Infosys |   5589

Infosys

Infosys

 

Analytical reasoning

 

1. A train ran at a certain speed for one hour and then due to a technical problem, it ran at 3/5th of its original speed and reached the destination 2 hrs late. The driver said, had the problem occurred 50 miles later, we would have gained 40 minutes. What is the distance between the two cities that the train travelled?

Ans : 200 miles

 

2. Each one wearing hat of one person and riding the bicycle of another. A is wearing B's hat and riding C's cycle. Who is riding A's cycle?

Ans: B

 

3. A ship went on a voyage after 180 miles a plane started with 10 times speed that of the ship. Find the distance when they meet from starting point.

Ans: 200

 

4. A farmer is telling his wife, if we sell 75 chickens, the chicken food will last for 10 more days. But if we buy 100 chickens as we say, then the chicken food will last for 15 days less. How many chicken they have?

Ans: 8.

 

5. My husband's watch gains 2 minutes every watch and my watch loses 1 minute for each hour. One day, we were late to marriage because the difference between the time in the two watches was 1 hr and we looked at the slow watch. When did we last set our watches to the same time?

 

6. Salay walked 10 m towards West from his house. Then he walked 5 m turning to his left. After this he walked 10 m turning to his left and in the end he walked 10 m turning to his left. In what direction is he now from his starting point?

(A) South

(B) North

(C) East

(D) West

(E) None of these

Ans : (B)

 

7. Manish goes 7 km towards South-East from his house, then he goes 14 km turning to West. After this he goes 7 km towards North West and in the end he goes 9 km towards East. How far is he from his house?

(A) 5 km

(B) 7 km

(C) 2 km

(D) 14 km

(E) None of these

Ans : (A)

 

8. Laxman went 15 kms from my house, then turned left and walked 20 kms. He then turned east and walked 25 kms and finally turning left covered 20kms. How far was he from his house.

(A) 5 kms

(B) 10 kms

(C) 40 kms

(D) 80 kms

(E) None of these

Ans : (D)

 

9. The door of Aditya's house faces the east. From the back side of his house, he walks straight 50 metres, then turns to the right and walks 50 metres, then turns towards left and stops after walking 25 metres . Now Aditya is in which direction from the starting point?

(A) South-East

(B) North-East

(C) South- West

(D) North-West

(E) None of these

Ans : (D)

 

10. P, Q, R and S are playing a game of carrom. P, R, and S, Q are partners. S is to the right of R who is facing west. Then Q is facing ?

(A) North

(B) South

(C) East

(D) West

(E) None of these

Ans : (A)

 

Directions 11-15: Each problem consists of a problem followed by two statements. Decide whether the data in the statements are sufficient to answer the question. Select your answer according to whether:

(A) statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

(B) statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question

(C) both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient

(D) each statement alone is sufficient

(E) statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question

 

11. Every pupil in a school was given one ticket for a concert. The school was charged a total of $6000 for these

tickets, all of which were of equal value. What was the price of one ticket?

If the price of each ticket had been one dollar less, the total cost would have been 1,200 less. If the price of each ticket had been $2 more, the total bill would have increased by 40%.

Ans: D

 

12. What is the ratio of male to female officers in the police force in town T?

The number of female officers is 250 less than half the number of male officers. The number of female officers is 1/7 the number of male officers.

Ans: B

 

13. What is the value of n?

3n + 2m = 18

n – m = 2n – (4 + m)

Ans: B

 

14. How long did it take Henry to drive to work last Wednesday? (He did not stop on the way).

If he had driven twice as fast he would have taken 35 minutes. His average speed was 30 miles per hour.

Ans: A

 

 

15. What is the slope of line l which passes through the origin of a rectangular coordinate system?

The line does not intersect with the line y = x + 2. The line passes through the point (3,3)

Ans: D

 

Directions 16 to20 : Read the following information carefully and answer the questions given it.

i) P,Q,R,S,T and U are six students procuring their Master's degree in six different subjects - English, History, Philosophy, Physics, Statistics and Mathematics.

ii) Two of them stay in hostel, two stay as paying guest (PG) and the remaining two stay at their home

iii) R does not stay as PG and studies Philosophy

iv) The students studying Statistics and History do not stay as PG

v) T studies Mathematics and S studies Physics

vi) U and S stay in hostel. T stays as PG and Q stays at home

 

