HCL Technologies Whole-Testpaper Contributed by Zayed updated on Dec 2021
Hcl placement paper |   9570

Hcl placement paper

HCl placement paper

 

Verbal ability-25 questions

Aptitude -25 questions

Reasoning-25 questions

Computer programming-25 questions

 

Section-A Verbal Ability

 

Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.

           

1.His visit to foreign countries brought about a sea-change in his outlook and his attitude to people.

A.        complete change        

B.        partial change

C.        favourable change      

D.        unfavourable change

Ans-A

 

2. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence

It took him a long time to come round after the operation.

A.        recover           

B.        walk

C.        move  

D.        eat

Ans-A

 

3. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence

           

He corroborated the statement of his brother.

A.        confirmed       

B.        disproved

C.        condemned    

D.        seconded

Ans-A

 

4. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

REVEALED

A.        Denied           

B.        Concealed

C.        Ignored          

D.        Overlooked

Ans-B

 

5. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

INDUSTRIOUS

A.        Indifferent     

B.        Indolent

C.        Casual

D.        Passive

Ans-B

 

6. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

SUBSERVIENT

A.        Aggressive     

B.        Straightforward

C.        Dignified        

D.        Supercilious

Ans-C

 

7. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

He is so lazy that he ......

A.        cannot depend on others for getting his work done

B.        cannot delay the schedule of completing the work

C.        can seldom complete his work on time

D.        dislike to postpone the work that he undertakes to do

E.         always help others to complete their work

Ans-C

 

8. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

His behavior is so unpredictable that he ......

A.        never depends upon others for getting his work done

B.        is seldom trusted by others

C.        always finds it difficult to keep his word

D.        always insists on getting the work completed on time

E.         seldom trusts others as far as the work schedule is concerned

Ans-B

 

9. Select the pair which has the same relationship.

WAN:COLOUR

A.        corpulent:weight        

B.        insipid:flavour

C.        pallid:complexion       

D.        enigmatic:puzzle

Ans-B

 

10. Select the pair which has the same relationship

           

ARMY:LOGISTICS

A.        business:strategy        

B.        soldier:students

C.        war:logic        

D.        team:individual

Ans-A

 

Read the paragraph given below and answer the questions (11-15)

Organisations are institutions in which members complete for status and power. they compete for resource of the organisation, for example finance to expand their own departments, for career advancement and for power to control the activities of others. In pursuit of these aims, grouped are formed and sectional interests emerge. As a result, policy decisions may serve the ends of political and career systems rather than those of the concern. In this way, the goals of the organisation may be displaced in favour of sectional interests and individual ambition. These preoccupations sometimes prevent the emergence of organic systems. Many of the electronic firms in the study had recently created research and development departments employing highly qualified and well paid scientists and technicians. Their high pay and expert knowledge were sometimes seen as a threat to the established order of rank, power and privilege. Many senior managers had little knowledge of technicality and possibilities of new developments and electronics. Some felt that close cooperation with the experts in an organic system would reveal their ignorance and show their experience was now redundant.

 

11. Policy decision in organization would involve

A.        cooperation at all levels in the organization

B.        modernization of the organization

C.        attracting highly qualified personnel

D.        keeping in view the larger objectives of the organizations

Ans-C

 

12. "Organic system" as related to the organization implies its

A.        growth with the help of expert knowledge

B.        growth with input from science and technology

C.        steady all around development

D.        natural and unimpeded growth

Ans-B

 

13. The author tends to the senior managers as

A.        ignorant and incompetent

B.        a little out of step with their work environment

C.        jealous of their younger colleagues

D.        robbed of their rank, power and privilege

Ans-A

 

14. The author makes out a case for

A.        organic system

B.        Research and Development in organisations

C.        an understanding between senior and middle level executives

D.        a refresher course for senior managers

Ans-A

 

15. The theme of the passage is

A.        groupism in organizations

B.        individual ambitions in organizations

C.        frustration of senior managers

D.        emergence of sectional interests in organizations

Ans-D

 

Read the paragraph given below and answer the questions(16-20)

 

There is modicum of truth in the assertion that "a working knowledge of ancient history is necessary to the intelligent interpretaion of current events". But the sage who uttered these words of wisdom might well have added something on the benefits of studying, particularly, the famous battles of history for the lessons they contain for those of us who lead or aspire to leadership. Such a study will reveal certain qualities and attributes which enabled the winners to win and certain deficiencies which caused the losers to lose. And the student will see that the same patterns recurs consistently, again and again, throughout the centuries.

