Whole-Testpaper |   18237

Whole-Testpaper

INFOSYS

Aptitude  Test (30Questions and 40 min).

Verbal Ability (40Questions and 35 min)

 

Section-A Aptitude Questions(30)

 

1. select the figure from a set of four figures (A),(B),(C) and (D) that can be formed by joining the figures given in box marked.

Ans-C

 

2. fig (X) is embedded in any one of the four alternatives figures (a),(b),(c) or (d). Find the alternative which contains fig .(X) as its part.

Ans-B

 

3. Find out which of the figures (1),(2),(3) and (4) can be formed from the pieces given in figure (X).

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-C

 

4. Find out how will the key figure (X) look like after rotation

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-D

 

5. Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.

A.        1         

B.        2

C.        3         

D.        4

Ans-A

 

6. Santo  spent $21 on drinks for a party. If the bottle of vodka he purchased was twice the price of the case of beer, and the lemonade was half the price of the beer, how much did Edward spend on the beer?

Ans-$6

 

7. Simon, Steve and Stewart are all apple farmers who pool their crop each year to make cider. For this year’s harvest, Steve supplied three times as many apples as Stewart, and Simon supplied twice as many apples as Steve.If the total number of apples supplied is 900 tonnes, how many did each of them contribute?

Ans-Steve = 270.        Simon = 540.              Stewart = 90.

 

8. There is a number which is greater than the aggregate of its third, tenth and the twelfth parts by 58. Can you find the number?

Ans-120

 

9. It is a small town railway station and there are 25 stations on that line. At each of the 25 stations the passengers can get tickets for any of the other 24 stations.How many different kinds of tickets do you think the booking clerk has to keep?

 

10.       A box contains 12 marbles of three different colours green, yellow and blue-4 each, If you were to close your eyes and pick them at random, how many marbles must you take out to be sure that there are at least two of one colour among the marbles picked out?

 

11. given below consists of a question followed by three statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

In a cricket team, the average age of eleven players in 28 years. What is the age of the captain?

 

I. The captain is eleven years older than the youngest player.

 

 II. The average age of 10 players, other than the captain is 27.3 years.

 

 III. Leaving aside the captain and the youngest player, the average ages of three groups of three players each are 25 years, 28 years and 30 years respectively.

A.        Any two of the three 

B.        All I, II and III

C.        II only or I and III only         

D.        II and III only

E.         None of these

Ans-C

 

12. given below consists of a question followed by two statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

Leaving home and travelling at 3/4ths of my usual speed, I reached office late today. What is the usual time that I take to reach office? (Assume that each day I take the same route to the office)

(A) It took me 15 more minutes to reach office today.

(B) The distance between my office and home is 12 kms.

A.        Statement A alone

C.        Statement B alone      

D.        Both the statements

E.         None of these

Ans-A

 

13 given below consist of a question followed by two statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

.If a salesman received a commission of 3% of the sales that he has booked in a month, what was the sales booked by the salesman in the month of November 2003?

(A) The sales booked by the salesman in the month of November 2003 minus salesman’s commission was Rs.245,000

(B) The selling price of the sales booked by the salesman in the month of November 2003 were 125 percent of the original purchase price of Rs.225,000.

 

(1)        The question can be answered using either statement (A) alone but not statement (B)         or statement (B) alone but not statement (A).                          

(2)        If either of the two statements individually is sufficient to answer the question

(3)        If both statements (A) and (B) together are required to answer the question           

(4)        The question cannot be answer despite using the information provided in statements          (A) and (B) taken together.

Ans-(2)

 

14. given below consist of a question followed by two statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

Raj invested some amount in ICICI bonds and put Mohan as the nominee. After the sudden death of Raj, Mohan got Rs. 31775 from the bonds. How much did Raj invest in the bonds?

(A) Raj died exactly 7 years from the date of his investment.

(B) The rate of interest is 15% p.a.

(1)        The question can be answered using either statement (A) alone but not statement (B)         or statement (B) alone but not statement (A).                          