16. Who studies English?

A) R

B) S

C) T

D) U

E) None of these

Ans: E

 

17. Which of the following combinations of subject and place of stay is not correct ?

A) English - Hostel

B) mathematics - PG

C) Philosophy -Home

D) Physics -Hostel

E) None of these

Ans: A

 

 

18. Which of the following combinations of subject and place of stay is not correct ?

A) QR

B) SR

C) US

D) Data inadequate

E) None of these

Ans: B

 

19. Which subject does Q study?

A) History

B) Statistics

C) History or Statistics

D) Data inadequate

E) None of these

Ans: C

 

20. Which of the following pairs of students stay at home ?

A) PQ

B) QR

C) RS

D) ST

E) None of these

Ans: B

 

21. A man is facing south. He turns 1350 in the anticlockwise direction and then 180o in the clockwise direction. Which direction is he facing now.?

A) North-east

B) North-West

C) South-east

D) South-west

Ans: D

 

22. A man is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction and then 135o in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?

A) East

B) West

C) North

D) South

Ans: B

 

23. A man is facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction, then 180o in the anticlockwise direction and then another 90o in the same direction. Which direction is he facing now?

A) South

B) Southwest

C) West

D) South-east

Ans: D

 

24. Radha moves towards South-east a distance of 7 km, then she moves towards west and travels a distance of 14 m. From here, she moves towards North-West a distance of 7 m. and finally she moves a distance of 4 m towards East and stood at that point . How far is the staring point from where she stood?

A) 3 m

B) 4 m

C) 10 m

D) 11 m

Ans: C

 

25. A rat runs 20' towards East and turns to right , runs 10' and turns to right , runs 9' and again turns to left , runs 12' and finally turns to left and runs 6' . Now , which direction is the rat facing ?

A) East

B) West

C) North

D) South

Ans: C

 

Directions to Solve : (26-30)

The following line graph gives the ratio of the amounts of imports by a company to the amount of exports from that company over the period from 1995 to 2001.

26 .  If the imports in 1998 was Rs. 250 crores and the total exports in the years 1998 and 1999 together was Rs. 500 crores, then the imports in 1999 was ?

A. Rs. 250 crores       

B. Rs. 300 crores

C. Rs. 357 crores        

D. Rs. 420 crores

 

27.  The imports were minimum proportionate to the exports of the company in the year ?

A. 1995          

B. 1996

C. 1997          

D. 2000

 

 

28.   What was the percentage increase in imports from 1997 to 1998 ?

A. 72  

B. 56

C. 28  

D. Data inadequate

 

29.  If the imports of the company in 1996 was Rs. 272 crores, the exports from the company in 1996 was ?

A. Rs. 370 crores       

B. Rs. 320 crores

C. Rs. 280 crores        

D. Rs. 275 crores

 

30.  In how many of the given years were the exports more than the imports ?

A. 1    

B. 2

C. 3    

D. 4

 

 

VERBAL ABILITY

 

1)Directions to solve

Each sentences below consist of a word or a phrase which is bold. It is followed by four words or phrases. Select the word or pharse which is closes to the OPPOSITE in meaning of the bold word or phrase.

a). They took note of humility of the visiting dignitary.

A. grandeur    

B. arrogance

C. friendliness

D. decency

ans:B

 

b) Harish displays enthusiasm whenever he is posed with a problem.

A. eagerness   

B. weakness

C. indifference           

D. softness

ans: C

 

c) I was surprised at his stiff attitude.

A . courteous  

B. flexible

C. soft

D. lively

ans: C

 

d) It was done in a haphazard manner.

A. planned     

B. excellent

C. extraordinary         

D. designed

ans:A

 

2)Directions to solve(a-e)

Many sociologists have argued that there is functional relationship between education and economic system. They point to the fact that mass formal education began in industrial society. They note that the expansion of the economies of industrial societies is accompanied by a corresponding expansion of their educational systems. they explain this correspondance in terms of the needs of industry for skilled and trained manpower, needs which are met by the educational system. Thus, the provision of mass elementary education in Britain in 1870 can be seen as a response to the needs of industry for a literate and numerate workforce at a time when industrial processes were becoming more complex and the demand for technical skills was steadily growing.

