Mu-Sigma Aptitude Questions Contributed by Diljith updated on Nov 2020

                                                 Mu sigma Aptitude Paper

Mu sigma Aptitude Paper for Preparation:

1. How many mashes are there in 1 square meter of wire gauge if each mesh is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000
Ans B

2. x% of y is y% of ?
(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can't be determined
Ans. C

3. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%
Ans B

4. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500
(b) Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900
Ans C

5. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

6. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?

7. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30
(b) 20
(c) 19
(d) 29
Ans. A

8. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 cms
Ans C

9. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank?
Ans :7*(2)1/2

10. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) Rs. 15000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 10000
(d) none of these
Ans C

11. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans. C

12. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father's present age ?
(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these
ans:A

13. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
a) 30 
b) 40 
c) 58 
d) 60 
Ans: b

14. 02: 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen?
Ans: Cannot be determined.

15. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price?
Ans: Rs 13.86/- 

16. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it? 
Ans: 9

17. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution?
Ans: 36%

18. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls. Which of the following fractions is less than 1/3?
a) 22/62 
b) 15/46 
c) 2/3 
d) 1 
Ans: b

19. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)?
a) 0.845 
b) 1.908 
c) 2.312 
d) 0.001 
Ans: a

20. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?

21. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself?
a) 6 
b) 8 
c) 10 
d) 12 
Ans: a

22. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
a) Rs.500
b) Rs.1500
c) Rs.1000 
d) Rs. 900
Ans: c

feedback