(2)        If either of the two statements individually is sufficient to answer the question

(3)        If both statements (A) and (B) together are required to answer the question           

(4)        The question cannot be answer despite using the information provided in statements          (A) and (B) taken together.

Ans-(4)

 

15. given below consist of a question followed by two statements. You have to study the question and the statements and decide which of the statement(s) is/are necessary to answer the question.

 

The set S of numbers has the following properties: I) If x is in S, then 1/x is in S. II) If both x and y are in S, then so is x + y. Is 3 in S?

(1) 1/3 is in S.

 (2) 1 is in S.

 

(1)        Mark 1 If the question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered by using the other statement alone.                    

(2)        Mark 2 If the question can be answered by using either statement alone.

(3)        Mark 3 If the question can be answered by using both statements together, but cannot       be answered by using either statement alone.              

(4)        Mark 4 If the question cannot be answered even by using both the statements        together.

Ans-(2)

 

16. The table given below shows the unit sales of the TT950 motorcycle in six European countries over a six month period. These motorcycles are imported into each country by a main dealer. Use this information to answer the questions given below.

I. What percentage of the overall  total was sold to the German importer

A-22.0

B. 25.4

C. 25.8

D. 24.1

D. 24.6

 

II. What percentage of the overall  total was sold in may

A-24.1

B. 25.6

C. 27.1

D. 17.9

E. 20.3

 

III. Which month showed the biggest increase in the total sales from the previous month?

A-February

B. March

C. April

D. May

E. June

 

17. The table shows imports for three types of steel over a six month period. Use this information to answer the following questions.


I. Which month showd the largest decrease in total imports over the previous month?

A. Feb

B. Mar

C. Apr

D. May

E. june

 

II. What was the percentage of scrap steel imported in the 6 month period?

A. 37.5

B. 35.2

C. 36.1

D. 31.2

E. 38.3

 

III. What was the total value of sheet steel in $ imported over the 6 month period?

A. 56,750

B. 75,300

C. 55,550

D. 42,370

E. 44,750

 

IV. What was the difference (in thousands of tons) between coil steel and sheet steel imports in the first three months of the year?

A. 10

B. 16

C. 18

D. 19

E. 20

 

V. What was the approximate ratio of sheet and coil steel imports in the first three months of the year?

A. 11:9

B. 8:9

C. 7:11

D. 3:8

E. 7:4

 

18. The table given below shows the number of nanotechnology papers published by leading US universities over a six year period. Use this information to answer the following questions

I. In what year did researches at Stanford publish most papers?

A. 2000

B. 2001

C. 2002

D. 2003

E. 2004

 

II. how many papers were published be researches at Yale in 2002?

A. 50

B. 55

C. 60

D. 65

E. 70

 

 

III. In what year did researchers at Duke and Yle first publish the same number of papers?

A. 2000

B. 2001

C. 2002

D. 2003

E. 2004

 

IV. In what year did researches at Pinceton publish more papers than those at Harvard?

A. 2000

B. 2001

C. 2002

D. 2003

E. 2004

 

19. The pie chart given below shows the percentage of students’ in each faculty at North West University and number of non-US students in the Arts faculty. These percentages have been rounded to the nearest whole number. There are a total of 1049 students in the Arts faculty. Use this information to answer the following questions

I. How many students are there in the University?

A. 4650

B. 4560

C. 4640

D. 4450

E. 4460

 

II. How many students are there in the Engineering faculty?

A. 420

B. 410

C. 390

D. 440

E. 400

 

III. what percentage of the students in the Arts faculty are non-US students

A. 14%

B. 9%

C. 30%

D. 11%

E. 15%

 

IV. If six percent of Science students are Asian. How many Asian students are there studying Science?

A.48

B. 66

C. 120

D. 57

E. 43

 

V. There are 24 European medical students. What percentage of the faculty does this represent?

A. 14%

B. 18%

C. 12%

D. 16%

E. 15%

 

20. The table given below shows the number of people who responded to a survey style of music. Use this information to answer the following questions to the nearest whole percentage.