a.  The industry needs a literate work-force because

A. its expansion needs sound learning

B. it relies heavily on expertise

C. it promotes a competitive spirit

D. its operations need intricate technical knowledge

Answer: D

 

b.  The author argues that

A. formal education can be traced to industrial society

B. industrial society is responsible for expansion of education at mass level

C. industrial society gave rise to vocational education

D. industrial society changed the pattern of education

Answer: A

 

c.  The observation of the Sociologists are based on a study of

A. the statistical data available in a historical context

B. economic system of the 19th century

C. the correlation between industry and education in a historical context

D. growth of industry 19th century

Answer: D

 

d.  The Sociologists referred to it in the passage say that the relationship between industry and elementary education was one

A. based on mutual need

B. based entirely on the need of the industry

C. based entirely on economic need

D. based on some inexplicable historical forces

Answer: B

 

e.  By 'functional relationship' is meant

A. a short-term relationship

B. practical and utilitarian relationship

C. temporary arrangement

D. close and unbreakable relationship

Ans : B

 

3)Directions to solve

In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

a). Despite his best efforts to conceal his anger ......

            A. we could detect that he was very happy

B. he failed to give us an impression of his agony

C. he succeeded in camouflaging his emotions

D. he could succeed in doing it easily

E. people came to know that he was annoyed

ans: E

 

b) Even if it rains I shall come means ......

A. if I come it will not rain

B. if it rains I shall not come

C.I will certainly come whether it rains or not

D. whenever there is rain I shall come

E.I am less likely to come if it rains

ans:C

 

c) His appearance is unsmiling but ......

A. his heart is full of compassion for others

B. he looks very serious on most occasions

C .people are afraid of him

D. he is uncompromising on matters of task performance

E. he is full of jealousy towards his colleagues

ans:C

 

4)Directions to solve

Today perhaps your only association with the word 'polio' is the Sabin Oral Vaccine that protects children from the disease. Fifty five years ago this was not so. The dreaded disease, which mainly affects the brain ans spinal cord, causing stiffening and weakening of muscles, crippling and paralysis - which is Why I am in a wheelchair today. If somebody had predicted, when I was born, that this would happen to me, no one would have believed it. I was seventh child in a family of four pairs of brothers and sisters, with huge 23 year gap between the first and last. I was so fair and brown haired that I looked more look like a foreigner than a Dawood Bohri. I was also considered to be the healthiest of the brood.

a). In his childhood, the narrator was

            A. a weakling 

B. very healthy

C. tall and slim           

D. short and stout

ans:C

 

b) In this passage, the word 'brood' refers to

A. polio victims          

B. foreign children

C. children in the family        

D. Indian Children

ans:C

 

c) The narrator was the seventh child in a family of

A.8 children   

B.16 children

C.23 children 

D.4 children

ans:A

 

d) In this passage, the narrator is a patient of

A. heart disease          

B. polio

C. paralysis     

D. nervous weakness

ans:B

 

 

e) In his childhood, the narrator looked "more like a foreigner than a Dawood Bohri" This was because he was

A. a foreign child       

B. a very healthy boy

C. tell and smart         

D. fair and brown haired

ans:D

 

5). Directions to solve

Corduroy is fast establishing itself at this year's fabric, While the ribbed cotton itself provides utilitarian tenaciary, texture and warmth. it is the fabric's long held associations may provide a hint to its current revival as a fabric for all seasons.

It is Corduroy's link with the good breeding and country living that made it an essential ingredient in the gentleman's wardrobe along with Wellington boots and decent wooly. I combines the comfortable nonsense appeal of cotton with the perfectly correct luxury finish of velvet. Corduroy has the ability to appear either supremely sophisticated or rough and ready.

a) Which one of the following best describes the passage?

A. It tell us about the usefulness of corduroy

B. It talks us about the virtues of corduroy   

C. It persuades us to buy corduroy

D. It makes as understand the everlasting appeal of corduroy to the young

ans:B

 

b) According to the author, the special quality of corduroy is that

A. it needs no ironing

B. it combines the virtues of both cotton and velvet

C. it contains the correct mixture of cotton and velvet

D. both the rich and that not-so rich can afford to buy it

ans: D

 

c) orduroy is a fabric for all seasons because

A. it can be worn not only in winter but also in summer

B. of its peculiar texture and warmth

C. it is made popular by catchy advertisements

D. gentleman can wear it in both formal and informal occasions

ans:A

 

d) According to the passage, corduroy is essential in a gentleman wardrobe because

A. it goes with Wellington boots

B. its current revival gives a taste of the latest fashion

C. it has its associations with good upbringing and a conservative lifestyle

D. it can be an idea alternative to the woollen clothes

ans:C

 

e) When the writer refers to corduroy's 'utilitarian tenacity' he means that

A. though expensive, it is economic in the long run

B.it is useful because it is durable

C.it has remained fashionable over several years

D.it does not need frequent washing

ans:B

 

Directions to solve

Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark 'E' as the answer.

