Steel Authority of India Whole-Testpaper Contributed by Anupriya updated on Dec 2021
SAIL Whole-Testpaper |   17657

SAIL Whole-Testpaper

SAIL Management Trainee Electronics Model Questions And Answers

 

This paper contains generally asked questions in three different sections such as:

  1. Aptitude
  2. Technical
  3. General Knowledge

a) Aptitude Questions:

 

1. Jagan went to another town covering 240 km by car moving at 60 kmph. Then he covered 400km by train moving at 100 kmph and then rest 200 km he covered by a bus moving at 50 kmph. The average speed during the whole journey was:

  1. 80 kmph 
  2. 70 kmph
  3. 75 kmph 
  4. 72 kmph

Answer: 1

 

2. A shopkeeper buys 144 eggs at 90 paise each. In the way 20 eggs were broken. He sold the remaining eggs at Rs. 1.20 each. The percentage gain or loss is

  1. 14.8% gain 
  2. 12.9% gain
  3. 8.5% gain 
  4. 4.8% gain

Answer: 2

 

3. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?

  1. 123
  2. 315
  3. 310
  4. 320

Answer : 2

 

4. A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further discount of 12% is given. If the original price of the item is Rs. 250, what is the price of the article if a cash purchase is made?

  1. Rs. 200 
  2. Rs. 195
  3. Rs. 198 
  4. Rs. 190

Answer:3

 

5. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?

  1. 350
  2. 320
  3. 310
  4. 360

Answer: 4 

 

6. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution

  1. 3%
  2. 36%
  3. 20%
  4. 15%

Answer: 2

 

7. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?

  1. 140
  2. 150
  3. 130
  4. 160

Answer: 3

 

8. A pipe of 2 inch diameter fills the water tank in one hour. If the diameter of the pipe is 4 inch in what time will the pipe fill the same tank?

  1. 10 minutes 
  2. 15 minutes 
  3. 30 minutes 
  4. 45 minutes

Answer: 2

 

9.Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?

  1. 1/2
  2. 2/3
  3. 3
  4. 3/2

Answer: 4

 

10. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.

  1. 6
  2. 9
  3. 10
  4. 4

Answer: 2

 

11. A horse is tied at the corner of a rectangular field, whose length is 20m and width is 16m with a rope whose length is 14m. Find the area which the horse can graze?

  1. 156 sq.m. 
  2. 154 sq.m.
  3. 164 sq.m. 
  4. 144 sq.m.

Answer:2

 

12. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer :3

 

13. Which of the following fractions is less than 1/3

  1. 22/62
  2. 15/46
  3. 2/3
  4. 1

Answer: 2

 

14. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?

  1. 2:1
  2. 1:3
  3. 1:2
  4. 1:4

Answer: 3

 

15. Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively. How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal 

  1. 70,15,15
  2. 50,25,25
  3. 60,20,20
  4. 40,30,30

Answer: 2

 

16. The area of a triangle is equal to the area of a square whose each side is 60 metres. The height of the triangle is 90 metres. The base of the triangle will be

  1. 75 m 
  2. 85 m
  3. 65 m 
  4. 80 m

Answer: 4

 

17. Sam and Rita was sitting in a park in the evening looking at the sunset to the horizon. What is the direction of their right hand side?

  1. East 
  2. West
  3. North 
  4. South

Answer: 2

 

18. It takes 40 men eight days to earn Rs. 2000.How many men will earn Rs.200 in two days?

  1. 10 
  2. 14
  3. 16 
  4. 20

Answer: 3

 

19. Ten men can finish construction of a wall in eight days. How much men are needed to finish the work in half-a-day?

  1. 80 
  2. 100
  3. 120 
  4. 160

Answer: 4

 

20. It was Wednesday on July 15, 1964. What was the day on July 15, 1965?

  1. Thursday 
  2. Tuesday
  3. Friday 
  4. None of these

Answer: 1

 

b) Technical Questions:

 

1. Two coils in differential connection have self-inductance of 2 mH and 4 mH and a mutual inductance of 0.15 mH. The equivalent inductance of the combination is

  1. 5.7 mH
  2. 5.85 mH
  3. 6 mH
  4. 6.15 mH.

Answer: 1

 

2. Opto-couplers combine

  1. SITs and BJTs
  2. IGBTs and MOSFETS
  3. Power transformers and silicon transistor
  4. Infrared light-emitting diode and a silicon photo transistor

Answer: 4

 

 

3. In TV system, vertical pulses are separated out from horizontal pulses by the use of

  1. integrator
  2. differentiator
  3. sweep credit
  4. sync separator

Answer: 4

 

4. Two point charges Q and -Q are located on two opposite corners of a square as shown in figure. If the potential at the corner A is taken as 1V, then the potential at B, the center of the square will be

  1. Zero
  2. (1/2)^1/2V
  3. 1 V
  4. (2)^1/2V

Answer: 3

 

5. Frequency in the UHF range propagate by means of

  1. Ground waves
  2. Sky waves
  3. Surface waves
  4. Space waves.

 

Answer: 4

 

6. The efficiency of a chopper can be expected in the range

  1. 50 to 55 percent
  2. 65 to 72 percent
  3. 82 to 87 percent
  4. 92 to 99 percent

Answer: 4

 

7. The function of diplexer bridge in a TV transmitter is

  1. to prevent the loading of several transmitters by video transmitter
  2. to increase the bandwidth
  3. to increase the power output
  4. to increase the efficiency of transmission.

