State Bank of India Question-Paper Contributed by SreeRavishankar updated on Dec 2021
SBI general awareness and computer knowledge questions |   7412

SBI general awareness and computer knowledge questions

Computer General Awareness Sample Questions for SBI PO Recruitment Exam(General Awareness)


1. A keyboard is this kind of device—
(A) black
(B) input
(C) output
(D) word Processing
(E) None of these
Ans : (B)

2. IT stands for—
(A) information Technology
(B) integrated Technology
(C) intelligent Technology
(D) interesting Technology
(E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following refers to the fastest, biggest and most expensive computers ?
(A) Personal Computers
(B) Supercomputers
(C) Laptops
(D) Notebooks
(E) None of these
Ans : (B)

4. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
(A) disk
(B) data
(C) file
(D) floppy
(E) None of these
Ans : (C)

5. The process of a computer receiving information from a server on the Internet is known as—
(A) pulling
(B) pushing
(C) downloading
(D) transferring
(E) None of these
Ans : (C)

6. Which part of the computer helps to store information ?
(A) Disk drive
(B) Keyboard
(C) Monitor
(D) Printer
(E) None of these
Ans : (A)

7. ………………is the process of carrying out commands.
(A) Fetching
(B) Storing
(C) Executing
(D) Decoding
(E) None of these
Ans : (C)

8. The role of a………generally is to determine a buyer’s needs and match it to the correct hardware and software.
(A) computer Scientist
(B) computer sales representative
(C) computer consultant
(D) corporate trainer
(E) None of these
Ans : (B)

9. Which of the following groups consist of only output devices ?
(A) Scanner, Printer, Monitor
(B) Keyboard, Printer, Monitor
(C) Mouse, Printer, Monitor
(D) Plotter, Printer, Monitor
(E) None of these
Ans : (D)

10. The rectangular area of the screen that displays a program, data, and/or information is a—
(A) title bar
(B) button
(C) dialog box
(D) window
(E) None of these
Ans : (D)

11. A(n)………contains commands that can be selected.
(A) pointer
(B) menu
(C) icon
(D) button
(E) None of these
Ans : (B)

12. An error is also known as—
(A) bug
(B) debug
(C) cursor
(D) icon
(E) None of these
Ans : (A)

13. Arithmetic Operations—
(A) involve matching one data item to another to determine if the first item is greater than, equal to, or less than the other item
(B) sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order
(C) use conditions with operators such as AND, OR and NOT
(D) include addition, subtraction, multiplication and division
(E) None of these
Ans : (D)

14. Sending an e-mail is similar to—
(A) picturing an event
(B) narrating a story
(C) writing a letter
(D) creating a drawing
(E) None of these
Ans : (C)

15. Promotion in Marketing means—
(A) passing an examination
(B) elevation from one grade to another
(C) selling the products through various means
(D) selling the product in specific areas
(E) None of these
Ans : (C)

16. Microsoft Word is an example of—
(A) an operating system
(B) a processing device
(C) application software
(D) an input device
(E) None of these
Ans : (B)

17. Sources of Sales Leads are—
(A) Data Mining
(B) Market Research
(C) Media Outlets
(D) Promotional Programs
(E) All of these
Ans : (E)

18. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as—
(A) storage
(B) output
(C) input
(D) information
(E) None of these
Ans : (A)

19. Which part of the computer displays the work done ?
(A) RAM
(B) printer
(C) monitor
(D) ROM
(E) None of these
Ans : (C)

20. One of the methods for Market Monitoring is—
(A) to watch TV serials
(B) to discuss with other sales persons
(C) to monitor media outlets
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

21. Market Expansion means—
(A) hiring more staff
(B) firing more staff
(C) buying more products
(D) buying more companies
(E) None of these
Ans : (E)

22. A series of instructions that tells a computer what to do and how to do it is called a—
(A) program
(B) command
(C) user response
(D) processor
(E) None of these
Ans : (A)

23. Effective marketing helps in—
(A) developing new products
(B) creating a competitive environment
(C) building demand for products
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

24. Which is the part of a computer that one can touch and feel ?
(A) Hardware
(B) Software
(C) Programs
(D) Output
(E) None of these
Ans : (A)

25. A Call in Marketing means—
(A) to phone the customers
(B) to visit the customers
(C) to visit the marketing site
(D) to call on prospective customers
(E) None of these
Ans : (D)

26. Delivery Channel means—
(A) maternity wards
(B) handing over the products to the buyers
(C) places where products are made available to the buyers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (C)

27. Processing involves—
(A) inputting data into a computer system
(B) transforming input into output
(C) displaying output in a useful manner
(D) providing relevant answers
(E) None of these
Ans : (B)

