State Bank of India Aptitude-Reasoning Contributed by Vidya updated on Jan 2022
Placement Paper |   8417

Placement Paper



SBI specialists officers Reasoning questions for practice's model question for practice's aptitude Reasoning marketing professional knowledge questions for practice

1.     Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit from the left end after the rearrangement ?
(1) 2
(2) 4
(3) 5
(4) 6
(5) None of these

Ans : (2) Expl: Given number ---> 5 2 6 3 1 8 7
After rearrangement ---> 6 1 5 4 2 7 8
Arranged in ascending order 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8
so, the third digit from left end is 4


2.     Town D is towards East of town F. Town B is towards North of town D. Town H is towards South of town B. Towards which directions is town H from town F ?
(1) East
(2) South - East
(3) North - East
(4) Data inadequate
(5) None of these

Ans : (4) Expl :
According to question, H is South of B. Therefore the position of H may be between B and D or it may be South of D. So, the position of H cannot determined 

3.     Among A, B, C, D and E each having different weight, D is heavier than only A and C is lighter than B and E. Who among them is the heaviest ?
(1) B
(2) E
(3) C
(4) Data inadequate
(5) None of these 

Ans : (4) Expl : D> A
(B, E) >C
D is heavier than only A
So, (B,E) > C> D> A
So, heaviest is either B or E 


4.     How many such pairs of letters are there in the word SEARCHES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet ?
(1) None 
(2) One 
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

Ans : (4) Expl :

5.     If '÷' means '+', '-' means 'x', 'x' means '÷ ' and '+' means '-' then 
15-8 x 6 ÷12+4 = ?

(1) 20
(2) 28
(3) 8 and 4/7
(4) 2 and 2/3 
(5) None of these

Ans : (2) Expl : 15 - 8 x 6 ÷ 6 + 12-4 = ?
After changing the sign 
15 x 8 ÷ 6 + 12 -4 = ?


6.     Ashok started walking towards South, After walking 50 m he took a right turn and walked 30 m. He then took a right turn and walked 100 m. He again took a right turn and walked 30 m and stopped. How far and in which direction was he from the starting point ?
(1) 50 m South
(2) 150 m North
(3) 180 m East
(4) 50 m North
(5) None of these

Ans : (4) 

7. How many meaningful English words can be made with the letters DLEI using each letter only once in each word ?
(1) None 
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) More than three

Ans : (4) Expl :
From starting point he is 50 m far away and direction is North.

8.     In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code ?
(1) RMNBSFEJ
(2) BNMRSFEJ
(3) RMNBJEFS
(4) TOPDQDCH
(5) None of these

Ans : (1) Expl : As,


9.     In a certain code language 'how many goals scored' is written as '5 3 9 7'; 'many more matches' is written as '9 8 2' and He scored five' is written as '1 6 3'. How is 'goals' written in that code language ?
(1) 5
(2) 7
(3) 5 or 7
(4) Data inadequate 
(5) None of these

Ans : (3) Expl : How many goals scored 5 3 9 7 (i)
Many more matches 9 8 2 (ii) 
He scored five 1 6 3 (iii)
From (i) and (ii),many (9)
From (i) and (iii),scored 3
So, goals's code 5 or 7.

10.     Pratap correctly remembers that his mother's birthday is before twenty third of April but after Nineteenth of April, whereas his sister correctly remembers that their mother's birthday is not on or after twenty second of April. On which day in April is definitely their mother's birthday ?

(1) Twentieth
(2) Twenty - first
(3) Twentieth or twenty -first
(4) Cannot be determined
(5) None of the above 

Ans : (3) Expl : According to Pratap = 20, 21, 22
According to his sister = not after 21st April
So, the birthday will be 20 or 21 April from both statements.


