State Bank of India Question-Paper Contributed by soumithra updated on Jan 2022
SBI computer questions |   4919

SBI computer questions

All bank based computer awareness questions and answers,IBPS Bank PO computer awareness marketing and general awareness,IBPS Bank PO IBPS Bank Clerical,IBPS Gramin Bank RRBS written test examinations and answers SBI,SBI,SIB RBI PO CWE,Clerical Specialists officers examination questions with answers for Computer Terms and Definitions,Aptitude,Reasoning

Computer MCQS General Knowledge

• Half byte = 1nibble = 4 bits 


• Bit means Binary Digit 


• 1 byte = 8 bits 


• 1 mega byte = 1048576 bytes 


• 1 kilo byte = 1024 bytes 


• A combination of 16 bits are called word. 


• A terabyte = 1 trillion bytes 


• Our PC belongs to 4th generation 


• Fred Cohen coined the word computer virus 


• First computer virus was created in 1970 at Bell laboratories 


• WORM means Write Once Read Many 


• Power of a super computer is measured in FLOPS (Floating Point Operations per Second) 


• WWW/http: (hypertext transfer protocol) was created by Tim Burner Lee in 1992 


• Intel means Integrated Electronics 


• 1 worksheet contains 256 columns 


• G.W.Basic G.W stands for Gate Way 


• Super Computer was created by J.H.Van Tassel 


• CORBA is Common Object Request Broker Architecture 


• URL is Uniform or Universal Resource Locator 


• Intel invented RAM chip 


• Information stored on disk as series of bumps on its shiny side. 


• DVDs hold more information than CDs. They use smaller bumps and have two reflective layers 


• Recordable CDs do not have bumps. There are patches of color on disk to change the reflected laser light 


• In 1951 Univac – 1, the world’s first commercial computer was designed by John Mauchly and J. Presper Eckert. They built ENIAC, the first electronic computer in 1946 


• In 1968 mainframe was built. 


• In 1976 first supercomputer the Cray-1 was developed 


• In 1981 IBM produce the IBM PC. 


• In 1998 IBM made quantum computer 


• Super computers uses parallel processing 


• In 1974, computer games were introduced. 


• PROM is the abbreviation of programmable read only memory 


• What was the world’s first high level programming language 1957: IBM FORTRAN 


• A JPEG is a picture file format – what does JPEG stand for: Joint Photographic Experts Group 


• During World War II, IBM built the computers the Nazis used to manage their death/concentration camps 


• Registers are temporary storage areas within the CPU. 


• First apple computer was built in garage. 


• The language of small talk is object oriented. 


• Shell is an operating environment. 


• Virtual memory is also known as virtual page. 


• NOS refer to operating systems for a network. 


• In EBCDIC each character is denoted by 8 bits. 


• Diodes are used in analog computer circuits as limiter. 


• Wetware stands for any organic intelligence


• GIGO stands for garbage in garbage out. 


• Application of flip-flap are counters, shift register and transfer register. 


• Bootstrap is associated with computer. 


• FORTRAN stands for formula translator. 


• A group of character that is termed as a single entity is called word. 


• Clip art is a computer prepared art. 


• Mark sensing is another term for OMR. 


• Authorization to make multiple software copies is called site licensing. 


• Antivirus is also known as vaccines. 


• Free software is also known as public domain software.

 
• In computer DFD stands for Data Flow Diagram. 


• Cyber Space is called to Virtual world of the computer. 


• What does the sun in SUN Microsystems stand for Stanford University Network 


• What does Intel stand for- Integrated Electronics 


• All PCs have a BIOS what does bios stand for-Basic Input Output System 


• What is the common name for an integrated circuit A Chip 


• In WWW terms what does i.e. mean on a domain name-Ireland 


• What company introduced the first commercial minicomputer 65 DEC 


• Name the first web browser publicly available NCSA Mosaic 


• The world’s most powerful super computer is called ASCI white. 


• World Wide Web was invented in 1993 by Tim Bareness Lee. 


• The B-programming language was developed by Ken Thompson. 


• The 1st commercially produced and sold computer (1951) was UNIVAC. 


• The transformation from heavy computers to PCs was made possible using microprocessors. 


• The first microprocessor was developed in 1971 by Intel. 


• A pentium 4 (P-4) employs roughly 40 million transistors. 


• Mark-1, Apple-1, and collossus were initial desktop computers. 


• Binary digits are briefed as bit. 


• A collection of bits is called byte. 


• The first home computer (1977),which was sold in millions of units was Apple II. 


• ‘PARAM’ is a supercomputer. 