16. In this context, "intelligent interpretation of current event" means

A.        rational explanation of events

B.        appropriate understanding of events

C.        intellectual outlook on events

D.        skilful interpretation of events

Ans-A

 

17. A person who aspires to lead could learn from the history of battles

A.        what led the previous leaders win a battle

B.        what made them lose a battle

C.        the qualities and deficiencies of commanders of these battles

D.        the strategies that they have evolved in course of these battles

Ans-A

 

18. According to the writer, a study of famous battles of history would

A.        be beneficial to wise men

B.        provide food to modern leaders for reflection

C.        be more useful than a general knowledge of ancient history

D.        help us understand the art of modern warfare

Ans-B

 

19. A knowledge of history is necessary to interpret current problems because

A.        they have roots in the past

B.        they can be contrasted with the past events

C.        they may be repetitions of past events

D.        only then they can be put in a proper context

Ans-C

 

20. The expression "more than a modicum of truth" means

A.        some truth

B.        much truth

C.        more than a small amount of truth

D.        nothing but truth

Ans-C

 

21. Choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice.

After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

A.        After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.

B.        Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.

C.        After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

D.        After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

Ans-A

 

22. Choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

His father ordered him to go to his room and study.

A.        His father said, "Go to your room and study."

B.        His father said to him, "Go and study in your room."

C.        His father shouted, "Go right now to your study room"

D.        His father said firmly, "Go and study in your room."

Ans-A

 

23. Choose the correct meaning of proverb/idiom

To catch a tarter

A.        To trap wanted criminal with great difficulty

B.        To catch a dangerous person

C.        To meet with disaster

D.        To deal with a person who is more than one's match

E.         None of these

Ans-B

 

24. Choose the alternative which best expresses the meaning of idiom/phrase.

The cricket match proved to be a big draw.

A.        a keen contest

B.        a huge attraction

C.        a lovely spectacle       

D.        a game without any result

Ans-B

 

25. Select the pair which has the same relationship.

CORPOREAL:SPIRITUAL

A.        mesa:plateau   

B.        moron:savant

C.        foreigner:immigrant   

D.        pedagogue:teacher

Ans-B

 

 

Section-B Quantitative Aptitude

1. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State ?

            A.  7600         

            B.  8000

            C.  8400         

            D.  Data inadequate

Ans-B

 

2.  A housewife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale. If she spent Rs. 25 for the item, approximately how much percent she saved in the transaction ?

            A.  8%            

            B.  9%

            C.  10%          

            D.  11%

Ans-B

 

3. An owner of a pizza stand sold small slices of pizza for Rs. 150 each and large slices for Rs. 250 each. One night he sold 5000 slices, for a total of Rs. 10.50 lakh. How many small slices were sold?

Ans-2000

4.  A trader owens a merchant Rs.10,028 due 1` year hence. The trader wants to settle the account after 3 months.If the rate of interest is 12% per annum , how much cash should he pay?

            A.  Rs.9025.20           

            B.  Rs.9200

            C.  Rs.9600    

            D.  Rs.9560

Ans-B

 

5. The true discount on a bill due 9 months hence at 12% per annum is Rs.540. Find the amount of the bill and its present worth.

            A.  Rs.2500    

            B.  Rs. 5000

            C.  Rs. 5500   

            D.  Rs. 6000

Ans-D

 

6. There were P people in a room when a meeting started. Q people left the room during the first hour, while R people entered the room during the same time. What expression gives the number of people in the room after the first hour as a percentage of the number of people in the room who have been there since the meeting started?

 

7. The product of two numbers is 4107. If the H.C.F of those numbers is 37, then the greater number is

            A.  101           

            B.  107

            C.   109          

            D.  111

Ans-D

 

8. The maximum numbers of students among them 1001 pens and 910 pencils can be distributed in such a way that each student gets the same number of pens and same number of pencils is

            A.  91

            B.  910

            C.  1001         

            D.  1911

Ans-A

 

9. A father left a will of Rs.35 lakhs between his two daughters aged 8.5 and 16 such that they may get equal amounts when each of them reach the age of 21 years. The original amount of Rs.35 lakhs has been instructed to be invested at 10% p.a. simple interest. How much did the elder daughter get at the time of the will?

