HCL Technologies Interview-other Contributed by suresh updated on Jan 2022
HCL General - other |   16436

HCL General - other

 

Sample Test Paper

Section A

  1. Which of the following involves context switch,
     (a) system call
     (b) priviliged instruction
     (c) floating poitnt exception
     (d) all the above
     (e) none of the above
     Ans: (a)

  2. In OST, terminal emulation is done in                                                                
     (a) sessions layer
     (b) application layer
     (c) presentation layer
     (d) transport layer
     Ans: (b)

  3. For a 25MHz processor , what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,
     (a)120 nano secs
     (b)120 micro secs
     (c)75 nano secs
     (d)75 micro secs

  4.  For 1 MB memory, the number of address lines required,
     (a)11
     (b)16
     (c)22
     (d) 24
     Ans. (b)

  5. Semaphore is used for
     (a) synchronization
     (b) dead-lock avoidence                                                                                    
     (c) box
     (d) none
     Ans. (a)

  6. Which holds true for the following statement   class c: public A, public B
    a) 2 member in class A, B should not have same name
    b) 2 member in class A, C should not have same name
    c) both
    d) none
    Ans. (a)

  7. OLE is used in
    a) inter connection in unix
    b) interconnection in WINDOWS
    c) interconnection in WINDOWS NT

  8. Convert a given HEX number to OCTAL

  9. Macros and function are related in what aspect?                                                    
     (a)recursion
     (b)varying no of arguments
     (c)hypochecking
     (d)type declaration

  10. Preproconia.. does not do which one of the following
     (a) macro
     (b) conditional compliclation
     (c) in type checking
     (d) including load file
      Ans. (c)

  11. Piggy backing is a technique for
     a) Flow control
     b) Sequence
     c) Acknowledgement
     d) retransmition
     Ans. (c)

  12. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits
     (a) -128
     (b) -255
     (c) -127
     (d) 0

  13. There is an employer table with key fields as employer number data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.
    (a) select A employee number from employee A , where exists from employee B where A employee no. >= B employee having (count(*) mod n)=0
    (b) select employee number from employe A, employe B where A employe number>=B employ number group by employee number having(count(*) mod n=0 )
    (c) both (a) & (b)
     (d) none of the above

  14. Type duplicates of a row in a table customer with non uniform key field customer number you can see
    a) delete from costomer where customer number exists( select distinct customer number from customer having count )
    b) delete customer a where customer number in b rowid                                          
    c) delete customer a where custermor number in( select customer number from customer a, customer b ) 
    d) none of the above


Section B

  1. Given the following statement enum day = { jan = 1 ,feb=4, april, may}What is the value of may?
     (a) 4
     (b) 5
     (c) 6
     (d) 11
     (e) None of the above

  2. Find the output for the following C program
      main()
      {int x,j,k;
       j=k=6;x=2;
       x=j*k;
       printf("%d", x);

  3. Find the output for the following C program                                                     
       fn f(x)
       { if(x<=0)
          return;
          else f(x-1)+x;
        }

  4.  Find the output for the following C program
         i=20,k=0;
        for(j=1;j    {k+=j<10?4:3;
          }
     printf("%d", k);
     Ans. k=4

  5. Find the output for the following C program
     int i =10
     main()

      int i =20,n;
      for(n=0;n<=i;)                                                                                                          
        {
          int i=10;
          i++;
        }
        printf("%d", i);
      Ans. i=20

  6. Find the output for the following C program
    int x=5;
     y= x&y

  7. Find the output for the following C program 
     Y=10;
     if( Y++>9 && Y++!=10 && Y++>10)
      {printf("%d", Y);
       else
       printf("%d", Y); 
       }

       Ans. 13

  8.  Find the output for the following C program
       f=(x>y)?x:y
        a) f points to max of x and y
        b) f points to min of x and y
         c)error
         Ans. (a)

  9. What is the sizeof(long int)
       (a) 4 bytes
        (b) 2 bytes
        (c) compiler dependent                                                                                     
       (d) 8 bytes

  10. Which of the function operator cannot be over loaded
        (a) <=
        (b) ?:
         (c) =
         (d) *

  11. Find the output for the following C program
         main()
          {intx=2,y=6,z=6;
           x=y==z;
          printf(%d",x)
         }

Section C


Section C (Programming Skills)  Answer the questions based on the following program
       STRUCT DOUBLELIST
       { DOUBLE CLINKED                                                                                                    
       INT DET; LIST VOID
       STRUCT PREVIOUS; (BE GIVEN AND A PROCEDURE TO DELETE)
       STRUCT NEW; (AN ELEMENT WILL BE GIVEN)
       }
        DELETE(STRUCT NODE)
        {NODE-PREV-NEXT NODE-NEXT;
        NODE-NEXT-PREV NODE-PREV;
        IF(NODE==HEAD)
        NODE
        }