• Father of the Computer.. Charles Babbage 


• What does CMOS stand for in a computer- Complimentary metal Oxide semi-conductor

1.In a network, the computer that stores the files and process the data is named as
a) Server-Answer
b) Terminal
c) Modem
d) All of the above
.
2. Viruses are called that because
a) They are viruses
b) They can copy themselves and spread-Answer
c) Both (a) and (b)
d) None of the above
3. Which of the can't spread virus
a) An e-mail with attachment
b) A plain text mail-Answer
c) Downloading files over the web
d) None of the above
.
4. There is a new anti-virus software update available, when it is downloaded to your computer
a) Everyday
b) Only in the night
c) When you next switch on your computer-Answer
d) All of the above
.
5. Numbers are stored and transmitted inside a computer in
a) Binary form
b) ASCII code form-Answer
c) Alphabets form
d) Numerical form
.
6. CPU capacity can be measured in
a) BPS
b) MIPS-Answer
c) MHz
d) MPI
.
7. MPIS stands for
a) Million Instructions Per Second-Answer
b) Million Instructions Per Season
c) Monthly Instructions Per Second
d) Million Inputs Per Second
.
8. LAN speeds are measured in
a) BPS
b) KBPS
c) MBPS-Answer
d) MIPS
.
9. Modem speeds are measured in
a) BPS-Answer
b) KBPS
c) MBPS
d) MIPS
.
10. BPS stands for
a) Bits Per Second-Answer
b) Bits Per Season
c) Bytes Per Second
d) Bits Per System

11Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
(A) proprietary
(B) open
(C) experimental
(D) in the public domain
(E) None of these
Answer: (A)

12. A typical modern computer uses
(A) Magnetic cores
(B) LSI chips
(C) Magnetic tapes
(D) More than 1000 vacuum tubes
(E) None of these
Answer: (B)

13.ALU is called for _____ of a computer
(A) Heart
(B) Master dispatcher
(C) Primary memory
(D) All of the above
(E) None of these
Answer: (C)

14. A single dimensional array is called
(A) List
(B) Subscripts
(C) Matrix
(D) File
(E) None of these
Answer: (A)

15.How many types of drawing objects are available in drawing Tool Bar ?
(A) 4
(B) 5
(C) 10
(D) 12
(E) None of these
Answer: (E)

16.Data processing is___
(A) data collection
(B) similar to computer programming
(C) associated with commercial work
(D) akin to data coding
(E) None of these
Answer: (C)

17.In computer terminology, information means
(A) Raw data
(B) Data in more useful
(C) Alphanumeric data
(D) Program
(E) None of these
Answer: (B)

18.What is meant by the term RAM?
(A) Memory which can only be read
(B) Memory which can be both read and written to
(C) Memory which is used for permanent storage
(D) Memory which can only be written to
(E) None of these
Answer: (B)

19. In UNIX, which command is used to sort the lines of data in a file in reverse order
(A) sort
(B) sh
(C) st
(D) sort –r
(E) None of these
Answer: (D)

20. The commonly used UNIX commands like date, ls, cat etc. are stored in
(A) /dev directory
(B) /bin directory
(C) /tmp directory
(D) /unix directory
(E) None of these
Answer: (B)

21. In UNIX, which command is used to change the protection mode of files starting with the string emp and ending with 1, 2 or 3 ?
(A) Chmod u+x emp[1-3]
(B) Chmod 777 emp*
(C) Chmod u+r ??? emp
(D) Chmod 222 emp ?
(E) None of these
Answer: (A)

22. The variables which can be accessed by all modules in a C program, are known as
(A) Local variables
(B) Internal variables
(C) External variables
(D) Global variables
(E) None of these
Answer: (D)

23. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU ?
(A) Mass memory
(B) Internal memory
(C) Non-volatile memory
(D) PROM
(E) None of these
Answer: (B)

24. A record that follws a group of related records and contains data relevant to those records is called as....
(A) Trailer record
(B) Traffic record
(C) Transaction record
(D) Transducer
(E) None of these
Answer: (A)

25. A type of semiconductor memory that usually has small capacity but very fast access is
(A) PROM
(B) RAM
(C) Scratchpad
(D) ROM
(E) None of these
Answer: (C)

26. ____ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
(A) Nanoscience
(B) Microelectrodes
(C) Computer forensics
(D) Artificial intelligence
(E) None of these
Answer: (A)

27.A single pole, single throw switch with one common line and one output line is
(A) Switch circuit
(B) SPDT switch
(C) SPST switch
(D) Star bit
(E) None of these
Answer: (C)

28.A one-bit signal that indicates the start of data transmission by an asynchronous device is
(A) Parity bit
(B) Status bit
(C) Zero bit
(D) Star bit
(E) None of these
Answer: (D)

29.__ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
(A) A process
(B) Software
(C) Storage
(D) Information
(E) None of these
Answer: (D)

30. The name for the way that computers manipulate data into information is called
(A) programming
(B) processing
(C) storing
(D) organizing
(E) None of these
Answer: (B)

31. Computers gather data, which means that they allow users to _____ data.
(A) present
(B) input
(C) output
(D) store
(E) None of these
Answer: (B)

32. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered
(A) data
(B) output
(C) input
(D) the process
(E) None of these
Answer: (B)

33. A circut with about 100 transistors fabricated on a single chip is called
(A) MCR
(B) MSI
(C) MIS
(D) RJE
(E) None of these
Answer: (B)

34. BD in computer terminology stands for:
a)Bit Data
b)Binary Digit
c)Blue-ray
d)All of the above
Ans. Blue-ray

35 What is FTP?
a)File Transfer protocol
b)File Transmission Protocol
c)File Truncating Protocol
d)Final Transmission Protocol
Ans. File Transfer protocol