Ans- Rs 21 lakh

 

10. Vijay invested Rs.50,000 partly at 10% and partly at 15%. His total income after a year was Rs.7000. How much did he invest at the rate of 10%?

Ans- Rs 40000

 

11. Rs.100 doubled in 5 years when compounded annually. How many more years will it take to get another Rs.200 compound interest?

Ans-5 years

 

12.A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share?

            A.        Rs. 500           

            B.        Rs. 1500

            C.        Rs. 2000         

            D.        None of these

Ans-C

 

13. Seats for Mathematics, Physics and Biology in a school are in the ratio 5 : 7 : 8. There is a proposal to increase these seats by 40%, 50% and 75% respectively. What will be the ratio of increased seats?

            A.        2 : 3 : 4           

            B.        6 : 7 : 8

            C.        6 : 8 : 9           

            D.        None of these

Ans-A

 

14.  The length of an edge of a hollow cube open at one face is √3 metres. What is the length of the largest pole that it can accommodate?

            A.  2 metres    

            B.  3 metres

            C.  4 metres    

            D.  3√3metres

Ans-B

 

15. An iron cubes of side 10 cm is hammered into a rectangular sheet of thickness 0.5 cm. If the sides of the sheet are in the ratio 1 : 5 the sides are

            A.  10 cm, 50 cm        

            B.  20 cm, 100 cm

            C.  40 cm, 200 cm      

            D.  None of these

Ans-B

 

16.  In how many ways a committee, consisting of 5 men and 6 women can be formed from 8 men and 10 women?

            A.  266           

            B.  5040

            C.   11760      

            D.  86400

Ans-C

 

17. Bibin has 9 pairs of dark Blue socks and 9 pairs of Black socks. He keeps them all in a same bag. If he picks out three socks at random what is the probability he will get a matching pair?

 

18. f the letters of the word CHASM are rearranged to form 5 letter words such that none of the word repeat and the results arranged in ascending order as in a dictionary what is the rank of the word CHASM?

Ans-32

 

19. A college has 10 basketball players. A 5-member team and a captain will be selected out of these 10 players. How many different selections can be made?

Ans-1260

 

20. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, 'LOGARITHMS', if repetition of letters is not allowed?

            A.        40       

            B.        400

            C.        5040   

            D.        2520

Ans-C

 

21. A circle of maximum possible size is cut from a square sheet of board. Subsequently, a square of maximum possible size is cut from the resultant circle. What will be area of the final square?

 

22. f log 27 = 1.431, then the value of log 9 is:

            A.        0.934  

            B.        0.945

            C.        0.954  

            D.        0.958

Ans-C

 

23. If log 2 = 0.30103, the number of digits in 264 is:

            A.        18       

            B.        19

            C.        20       

            D.        21

Ans-C

 

24. If ( log 5 5) (log 4 9) (log 3 2) is equal to

            A.  1   

            B.  3/2

            C.  2   

            D.  5

Ans-A

 

25.       If log 2 = 0.3010 and log 3 = 0.4771, the values of log5 512 is

            A.  2.870        

            B.   2.967

            C.  3.876        

            D.  3.912

Ans-C

 

 

Section-C Reasoning

 

1. Arrange the following in a logical order:

            1.Euphoria       2.Happiness        3.Ambivalence         4.Ecstasy         5.Pleasure

            A.  4,1,3,2,5   

            B.  3,2,5,1,4

            C.  2,1,3,4,5   

            D.  1,4,2,5,3

Ans-B

 

2. Pick the odd man out

            A.  Curd         

            B.  Butter

            C.  Cheese      

            D.  Oil

Ans-D

 

3. Identify the Errors in the given sentences

            A.  The major

            B.  along with

            C.  his soldiers            

            D.  were killed in the field

Ans-D

 

4. In the series 357, 363, 369, . . what will be the 10th term?

            A.  405           

            B.  411

            C.  413           

            D.  417

Ans-B

 

5. Complete the sentence

 Although he never learnt to read, his exceptional memory and enquiring mind eventually made him a very _______ man.

            A.  dedicated

            B.  erudite

            C.  pragmatic  

            D.  benevolent

Ans-B

 

6. Which of the following correctly represents River, Canel, Perennial sources of water

Ans-C

 

7. Which one of the following venn diagram correctly illustrates the relationship among the classes : Vegetables, Potatto, Cabbage?

Ans-B

 

8. A man is facing south. He turns 135° in the anti clockwise direction and then 180° in the clockwise direction. Which directions is he facing now?

