State Bank of India Question-Paper Contributed by Shinto updated on Nov 2021
SBI computer knowledge |   13695

SBI computer knowledge

SBI stands for State Bank of India, SBI Central Recruitment and promotion of Department recruit PO in Associate Banks of State Bank of India, written test solved question papers SBI PO computer awareness, general knowledge, marketing aptitude, quantitative aptitude, reasoning questions with answers,SBI computer knowledge question banks ,SBI previous years solved question papers, SBI latest sample free solved placement papers with answers

1. Compiler is the
(a) name given to the computer operator
(b) part of the digital machine to store the information
(c) translator of source program to object
(d) part of arithmetic logic unit
(e) operator of Boolean Algebra
Ans (c)

2. Main memory is
(a) Random Access Memory
(b) Read only Memory
(c) Serial Access Memory
(d) None of these
Ans (a)

3. Which of the following is the smallest and fastest computer imitating brain working?
(a) Supercomputer
(b) Quantum Computer
(c) Param-10,000
(d) IBM chips
Ans (b)

4. A compact disc (CD) is a data storage of the type
(a) Magnetic
(b) Optical
(c) Electrical
(d) Electromechanical
Ans (a)

5. Which of the following is not as language for computer programming?
(a) WINDOWS
(b) PASCAL
(c) BASIC
(d) COBOL
Ans (a)
6. What are the two basic types of memory that your computer uses?
a) RAM
(b) RW/RAM
(c) ROM
(d) ERAM
Ans (a)

7. The term gigabyte refers to
(a) 1024 bytes
(b) 1024 kilobytes
(c) 1024 megabytes
(d) 1024 gigabytes
Ans (c)

8. A computer with CPU speed around 100 million instructions per second & with the word length of around 64 bits is known as
(a) Super computer
(b) Mini computer
(c) Micro computer
(d) Micro computer
Ans (a)

9. What digits are representative of all binary numbers?
(a) 0
(b) 1
(c) Both (a ) and (b)
(d) 3
Ans (c)

10. To locate a data items for storage is
(a) Field
(b) Feed
(c) Database
(d) Fetch
Ans (d)

11. Off-line operation is the operation of devices without the control of
(a) Memory
(b) CPU
(c) ALU
(d) Control unit
Ans (b)

12. A type of line printer that uses an embossed steel band to form the letters printed on the paper is
(a) Golf ball printer
(b) Dot-matrix printer
(c) Laser printer
(d) Band printer
Ans (d)

13. A software used to convert source program instructions to object instruction is known as
(a) Compiler
(b) Assembler
(c) Interpreter
(d) Language processor

14. The 'IC' chip, used in computers, is made of
(a) Chromium
(b) Iron oxide
(c) Silica
(d) Silicon
Ans (d)

15. Name the first general purpose electronic computer
Ans : UNIVAC

16. The size of commonly used Floppy disk is
(a) 4.5?
(b) 3.5?
(c) 3.25?
(d) 5.5?
Ans (b)

17. Which of the following statement is wrong
(a) Windows XP is an operating system
(b) Linux is owned and sold by Microsoft
(c) Photoshop is a graphical design tool by Adobe
(d) Linux is free and open source software
Ans (b)

18. Operating system of a computer
(a) Enables the programmer to draw a flow chart
(b) Links a program with subroutine with references
(c) Provides a layer, user friendly interface
(d) None of the above
Ans (c)

19. The term ?Operating System? means
(a) A set of programs which control computer working
(b) The way a user operates the computer system
(c) Conversion of high level language to machine language
(d) The way computer operator works
Ans (a)

20. Wild card operators specifies
(a) can be used when writing into multiple files
(b) allows several files to be read simultaneously
(c) Provide an easy way of groups of related files
(d) Are only used when printing the contents of a file
Ans (c)

21.Which one of the following is not a broadband communication medium
(a) Microwave
(b) Fibre optic cable
(c) Twisted pair
(d) Coaxial cable
Ans (c)

22.Which of the following performs modulation and demodulation
(a) Coaxial cable
(b) Satellite
(c) Modem
(d) Optical fibre
Ans (c)

23. Which one of the following is not an application software package
(a) Redhat Linux
(b) Microsoft Office
(c) Adobe PageMaker
(d) Open Office
Ans (a)

24. Who is the father of computer
Ans : Charles Babbage

25.The function of key F4 is
Ans : To repeat the last action

26.The function of key F4 is
Ans : To repeat the last action

27. The 0 and 1 in the binary numbering system are called binary digits or .......
(a) bytes
(b) kilobytes
(c) decimal bytes
(d) bits
Ans (D)