I. What percentage of respondents under 31, indicated that Blues is their favourite style of music?

A. 7.1

B. 7.6

C. 8.3

D. 14.1

E. 7.2

 

II. What percentage of respondents aged 21-30 indicated a favourate style other than rock music?

A. 64%

B. 60%

C. 75%

D. 36%

E. 46%

 

III. What percentage of the total simple indicated that Jazz is their favourate style of music?

A. 6%

B. 8%

C. 22%

D. 4%

E. 11%

 

In questions(21-25)  two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

21. Statements: Some papers are pens. All the pencils are pens.

Conclusions:

   1. Some pens are pencils.

   2. Some pens are papers.

 

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-E

 

22. Statements: All the actors are girls. All the girls are beautiful.

Conclusions:

   1. All the actors are beautiful.

   2. Some girls are actors.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-E
 

23. Statement.            1. All flowers are buds Statement.

                                    2. No bud is bush

     Conclusion            1. No bush is flower Conclusion

                                    2. All flowers is flower

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

 

 

24. Statement      1. All Tables are cupboards Statement

                             2. Some cupboards are chairs

    Conclusion      1. Some chairs are Tables Conclusion

                             2. No chair is Table

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

 

25. Statement   1.All Politicians are Sociologist. Statement

                          2. All sociologists are fighters.

Conclusion      1. All politicians are fighters. Conclusion

                        2. Some fighters are Politicians.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-E

 

26.Three views of the same cube are shown above. Which symbol is opposite the X?

Ans-D

 

27. Which of the cubes shown could be made from the pattern?

Ans-A

 

28. Which of the patterns when folded will make the cube shown?

Ans-B

 

29. Decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions:

   1. Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.

   2. The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.

 

A.        Only conclusion I follows

B.        Only conclusion II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-E

 

30. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Statements: Death keeps no calendar.

Conclusions:

   1. Man must die one day.

   2. Death can come at any time.

A.        Only conclusion I follows

B.        Only conclusion II follows

C.        Either I or II follows

D.        Neither I nor II follows

E.         Both I and II follow

Ans-E

 

Section-B verbal ability

 

1. For the word given at the top of the table, match the dictionary definitions on the left (A, B, C, D) with their corresponding usage on the right (E, F, G, H). Out of the four possibilities given in the boxes below the table, select the one that has all the definitions and their usages correctly matched.

Dictionary definition                                     Usage

A.        A written statement showing                          E.         The bill was passed in the parliament how much money you own                                  with a wafer thin margin               someone for the goods or services you                                                                            have received  .

B. Written document containing                                F.         They were arrested for willfully      a proposal for a new law                                                      mutilating 100 rupee bills.

C. A list of event and performers                               G.        Settling bills is an unsetting chore  at a concert, show, movie, etc.      

D. Paper money as in bank note                                 H.        Cats has been topping the bill in                                                                                             Broadway for over ten years.

 

(1)        (2)         (3)       (4)

A G       A H                A F     A G

B H     B G    B G   B E

C E      C E      C H    C H

D F        D F   D E      D F

Ans-(4)

 

2. Questions 2 to 4. For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word from the alternatives given that is most inappropriate in the given context.

 

2. TEMPORAL: Do not get tempted by these temporal pleasures. They do not last long.

(1)        Eternal             (2)        Immortal         (3)        Everlasting      (4)        Ephemeral

Ans-4

 

3. FATUOUS: He is far too sensible to have done a fatuous thing like this.

(1)        Stupid             (2)        Intelligent        (3)        Inane   (4)        Foolish

Ans-2

 

4. MACABRE: The office wore a macabre look on Friday after the company downsized its staff strength.

(1)        Grisly (2)        Tropical           (3)        Gruesome        (4)        Lugubrious

Ans-2

 

5. Sentences given in this question, when properly sequenced form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the four given choices to construct a coherent paragraph.

   1. One of the solutions provided by this calculator was the Torpedo Track Angle, the gyro angle to be applied to the torpedoes. This angle was relative to the direction the bow would be facing when the fish was fired.

