Flipkart Aptitude-Numerical |   12021

Flipkart Aptitude-Numerical

                                             Flipkart Aptitude Questions

Aptitude Questions:-

1. A secret can be told only 2 persons in 5 minutes .the same person tells to 2 more persons and so on . How long will take to tell it to 768 persons?
a) 47.5 min
b) 50 min
c) 500 min
d) 49 min
Answer: 47.5 min

2. When I was married 10 years ago my wife is the 6th member of the family. Today my father died and a baby born to me.The average age of my family during my marriage is same as today. What is the age of Father when he died?
Answer: 70

3. A son and father goes for boating in river upstream . After rowing for 1 mile son notices the hat of his father falling in the river. After 5 min. he tells his father that his hat has fallen. So they turn round and are able to pick the hat at the point from where they began boating after 5min. Tell the speed of river?
Answer: 6 miles/hr

4. There are three departments having students 64,58,24 .In an exam they have to be seated in rooms such that each room has equal number of students and each room has students of one type only (No mixing of departments. Find the minimum number rooms required?
Answer: 73

5. Argentina had football team of 22 player of which captain is from Brazilian team and goalki from European team. For remaining player they have picked 6 from Argentinean and 14 from European. Now for a team of 11 they must have goalki and captain so out of 9 now they plan to select 3 from Argentinean and 6 from European. Find out number of methods available for it.
Answer: 160600

6. What two numbers have a product of 48 and, when the larger number is divided by the smaller, a quotient of 3?
Answer: 4 and 12

7. Which common noshould be added or substracted to 17/24 to make it 1/2.
Answer: -10

8. Find out next one. B A C B D C E D F ?
Answer: E

9. The sum of 7 consecutive numbers is 1617 then the number of prime numbers in it.
Answer: 2

10. X is min of { n+5,6-n}then what is the min of X if,0 <1?
Answer: 5.5 

11. 13 sheeps and 9 pigs were bought for Rs. 1291.85. If the average price of a sheep be Rs. 74. What is the average price of a pig?
Answer:36.65

12. A batsman in his 18th innings makes a score of 150 runs and there by increasing his Average by 6. Find his average after 18th innings?
Answer:42

13. Find the H.C.F of 777 and 1147?
Answer:37

14. The L.C.M of two numbers is 2310 and their H.C.F is 30. If one number is 210, the other number is?
Answer:330

15. The average of 50 numbers is 38. If two numbers namely 45 and 55 are discarded, The average of remaining numbers is?
Answer:37.5

16. Divide 50 in two parts so that the sum of reciprocals is (1/12),the numbers are?

17. Five years ago the average age of a family of 3 members was 27 years. A child has Been born, due to which the average age of the family is 25 years today. What is the Present age of the child?
Answer:4 years

18. In a class of 20 students in an examination in Mathematics 2 students scored 100 Marks each, 3 get zero each and the average of the rest was 40. What is the average Of the whole class?
Answer:40

19. The greatest number, which can divide 432, 534 and 398 leaving the same remainder 7 in each. Required number is the H.C.F of?
Answer:17

20. A man traveled a certain distance at the rate of 15 miles an hour and came back at the rate of 10 miles an hour. What is his average speed ?
Answer: 12 miles an hour

feedback