28. A monitor's ...... is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.
(a) refresh rate
(b) dot pitch
(c) resolution
(d) colour depth
Ans (B)

29. A directly accessible appointment calendar is a feature of a ....... resident package.
(a) CPU
(b) memory
(c) Buffer
(d) ALU
Ans (B)

30. Perforated paper used as input or output media is known as
(a) Paper tape
(b) Magnetic tape
(c) Punched paper tape
(d) Card punch
Ans (A)

31. The invention of the slide rule is attributed to
(a) Babbage
(b) Oughtred
(c) Pascal
(d) Napier
Ans (B)

32. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage.
(a) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
(b) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
(c) Disk storage is less expensive than tape storage
(d) All of the above
Ans (e)

33. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as
(a) Bytes
(b) Kilo-bytes
(c) Bits
(d) Megabytes
Ans (d)

34. A prefix for billion which is equal to .... is called as billi.
(a) 100
(b) 10000
(c) 1000
(d) 10
Ans d

35. Each model of a computer has a unique
(a) Assembly language
(b) Machine language
(c) High level language
(d) All of the above
Ans (b)

36. One kilobyte = ____ byte.
(a) 1250
(b) 2088
(c) 1024
(d) 1000
Ans (c)

37. Which of the following circuit is used as a 'Memory device' in computers?
(a) Rectifier
(b) Flip-Flop
(c) Comparator
(d) Attenuator
Ans (b)

38. To move the cursor to the end of the document press
Ans : Ctrl + End

39. In Word Processing the red underline indicates
Ans : Spelling mistakes

40. The shortcut key to print documents is
Ans : Ctrl + P

41. First layer in the OSI reference model is
(a) Data link
(b) Network
(c) Physical
(d) Application
Ans (c)

42. Viruses, Trojan horses and Worms are
(a) able to harm computer system
(b) unable to detect if affected on computer
(c) user-friendly applications
(d) harmless applications resident on computer
Ans (a)

43. Program threats are
(a) Trap doors
(b) Trojan horse
(c) Both (a) & (b)
(d) All of the above
Ans (b)

44. Failure of passwords security due to exposure can result from
(a) Electronic monitoring
(b) Visual
(c) Both (a) & (b)
(d) All of the above
Ans (c)

45. Data security threats include
(a) Hardware failure
(b) Privacy invasion
(c) Fraudulent manipulation of data
(d) All of the above
Ans (b)

46. The bar which displays information about the current page number is
Ans : Status bar

47. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc. are
(a) Task bar
(b) Windows
(c) Desktop
(d) Icons
Ans (d)

48. Who invented the super-computer?
(a) P.T Farnsworth
(b) J.R Whinfield
(c) J.H. Van Tassell
(d) Charles Ginsberg
Ans (c)

49. Accessing records from a file directly without searching from the beginning of the file is
(a) Time sharing
(b) Random
(c) Direct access
(d) Access time
(e) None of the above
Ans (c)

50. Time during which a job is processed by the computer is
(a) Delay time
(b) Real time
(c) Execution time
(d) Down time
Ans (c

51. This ......... tier processes HTTP protocol, scripting tasks, performs calculations, and provides access to data.
(a)Client
(b)Applications/Web server
(c)Enterprise server
(d)DBA
(e)None of these
Ans. Client

52. A polymorphic virus:
(a)modifies its program code each time it attaches itself to another program or file
(b)is a malicious-logic program that copies itself repeatedly in memory or on a disk drive until no memory or disk space remains
(c)a malicious logic program that hides within or looks like a legitimate program
(d)infects a program file, but still reports the size and creation date of the original, uninfected program
(e)None of these
Ans. modifies its program code each time it attaches itself to another program or file

53. The Secure Electronic Transaction (SET) specification :
(a)is a notice, issued and verified by a certificate authority, that guarantees a user or Website is legitimate
(b)provides private key encryption of all data that passes between a client and a server
(c)allows users to choose an encryption scheme for the data that passes between a client and a server
(d)uses a public key encryption to secure credit-card transaction systems
(e)None of these
Ans. Uses a public-key encryption to secure credit-card transaction systems

54. ......... allows wireless mobile devices to access the Internet and its services such as the Web and e-mail:
(a)TCP/IP
(b)Ethernet
(cWAP
(d)Token ring
(e)None of these
Ans. WAP

55. 'DOS' floppy disk does not have:
(a)A Boot Record
(b)A File Allocation Table
(c)A Root Directory
(d)Virtual Memory
(e)BIOS
Ans. Virtual Memory

56. A passive threat to computer security is:
(a)Malicious Intent
(b)Sabotage
(c)Accident Errors
(d)Espionage Agents
(e)None of these
Ans. Malicious Intent

