State Bank of India Current Affairs Contributed by Mable updated on Jan 2022
SBI Current-Affairs |   35462

SBI Current-Affairs

SBI latest 2013 current affairs questions related bank based questions and answers

SBI PO Exam based current affirs 2013 covering in January,February and March SBI IBPS PSU and all competitive examination current affairs and General Awareness & Banking Awareness questions and answers for practice.for bank,IBPS,SBI written test conists bank based current affairs, banking terms, finance news, finance terms, computer knowledge questions latest economy, finance, national international current affairs and general awareness 2013.For improving your timing spend in bank,sbi ,psu lic,giic,nic insurance companies all practice more model question papers with latest test pattern 

 

Nagesh Pydah is Oriental Bank's CMD - Oriental Bank of Commerce (OBC) has a new Chairman and Managing Director in Mr Nagesh Pydah.Prior to this appointment, Mr Pydah was an Executive Director at Punjab National Bank (PNB). He succeeds T.Y.Prabhu.

ONGC, GAIL sign pact for marketing gas - State-run Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) and GAIL India (GAIL) on Monday announced that they had reached a landmark agreement to ensure mutual business growth in the areas of natural gas as well as petrochemicals.The two PSU giants signed a number of agreements and exchanged documents in this regard in the presence of the ONGC Chairman and Managing Director R. S. Sharma and GAIL Chairman and Managing Director B. C. Tripathi.

India to replace US as 2nd largest economy by 2050 PwC: India is poised to overtake the USA and emerge as the World's second largest economy on purchasing power parity basis by 2050 and has the potential to supersede China to the top spot, says a report published by PwC.

Birla Corporation plans to set up cement plant in Assam: Birla Corporation, flagship company of the M. P. Birla Group, is planning to set up a one-million tonne cement plant in Assam at an investment of around Rs.450 crore. The company signed a memorandum of understanding with the Assam Mineral Development Corporation.

SAIL signs MoU with Hindustan Prefab: Steel Authority of India Ltd. (SAIL) on Wednesday signed a memorandum of understanding (MoU) with Hindustan Prefab Ltd. (HPL) for jointly exploring the techno-economic viability of carrying out the business of prefabricated structures in steel and cement

GDP growth for 2009-10 revised up to 8%: India's GDP (gross domestic product) growth stands revised upwards to 8 per cent for 2009-10 from the 7.4 per cent expansion estimated earlier for the fiscal, mainly on the strength of better showing by sectors such as manufacturing and services.

Unlimited ATM service from Federal Bank: Federal Bank will allow its customers unlimited withdrawal of cash from ATMs (automated teller machines) of other banks from January 26.Now, a bank customer can, using his/her bank's ATM card, make up to five transactions from other banks' ATMs. For every transaction beyond five, the customer has to pay Rs. 20 as fee. This is in accordance with an RBI's directive. However, Federal Bank would allow its customers to make any number of transactions from other banks' ATMs and the Rs.20 fee was being waived effective from Republic Day.

1. Who has been appointed as Director General, National Human Rights Commission?

(A) Dr. Ashok Sahu

(B) Kanwalijit Deol

(C) Krishna Kumar Shrivastava

(D) Madhulata Sansi

(E) None of these

ANS. (B)

2. Which state government has recently announced to set up Rural Administrative Service?

(A) Bihar

(B) West Bengal

(C) Assam

(D) Uttar Pradesh

(E) None of these

ANS. (C)

3. Who is the Prime Minister of Belarus?

(A) Ahmed Shafiq

(B) David Cameron

(C) Dr. Fakhruddin Ahmed

(D) Mikhail Myasnikovich

(E) None of these

ANS. (D)

4. The vice president M. Hamid Ansari presented the ‘’Moortidevi Award for 2010’’ to eminent Urdu scholar —– for his outstanding work ‘’ Urdu Ghazal aur Hindustani Zehan wa Tehzeeb’’.

(A) Prof. Shahnaz Nabi

(B) Prof. Gopi Chand Narag

(C) Prof. Abdul Aleem

(D) Prof. P.K. Abdul

(E) Prof. S.R. Kidwai

ANS. (B)

5. National integration day is celebrated on——— to mark the birth anniversary of late Indira Gandhi, the 1st woman Prime Minister of India.

(A) 09th November

(B) 19th November

(C) 29th November

(D) 19th December

(E) 29th December

ANS. (B)

6. Private final consumption Expenditure at current prices is estimated at Rs. —— crore in Q2 of 2012-13.

(A) 13,31,582

(B) 14,31,582

(C) 15,31,582

(D) 16,31,582

(E) 17,31,582

ANS. (A)

7. Government final consumption expenditure at current prices is estimated at Rs. —– crore in Q2 of 2012-13.

(A) 1,68,801

(B) 2,68,801

(C) 3,68,801

(D) 4,68,801

(E) 5,68,801

ANS. (B)

8. Who has been appointed as the BBC’s new Director General?

(A) Karan Thapar

(B) Jimmy Savile

(C) George Entwistle

(D) Tony Hall

(E) None of these

ANS. (D)

9. In which city the world travel market-2012 was held?

(A) Paris

(B) London

(C) New York

(D) Berlin

(E) None of these

ANS. (B)

10. Pranay Sahay has been appointed Director General, ——.

(A) Assam Rifles

(B) RPF

(C) NCC

(D) ITBP

(E) CRPF

ANS. (E)

feedback