  1. In what case the prev was                                                                                           
         (a) All cases
         (b) It does not work for the last element
          (c) It does not for the first element
          (d) None of these

    Answer the questions based on the following program
     VOID FUNCTION(INT KK)
      {KK+=20;
       }
     VOID FUNCTION (INT K)
      INT MM,N=&M
       KN = K
       KN+-=10;
       }

  2. What is the output of the following program                                                              
      main()
       { int var=25,varp;
       varp=&var;
        varp p = 10;
        fnc(varp)
      printf("%d%d,var,varp);
        }
         (a) 20,55
         (b) 35,35
        (c) 25,25
        (d)55,55  

  3. Here is the structure declaration of a doubly linked list
         struct dlink 
         {
         int nodeid;
         struct dlink *next;
         struct dlink *prev;
         }dlink_t;
     A pointer of the head of the linked list is maintained as a global variable, whose definition is dlink_t *head; The funt remove_element(dlink_t *rp),needs to remove the node pointed to the rp and adjust the head. The first node's prev and the last node's next are NULL. remove_element(dlink_t *rp)
     {
       rp->prev->next = rp->next;
       rp->next->prev = rp->prev;                                                                                  
       if( head == rp)
         head = rp->next;

        }     Which of the following statement is true about the fution remove_element
          a) It work when head is the same as rp
          b) It does not work when rp is the last element on the list
          c) It sets the head of the list correctly
          d) It works in all cases
          Answer :B) It does...

  4. Consider the following function written in c:
      #define NULL 0
        char *
        index(sp,c)
        register char *sp,c;
         {
           do 
          {
             if(*sp == c)
             return (sp);   
            }while (*sp++);                                                                                         
           return NULL;
         }
     The first argument sp, is a pointer to a C string. The second argument, c, is a character. This function scarches for the character c, in the string. If it is found a pointer to that location is returned else NULL is returned. This function works 
       a) Always
       b) Always, but fails when the first byte contais the character  c
       c) works when c is a non NULL character only
       d) Works only when the character c is found in the string
       ans: a

  5. What is printed when this program is executed
     main()
          {
           printf ("%d\n",f(7)); 
          }
            f(X)
           {
              if ( <= 4)
               return x;
               return f(--x);
           }
             a) 4
             b) 5                                                                                                            
             c) 6
             d) 7
           ans: a

  6.  On a machine where pointers are 4 bytes long, what happens when the following code is executed.
        main()
            {
             int x=0,*p=0;
             x++; p++;
             printf ("%d and %d\n",x,p);
            }
               a) 1 and 1 is printed
               b) 1 and 4 is printed
               c) 4 and 4 is printed
               d) causes an exception

  7. Which of the following is the correct code for strcpy, that is used to copy the contents from src to dest?
             a) strcpy (char *dst,char *src)
                 {
                   while (*src)
                   *dst++ = *src++;
                  }
            b) strcpy (char *dst,char *src)                                                                             
                    {
                      while(*dst++ = *src++ )
                    }
           c) strcpy (char *dst,char *src)
                  {
                      while(*src)
                      {
                        *dst = *src;
                         dst++; src++;
                      }
                  }
               d) strcpy(char *dst, char *src)
                       {
                         while(*++dst = *++src);
                       }
                       ans:b

  8. Consider the following program  
          main()
           {
            int i=20,*j=&i;
            f1(j);
            *j+=10;
            f2(j);
            printf("%d and %d",i,*j);                                                            
          }
            f1(k)
            int *k;
              {
                 *k +=15;
               }
               f2(x)
               int *x;
            {
               int m=*x,*n=&m;
              *n += 10;
            }
                    The values printed by the program will be
                    a) 20 and 55
                    b) 20 and 45
                    c) 45 and 45
                    d) 45 and 55
                    e) 35 and 35


  9. 9.  what is printed when the following program is compiled and executed?
               int
               func (int x)
                  {
                if (x<=0)
                return(1);
                return func(x -1) +x;                                                                                                
                  }
                  main()
                    {
                    printf("%d\n",func(5));
                  }
                a) 12
                b) 16
                c) 15
                d) 11

  10. COnsider the following of c code in two files which will be linked together and executed .
             a.c:    int i;
              main()
              {
               i = 30;
               f1();
               printf("%d\n",i)
              }
              b.c:    static int f1()
             {
               i+=10;
             }   which of the following is true ?
         a) a.c will fail in compilation phase because f1() is not declared
         b) b.c will fail in compilation because the variable i is not declared
         c) will print 30
         d) will print 40
         e) a & b
         ans: e) a & b

  11. consider the following program:
        # include
        class x {
                   public:
                   int a; 
                   x();
                 };
           x::x(){a=10; cout
           class b:public x {
                   public:
                    b(); 
                      }; 
                 b::b(){a=20; cout                                                
                       main ()
                      {
                         b temp;
                       }
            what will be the output of this prg?
             a) 10
             b) 20
             c) 2010
             d) 1020
             ans: b

feedback