57. All of the following are basic principles of net works, except:
(a)each computer must have a network card
(b)there must be communications media connecting the network hardware devices
(c)there must be at least one connecting device
(d)each computer must have software that supports the movement of information
(e)None of these
Ans. there must be communications media connecting the network hardware devices

58. 'MICR' technology used for clearance of cheques by banks refers to:
(a)Magnetic Ink Character Recognition
(b)Magnetic Intelligence Character Recognition
(c)Magnetic Information Cable Recognition
(d)Magnetic Insurance Cases Recognition
(e)None of these
Ans. Magnetic Ink Character Recognition

59. All the information collected during database development is stored in a:
(a)repository
(b)data warehouse
(c)RAD
(d)CASE
(e)None of these
Ans. data warehouse

60. The ......... component is used by the data analyst to create the queries that access the database.
(a)data extraction
(b)end-user query tool
(c)end-user presentation tool
(d)data store
(e)None of these
Ans. end-user query tool


61. A ......... allows network users to share a single copy of software, which resides on the network server.
(a)single user license agreement
(b)network site license
(c)end user license agreement
(d)business software license
(e)None of these
Ans. network site license

62. Microwave transmission is used in environments where installing physical transmission media is:
(a)difficult or impossible and where line of sight transmission is unavailable
(b)easy or promising and where line of sight transmission is unavailable
(c)difficult or impossible and where line of sight transmission is available
(d)easy or promising and where line of sight transmission is available
(e)None of these
Ans. easy or promising and where line of sight transmission is available

63. Which is NOT a good Web security strategy?
(a)Restrict access to the Web server; keep a minimum number of ports open
(b)Limit the users who can load software, edit or add files.
(c)Add demo programs, so users can test system without accessing production data.
(d)Remove unnecessary compilers and interpreters.
(e)None of these
Ans. Remove unnecessary compilers and interpreters.

64. The word FIP stands for:
(a)File Translate Protocol
(b)File Transit Protocol
(c)File Typing Protocol
(d)File Transfer Protocol
(e)None of these
Ans. File Translate Protocol

65. Voice mail:
(a)is the exchange of text messages and computer files transmitted via a communications network such as a local area network or the Internet
(b)permits users to converse in real time with each other via the computer while connected to the Internet
(c)functions much like an answering machine, allowing callers to leave a voice message for the called party
(d)involves using video and computer technology to conduct a meeting between participants at geographically separate locations
(e)None of these
Ans. functions much like an answering machine, allowing callers to leave a voice message for the called party

66. A communication processor that connects dissimilar networks by providing the translation from one set of protocol to another is:
(a)Bridge
(b)Gateway
(c)Router
(d)Modem
(e) All of these
Ans. Gateway

67. How is power supplied to a low power USB device?
(a)Through a power cable
(b)From an external power supply
(c)Directly from the computer's power supply
(d)Through the USB cable
(e)None of these
Ans. Through the USB cable

68. RSA is:
(a)Symmetric Cryptosystem
(b)Asymmetric Cryptosystem
(c)Block Cypher
(d)Digital Signature
(e)None of these
Ans. Digital Signature

69. When you are selecting a mouse for a particular computer system, what is the most important consideration?
(a)The type of drivers that come with the mouse
(b)The length of the mouse cord
(c)The type of connector the mouse is equipped with
(d)The number of buttons the mouse has
(e)None of these
Ans. The type of connector the mouse is equipped with

70. The ......... data mining technique derives rules from real world case examples.
(a)Rule discover
(b)Signal processing
(c)Neural nets
(d)Case based reasoning
(e)None of these
Ans. Neural nets

71. ......... are used to identify a user who returns to a Website.
(a)Cookies
(b)Plugins
(c)Scripts
(d)ASPs
(e)None of these
Ans. Cookies

72. A DVD-RAM is similar to a ......... except it has storage capacities up to 5.2 GB.
(a)CD-R
(b)floppy disk
(c)CD-RW
(d)hard disk
(e)None of these
Ans. CD-RW

73. Which of the following is a general-purpose programming language, designed by Sun Microsystems, and well suited for use on the Web?
(a)VB Script
(b)Java Script
(c)CSS
(d)Java
(e)None of these
Ans. Java Script

74. Which one of the following objects is passed to a Java Bean when one of its properties is set via a JSP action?
(a)Servlet Request
(b)Http Servlet Request
(c)Servlet Response
(d)http Servlet Response
(e)None of these
Ans. Servlet Response

75. The altering of data so that it is not usable unless the changes are undone is:
(a)Biometrics
(b)Compression
(c)Encryption
(d)Ergonomics
(e)None of these
Ans. Encryption
feedback