Directions (Q.11-15) In each of the questions below are given four statements followed by your conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

11.     Statements All cups are bottles. Some bottles are jugs. No jug is plate. Some plates are tables.
Conclusions
I. Some tables are bottles
II. Some plates are cups.
III. No table is bottle
IV. Some jugs are cups

(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Only III follows
(4) Only IV follows
(5) Only either I or III follows

 

or

Ans : (5) Expl :
Conclusions
I. X ]
II. X ] or
III. √ ] 
IV. X
Either I or III is true 


12.     Statements All birds are horses. All horses are tigers. Some tigers are lions. Some lions are monkeys.
Conclusions 
I. Some tigers are horses
II. Some monkeys are birds
III. Some tigers are birds
IV. Some monkeys are horses

(1) Only I and III follow
(2) Only I, II and III follow
(3) Only II, III and IV follow
(4) All I, II, III and IV follow
(5) None of the above

Ans : (1) Expl :
Conclusions 
I. √
II. X
III. √
IV. X
So, I and III follows only.


13.     Statements Some chairs are handles. All handles are pots. All pots are mats. Some mats are buses.
Conclusions 
I. Some buses are handles.
II. Some mats are chairs
III. No bus is handle
IV. Some mats are handles

(1) Only I, II and IV follow
(2) Only II, III and IV follow
(3) Only either I or III and II follow
(4) Only either I or III and IV follow
(5) Only either I or III and II and IV follow

Ans : (5)
Conclusions 
I. X ]
II. √ ] or
III. √ ]
IV. √
Either I or III and II, IV are true.


14.     Statements Some sticks are lamps. Some flowers are lamps. Some lamps are dresses. All dresses are shirts
Conclusions
I. Some shirts are sticks 
II. Some shirts are flowers
III. Some flowers are sticks
IV. Some dresses are sticks

(1) None follows
(2) Only I follows
(3) Only II follows
(4) Only III follows
(5) Only IV follows

Ans : (1)
Conclusions 
I. X
II. X
III. X
IV. X
None is true

15.     Statements Some benches are walls. All wall are houses. Some houses are jungles. All jungles are roads.
Conclusions 
I. Some roads are benches
II. Some jungles are walls
III. Some houses are benches
IV. Some roads are houses

(1) Only I and II follow
(2) Only I and III follow
(3) Only III and IV follow
(4) Only II , III and IV follow
(5) None of the above 

Ans : (3)
Conclusions 
I. X
II. X
III. √
IV. √
Only III and IV follow. 

Directions (Q. 16-20) Study the following information carefully and answer the questions given below: A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees of an organization working in three department viz. Personnel Administration and Marketing with not more than three of them in any department. Each of them has a different choice of sports from football, cricket, volleyball badminton, lawn tennis, basketball, hockey and table tennis not necessarily in the same order. 
D works in Administration and does not like either football or cricket. F works in Personnel with only A who likes table tennis. E and H do not work in the same department as D. C likes hockey and does not work in Marketing. G does not work in Administration and does not like either cricket or badminton. One of those who work in Administration likes football. The one who likes volley ball works in personnel. None of those who work in Administration likes either badminton or lawn tennis. H does not like cricket.

16.     Which of the following groups of employees work in Administration department ?
(1) EGH
(2) AF
(3) BCD
(4) BGD
(5) Data inadequate

Ans : (3)

17.     In which department does E work ?
(1) Personnel
(2) Marketing
(3) Administration
(4) Data inadequate
(5) None of these

Ans : (2)
    
18.     What is E's favourite sport ?
(1) Cricket
(2) Badminton
(3) Basketball
(4) Lawn Tennis
(5) None of these

Ans : (1) 

19.     Which of the following combinations of employee department - favourite sport is correct ?
(1) E-Administration - Cricket
(2) F-Personnel -Lawn Tennis
(3) H-Marketing -Lawn Tennis
(4) B-Administration -Table Tennis
(5) None of these

Ans : (5)

20.     What is G's favourite sport ?
(1) Cricket
(2) Badminton
(3) Basketball
(4) Lawn Tennis
(5) None of these

Ans : (4)

Solutions (16-20) 

 

 

 

 

Person

ABCDEFGH
DepartmentPersonnelAdministrationAdministrationAdministrationMarketingPersonnelMarketingMarketing
SportsTable
Tennis
FootballHockeyBasket ballCricketVolleyballLawn TennisBadminton

Direction (Q.21-25) In the following questions, the symbols @, $, *, # and & are used with the following meaning as illustrated below :

'P $ Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P @ Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
'P # Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'. 
'P & Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
'P * Q' means 'P is not greater than Q'.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly. 

