Indian-Army General-Awareness Contributed by Hitesh updated on Nov 2021
Indian-Army General-Awareness |   9947

Indian-Army General-Awareness

                                        Indian Army Model Question Paper

General Awareness


1) Where is doldrums effect occurs?
Ans-Sub tropical region

2) How many Gold Medal P.T. Usha won in 1986 Asian games in Seoul?
Ans-3

3) Who was runner up for ICC world cup cricket in 2013 (Men's)?
Ans-Controversial question

4) Chlorophyll has one metal content?
Ans-magnesium.

5) Red soil is suitable for which crops?
Ans-Millets, Sugarcane, Ragi

6) Martin Luther King was from which country?
Ans-USA

7) Reinforcement movement was initiated by?
Ans-Martin Luther

8) Paris is situated in the bank of which river?
Ans-Seine

9) Quit India movement was initiated in year?
Ans-1942

10) Which is not a permanent member of UN security council?
Ans-Germany

11) How soap work?
Ans-soap mix with oil and separate it from dirt.

12) Who was first Governor General of free India?
Ans- Lord Mountbatten

13) Capital of Iceland?
Ans-Reykjavik

14) Raja Ram Mohan Rai Established By?
Ans-Brahmo Samaj

15) Capital of Sudan?
Ans-Juba

16) Where is Kilimanjaro Volcano?
Ans-Tanzania

17) Where is Angkot Vishnu Temple located?
Ans-Cambodia

18) When did Saurav Gangulay first played for India?
Ans-11 Jan .1992

19) When did India got its first Gold medal in Olympic Games?
Ans-1928(Hockey)

20) Who heads the planning commission?
Ans- Prime Minister

21) Oral rehydration therapy ORT is used for?
Ans-cholera

22) The action of bile on is?
Ans-Emulsification

23) Kilowatt per Hour is unit of?
Ans-Electric energy

24) White revolution is about of which product?
Ans-Milk

25) The instrument used for measuring air pressure?
Ans-Barometer

26) Aryabhataa was the contemporary of which king??
Ans-Chandragupta

27) Pallavs ruled in which states?
Ans-Kanchi

28) McMahon line is border of?
Ans-India & China

29) Submarine uses which instrument?
Ans-Periscope

30) Which kind of mirror is used in periscope?
Ans-Plane mirror

31) Which is not a Rabi corps?
Ans-Millets

32) Buddhism Literature is written in which language?
Ans-Pali

33) What kind of reaction is nerve impulse send?
Ans-Electro-chemical

34) Urea is separated/produced by which organ?
Ans-Kidney

35) Who was first Indian to sail in boat around the world alone?
Ans-Lieutenant Commander Abhilash Tomy

36) Which is called heat waves also?
Ans-Microwaves

37) Who makes oath to President?
Ans-Chief Justice India

38) Which of these is example of Public litigation, Court take action?
Ans-Judicial Activism

39) Nthula Pass is situated in?
Ans-Sikkim

40) When did India adopted its constitution?
Ans-26th Jan, 1950

41) Where is Gulf of Mannar?
Ans-Tamilnadu

42) Which fact is right about leaving of Britishers from India
Ans- indian national army forced them

43) Emergency cannot be imposed in which of following conditions?
Ans-Political disturbance

44) Name of the line joining equal rain falling places?
Ans-Isohyets

45) Which is not a real fruit?
Ans-plum

46) rain shadow area?
Ans-Orographic rain

47) What is Photo synthesis?

48) What is the name of the tiger used as mascout in commonwealth games?
Ans- Raju

49) Which is the top award given to any Indian for literature, science and art?
Ans-Bharataratna

50) Lance Armstrong belongs to which country?
Ans-USA

51) When did Quit India movement started?
Ans-1942

52) Kovvada Nuclear power plant is in which state?
Ans-Andra Pradesh

53) Dada Saheb Falke award is given for?
Ans-Cinema

54) Which state produces most coffee in India?
Ans-Karnataka

55) Which is called evening star?
Ans-Venus

56) Which is not a Mammal?
Ans-Shark

57) Which is not a component of Milk?
Ans-vitamin c

58) How water get acidic?
Ans- due to the dissolved oxygen

59) Sodium kept in which liquid?
Ans-kerosene

60) Which actor won the best actor award in National Film Award 2012?
Ans- Irfan Khan & Vikram Gokhle

feedback