city-if city 'X' and Y can do it- why can't we do it-statement of Municipal Commissioner of City 'Z' after taking over charge.
Conclusions:
I. The people of city 'Z' are not aware about the present state of their city.
II. The present commissioner has worked in city 'X' and Y and has good experience of beautifying cities.
Ans:(d)

50.Statement: Women's Organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place.
Conclusions:
I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries.
II. Many organisations in India will stop recruiting women to avoid such problems.
Ans:(d)

Directions (51-55): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are
sufficient to answer the questions. Read both the statements and -
Give Answer (a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while, the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (c) if the data either in the statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer (d) if the data even in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
Give answer (e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

51. In which direction is Ravi facing?
I.  Asok is to the right of Ravi
II. Samir is sitting opposite of Asok facing north.
Ans:(d)

52. How M is related to
I.  The sister of K is the mother of N who is daughter of M .
II.  P is the sister of  M.
Ans: (e)

53. Is D brother of  T?
I.  T is the sister of M and K.
II. K is the brother of D.
Ans: (d)

54. How many sons does P have?
I.  S and T are brothers of  M.
II. The mother of T is P who has Only One daughter.
Ans: (e)

55. Who is the tallest among P, Q, R, S and T? 
I.  R is taller than Q and T.
II.  T is taller than S and P and S is taller than Q and R.
Ans: (b)

Directions (56-60) : Below is given a passage followed by several possible inferences which can be drawn from the fact stated in the passage. You have to examine each inference separately in the context of the passage and decide up on its degree of truth or falsity.
Mark answer (a) if  the inference is "definitely true" i.e., it properly follows from the statement of facts given.
Mark answer (b) if the inference is "probably true" though  not "definitely true" in the light of the facts given.
Mark answer (c) if the data are inadequate i.e, from the facts given you cannot say whether the inference is likely to be true or false.
Mark answer (d) if the inference is "probably false" in the light of the facts given.
Mark answer (e) if the inference is "definitely false" i.e, it cannot possibly be drawn from the facts given or it contradicts the given facts.
          With the purpose of upliftment of Gonda district in Uttar Pradesh, a new formula way evolved for practical success in several fields, such as, irrigation, animal husbandry, dairy farming, moral uplift and creation of financial resources. Small farms were clustered for irrigation by one diesel pump which could irrigate about 20 acres of land. Youth were prompted to take loans from the banks for purchase of engine pumps to be supplied to the farmers on rent. This formula worked so well that the villages in Gonda district were saturated with irrigation facilities. Cattle rearing was linked with multiple cropping .
         Most of the targets fixed for different areas were achieved, which was an unusual phenomenon. This could be possible only because of right motivation, participation and initiative of the people. Imagination and creativity combined together helped in finding out workable solutions to the problems of the community.

56. There was no problem and complaint of people residing in entire Gonda district, before the beginning of the project.
Ans: (e)

57. Purchasing of engine pumps by individual farmers may be beyond their affordable limits.
Ans: (a)

58. Earlier farming was not basically one of the professions of  people in Gonda district.
Ans: (e)

59.By using the same formula upliftment of any other district is possible.
Ans: (a)

60.There are very few people who can motivate others in the right direction.
Ans: (c)

Quantitative Aptitude

61. The difference between a two digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?
(a)  4              (b) 9
(c) 3               (d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans: (a)

62. By how much is two-fifth of 200 greater than three-fifth of 125?

feedback