21.     Statements N & B, B $ W, W#H, H*M
Conclusions I. M @ W
II. H @ N
III. W & N
IV. W # N

(1) Only I is true
(2) Only III is true
(3) Only IV is true
(4) Only either III or IV is true
(5) Only either III or IV and I are true 

Ans : (5)
Expl : N= B, B> W, W <H, H< Q
So, N= B> W < H < M
I. M > W (True)
II. H > N (False)
III. W = N] or
IV. W< N ]
.: N > W


22.     Statements R * D, D$J, J#M, M @K
Conclusions I. K # J
II. D@M
III.R#M
IV. D @ K
(1) None is true 
(2) Only I is true
(3) Only II is true 
(4) Only III is true
(5) Only IV is true 

Ans : (1) 
Expl : R< D, D>J, J<M, M>K
So R< D>J<M>K
I. K < J (False)
II. D>M (False)
III. R<M (False)
IV. D>K (False)
So, none is true.

23.     Statements H@T, T#F, F&E, E * V
Conclusions I. V$ F
II. E @ T
III. H @ V
IV. T # V
(1) Only I, II and III are true
(2) Only I, II and IV are true
(3) Only II, III and IV are true
(4) Only I, III and IV are true 
(5) All I, II, III and IV are true 
Ans : (2)
Expl : H>T, T<F, F=E, E<V
So, H > T<F= E<V
I. V> F (True)
II. E >T (True)
III. H>V (False)
IV. T<V (True)

So, only I, II and IV are true.

24.     Statements D#R, R*K, K @ F, F$J
Conclusions I. J #R
II. J # K
III. R # F
IV. K @ D
(1) Only I, II and III are true
(2) Only II, III and IV are true
(3) Only I, III and IV are true
(4) All I, II, III and IV are true
(5) None of the above 
Ans : (5)
Expl : D<R, R<K, K>F, F>J
So, D<R <K>F>J
I. J < R (False)
II. J<K (True)
III. R<F (False)
IV. K>D (True)
So, Only II and IV are true.

25.     Statements M$K, K @ N, N * R, R#W
Conclusions I. W @ K
II. M $ R
III. K @ W
IV. M @ N
(1) Only I and II are true 
(2) Only I, II and III are true
(3) Only III and IV are true
(4) Only II, III and IV are true
(5) None of the above 
Ans : (5) 
Expl : M>K, K>N, N<R, R<W
So, M>K>N<R<W
I. W > K (False)
II. M> R (False)
III. K>W (False)
IV. M>N (True)
So, only IV is true. 

Direction (Q.26-30) Study the following information carefully and answer the questions given below:
Following are the conditions for selecting senior Manager-Credit in bank. The candidate must 


(i) be a graduate in any discipline with at least 60 percent marks.
(ii) have post qualification work experience of at least ten years in the Advances Section of a bank.
(iii) be at least 30 years and not more than 40 years as on 01.04.2010.
(iv) have secured at least 40 per cent marks in the group discussion
(v) have secured at least 50 per cent marks in interview

Except 
(a) at (i) above but has secured at least 50 per cent marks in graduation and at least 60 per cent marks in post graduation and at least 60 per cent marks in post graduation in and discipline the case is to be referred to the General Manager -Advances.
(b) at (ii) above but has total post qualification work experience of at least seven years out of which at least three years as Manager-credit in a bank the case is to be referred to Executive Director.
In each question, below details of one candidate is given.
You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01.04.2010. 
Give answer (1) if the case is to be referred to Executive Director
Give answer (2) if the case is to be referred to General Manager-Advances
Give answer (3) if the data are inadequate to take a decision.
Give answer (4) if the candidate is not to be selected.
Give answer (5) if the candidate is to be selected.