            A.  North-east

            B.  North-west

            C.  South-east

            D.  South-wests

Ans-D

 

9. Laxman went 15 kms to the west from my house, then turned left and walked 20 kms. He then returned East and walked 25 kms and finally, turning left covered 20 kms. How far was he from his house?

            A.  5 kms

            B.  10 kms

            C.  40 kms

            D.  80 kms

Ans-B

 

10. A car always has

            A.  Driver

            B.  Bonnet

            C.  Bumper

            D.  Wheels

Ans-D

 

11. Raman ranks sixteenth from the top and forty ninth from the bottom in a class. How many students are there in the class ?

            A.  64

            B.  65

            C.  66

            D.  Cannot be determined

Ans-A

 

12. Manisha ranked sixteenth from the top and twenty ninth from the bottom among those who passed an examination. Six boys did not participate in the competition and five failed in it. How many boys were there in the class ?

            A. 40  

            B. 44

            C. 50  

            D. 55

Ans-D

 

13. Choose the word which is least like the others word in a group

            A.  book         

            B.  paper

            C.  pencil        

            D.  pen

Ans-A

 

14. Choose the numeral pair or group which is different from others.

            A.  70 - 80

            B.  54 - 62

            C.  28 - 32

            D.  21 -24

Ans-B

 

15. Choose the number which is different from others in the group.

            A.  43

            B.  53

            C.  63

            D.  73

Ans-C

 

16. If the letters in PRABA are coded as 27595, and THILAK are coded as 368451, how can BHARATHI be coded?

            A. 37536689

            B. 57686535

            C. 96575368

            D. 96855368

Ans-C

 

17.       Daya has a brother Anil. Daya is the son of Chandra, Bimal is Chandra s father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal?

            A.   Son          

            B.   Grandson

            C.   Brothers   

            D.   Grandfather

Ans-B

 

18.  X introduces Y saying, “He is the husband of the grand daughter of the father of my father.” How is Y related to X?

            A.   Brother    

            B.   Son

            C.   Brother-in-Law   

            D.   Son-in-Law

Ans-C

 

19.  'Captain' is related to 'Soldier' in the same way as 'Leader' is related to

            A.   Chair

            B.   Followers

            C.   Party

            D.   Minister

Ans-B

 

20. Find the correct alternative.

            Hand : Wrist : Bangle

            A.   Nech : Head : Collar

            B.   Foot : Ankle : Anklet

            C.   Foot : Socks : Toes

            D.   Toe : Foot : Knee

Ans-B

 

21. If it takes 2 garage mechanics 3 hours to repair 6 cars, how many mechanics would it take to repair 22 cars in 5 hours?

 

22. Edward spent $21 on drinks for a party. If the bottle of vodka he purchased was twice the price of the case of beer, and the lemonade was half the price of the beer, how much did Edward spend on the beer?

Ans-$6

 

23. There are two whole numbers, difference of their squares is a cube and the difference of their cubes is a square. These are the smallest possible numbers Can you find the numbers?

 

24. It is a small town railway station and there are 25 stations on that line. At each of the 25 stations the passengers can get tickets for any of the other 24 stations.How many different kinds of tickets do you think the booking clerk has to keep?

Ans-600

 

25. I bought a sari and a blouse for Rs. 110 at the New Market. The sari cost Rs. 100 more than the blouse, how much does the sari cost?

 

Section-C Computer Programing

 

1. What will be the output of the program?

#include<stdio.h>

int main()

{

    char huge *near *far *ptr1;

    char near *far *huge *ptr2;

    char far *huge *near *ptr3;

    printf("%d, %d, %d\n", sizeof(**ptr1),sizeof(ptr2),sizeof(*ptr3));

    return 0;

}

A.        4, 4, 4 

B.        2, 2, 2

C.        2, 8, 4 

D.        2, 4, 8

Ans-A

 

2. What will be the output of the program?

 

#include<stdio.h>

#include<stdlib.h>

union employee

{

    char name[15];

    int age;

    float salary;

};

const union employee e1;

 

int main()

{

    strcpy(e1.name, "K");

    printf("%s %d %f", e1.name, e1.age, e1.salary);

    return 0;

}

A.        Error: RValue required

B.        Error: cannot convert from 'const int *' to 'int *const'

C.        Error: LValue required in strcpy

D.        No error

Ans-D

 

