MPPSC Whole-Testpaper |   1299

MPPSC Whole-Testpaper

                                              MPPSC Solved Model Paper

1. The protection of Civil right act extends to ?
A. The whole of India
B. The whole of India except the scheduled area
C. The whole of India except the scheduled area
D. The whole of India except the union territories of Goa, Daman and diu
Ans: C

2. The schedule caste and scheduled tribes (prevention of atrocities) act, 1989 came into force on ?
A. 1st July 1980
B. 30th January 1990
C. 30th July 1989
D. 1st January 1990
Ans: B

3. The SC and ST act is a special provision for the advancement of SC and ST which is based on which one of the following doctrines ?
A. Doctrine of severability
B. Doctrine of preferred position
C. Doctrine of protective discrimination
D. Doctrine of Haronious Construction
Ans: C

4. Which of the following powers is NOT provided to specified special court under SC and ST act ?
A. Forfeiture of property of a convict of an offence
B. To authorize a person for extra investigation other than police
C. To remove a person from the area on whom there is a doubt of committing a crime
D. Take measurement and photograph of a person on whom there is a doubt of committing a crime
Ans: C

5. A court of session specified as special court to try the offences under the SC and ST act for the purpose of providing ?
A. Speedy trial
B. Time bound trial
C. Special protection to victims
D. All of above
Ans: D

6. Scientists of NDRI Karnal (Haryana) developed second clone of which one of following animal ?
A. Sheep
B. Buffalo
C. Cow
D. Goat
Ans: B

7. Which snake of the following is Non-poisonous?
A. Cobra
B. Viper
C. Coral-snake
D. Python
Ans: D

8. In which year was the project tiger launched to save Indian tiger ?
A. 1971
B. 1973
C. 1977
D. 1991
Ans: D

9. Which of the following is measured By Anemometer ?
A. Velocity of water flow
B. Depth of water
C. Force of the wind
D. Intensity of light
Ans: C

10. Dengue is a fever caused by transmitted to other human by ?
A. Virus and female aedes mosquito
B. Bacteria and female culex mosquito
C. Fungus and female aedes osquito
D. Protozoa and female anopheles mosquito
Ans: A

11. Carbon monoxide poisoning affects mainly which one of the following ?
A. Digestive activity
B. Liver Functioning
C. Kidney Functioning
D. Oxygen carryin capacity of blood
Ans: D

12. Statics is related to which one of the following ?
A. State of motion
B. State of rest
C. State of mind
D. Study of data
Ans :B

13. According to a new definition adopted by Internationa astronomical Union in 2006, which of the following is not a planet ?
A. Uranus
B. Neptune
C. Pluto
D. Jupitor
Ans: C

14. World AIDS day is celebrated on which date ?
A. 12TH January
B. 1st april
C. 1st may
D. 1st December
Ans: D

15. Which of the following is related with the field of electricity generation ?
A. MMTC
B. MTNL
C. NCL
D. NHPC
Ans: D

16. Ajanta Cave are connected with which of the following ?
A. Ramayana
B. Mahabharata
C. Jakata stories
D. Panchtantra Stories
Ans: C

17. Regarding the Indus valley civilization, consider the following statement
1) During this period cotton was used for manufacturing textiles in India
2) It was predominatly a secular civilization and the religious eleent, through present did not dominate the scene
Which of the statement given above is/are correct ?
A. 1 Only
B. 2 Only
C. Bothe 1 and 2
D. Either 1 nor 2

18. Tripitaka is associated with which of the following ?
A. Jains
B. Buddhists
C. Sikhs
D. Hindus
Ans: B

19. “Rajatarangini” written by kalhan is associated with which of the following ?
A. Chandragupta reign
B. Anthology of lyrics
C. History of Kashmir
D. Reign of Krishna Deva raya
Ans: C

20. Who among the following was the advocate at the famous INA trials ?
A. Subhash Chandra bose
B. C. Rajagopalachari
C. Asaf ali
D. Bhulabhai Desai
Ans: D

21. Who among the following attended all the three round table conferences ?
A. Vallabhbhai patel
B. Madan mohan malviya
C. BR Ambedkar
D. None of above
Ans: C

22. Who among the following organized the society of revolutionaries “Abhinav Bharat” ?
A. Jatindra Nath Mukherjee
B. Madan lal dhingra
C. Vinayak damodar savarkar
D. Lala hardayal
Ans: C

23. Who among the following has been first person who delivered his speech in Hindi in UNO ?
A. Swami Vivekanand
B. Lal bahadur shashtri
C. Atal bihari vajpeyi
D. None of above
Ans: C

24. Amir Khusro was associated with whose reign among the following ?
A. Allauddin khilzi
B. Muhammad bin tughlaq
C. Ibrahi Lodhi
D. Firoz shah
Ans: A

25. Mohenjo daro is situated in which of the following ?
A. Gujarat, India
B. Punjab, India
C. Sindh, Pakistan
D. Afganistan
Ans: C

feedback