36. The term ‘TUX’ is related with:
a)Google
b)Yahoo
c)Linux
d)Windows
Ans. Linux

37. An error in a program code is called:
a)Bug
b)Syntax
c)Mistake
d)All of the above
Ans. Bug

38. The heart of any computer system is:
a)I/O Unit
b)Hard disk
c)CPU
d)Memory
Ans. CPU

639 Which of the following is the fastest memory?
a)Cache
b)RAM
c)ROM
d)Registers
Ans. Registers

40  Laser jet is a/an ........ printer
a)Impact
b)Non-impact
c)Either a or b
d)DMP
Ans. Non-impact

41. The first electronic digital computer used:
a)IC chips
b)Microprocessors
c)Transistors
d)Vaccum tubes
Ans. Vaccum tubes

42. The unique name of the combination of Analog and Digital computer is:
a)Param
b)Deep blue
c)Hybrid
d)Cray
Ans. Hybrid

43. The amount of time that a computer system is not available for use is:
a)Down time
b)Access time
c)Transfer time
d)Delay time
Ans. Down time

44 The first programming language used for scientific operation is:
a)FORTRAN
b)Pascal
c)COBOL
d)C
Ans. FORTRAN

45. Name the Data Transmission method that allows simultaneous bidirectional data
a)Simplex
b)Half duplex
c)Duplex
d)Digital
Ans. Duplex

46. ‘CREATE TABLE’ command used in SQL is considered as:
a)DDL Command
b)DML method
c)DCL method
d)All of the above
Ans. DDL method

47. The access method used in Magnetic tape is:
a)Random
b)Sequential
c)Serial
d)Direct
Ans. Sequential

48. Each rows in a relation or a table is:
a)Record
b)Tuple
c)Both a and b
d)Attribute
Ans. Both a and b

49. Expand MP4
a)Music Player 4
b)Mpeg Layer 4
c)Movie Player 4
d)All the above
Ans. Mpeg Layer 4

50. 4.7 GB is the capacity of a:
a)CD ROM
b)Blue-Ray
c)Floppy
d)DVD
Ans. DVD

51. World Wide Web (WWW) was developed by:
a)Charles Babbage
b)Linus Torvalds
c)Dennis Ritchie
d)Tim Berners Lee
Ans. Tim Berners Lee

52. What is DTE?
a)Data Testing Equipment
b)Digit Testing Equipment
c)Data Terminal Equipment
d)Digit Terminal Equipment
Ans. Data Terminal Equipment

53. Fourth generation of computers contain:
a)Vaccum tubes
b)Transistors
c)LSI
d)Microprocessors
Ans. Microprocessors

54. Which of the following is a permanent memory?
a)ROM
b)PROM
c)RAM
d)Both a and b
Ans. Both a and b

55. Which of the following interface is used in Windows OS?
a)GUI
b)CUI
c)Both a and b
d)None of the above
Ans. GUI

56. Virtual memory is:
a)A type of memory used in main frame
b)An illusion of an extremely large memory
c)An extremely large primary memory
d)ROM
Ans. An illusion of an extremely large memory

57. The bar at the bottom of Windows XP is know as:
a)Task bar
b)Icon
c)Start menu
d)Menu bar
Ans. Task bar

58. The short cut key in Windows XP to copy the selection is:
a)Ctrl+X
b)Ctrl+V
c)Ctrl+C
d)Alt+C
Ans. Ctrl+C

59. The DOS command for viewing the files in the system is:
a)VIEW
b)DIR
c)SHOW
d)All of the above
Ans. DIR

60. In Microsoft word, a green line under a line means:
a)Grammatically incorrect
b)No meaning
c)Spelling mistake
d)All of the above
Ans. Grammatically incorrect

61. ........ is an example of high level programming language.
a)C
b)Word
c)Windows
d)Photoshop
Ans. C

62. DOS means:
a)Digital Operating System
b)Digital computer Operating System
c)Data Operating System
d)Disk Operating System
Ans. Disk Operating System

63. ......... are privately-owned network within a single building or campus of up to a few Kilometres in size
a)LAN
b)WAN
c)MAN
d)Internet
Ans. LAN

64. The most reliable topology is:
a)Mesh topology
b)Bus topology
c)Star topology
d)Ring topology
Ans. Mesh topology

65. ......... is an example of transmission media
a)Fiber optics
b)Coaxial cable
c)Microwaves
d)All of the above
Ans. All of the above

66. The representation of numbers in the positional number system with Radix 16 is:
a)Binary
b)Decimal
c)Gray code
d)Hexa decimal
Ans. Hexa decimal

DSL - Digital Subscriber Line 


DSL - Asymmetric digital subscriber line


OMR- Optical mark recognition


OCR - Optical Character recognition .


MRAM - Magneto-resistant RAM.


CMOS - Complementary Metal Oxide Semiconductor.


MOSFET -Metal Oxide Semiconductor Field Effect transistor.


SIMD - Single Instruction Multiple Data.


ANSI - American National Standards institute. 


IEEE - Institute Of Electrical and Electronics Engineers .

feedback