3. The maximum combined length of the command-line arguments including the spaces between adjacent arguments is

A.        128 characters

B.        256 characters

C.        67 characters

D.        It may vary from one operating system to another

Ans-D

 

4. What will be the output of the program (sample.c) given below if it is executed from the command line?
cmd> sample 1 2 3
cmd> sample 2 2 3
cmd> sample 3 2 3

 

/* sample.c */

#include<stdio.h>

 

int main(int argc, char *argv[])

{

    printf("%s\n", argv[0]);

    return 0;

}

A.        sample 3 2 3   

B.        sample 1 2 3

C.        sample

D.        Error

Ans-C

 

5. How will you print \n on the screen?

A.        printf("\n");     

B.        echo "\n";

C.        printf('\n');      

D.        printf("\n");

Ans-D

 

6. Which of the following function is more appropriate for reading in a multi-word string?

A.        printf();           

B.        scanf();

C.        gets(); 

D.        puts();

Ans-C

 

7. What will be the output of the program?

#include<stdio.h>

#define SQUARE(x) x*x

int main()

{

    float s=10, u=30, t=2, a;

    a = 2*(s-u*t)/SQUARE(t);

    printf("Result = %f", a);

    return 0;

}

A.        Result = -100.000000

B.        Result = -25.000000

C.        Result = 0.000000      

D.        Result = 100.000000

Ans-A

 

8. In which stage the following code

#include<stdio.h>

gets replaced by the contents of the file stdio.h

A.        During editing

B.        During linking

C.        During execution       

D.        During preprocessing

Ans-D

 

9. What will be the output of the program?

#include<stdio.h>

int main()

{

    int i=-3, j=2, k=0, m;

    m = ++i && ++j || ++k;

    printf("%d, %d, %d, %d\n", i, j, k, m);

    return 0;

}

A.        1, 2, 0, 1         

B.        -3, 2, 0, 1

C.        -2, 3, 0, 1        

D.        2, 3, 1, 1

Ans-C

 

10. Which of the following is the correct order if calling functions in the below code?

a = f1(23, 14) * f2(12/4) + f3();

A.        f1, f2, f3

B.        f3, f2, f1

C.        Order may vary from compiler to compiler

D.        None of above

Ans-C

 

11.  What are the types of C intructions?

 

12.  What is message passing?

 

13. What is the difference between class and structure?

 

14.  What is the term Polymorphism?

 

15. What is friend function?

 

16. what is the difference between c &c++?

 

17. What are macros? What are its advantages and disadvantages?

 

18. What is a huge pointer?

 

19. What is the difference between linker and linkage?

 

20.  What are the advantages of using array of pointers to string instead of an array of strings?

 

21. Which of the following special symbol allowed in a variable name?

A.        * (asterisk)      

B.        | (pipeline)

C.        - (hyphen)       

D.        _ (underscore)

Ans-D

 

22. If the binary eauivalent of 5.375 in normalised form is 0100 0000 1010 1100 0000 0000 0000 0000, what will be the output of the program (on intel machine)?

#include<stdio.h>

#include<math.h>

int main()

{

    float a=5.375;

    char *p;

    int i;

    p = (char*)&a;

    for(i=0; i<=3; i++)

        printf("%02x\n", (unsigned char)p[i]);

    return 0;

}

A.        40 AC 00 00  

B.        04 CA 00 00

C.        00 00 AC 40  

D.        00 00 CA 04

Ans-C

 

23. In C, if you pass an array as an argument to a function, what actually gets passed?

A.        Value of elements in array

B.        First element of the array

C.        Base address of the array

D.        Address of the last element of array

Ans-C

 

24. What function should be used to free the memory allocated by calloc() ?

A.        dealloc();        

B.        malloc(variable_name, 0)

C.        free(); 

D.        memalloc(variable_name, 0)

Ans-C

 

25. Point out the correct statement which correctly allocates memory dynamically for 2D array following program?

#include<stdio.h>

#include<stdlib.h>

int main()

{

    int *p, i, j;

    /* Add statement here */

    for(i=0; i<3; i++)

    {

        for(j=0; j<4; j++)

        {

            p[i*4+j] = i;

            printf("%d", p[i*4+j]);

        }

    }

    return 0;

}

A.        p = (int*) malloc(3, 4);

B.        p = (int*) malloc(3*sizeof(int));

C.        p = malloc(3*4*sizeof(int));

D.        p = (int*) malloc(3*4*sizeof(int));

Ans-D

 

feedback