Food Corporation of India Whole-Testpaper Contributed by Sreedisha updated on Aug 2021
Placement Paper |   9919

Placement Paper

FCI Free solved sample placement papers, FCI general aptitude, general intelligence ,reasoning,general awareness and current affairs questions with answers,FCI model questions for practice
1. Name the person who on 13 September 2012 was appointed as the 39th chief justice of India
(a) Justice Altamas Kabir
(b) Justice A.K. Sikri
(c) Rajeev Gupta
(d) Justice Mohit Shantilal Shah
Answer: (a) Justice Altamas Kabir

2. Which person was appointed as the president of, The Indian Newspaper Society for the year 2012-2013 on 13 September 2012 during the 73rd annual meet of the Newspaper Society?
(a) K.N. Tilak Kumar
(b) Ravindra Kumar
(c) Ashish Bagga
(d) Pradeep Gupta
Answer: (a) K.N. Tilak Kumar

3. On which date Vayalar Ravi, Minister of Overseas Indian Affairs inaugurated the 7th Heads of Indian Missions (HoMs) conference and announced revised Indian Community Welfare Fund (ICWF) scheme.
(a) 15 September 2012
(b) 16 September 2012
(c) 17 September 2012
(d) 20 September 2012
Answer: (c) 17 September 2012

4. The Supreme Court of India on 14 September 2012 lifted the gag order on media reporting of troop movement that was ordered by one of the High Court. HC order was in violation of the fundamental right under Article 19(1) (a) of the Constitution, granted to the media and every citizen of the country. The order came from which of the high court?
(a) Allahabad High court
(b) Calcutta high court
(c) Karnataka high court
(d) Madras high court
Answer: (a) Allahabad High court

5. The Union government hiked Dearness Allowance (DA) by what percent benefiting its 80 lakh employees and pensioners and costing the exchequer an additional Rs7,408 crore annually?
(a) 4 percent
(b) 8 percent
(c) 7 percent
(d) 6 percent
Answer: (c) 7 percent


**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************
1. Who has been selected for J.C Daniel Award for 2011?
Ans. Jose Prakash

2. 2012 Nuclear Security Summit was held in?
Ans. Seoul, South Korea

3. Who is appointed as the new Chief Secretary of Kerala?
Ans. K. Jayakumar

4. Who has been awarded the ‘Pritzker Architecture Prize’ considered as Nobel prize in Architecture?
Ans. Wang Shu

5. Who is the first service provider to offer ‘4 G’ services in India?
Ans. Bharti Airtel

6. Who is the first women scientist to head a missile project in India?
Ans. Tessy Thomas

7. Where will be held shooting world championship in 2014?
Ans. Granada, Spain

8. Name the Indian player who won Thailand open grand prix gold title in Bankok 2012?
Ans. Saina Nehwal

9. Name the present Prime Minister of Greece?
Ans. Antonies Samraz

10. Daniel Hillel won the World Food Prize for 2012. He belongs to which country?
Ans. Israel

11. The World Health Organisation (WHO) has removed India from it’s list of Polio-endemic countries. Which countries are now left in the list?
Ans. Afghanistan, Pakistan and Nigeria