Answer: 1

 

8. Pure metals generally have

  1. high conductivity and low temperature coefficient
  2. high conductivity and large temperature coefficient
  3. low conductivity and zero temperature coefficient
  4. low conductivity and high temperature coefficient

 

Answer:4

 

9. The number of LED displays in duration in logic probe are?

  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 1 or 2

Answer: 2

 

10. Which of these are two state device?

  1. Lamp
  2. magnetic tap
  3. punched card
  4. All the above

Answer: 4

 

11. A current transducer respond to?

  1. steady current only
  2. pulsating current only
  3. both pulasting and steady
  4. none of these

Answer: 2

 

12. Logic analyser is?

  1. a multi channel oscilloscope
  2. similar to logic pulser
  3. similar to current tracer
  4. none of above

Answer: 1

 

13. The output impenitence of a logic pulser is?

  1. Low
  2. High
  3. May be low or high
  4. Can't say

Answer: 1

 

14. Current I0 in the given circuit will be

  1. 10 A
  2. 3.33 A
  3. 20 A
  4. 2.5 A

Answer: 2

 

15. In the given circuit voltage V is reduced to half. The current will become

  1. I/2
  2. 2 I
  3. 1.5 I
  4. I / ?R2 + (XL + XC)2

Answer: 1

 

16. The function          3 s           has
                        (s + 1) (s + 2)

  1. one zero, two poles
  2. no zero, one pole
  3. no zero, two poles
  4. one zero, no pole

Answer: 1

 

17. The diameter of an atom is of the order

  1. 10-6 m
  2. 10-10 m
  3. 10-15 m
  4. 10-21 m

Answer: 2

 

18. .If the d.c. valve of a rectified output is 300 V & peak to peak ripple voltage is 10 V, the ripple factor is

  1. 1.18%
  2. 3.33%
  3. 3.36%
  4. 6.66%

Answer: 2

 

19. .Compared to a CB amplifier the CE amplifier has higher

  1. current amplification
  2. output dynamic resistance
  3. leakage current
  4. input dynamic resistance
  5. all of the above 

Answer: 5

 

20. Which of the following binary number is equivalent to BCD?

  1. 1010
  2. 1000
  3. 1001
  4. None of these

Answer: 4

 

c) General Knowledge Questions

 

1. Which pass was opened between India and China for trade?

  1. Nathula 
  2. Khardungla
  3. Chumbi 
  4. Solang

Answer: 1

 

2. ‘Threat of global warming’ is increasing due to increasing concentration of:

  1. Ozone 
  2. Nitrous oxide
  3. Sulphur dioxide 
  4. Carbon dioxide

Answer: 4

 

 3. The Finance Commission is primarily concerned with recommending to the President about :

  1. The principle governing grants-in-aid to be given to the States
  2. Distributing the net proceeds of the taxes between the Centre and the States
  3. Neither nor
  4. Both and

Answer: 4

 

4. The ball used in which of the games is usually oval in shape?

  1. Rugby 
  2. Golf
  3. Polo 
  4. Volleyball

Answer: 1

 

5. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of :

  1. One month 
  2. One year
  3. Seven days 
  4. Fourteen days

Answer: 4

 

6. Who is known a the first Law Officer of India?

  1. Chief Justice of India
  2. Law Minister of India
  3. Solicitor General of India
  4. Law Secretary

Answer: 3

 

7. Nathu La Pass is situated in which state?

  1. Arunachal Pradesh 
  2. Assam
  3. Meghalaya 
  4. Sikkim

Answer:4

 

8. .As per recommendations of the Twelfth Finance Commission,percentage share of States of the shareable central taxes is?

  1. 28.5 
  2. 29.5
  3. 30.5 
  4. 32.4

Answer: 3

 

9. In India, national income is estimated by :

  1. Planning Commission
  2. Central Statistical Organization
  3. Indian Statistical Institute
  4. National Sample Survey Organization

Answer: 2

 

10. Which one of the following is the time limit for the ratification of an emergency period by the Parliament?

  1. 14 days 
  2. 1 month
  3. 3 months 
  4. 6 months

Answer: 2

 

11. .Which one of the following is not an objective of fiscal policy of Indian Government?

  1. Full employment
  2. Price stability
  3. Regulation of inter-State trade
  4. Equitable distribution of wealth and income.

Answer: 3

 

12. How many times has Financial Emergency been declared in India so far?

  1. 5 times 
  2. 4 times
  3. Once 
  4. Never

Answer: 4

 

13. What is earlier name of the present ‘National Library in Kolkata’?

  1. Imperial library 
  2. British library
  3. Royal library 
  4. Albert library

Answer: 1

 

14. Which one of the following motions can the Council of Ministers in India move?

  1. No Confidence Motion
  2. Censure Motion
  3. Adjournment Motion
  4. Confidence Motion

Answer: 4

 

15. The capital of Mauritius is

  1. Male 
  2. Kabul
  3. Suva 
  4. Port Louis

Answer: 4

feedback