RPSC General-Studies |   817

RPSC General-Studies

Rajasthan Admin Services (RAS/RTS) Pre Examination Solved Previous Year Question Paper

1. Super Computer's Word length Range is:
A. 16 Bits
B. 32 Bits
C. 64 Bits
D. 128 Bits
Ans: C

2. At which Fahrenheit Temperature, its double to Centigrade Temperature:
A. -6.7 F
B. -12.7 F
C. 135 F
D. 160 F
Ans: D

3. Which Inscription has "ASHOK" name:
A. Bhabru Inscription
B. Thirteenth Inscription
C. Rummindei Inscription
D. Maski, Small Inscription
Ans: D

4. Candle flame burn at Mirco-Gravity:
A. Becomes Longer
B. Becomes Small
C. Round Shape
D. Remains same
Ans: C

5. Leta, Mangrol and Salawas is known for:
A. Cloth BUNAI
B. Cloth CHAPAI
C. Woman's shoes
D. Woodan articles
Ans: A

6. Author of Book "Jeej Muhammad" is:
A. Jodhpur king Jaswant singh
B. Aamer King Bharmal
C. Jaipur king Sawai Jaisingh
D. Udaipur Maharana Amar Singh
Ans: C

7. Former President Abdul Kalam fled which Fighter plane:
A. F-16
B. MI-30
C. Jaguar
D. Sukhoi-30 MKI
Ans: D

8. Montenegro becomes independent European country in year:
A. 2006
B. 1945
C. 1980
D. 1992
Ans: A

9. In which state Communist started "BU-PORTAM":
A. Andhra Pradesh
B. Tamilnadu
C. Kerala
D. Karnataka
Ans: A

10. India postal Department releases "FAD" of:
A. Ramdevji
B. Devnarayan Ji
C. Pabuji
D. Tejaji Ji
Ans: B

11. Adjacent district in Rajasthan are:
A. Sirohi, Barmer, Jaisalmer
B. Jhalawar, Bundi, TOnk
C. Sirohi, Pali, Nagaur
D. Churu, Jhunjhunu, Jaipur
Ans: C

12. M. Karunanidhi becomes PM of Tamilnadu:
A. 3rd time
B. 4th Time
C. 6th Time
D. 5th TIme
Ans: D

13. Minimum distance requires for Clear "ECHO" of sound:
A. 10 M
B. 30 M
C. 17 M
D. 24 M
Ans: C

14. Bio-remediation is:
A. Use of microorganism metabolism to remove pollutants.
B. Control or Virus and Pesticides
C. Tranplantation of Human parts
D. Cure of critical diseases by Microorganism
Ans: A

15. "KUBADPATTI" of rajathan is located at:
A. Bhararput-Alwar
B. Kota-Bundi
c. Banswara-Dungarpur
D. Nagaur-Ajmer
Ans: D

16. AJRAKH Print belongs to:
A. Balotara
B. Pali
C. Bagru
D. Barmer

17. Which Political agent was murdered in Ahua in 1857:
A. George Patrick lorence
B. Capt. Monk Mesan
C. Capt. Shoversh
D. Col. E. Bartan
Ans: B

18. World bank in 2007 allotted $700 Million to India for:
A. Rural Infrastructure
B. Agriculture production
C. Urban Development
D. Rural Electrification
Ans: A

19. Water resources in India of world's:
A. 4%
B. 1.5%
C. 11%
D. 7.9%
Ans: A

20. Booker prize winner of 2006:
A. Indira nooyi
B. Kiran desai
C. Shobha De
D. Kalyani Shankar
Ans: B

21. Which Chinese traveler visits Bhimnal:
A. Fahyan
B. Sangyun
C. Whensang
D. Issing
Ans: C

22. "Rajasthan Seva Sangh" established in Wardha:
A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. 1922
Ans: A

23. Author of BIKANER KE RATHORAN RI KHYAT is:
A. Dayaldas
B. Shyamaldas
C. Suryamal Mishra
D. Nenasi
Ans: A

24. "CHAKWARA" Incident is related to:
A. Use of Holy places
B. Use of Land
C. Use of Public water source
D. Reservation
Ans: C

25. Motive behind RUDSET is:
A. Bank loans for Rural development
B. Concrete Roads for Rural areas
C. Provides training to Unemployed mans Rural areas
D. Extends services in Rural areas
Ans: C 

