HCL Technologies Interview-other Contributed by poonam updated on Jan 2022
HCL General - other |   16615

HCL General - other

 

 General Information

  1. HCL has two divisions a) technology division b) application division.if   a  student opts for a) then he has to give 2 papers 1)  aptitude(25  questions) 2) technical(30 approx).if he opts for application field then he  has  to give only  apti paper which is same as that of techni paper. 

  2. after the written results are declared the technology  students  are given another test of 15 minutes in which they have to write a C  program(reversing  string, reversing singly/doubly link list(FAVOURITE))and then  interview is taken.  

  3.  if you have good command in comp s then opt for technology paper.

  4. in apti(for tech people) if you do 8-10 out of 25 then it is  on safe side.question not in order  dont remember all question.if you have time practice BARRON's analyttical  ability.most q's from here.

APTITUDE PAPER

  1.  The closing of the resturant by Mr.X on SEPT 1 was considered an unfinancial one, as the weather remained unusually clear and sunny for another one month. An author who criticizes the act of Mr. X would be proved wrong if the following was true?? 
    ANS choice a) the weather did not usually remained fine after SEPT 1.

  2. SUSAN works in a company who has restricted its employees  from smoking cigerrates in the canteen. As susan is the employee of the company she does not smoke cigerrate in the canteen.Which of the following unused phrases strengthens the rules of the company??                           
     ANS the employees normally do not do the work for which the company has forbidden them to do.

  3. A q's on family relation was given like How many sons X has, I P is the daughter of X ,II some condt., III some condt.  ANS al I ,II, III together are not sufficient.  

  4. A q's in which a name KAPIL is given he visits manoj's home.some condts given. ANS b)

  5.  A,B,C,D are the 4 plays which are organised starting from tuesday.find the day on which C was played.in this 2 condt. will be given as  , I.....................,  II....................,  ANS both I and II

  6. A quest on crypto graphy like  
            A B C D
            E F G H
           --------------
     .    .................... .is A=, find the other values. practice these types of quest.

  7. A question on race was given.hell lot of condts.finally they make a team for 4*100 metres medaly.
    ANS E none of the above 

  8. Piggy backing is a technique for a) Flow control b) sequence c) Acknowledgement d) retransmition
     ans: c piggy backing

  9. The layer in the OST model handles terminal emulation   a) session b) application c) presentation d) transport 
     ans: b application 

  10. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits 
     a) -128 b) -255 c) -127 d) 0 ANS a) 

  11. A 120(25 hz processor,what is the time taken by the instr which needs 3 clock cycles)

  12. A system call(context switching is used in) 

  13. B the operating system(mapping of virtual to physical address)

  14. A 177333(conversion of HEX "0xFEDB"in octal)

  15. D used as a network layer protocall in network and windows(OLE) system

  16. B has to be unique in the sub network(internet address)

  17. There is an employer table with key feilds as employer no. data in every n'th row are needed for a simple following queries will get required results.
    a) select A employe no. from employe A , where exists from employe B where A employe no. >= B employe
        having (count(*) mod n)=0
    b) select employe no. from employe A, employe B where A employe no. >= B employ no. grouply employe no.
        having  (count(*)  mod n=0 )
     c) both a& b    d)none of the above   

  18.  type duplicates of a row in a table customer with non uniform key feild customer no. you can see 
     a) delete from costomer where customer no. exists ( select distinct customer no. from customer having count )
     b) delete customer a where customer no. in (select customer b where custermer no. equal to b custemor no.)
         and a rowid > b rowid c) delete customer a where custermor no. in ( select customer no. from customer a,
         customer b ) d) none of the above

  19. which feature in ANSI C but not in JAVA.??ANS variable arguments. 

  20. preprocessor does not do one of the following??ANS type checking. 

  21. ong int size  a) 4 bytes b) 2 bytes c) compiler dependent d) 8 bytes
    ans: compiler dependent 

  22. x=2,y=6,z=6 x=y==z;
    printf(%d",x) ?ANS 1  

  23. class c : public A,publicB
    a)  2   members in class a,b can have member functions with same name.
    b)  2   members in class a,c can have member functions with same name.   c)both     d)none(ANS)

  24. What will be the out put of the  following program
             main()
               {
                char *p;
                p=malloc(10);
               free(p);
                printf("%d",p);
                }
               ANS compilation error     

  25. a=(10,15),b=10,15 what are the values of a & b in ANSI C  ANS 15,10

  26. main()
      {
        int x=10,y=15,z=16;
         x=y=z;
         printf("%d",x);
         }
       ANS 0

  27. f(n) f(x)
         {
            if(x<=0)                                                                          
             return;
             else f(x-1)+x;
            }
       find the value of fn(5)? ANS 15.

  28.  struct {
           int det;
           struct prevoius;
           struct new;
           }
      delete(struct node)
              {
          node-prev-next=node-next;
          node-next-prev=node-prev;                                                        
          if(node==head)node
             }
       one element will be given.  ANS::it does not work when rp is the last element in the link list.

  29. main()
      {
        int var =25,varp;
        varp=&var;
        varp p=10;
        fnc(varp);
         printf("%d%d",var,varp);
         }
     ANS::55,55 (check this out)

  30. #define VALUE 1+2 
     main()
        {
         printf("%d and %d\n",VALUE/VALUE,VALUE*3);
        }
        ANS:: 5,7

  31. What is the value assigned to the variable a if b is 7 a=b>8?b<<2:b>4?b>>1:b; ANS::3

  32. The value of the following expr (2^3)+(a^a) is a) 1 b)2 c) 3 d) insufficient data

  33. Which of the following is not basic data type ANS char* 

  34. The declaration of the variable does not result in one of the following ANS allocatrion of the storage space for the
     varable. 

  35. In C parameters are passed by ANS:: value only.

  36. 2 variables cannot have the same name if they are ANS:: in the same block.

  37. A static funct. say s(),in as file f.c can be invoked from ANS all functs. in f.c after the definitions of s.

  38. Macros and functions do not differ in the following aspects ANS::variable no of arguments.

  39. One q's in which he will give some different forms of   STRCPY function you will have to find out which form is correct.

feedback