28. One of the following is a target group for the marketing of Internet Banking.
(A) All the customers
(B) All the educated customers
(C) All the computer educated customers
(D) Only creditors
(E) All of these
Ans : (C)

29. Innovation mean—
(A) Product Designing
(B) New ideas
(C) Impulse
(D) Both (A) and (B)
(E) None of these
Ans : (D)

30. One of the following is a target group for the marketing of educational loan.
(A) All the customers
(B) Students
(C) Only poor students
(D) Students having promising educational track record
(E) All of these
Ans : (B)

31. Service after sale is not the function of—
(A) Marketing staff
(B) Seller
(C) Director of the company
(D) Employees of the company
(E) All of the above are wrong
Ans : (A)

32. If done through………the rural marketing would be more effective.
(A) fairs
(B) village fairs
(C) door to door campaign
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

33. Market Survey means—
(A) Market Research
(B) Market Planning
(C) Marketing Strategies
(D) Market Monitering
(E) All of these
Ans : (A)

34. ………can be done through digital Banking ?
(A) Mobile phone
(B) Internet
(C) Telephone
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (A)

35. A good seller should have the following quality/qualities ?
(A) Devotion to the work
(B) Submissive
(C) Sympathy
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

36. The rural marketing is not required because—
(A) rural people do not understand marketing
(B) its not practical from the cost point of view
(C) it is sheer wastage of time
(D) All are wrong
(E) All are correct
Ans : (D)

37. Planned-cost service means—
(A) Costly products
(B) Extra profit on the same cost
(C) Extra work by seller
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (B)

38. Internet marketing means—
(A) Self-marketing
(B) Core Groups monitering
(C) Employees marketing
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (E)

39. The aim of successful marketing is—
(A) to increase the sale
(B) to increase the profit
(C) to increase the output of sellers
(D) All of these
(E) None of these
Ans : (D)

40. The networking becomes……through networking.
(A) very difficult
(B) dull
(C) easy
(D) has no role in marketing
(E) None of these
Ans : (C)



41. Which of the following States will soon have its first Civil Airports?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)

42. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

43. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a),(b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)

44. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)

45. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)

46. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)

47. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)

48. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)

49. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)

50. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)

51. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0•7 per cent to 1•5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a),(b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)

52. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)

53. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)

54. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)

55. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)

56. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)

57. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)

58. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)

59. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)

60. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)

61. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a),(b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)

62. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)

63. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)

64. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)

65. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)

66. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)

67. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)

68. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)

69. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)

70. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)

71. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)

72. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)

73. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)

74. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)

75. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)

76. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a),(b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)

77. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)

78. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)

79. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)

80. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)


81. This ......... tier processes HTTP protocol, scripting tasks, performs calculations, and provides access to data.
(a)Client
(b)Applications/Web server
(c)Enterprise server
(d)DBA
(e)None of these
Ans. Client

82. A polymorphic virus:
(a)modifies its program code each time it attaches itself to another program or file
(b)is a malicious-logic program that copies itself repeatedly in memory or on a disk drive until no memory or disk space remains
(c)a malicious logic program that hides within or looks like a legitimate program
(d)infects a program file, but still reports the size and creation date of the original, uninfected program
(e)None of these
Ans. modifies its program code each time it attaches itself to another program or file

83. The Secure Electronic Transaction (SET) specification :
(a)is a notice, issued and verified by a certificate authority, that guarantees a user or Website is legitimate
(b)provides private key encryption of all data that passes between a client and a server
(c)allows users to choose an encryption scheme for the data that passes between a client and a server
(d)uses a public key encryption to secure credit-card transaction systems
(e)None of these
Ans. Uses a public-key encryption to secure credit-card transaction systems

84. ......... allows wireless mobile devices to access the Internet and its services such as the Web and e-mail:
(a)TCP/IP
(b)Ethernet
(cWAP
(d)Token ring
(e)None of these
Ans. WAP

85. 'DOS' floppy disk does not have:
(a)A Boot Record
(b)A File Allocation Table
(c)A Root Directory
(d)Virtual Memory
(e)BIOS
Ans. Virtual Memory

86. A passive threat to computer security is:
(a)Malicious Intent
(b)Sabotage
(c)Accident Errors
(d)Espionage Agents
(e)None of these
Ans. Malicious Intent

87. All of the following are basic principles of net works, except:
(a)each computer must have a network card
(b)there must be communications media connecting the network hardware devices
(c)there must be at least one connecting device
(d)each computer must have software that supports the movement of information
(e)None of these
Ans. there must be communications media connecting the network hardware devices

88. 'MICR' technology used for clearance of cheques by banks refers to:
(a)Magnetic Ink Character Recognition
(b)Magnetic Intelligence Character Recognition
(c)Magnetic Information Cable Recognition
(d)Magnetic Insurance Cases Recognition
(e)None of these
Ans. Magnetic Ink Character Recognition