26. Considering Geographic Location and culture which Which Sector should be primarily promoted for inclusive development of state:
A. Tourism
B. Animal Husbandry
C. Mining
D. Industry
Ans: A

27. BADELI Temple is based on which Architecture:
A. Naagar
B. Dravid
C. Besar
D. Panchayatan

28. Universal Product Code(UPC) is accepted for:
A. Building Fire safety
B. Earthquake resistence Buldings
C. For bar Codes
D. Against adultration of Food
Ans: C

29. Vivekanad participated in Parliament of the World's Religions during year:
A. Sept 1890
B. Sept 1891
C. Sept 1892
D. Sept 1893
Ans: D

30. We can See Sun before Actual sunrise due to:
A. Scattering of light
B. Diffraction of light
C. Refraction of light
D. Internal reflation of light
Ans: C

31. First CM of VRIHAT Rajasthan:
A. Jai narayan shashtri
B. Gokulbhai Bhatt
C. Hiralal Shashtri
D. Manikya lal Verma
Ans: C

32. Which of following gas has minimum quantity in atmosphere:
A. Argon
B. Carbon di oxide
C. Oxygen
D. Nitrogen
Ans: B

33. Under which article Panchyats gets constitutional right:
A. Article 226
B. Article 243
C. Article 239
D. Article 219
Ans: B

34. THARPARKAR Tribe is found in:
A. Tribal belt
B. Boarder area of rajashtan
C. Haroti Region
D. Toravati Region
Ans: B

35. DODO birds are extinct from:
A. Brazil
B. India
C. Morishash
D. Peru
Ans:C

37. Who is known as BANGAD KE GANDHI: 
A. Haridev Joshi
B. Motilal Tejawat
C. Manakyalal Verma
D. Bhogilal Pandya
Ans: D

38. Rajputana Woman Cooperative Bank was started on:
A. Jaipur, August 1995
B. Udaipur, June 1993
C. Kota, April 1990
D. Jodhpur, August 1990
Ans: A

40. Rajasthan state industrial development and investment corporation(RICCO) helps in:
A. Setup Industrial areas
B. Provides Basic Infrastructures
C. Project Report, Project profile and Services
D. All above
Ans: D

41. Institutional Financial facilities for Agriculture and Rural Development, Shivram Committee is also known as:
A. Confrismart Report
B. Craficard Report
C. Agrirude Report
D. Rudecop Report
Ans: B

42. Who will takes President post when Post of President and Vice President not filled:
A. Speaker of Lok Sabha
B. Speaker of Rajya Sabha
C. Attorney General
D. Chief Justice of India
Ans: D

43. 90% of Asbestos in Rajasthan is produced by:
A. Bhilwara, Nagaur, Jaipur, sirohi
B. Udaipur, Dungarpur, Baswara, Ajmer
C. Tonk, Bhilwara, Nagaur, Banswara
D. Bhilwara, Chittor, Sirohi, tonk
Ans: B

44. People's Republic of China(PRC) gets admission into United Nations by Votes:
A. 1965
B. 1969
c. 1971
D. 1975
Ans: C

45. Highest speaking language of India:
A. Marathi
B. Bengali
C. Urdu
D. Punjabi
Ans: B

46. Indira Gandhi Canal starts from:
A. Bhakra Dam on Satluj River
B. Rihand Project on Rihand River
C. Harike dam on Satluj-Vyas river
D. Hirakund dam on Mahanadi River
Ans: C

47. CDFST(College of daily and food science Technology) is situated at:
A. Jaipur
B. Udaipur
C. Jodhpur
D. Kota
Ans: B

48. Which state have Maximum % of area under National parks:
A. UP
B. Tripura
C. Sikkim
D. Bihar
Ans: C

49. Rajasthan Rashtriya Chemicals and Fertilizers Limited is situated at:
A. Kapasan in Chittorgarh
B. Rawatsar in Hanumangarh
C. Gadepan in Kota
D. Hurda in Bhilwara
Ans: A

50. Which is wrong match:
A. Ghaggar-Nali
B. SEWAN Grass - Alwar
C. Marble-Nagaur
D. Malwa Flood - Barmer
Ans: B

feedback