Mu-Sigma Aptitude-Numerical Contributed by Varsha updated on Nov 2020

 

Mu-Sigma Model Numerical Aptitude Questions With Answers

 

1. Printing process in which ink is applied to paper or board from raised portions of printing plates or type is called:


(a) Printing, Letterpress
(b) Printing, Flexographic
(c) Printing, Silk screen
(d) None of the above


Answer: a

 

2. what is the remainder of (3682*3684*3686) divided by 19?

 

(a) 3

(b) 2

(c) 0

(d) 4


Answer: c

 

3. x% of y is y% of ?


(a) x/y
(b) 2y
(c) x
(d) can't be determined


Answer: c

 

4. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?


(a) Rs.500
(b) Rs.1500
(c) Rs.1000
(d) Rs. 900


Answer: c

 

5. A puts a share of 1/3, B puts a share of 1/2, and the remaining share is put by c, and start a business their total profit is Rs 4800, what is the share of A?

 

(a) 600

(b) 800

(c) 400

(d) 200


Answer: b

 

6. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?


(a) 30
(b) 20
(c) 19
(d) 29


Answer: a

 

 

7. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a 
certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?


(a) Rs. 15000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 10000
(d) none of these


Answer: c


8. what does the hexanumber E78 in radix 7.


(a) 12455
(b) 14153
(c) 14256
(d) 13541
(e) 131112


Answer: d

 

9. Q is not equal to zero and k = (Q x n - s)/2 find n?


(a) (2 x k + s)/Q
(b) (2 x s x k)/Q
(c) (2 x k - s)/Q
(d) (2 x k + s x Q)/Q (e) (k + s)/Q


Answer: a 

 

10. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?

 

(a) 2500
(b) 25000
(c) 250
(d) 250000


Answer: b

 

11. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a 
perfect square ?

 

(a) 3
(b) 4
(c) 5 
(d) 6 


Answer: c

 

12. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?


(a) 5 cms
(b) 2 cms
(c) 3 cms
(d) 4 cms


Answer: C

 

13. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?


(a) 15%
(b) 16.66%
(c) 12%
(d) 9%


Answer: b

 

14. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years .what is father's present age ?

 

(a) 40 yrs
(b) 30 yrs
(c) 50 yrs
(d) none of these
 

Answer: a

 

15. Leading specifies:


(a) The space between the lines in a paragraph.
(b) The space between the base of a line to the base of the following line in a paragraph.
(c) The space between the top of the X height and the bottom of the X height of the following line in a paragraph
(d) The space between the beard of the top line and the beard of the bottom-line

 

Answer: b

 

feedback