89. All the information collected during database development is stored in a:
(a)repository
(b)data warehouse
(c)RAD
(d)CASE
(e)None of these
Ans. data warehouse

90. The ......... component is used by the data analyst to create the queries that access the database.
(a)data extraction
(b)end-user query tool
(c)end-user presentation tool
(d)data store
(e)None of these
Ans. end-user query tool


91. A ......... allows network users to share a single copy of software, which resides on the network server.
(a)single user license agreement
(b)network site license
(c)end user license agreement
(d)business software license
(e)None of these
Ans. network site license

92. Microwave transmission is used in environments where installing physical transmission media is:
(a)difficult or impossible and where line of sight transmission is unavailable
(b)easy or promising and where line of sight transmission is unavailable
(c)difficult or impossible and where line of sight transmission is available
(d)easy or promising and where line of sight transmission is available
(e)None of these
Ans. easy or promising and where line of sight transmission is available

93. Which is NOT a good Web security strategy?
(a)Restrict access to the Web server; keep a minimum number of ports open
(b)Limit the users who can load software, edit or add files.
(c)Add demo programs, so users can test system without accessing production data.
(d)Remove unnecessary compilers and interpreters.
(e)None of these
Ans. Remove unnecessary compilers and interpreters.

94. The word FIP stands for:
(a)File Translate Protocol
(b)File Transit Protocol
(c)File Typing Protocol
(d)File Transfer Protocol
(e)None of these
Ans. File Translate Protocol

95. Voice mail:
(a)is the exchange of text messages and computer files transmitted via a communications network such as a local area network or the Internet
(b)permits users to converse in real time with each other via the computer while connected to the Internet
(c)functions much like an answering machine, allowing callers to leave a voice message for the called party
(d)involves using video and computer technology to conduct a meeting between participants at geographically separate locations
(e)None of these
Ans. functions much like an answering machine, allowing callers to leave a voice message for the called party

96. A communication processor that connects dissimilar networks by providing the translation from one set of protocol to another is:
(a)Bridge
(b)Gateway
(c)Router
(d)Modem
(e) All of these
Ans. Gateway

97. How is power supplied to a low power USB device?
(a)Through a power cable
(b)From an external power supply
(c)Directly from the computer's power supply
(d)Through the USB cable
(e)None of these
Ans. Through the USB cable

98. RSA is:
(a)Symmetric Cryptosystem
(b)Asymmetric Cryptosystem
(c)Block Cypher
(d)Digital Signature
(e)None of these
Ans. Digital Signature

99. When you are selecting a mouse for a particular computer system, what is the most important consideration?
(a)The type of drivers that come with the mouse
(b)The length of the mouse cord
(c)The type of connector the mouse is equipped with
(d)The number of buttons the mouse has
(e)None of these
Ans. The type of connector the mouse is equipped with

100. The ......... data mining technique derives rules from real world case examples.
(a)Rule discover
(b)Signal processing
(c)Neural nets
(d)Case based reasoning
(e)None of these
Ans. Neural nets

101. ......... are used to identify a user who returns to a Website.
(a)Cookies
(b)Plugins
(c)Scripts
(d)ASPs
(e)None of these
Ans. Cookies

102. A DVD-RAM is similar to a ......... except it has storage capacities up to 5.2 GB.
(a)CD-R
(b)floppy disk
(c)CD-RW
(d)hard disk
(e)None of these
Ans. CD-RW

103. Which of the following is a general-purpose programming language, designed by Sun Microsystems, and well suited for use on the Web?
(a)VB Script
(b)Java Script
(c)CSS
(d)Java
(e)None of these
Ans. Java Script

104. Which one of the following objects is passed to a Java Bean when one of its properties is set via a JSP action?
(a)Servlet Request
(b)Http Servlet Request
(c)Servlet Response
(d)http Servlet Response
(e)None of these
Ans. Servlet Response

105. The altering of data so that it is not usable unless the changes are undone is:
(a)Biometrics
(b)Compression
(c)Encryption
(d)Ergonomics
(e)None of these
Ans. Encryption

106. Which of the following is a part of the Central Processing Unit?
a. Printer
b. Key board
c. Mouse
d. Arithmetic & Logic unit
e. None

107. CAD stands for
a. Computer aided design
b. Computer algorithm for design
c. Computer application in design
d. All of the above
e. None

108. Which of the following printer cannot print graphics?
a. Ink-jet
b. Daisy Wheel
c. Laser
d. Dot-matrix
e. None

109. A program written in machine language is called?
a. Assembler
b. Object
c. Computer
d. Machine
e. None

110 The father of Modern Computer is
a. Charles Babbage
b. Von-nuumann
c. Danies Ritchel
d. Blaise Pascal
e. None

111. The Word FTP stands for
a. File Translate Protocol
b. File Transit Protocol
c. File Transfer protocol
d. file typing protocol
e. None