26.     Prakash Gokhale was born on 4th August 1977. He has secured 65 per cent marks in post graduation and 58 per cent marks in graduation. He has been working for the past ten years in the Advances Department of a bank after completing his post graduation. He has secured 45 per cent marks in the group discussion and 50 per cent marks in the interview. 

Ans : (2) 
Expl : Prakash has less than 62% in graduation but more than 60 % in PG. So, his case is to be referred to the GM-advances. 

27.     Amit Narayan was born on 28th May 1974. He has been working in the Advances Department of a bank for the past eleven years after completing his B.Sc degree with 65 per cent marks. He has secured 55 percent marks in the group discussion and 50 per cent marks in the interview.
Ans : (5)
Expl : Amit Narayan fulfils all requirement.

28.     Shobha Gupta has secured 50 per cent marks in the interview and 40 per cent marks in the group discussion. She has been working for the past eight years out of which four years as Manager-Credit in a bank after completing her B.A. degree with 60 per cent marks. She was born on 12th September, 1978.

Ans : (1)
Expl : Shobha Gupta does not fulfil condition II but B fulfils. So her case is to be referred to the ED.


29.     Rohan Maskare was born on 8th March 1974. He has been working in a bank for the past twelve years after completing his B. Com degree with 70 per cent marks. He has secured 50 per cent marks in both the group discussion and the interview.
Ans : (3) 
Expl : Data insufficient (experience in advances department is not clear)


30.     Sudha Mehrota has been working in the Advances Department of a bank for the past twelve years after completing her B.Com degree with 60 per cent marks. She has secured 50 per cent marks in the group discussion and 40 per cent marks in the interview. She was born on 15th February 1972.
Ans : (4) 
Expl : Sudha Mehrotra has less than 50 % marks in interview. So, she is not to be selected.


Directions (Q. 31-35) In each questions below is given a statement followed by three courses of action numbered (A),(B) and (C). A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow-up or further action in regard to the problem, policy etc., On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the suggested courses of action logically follow (s) pursuing.

31.     Statement : Many Political activists have decided to stage demonstrations and block traffic movement in the city during peak hours to protest against the steep rise in prices of essential commodities. 
Courses of action 
(A) The government should immediately ban all forms of agitations in the country.
(B) The police authority of the city should deploy additional forces all over the city to help traffic movement in the city.
(C) The state administration should carry out preventive arrests of the known criminals staying in the city.

(1) Only (A)
(2) Only (B)
(3) Only (C)
(4) Only (A) and (B)
(5) None of these

Ans : (2) 
Expl : Statement followed by course of action B only to solve the traffic problems.
 

32.     S    tatement : The School dropout rate in many districts in the state has increased sharply during the last few years as the parents of these children make them work in the fields owned by others to earn enough for them to get at least one meal a day.
Courses of action 
(A) The government should put up a mechanism to provide foodgrains to the poor people in these districts through public distribution system to encourage the parents to send their wards to school. 
(B) The government should close down some of these schools in the district and deploy the teachers of these schools to nearby schools and also ask remaining students to join these schools.
(C) The government should issue arrest warrants for all the parents who force their children to work in fields instead of attending classes.

(1) Only (A)
(2) Only (B)
(3) Only (C)
(4) Only (A) and (B)
(5) None of these

Ans : (1)
Expl : Course of Action A is logically follow.

33. Statement : A large private bank decided to retrench one-third of its employees in view of the huge losses incurred by it during the past three quarters.
Course of action 
(A) The government should issue a notification to general public to immediately stop all transactions with the bank.
(B) The government should direct the bank to refrain from retrenching its employees.
(C) The government should ask the central bank of the country to initiate an enquiry into the bank's activities and submit its report.