   2. The advantage of this was that the bow didn't necessarily have to be pointed towards the target.

   3. During the attack, estimated target speed, course and range were fed into a mechanical angle solver ("fruit machine") which was also provided with the submarine's gyro heading.

   4. Torpedo spread was achieved by maintaining a steady course (of the submarine) and varying the gyro angle firing interval (time between firing) for each fish.

 

(1)        BCDA             (2)        ADCB             (3)        CBDA             (4)        CADB

Ans-(4)

 

 

Questions-6 &7 answer the questions after reading the passage given

6.  Today is a special day for Talia. She is getting ready for a dinner celebration. She wants to look very nice for her night out. First, she gets her hair cut at a salon. A salon is a place where people go to get their hair and nails done. Then, she gets her fingernails painted pink. A woman who works at the salon paints Talia’s nails. Talia is not happy with the color. She asks the woman to change the color to purple. She likes the purple very much. It is almost time to go out. Talia goes home and looks in her closet. She tries on a pair of light blue pants with a white shirt. She tries on a purple dress with a black belt. She tries on a brown skirt with a green top. She wears the purple dress. Many of her friends and family are at the restaurant when she gets there. She hugs her mother and father. She gives her grandfather a kiss. Talia’s sister gives her a big smile. Her best friend, Asra, gives her a present. Tomorrow is Talia’s birthday, but she is celebrating it tonight. “Happy Birthday, Talia,” they say. “You look great!” “I feel great because all of you are here,” says Talia, “for my last night as a teenager.”

 

I. What does Talia do first?

            A. She picks out a dress.

            B. She gets her nails painted.

            C. She gets her hair cut.

            D. She goes out to eat.

Ans-C

 

II. As described in the beginning of the story, what is a salon?

            A. a restaurant

            B. a place where people talk about business

            C. a gift shop

            D. a place to get hair and nails done

Ans-D

 

III. Who smiles at Talia?

            A. her mother

            B. her sister

            C. her father

            D. her friend

Ans-B

 

IV. Why does Talia feel great?

            A. because she looks great

            B. because her friends and family are there

            C. because her hair is cut

            D. because her nails are purple

Ans-B

 

V. Why does Talia change the color of her nails?

A. It does not match her dress.

B. She is not happy with pink.

C. Her friends tell her to change the color.

D. She is not happy with purple.

Ans-B

 

7. Maddy loves to jump rope, ride her scooter, and ride her skateboard. One day, Maddy gets a hole in the shoes she likes best while riding her scooter. They are pink with hearts and a Velcro tab. Now she needs new shoes. Maddy's mom takes her to the department store on Saturday morning. The store is filled with people looking for shirts, dresses, pants, and toys. Maddy's mom takes her to the shoe area. The shoe area is crowded, and there is a long wait. Maddy does not mind. Maddy sees a pair of purple sneakers with orange laces. She sees a pair of red sandals with dots. She sees a pair of green flip-flops. She wants the purple sneakers. "But you do not know how to tie your laces," says Maddy's mom. "I will learn," says Maddy. Maddy's mother thinks. She does not want to tie Maddy's laces each morning before school. "If we buy the purple sneakers, you must learn to tie them before you can wear them to school," says Maddy's mom. "I will! I promise!" says Maddy. She is very happy. Maddy practices tying her laces for the rest of the day. She practices more on Sunday. Finally, she learns how to tie her laces. She gets to wear her new shoes to school on Monday. "I did it," she says with a big smile.

 

I. How does Maddy feel about the long wait at the store?

A. She is mad about it.

B. She is happy about it.

C. She is excited about it.

D.. She feels okay about it.