6) The small child does whatever his father was done.

A. has done                            

B. did

C. does                                   

D. had done

E. No correction required

ans:C

 

7) Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?

A. Despite their                                  

B. Despite of the

C. Despite for their                

D. Despite off their

E. No correction required

ans:A

 

Directions to solve

In each question below, there is a sentence of which some parts have been jumbled up. Rearrange these parts which are labelled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

8) When he

P : did not know

Q : he was nervous and

R : heard the hue and cry at midnight

S : what to do

The Proper sequence should be:

A. RQPS                    

B. QSPR

C. SQPR                    

D. PQRS

ans:A

 

9) It has been established that

P :Einstein was

Q :although a great scientist

R :weak in arithmetic

S :right from his school days

The Proper sequence should be:

A.SRPQ         

B.QPRS

C.QPSR         

D.RQPS

ans:B

 

10). Then

P : it struck me

Q : of course

R : suitable it was

S : how eminently

The Proper sequence should be:

A. SPQR        

B. QSRP

C. PSRQ        

D. QPSR

Ans: C

 

Directions for Questions 11-15:

Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. If there is any error, it will be only one part of the sentence.  The number or alphabet of that part is your answer.( Disregard punctuation errors if any)

11.The firm show / began / when we arrived / in the hall/no error

           A                   B               C                   D             E

             Ans:B

 

12. No sooner the news appeared in the paper/ than / there was a rush / in the counter/ no error

                         A                                                 B                    C                   D           E

             Ans:A

 

 

13. Unlike the other/   rich men of his community,/ he does not look/ down upon the poor/ no error

                A                            B                                    C                            D                     E

              Ans:E

 

14.  His supporters are / not as enthusiastic / and co-operative as / that of his opponent's/ no error

                A                            B                                C                            D                        E

  Ans: D

 

 15.  Our company can / no longer afford / over-manned unit as/; out profit has lower./ no error

                    A                        B                                C                              D                    E

            Ans: D

 

Directions for Questions 16-20:

 In each of the following questions, some sentence are given which are on the same theme. decide which sentence is the most preferable with respect to grammar; meaning and usage, suitable for formal writing in English. Find the correct sentence.

16.    A)  Without your help  must try to carry out my task alone.

          B)  Barring your help I should try to carry out my task alone

          C)  Besides help from you, I must try to carry out my task alone.

           D)  Failing your help I must try to carry out my task alone

                Ans: D

 

17.     A) Since the dividend being declared than the notices were prepared for mailing.

          B) Scarcely had the dividend been declared than the notices were sent out.

          C) They had no sooner declared the dividend when they sent the notices to the stockholders.

          D) No sooner than the dividend been prepared for mailing.

          E) The company hardly declared the dividend till the notices were prepared for mailing

              Ans: D

 

18.    A) Many works must close owing to lack of fuel, if  the strike lasts till the weekend.

          B) If the strike lasts for the weekend, owing to lack of fuel  many works must close.

          C) Owing to lack of fuel, many works must close if the strike lasts over the weekend.

          D) Having the strike lasting to the weekend, many works close for lack of fuel.

              Ans: C

 

19.    A) As one travels from Karjat to Khandala, be finds the line most beautifully laid.

        B) Travelling from Karjat to Khandala, one finds the line most beautifully laid

        C) While travelling from Karjat to Khandala, one would find the line most beautifully laid

        D) Ifone travels from Karjat to Khandala, he will find the line most beautifully laid

              Ans: B

 

20.     A) Nobody will want to play in his team if he does not treat people kindly

        B) If he does not treat people kindly, nobody will play to want his team

        C) Nobody will treat people kindly, he does not want to play in this team

        D) Nobody will want to treat people, if he does not play in his team kindly.

              Ans: A

 

feedback