(1) None 
(2) Only (A)
(3) Only (B)
(4) Only (C)
(5) Only (A) and (C)
Ans : (4)
Expl : Course of action C logically follows, because government control banking system with the help of Central Bank.


34.     Statement : One aspirant was kill due to stampede while participating in a recruitment drive of police constables.
Course of action 
(A) The officials in charge of recruitment process should immediately be suspended.
(B) The team of officials should be asked to find out the circumstances which led to the death of the aspirant and submit its report within a week.
(C) The government should ask the home department to stagger the number of aspirants over more number of days to avoid such incidents in future.

(1) Only (A)
(2) Only (B)
(3) Only (C)
(4) Only (B) and (C)
(5) None of these

Ans : (4) , Expl : Course of action B and C logically follow

35.     Statement : A heavy un seasonal downpour during the last two days has paralysed the normal life in the state in which five persons were killed but this has provided a huge relief to the problem of acute water crisis in the state. 
Course of action : 
(A) The state government should set up a committee to review the alarming situation.
(B) The state government should immediately remove all the restrictions on use of potable water in all the major cities in the state.
(C) The state government should send relief supplies to all the affected areas in the state.

(1) None 
(2) Only (A)
(3) Only (B) and (C)
(4) Only C
(5) All (A),(B),(C)

Ans : (5) All course of action follow

36.     Statement : The government has decided to instruct the banks to open new branches in such a way that there is one branch of any of the banks in every village of population 1000 and above or a cluster of villages with population less than 1000 to provide banking service to all the citizens. 
Which of the following will weaken the step taken by the government ?
(1) The private sector banks in India have stepped up their branch expansion activities in rural India.
(2) Many government owned banks have surplus manpower in its urban branches.
(3) All the banks including those in private sector will follow the government directive
(4) Large number of branches of many government owned banks in rural areas are making huge losses every year due to lack of adequate business activities
(5) None of the above.

Ans : (4) Because only to open a branch is note solution. Government may incur loss, where business activity is not satisfactory either the population is 1000 and above. 

37. Cause : The government has recently increased its taxes on petrol and diesel by about 10 per cent.
Which of the following can be a possible effect of the above cause?
(1) The petroleum companies will reduce the prices of petrol and diesel by about 10 per cent 
(2) The petroleum companies will increase the prices of petrol and diesel by about 10 per cent.
(3) The petroleum companies will increase the prices of petrol and diesel by about 5 per cent.
(4) The petrol pumps will stop selling petrol and diesel till the taxes are rolled back by the government 
(5) None of these

Ans : (3) Company may hike the price by 5 to 10% (ideal like will be by 5%) 

38.     Statement : Most of the Companies in IT and ITES sectors in India have started hiring from engineering college campuses this year and are likely to recruit much more than yearly recruitment of the earlier years. 
Which of the following substantiates the facts stated in the above statement ?
(1) IT and ITES are the only sectors in India which are hiring from engineering college campuses.
(2) Government has stepped up recruitment activities after a gap of five years.
(3) The IT and ITES companies have now decided to visit the engineering college campuses for tier II cities in India as well
(4) Availability of qualified engineers will substantially increase in the near future.
(5) None of the above

Ans : (3) Companies may go to tier II cities for recruitments

39.     Effect : Majority of the employees of the ailing organization opted for voluntary retirement scheme and left the organization with all their retirement benefits within a fortnight of launching the scheme.
Which of the following can be a probable cause of the above effect?
(1) The company has been making huge losses for the past five years and is unable to pay salary to its employees in time.
(2) The management of the company made huge personal gains through unlawful activities
(3) One of the competitors of the Company went bankrupt last year.
(4) The company owns large tracts of land in the state which will fetch huge sum to its owners
(5) None of the above.

Ans : (1) Company has been making huge losses for the past 5 years and unable to pay the salary on time.





 

 

feedback