MPPSC Question-Paper |   1511

MPPSC Question-Paper

                                                   MPPSC Solved Paper

1.Nagarjuna sagar dam is situated in which state of India ?
A.Tamil nadu
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Orrisa
Answer: B

2. The Himalayan mountain ranges are not a part of which of the following state ?
A.Uttarakhand
B.UP
C.Sikkim
D.Himachal Pradesh
Answer: C

3. Which of the following is the general direction of flow of summer mansoon in India ?
A.South to north
B.South-West to South-East
C.South-East to South-West
D.South-West to North-West
Answer: D

4.What is sex ratio as per Census 2011 ?
A.935
B.940
C.945
D.950
Answer: B

5. Which of the following is First National park of India ?
A.Kanha National Park
B.Dudhwa National Park
C.Rajaji National Park
D.Corbett National Park
Answer: D

6. Alaska is part of which country ?
A.Greenland
B.USA
C.Canada
D.Russia
Answer: B

7. In which of the following continents the Andes Mountain range is located ?
A.Australia
B.Europe
C.South America
D.North America
Answer: C

8. The equator does not pass through which of the Following country ?
A.Kenya
B.Mexico
C.Indonesia
D.Brazil
Answer: B

9. Which of the following city is known as city of canals ?
A.Amsterdam
B.Rome
C.Venice
D.Athens
Answer: C

10. Which one of following state does not share boarder with Bhutan ?
A.Sikkim
B.Meghalaya
C.Arunachal Pradesh
D.West bengal
Answer: B

11. Which among the following is INCORRECT statement about constituent assembly ?
A.It worked with the help of a large number of com-mittees, the most important among them being the drafting committee
B.Minorities comunities were adequately represented in the assembly
C.It was elected on the basis of universal adult fran-chise
D.Its electoral processw as based on 6th Schedule ofthe act of 1935 which allowed for a restricted fran-chise based on tax, property and 
eduction qualificaiton.
Answer: C

12. The party system is the part of which larger systems among the following
A.Social system
B.Economic system
C.Political system
D.International System
Answer: C

13. RBI issues currency notes against which of the following
A.Gold
B.Foreign security
C.Govt. of India security
D.All the above
Answer: D

14. The consultative committee of members of parliament for railway zones is constituted by whichof the following ?
A.President of India
B.Minstry of railways
C.Ministry of parliament affairs
D.Ministry of transport
Answer: C

15. Which one of the following is the period of 12th Five year plan ?
A. 2007-2012
B. 2012-2017
C. 2010-2015
D. 2006-2011
Answer: B

16. In India, National income is computed by which ofthe following ?
A.Planning commission
B.Ministry of Finance
C.Central statistical Organization
D.RBI
Answer: C

17. Who among the following is associated with “White Revolution” ?
A.PJ Kurein
B.Veghese Kurein
C.MS Swaminathan
D.MS Raghunathan
Answer: B

18. Which of the following banks is the central bank of India ?
A.State bank of India
B.Bank of India
C.Union bank of India
D.Reserve bank of India
Answer: D

19. Who among the follwing was the speaker of first lok sabha ?
A.GV Mavalankar
B.KM Munshi
C.GB Pant
D.Acharya Kriplani
Answer: A

20. Which of the following is not a Public sector Undertaking (PSU)/ Enterprises ?
A.NTPC
B.SAIL
C.BHEL
D.TISCO
Answer: D

21. Where among the following is the biggest Indoor stadium is situated in ?
A. Gwalior
B. Indore
C. Bhopal
D. Jabalpur
Answer: B

22. Subrato cup is associated with which of the following ?
A.Football
B.Cricket
C.Chess
D.Badminton
Answer: A

23. Which olympic swimmer amongst the following has won 18 gold medals in career ?
A.Michel Phelps
B.Florent Manaudov
C.Cullen Jones
D.Ian thrope
Answer: A

24. Marry Kom is reciepent of ?
A.Bronze medal in Olympics 2012
B.Arjuna Award
C.Padma Shree
D.All of above
Answer: D

25. Who among the following is the chairman of MP Sports council at present ?
A.Kailash Vijay vargiya
B.SHivraj singh chauhan
C.Tukoji rao chauhan
D.Vikram Varma
Answer: C

feedback