112. The lowest form of Computer language is called
a. BASIC
b. FORTRAN
c. Machine Language
d. COBOL
e. None

113. Best Quality graphics is produced by
a. Dot Matix
b. Laser Printer
c. Inkjet Printer
d. Plotter
e. None

114. Memory which forgets every thing when you switch off the power is known as
a. Corrupted
b. Volatile
c. Non-Volatile
d. Non-Corrupted
e. None

115. The linking of computers with a communication system is called
a. Networking
b. Pairing
c. Interlocking
d. Assembling
e. Sharing

116. The 16 bit Microprocessor means that it has
a. 16 address lines
b. 16 Buses
c. 16 Data lines
d. 16 routes
e. None

117. Data going into the computer is called
a. Output
b. algorithm
c. Input
d. Calculations
e. flow chart

118. Which of the following refers to a small, single-site network?
a. LAN
b. DSL
c. RAM
d. USB
e. CPU

119 Microsoft Office is
a. Shareware
b.Public domain software
c. Open-sourse software
d. A vertical market application
e. An application suite

120. How many options does a BINARY choice offer
a. None
b. One
c. Two
d. it depends on the amount of memory on the computer
e. It depends on the speed of the computer's processor

121. A collection of program that controls how your computer system runs and processes information is called
a. Operating System
b. Computer
c. Office
d. Compiler
e. Interpreter

122. Computer connected to a LAN (Local Area Network) can
a. run faster
b. go on line
c. share information and /or share peripheral equipment
d. E-mail
e. None

123 Information travels between components on the mother board through
a. Flash memory
b. CMOS
c. Bays
d. Buses
e. Peripherals

124How are data organized in a spreadsheet?
a. Lines & spaces
b. Layers & Planes
c. Height & Width
d. Rows & Columns
e. None

125. The blinking symbol on the computer screen is called the
a. mouse
b. logo
c. hand
d. palm
e. cursor
126 A fault in a computer program which prevents it from working correctly is known as
a. Boot
b. Bug
c. Biff
d. Strap
e. None

127 A self replicating program, similar to a virus which was taken from a 1970s science fiction novel by John Bruner entitled the Shockwave Rider is _________
a. Bug
b. Vice
c. Lice
d. Worm
e. None

128. A _______ is a bi-stable electronic circuit that has two stable states.
a. Multivibrator
b. Flip-flop
c. Logic gates
d. laten
e. None

129. Unwanted repetitious messages, such as unsolicited bulk e-mail is known as
a. Spam
b. Trash
c. Calibri
d. Courier
e. None

130 DOS stands for
a. Disk Operating System
b. Disk operating session
c. Digital Operating System
d. Digital Open system
e. None

131. Who is the chief of Miocrosoft
a. Babbage
b. Bill Gates
c. Bill Clinton
d. Bush
e. None

132 Which of the following are input devices.
a. Keyboard
b. Mouse
c. Card reader
d. Scanner
e. All of these

133. Examples of output devices are
a. Screen
b. Printer
c. Speaker
d. All of these
e. None

134 Which of the following is also known as brain of computer
a. Control unit
b. Central Processing unit
c. Arithmatic and language unit
d. Monitor
e. None

135IBM stands for
a. Internal Business Management
b. International Business Management
c. International Business Machines
d. Internal Business Machines
e. None
136___________ translates and executes program at run time line by line
a. Compiler
b. Interpreter
c. Linker
d. Loader
e. None
137___________ is an OOP principle
a. Structured programming
b. Procedural programming
c. Inheritance
d. Linking
e. None
138. COBOL is widely used in _________ applications
a. Commercial
b. Scientific
c. Space
d. Mathematical
e. None
139. RAM stands for
a. Random origin money
b. Random only memory
c. Read only memory
d. Random access memory
e. None

140. 1 Byte = ?
a. 8 bits
b. 4 bits
c. 2 bits
d. 9 bits
e. None
141. SMPS stands for
a. Switched mode power supply
b. Start mode power supply
c. Store mode power supply
d. Single mode power supply
e. None
142. The device used to carry digital data on analog lines is called as
a. Modem
b. Multiplexer
c. Modulator
d. Demodulator
e. None
143. VDU is also called
a. Screen
b. Monitor
c. Both 1 & 2
d. printer
e. None
144. BIOS stands for
a. Basic Input Output system
b. Binary Input output system
c. Basic Input Off system
d. all the above
e. None
145. Father of 'C' programming language
a. Dennis Ritchie
b. Prof Jhon Kemeny
c. Thomas Kurtz
d. Bill Gates
e. None
 

feedback