RPSC Placement Paper |   571

RPSC Placement Paper

                       Rajastan Public Service Commission Exam Solved Paper

1. NREGA is different than other projects:
A. It is also implemented in Urban areas.
B. It provides Guarantee of 200 days employment
C. It provides employment within 1 Month of applications
D. Its not only Employment scheme but also a Law
Ans: D

2. Which Musical Instrument is played by Mouth:
A. IKTARA
B. ALGOJA
C. NOBAT
D. TASHA
Ans: B

3. Aurangzeb defeated Jodhpur king Jaswant singh in 1658 at Dharmat, which is located in state:
A. Rajasthan
B. MP
C. UP
D. Haryana
Ans: B

4. Jaisingh Suri was author of:
A. Hammirmardan
B. Hammir Mahakavya
C. Hammir Math
D. Hammir Raso
Ans: A

5. Divers uses which gas along with Oxygen in sea:
A. Helium
B. Nitrogen
C. Zenon
D. Amonia
Ans: A

6. RAJPRAMUKH post was renamed to Governer(RAJYAPAL) in year:
A. 1947
B. 1950
C. 1948
D. 1956
Ans: D

7. TALWAR BANDHAI is:
A. Tax taken by Jamindars on occasion of new New successor sworn in
B. Ritual done for solder while participating in War
C. Armaments to new Soldiers
D. Honor for Army chief on victory

8. Lathi Series is:
A. Cow species
B. Under ground water body
C. Mineral Belt
D. Wildlife series
Ans: C

9. Which process makes Western Rajasthan's soil Acidic and Alkaline:
A. Percolation
B. Capillary Action
C. Drainage
D. Leaching
Ans: C

10. In ancient time Flood in Ghaggar River reaches to:
A. Talwara Lake
B. Hanuman garh
C. Anoopgarh
D. Fort Abbas
Ans: C

11. Two dams on Chamal, situated in Rajasthan:
A. Gandhisagar, Rana pratap sagar
B. Jawahar sagar, gandhi sagar
C. Jawahar sagar, Pratap sagar
D. Kota Beraj, Gandhi Sagar
Ans: C

12. Author of Defining moments:
A. Salman Rushdie
B. Amrita Pritam
C. Rajendra Shekhar
D. Jaswant singh
Ans: C

13. Rana Pratap sagar Power project is situated at:
A. Kota
B. Udaipur
C. Rawatbhata
D. Bikaner
Ans: C

14. Which district have highest Human density:
A. Ajmer
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Sirohi
Ans: A

15. CHOTI TEEJ is celebrated on Hindu Calander month of:
A. Chetra
B. Shrawan
C. Bhadrapad
D. Kartik
Ans: B

16. First woman to get "United Nations Woman together awards 2007" is:
A. Gayatri Devi
B. Vasundhra Raje
C. Renuka Choudhary
D. Jayanti Natarajan

17. Which component is not present in German Silver:
A. Copper
B. Aluminium
C. Zinc
D. Nickel
Ans: B

18. Asia's Best Zinc,Lead ore are present at:
A. Rajpur dariba, Rajsamand
B. Delwada in Udaipur
C. Rampur Aagucha in Bhilwara
D. Jhamar-Kotra in Udaipur
Ans: C

19. "JHAMATYA and KHATKADYA is related to:
A. Gawari dance
B. Hela Khyal
C. Kuchamani Khyal
D. Ger Dance
Ans: A

20. Which district produces Highest calories:
A. Jaipur
B. Barmer
C. Sriganganagar
D. Nagaur
Ans: C

21. SEM in rajasthan is related to:
A. Ecological(PARISTHITIKI) Changes
B. Sand-dune construction
C. Deforestation
D. Soil erosion
Ans: A

22. Which city is called Cultural "Melting Point" of India:
A. Delhi
B. Lucknow
C. Bangalore
D. Hydrabad
Ans: D

23. Which country in 2007 blame Indian ambassador for govt. change:
A. Botsawana
B. Cameroon
C. Guyna Bisau
D. Laiberiya
Ans:C

24. State which is No. in production of Milk, Groundnuts, Salt and cotton:
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Punjab
Ans: C

25. Which state shares maximum border with Myanmar:
A. Manipur
B. Arunachal Pradesh
C. Mijoram
D. Nagaland
Ans: B

26. Which gland produces Milk producing hormone:
A. Pituitary Gland
B. Thyroid Gland
C. Parathyroid Gland
D. Adrenal glad
Ans: A

27. Big Bang theory is related to:
A. Formation of Continents
B. Formation of Universe
C. Formation of Himalaya
D. Formation of Soil
Ans: B

28. "Power Pack" Scheme is related to:
A. Electrification by Solar energy in remote areas
B. Automatic packaging for exports
C. Cement production process
D. Production of Packaging materials by Power
Ans: A

29. Famous Scent of Mewat regions during Medieval times:
A. Charandas
B. Laldas
C. Hariram das
D. Sundardas
Ans: B

30. Plants that can Face Possible Extinction are mentioned in:
A. Blue List
B. Green List
C. Red List
D. Yellow List
Ans: C

31. Length of Sethusamudram Shipping Canal Project is:
A. 166 KM
B. 167 KM
C. 168 KM
D. 169 KM
Ans: B

32. "BHARAT NIRMAN" Scheme is related to:
A. Uraban Development
B. Rural Development
C. Bridge and Roads
D. IT
Ans: B

33. TAGADI is wears in:
A. Neck
B. Hands
C. Waist
D. Legs
Ans: C

34. Commonwealth Games 2010 is held at:
A. Delhi
B. Nepal
C. Silon
D. Dhaka
Ans: A

35. "Fashion for Development" is related to:
A. To make new design of cloths
B. Independent organization for fashion development
C. New syllabus in Woman colleges
D. To make Khadi and Kota doria popular
Ans: A

36. Nagaur is known for which crop with Scent:
A. Cumin Seed (ZEERA)
B. Fenugreek (METHI)
C. Garlik (LEHSUN)
D. Coriander (DHANIA)
Ans: B

37. If a Radioactive substance decay Half in 10 days then:
A. Total decay in 20 days
B. Total decay in 40 days
C. 3/4 decay in 20 days
D. 1/4 decay in 5 days.

38. Temp. of Bulb Filament on lighting is:
A. 100-500 C
B. 1000-1500 C
C. 2000-2500 C
D. 3000-3500 C
Ans: C

39. In which book of Naipaul, Vinoda Bhave is referred as "A HOLLY FOOL"
A. A writer's people ways of looking and feeling
B. Indian: A Million Mutnees
C. Half a life
D. A area of darkness
Ans: A

40. When Floating piece of Ice in water melt, The level of water:
A. Decrease
B. Increase
C. Remain same
D. Down or rise depends on temp. of water
Ans: D

41. GARH-BITHALI fort is:
A. Mehrangarh
B. Taragarh,ajmer
C. Taragarh, Bundi
D. Ranthambore
Ans: B

42. As per census 2001, which district have highest rural population %:
A. Tonk
B. Banswara
C. Sawaimadhopur
D. Pali
Ans: B

43. First state of rajasthan to accept Friendship with English is:
A. Jaipur
B. Kota
C. Udaipur
D. Jodhpur
Ans: B

44. Which city in Rajsthan has lower surface than the river's surface near it:
A. Hanumangarh Junction
B. Pali
C. Tonk
D. Balotara
Ans: D

45. Oldest and developed canal system of India:
A. Ganga Canal
B. Sikri Canal
C. Indira gandhi canal
D. Godawari-Krishna Canal
Ans: A
 

feedback