Ans-A

 

II. Who does Maddy see in the store?

A. a lot of people

B. her older sister

C. her friends from school

D. one of her neighbors

Ans-A

 

III. When can Maddy wear her shoes to school?

A. when she learns how to tie the laces

B. as soon as she leaves the store

C. after summer vacation

D. tomorrow

Ans-A

 

IV. What does Maddy's mom not want to do?

A. buy Maddy new shoes

B. buy Maddy green flip-flops

C. buy more than one pair of shoes

D. tie Maddy's shoes each morning

Ans-D

 

V.  How might Maddy feel after learning to tie?

I. happy

II. proud

 III. nervous

A. I only

B. I and II

C. II and III

D. I, II, and III

Ans-B

 

8. Choose the correct form of "to be" in present tense

The children (be) ________ young

A. am

B. are

C. is

Ans-B

 

9. Choose the correct form of "to be" in present tense

Teddy (be) ________ my friend.

 A. am

B. are

C. is

Ans-C

 

10. Correct the error

Are paintings is done.

 

11. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

I need not offer any explanation regarding this incident - my behaviour is speaking itself.

A.        will speak to itself      

B.        speaks for itself

C.        has been speaking      

D.        speaks about itself

E.         No correction required

Ans-B

 

12. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

Because of his mastery in this field, his suggestions are wide accepted.

A.        are widely accepted   

B.        widely acceptance

C.        have widely accepted

D.        have been wide accepted

E.         No correction required

Ans-A

 

13. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

The accused now flatly denies have admitted his guilt in his first statement.

A.        having admitted         

B.        had admitted

C.        have been admitting   

D.        has admitting

E.         No correction required

Ans-A

 

14. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?           

The crime has growth rapidly in Russia since the disintegration of the communist system.

A.        rapid crime has grown

B.        crime has grown rapidly

C.        crimes grow rapidly   

D.        crimes have been rapidly grown

E.         No correction required

Ans-B

 

15. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?           

They examined both the samples very carefully but failed to detect any difference in them.

A.        some difference in     

B.        some difference between

C.        any difference between         

D.        any difference among

E.         No correction required

Ans-C

 

16. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

What happens to all those travellers on the ship was not known?

A.        What happened of     

B.        What happened in

C.        What is that happens to         

D.        What happened to

E.         No correction required

Ans-D

 

17. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

He should not had done it.

A.        had not           

B.        should had not

C.        should not have          

D.        should have

E.         No correction required

Ans-C

 

18. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

If he has to spend five hours in the queue, it was really a wastage.

A.        is a really wastage      

B.        is real a wastage

C.        has really a wastage   

D.        is really a wastage

E.         No correction required

Ans-D

 

19. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

  My hair stood off ends when I saw the horrible sight.

A.        stood at ends  

B.        stood on ends

C.        stood to ends 

D.        stands on ends

E.         No correction required

Ans-B

 

20. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

 The long or short of it is that I do not want to deal with that new firm.

A.        The long and short of it         

B.        The long and short for it

C.        The long or short for it           

D.        The shot and long for it

E.         No correction required

Ans-A

 

21. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

His appearance is unsmiling but ......

A.        his heart is full of compassion for others

B.        he looks very serious on most occasions

C.        people are afraid of him

D.        he is uncompromising on matters of task performance

E.         he is full of jealousy towards his colleagues

Ans-A

 

22. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

" You are thinking very highly about Ravi but he is not so" means ......

A.        Ravi is as good as you think about him

B.        You have a good opinion about Ravi but he is not as good as you think

C.        Your view about Ravi is philosophical, keep it up

D.        Ravi is much better, than what you think of him

E.         You have a good opinion about Ravi but he does not have a good opinion about you

Ans-B

 

23. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Although, he is reputed for making very candid statements ......

A.        his today speech was not fairly audible

B.        his promises had always been realistic

C.        his speech was very interesting

D.        people follow whatever he instructs to them

E.         his today's statements were very ambiguous

Ans-E

 

24. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Owing to the acute power shortage, the people of our locality have decided to ......

A.        dispense with other non-conventional energy sources

B.        resort to abundant use of electricity for illumination

C.        off-switch the electrical appliance while not in use

D.        explore other avenues for utilising the excess power

E.         resort to use of electricity only when it is inevitable

Ans-E

 

25. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

He has no money now ......

A.        although he was very poor once

B.        as he has given up all his wealth

C.        because he was very rich once

D.        because he has received huge donation

E.         because he was very greedy about wealth

Ans-B

 

26. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

  Dinesh is as stupid as he is lazy means ......

A.        Dinesh is stupid because he is lazy

B.        Dinesh is lazy because he is stupid

C.        Dinesh is either stupid or lazy

D.        Dinesh is hardly stupid but he is lazy

E.         Dinesh is equally stupid and lazy

Ans-E

 

27. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

With great efforts his son succeeded in convincing him not to donate his entire wealth to an orphanage ......

A.        and lead the life of a wealthy merchant

B.        but to a home for the forsaken children

C.        and make an orphan of himself

D.        as the orphanage needed a lot of donations

E.         as the orphanage had been set up by him

Ans-C

 

28. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

It was an extremely pleasant surprise for the hutment-dweller when the Government officials told him that ......

A.        he had to vacate hutment which he had been unauthorisedly occupying

B.        he had been gifted with a furnished apartment in a multi-storeyed building

C.        he would be arrested for wrongfully encroaching on the pavement outside his        dwelling

D.        they would not accede to his request

E.         they had received the orders from the court to take possession of all his belongings

Ans-B

 

29. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

In order to help the company attain its goal of enhancing profit, all the employees ......

A.        urged the management to grant paid leave

B.        appealed the management to implement new welfare schemes

C.        voluntarily offered to work overtime with lucrative compensation

D.        voluntarily offered to render additional services in lieu of nothing

E.         decided to enhance production at the cost of quality of the product

Ans-D

 

30. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully

Mahesh need not have purchased the bag, means ......

A.        it was not necessary for Mahesh to purchase the bag but he has purchased it

B.        it was necessary for Mahesh to purchase the bag and he has not purchased it

C.        it was not necessary for Mahesh to purchase the bag and he has not purchased it

D.        it was necessary for Mahesh to purchase the bag but he has not purchased it

E.         Mahesh already has a bag but still he purchased another one

Ans-A

 

31. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

The doctor advised the patient not to eat rice.

A.        The patient was advised by the doctor not to eat rice.

B.        The patient was advised by the doctor that he should not eat rice.

C.        The patient was being advised by the doctor that he should not rice by the doctor.

D.        The patient has been advised not to eat rice by the doctor.

Ans-A

 

32. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

You should open the wine about three hours before you use it.

A.        Wine should be opened about three hours before use.

B.        Wine should be opened by you three hours before use.

C.        Wine should be opened about three hours before you use it.

D.        Wine should be opened about three hours before it is used.

Ans-D

 

33. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

"Please don't go away", she said.

A.        She said to please her and not go away.

B.        She told me to go away.

C.        She begged me not to go away.

D.        She begged that I not go away.

Ans-C

 

34. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

She said to her friend, "I know where is everyone"

A.        She told that she knew where was everyone.

B.        She told her friend that she knew where was everyone.

C.        She told her friend that she knew where is everyone.

D.        She told her friend that she knows where was everyone.

Ans-B

 

35. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

CANTANKEROUS

A.        Quarrelsome   

B.        Rash

C.        Disrespectful  

D.        Noisy

Ans-A

 

36. Choose the word which best expresses the meaning of the given word.

MASSACRE

A.        Murder           

B.        Stab

C.        Assassinate     

D.        Slaughter

Ans-D

 

37. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

PATCHY

A.        Attractive       

B.        Uniform

C.        Simple

D.        Clear

Ans-B

 

38. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

GULLIBLE

A.        Incredulous    

B.        Fickle

C.        Easy   

D.        Stylish

Ans-A

 

39. Find the correctly spelt words.

A.        Hindrance      

B.        Hinderrance

C.        Hindrence      

D.        Hinderence

Ans-A

 

40. Four words which are lettered (A),(B),(C) and (D) have been printed in bold type, one which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt.The letter of that word is answer.

A.        I ordered him to keep quite   

B.        but he disobeyed

C.        and continued

D.        shouting

E.         All correct

Ans-A

feedback