12. A savings bank account with zero or minimum balance is known as?
Ans. No Frills Account

13. M R Venkatesh became India’s 28th Chess Grand Master in July 2012. He belongs to which state?
Ans. Tamil Nadu

14. Who is known as India’s Iron Butterfly?
Ans. Saina Nehwal

15. Who has been appointed as the new CEO of Yahoo!?
Ans. Marissa Mayer

16. Who is India’s permanent representative to United Nations (UN)?
Ans. Hardeep Singh Puri

17. Who is the new Managing Director of International Monetary Fund (IMF)?
Ans. Christine Lagarde

18. Who is appointed as the Secretary to the President of India recently?
Ans. Omita Paul

19. Name the only Indian who got Magsaysay Award of the year 2012?
Ans. Kulandei Francis

20. Who is the new Prime Minister of Egypt?
Ans. Hisham Khandil

21. Who is the new Prime Minister of Serbia?
Ans. Evika Dasich

22. Who won the Kerala State Film award 2011 in the Best Actor Category?
Ans. Dileep

23. Which country now allows women to divorce smoker husbands?
Ans. Saudi Arabia

24. Who has been appointed as the new Chief Justice of India?
Ans. Justice Altamas Kabir

25. Which country won the highest number of medals in the London Olympics 2012?
Ans. USA

26. What was the slogan of London Olympic 2012?
Ans. Inspire a Generation

27. Which Indian shuttler made the record of winnng Asian youth under 19 championship?
Ans. P.V Sindhu

28. Spain lifted the Euro cup 2012 defeating ...........?
Ans. Italy

29. Who is the coach of Indian football team that won the Nehru Cup recently?
Ans. Wim Kovermans

30. Name the player who won the first gold medal in London 2012?
Ans. Yi Siling (China)

31. Who is the captain of under 19 Indian cricket squad that won 2012 world cup?
Ans. Unmukt Chand

32. Who is the official brand ambassador for the World Cup T-20 to be held in Sri Lanka?
Ans. Lasit Malinga

33. Name the new chief of ICC?
Ans. Alan Isaac (Newziland)

34. Which famous cricketer’s autobiography is titled as ‘Straight from the heart’?
Ans. Kapil Dev

35. National Sports Day is celebrated on:
Ans. 29th August

36. Which team won the Sultan Azlan Shah cup 2012?
Ans. New Zeland

37. Who is the current champion of Ranji trophy?
Ans. Rajastan
**************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

1. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending order. What will be the second digit of the newly formed fifth number from your right ?
479, 736, 895, 978, 389, 675
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Ans : (C)

2. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in which direction of P ?
(A) North
(B) North-East
(C) South
(D) South-East
Ans : (A)

Directions—(Q. 3–5) Read the following information for answering the questions that follow On a playing ground A, B, C, D and E are standing as described below facing the North.
(i) B is 50 metres to the right of D.
(ii) A is 60 metres to the South of B
(iii) C is 40 metres to the West of D.
(iv) E is 80 metres to the North of A.

3. If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through ?
(A) 120
(B) 150
(C) 170
(D) 230
Ans : (D)

4. What is the minimum distance (in metre approximately) between C and E ?
(A) 53
(B) 78
(C) 92
(D) 120
Ans : (C)

5. Who is to the South-East of the person who is to the left of D ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) E
Ans : (A)

6. A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing ?
(A) North
(B) West
(C) South
(D) East
Ans : (C)

Directions(Q. 7–11) In each of the following questions choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set. 7. Given set : (4, 9, 18)
(A) (8, 14, 22)
(B) (10, 15, 25)
(C) (6, 12, 23)
(D) (12, 17, 26)
Ans : (D)

8. Given set : (10, 14, 17)
(A) (4, 11, 14)
(B) (9, 12, 15)
(C) (8, 13, 18)
(D) (6, 9, 12)
Ans : (A)

9. Given set : (7, 27, 55)
(A) (21, 35, 52)
(B) (18, 42, 65)
(C) (16, 40, 72)
(D) (13, 30, 58)
Ans : (C)

10. Given set : (39, 28, 19)
(A) (84, 67, 52)
(B) (52, 25, 17)
(C) (70, 49, 36)
(D) (65, 45, 21)
Ans : (A)

11. Given set : (246, 257, 358)
(A) (233, 343, 345)
(B) (273, 365, 367)
(C) (143, 226, 237)
(D) (145, 235, 325)
Ans : (A)

Directions(Q. 12–16) Each question contains six or seven statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which the statements are logically related.

12. (1) All books are having pages.
(2) All kings are having pages.
(3) All kings are books.
(4) Some heavy things are having pages.
(5) Some heavy things are books.
(6) Some books are heavy.
(7) Some heavy things are having pages.
(A) 1, 2, 3
(B) 6, 1, 4
(C) 4, 6, 1
(D) 1, 5, 7
Ans : (D)

13. (1) No athletes are vegetarians.
(2) All cricket players are athletes.
(3) Some athletes play cricket.
(4) Some cricket players are vegetarians.
(5) No cricket player is a vegetarian.
(6) All athletes are vegetarians.
(A) 1, 2, 5
(B) 3, 4, 1
(C) 1, 5, 2
(D) 2, 5, 6
Ans : (A)

14. (1) All grandmothers cook well.
(2) No man is a grandmother.
(3) Some men do not cook well.
(4) All those who cook well are men.
(5) No one who cooks well is a man.
(6) All those who cook well are grandmothers.
(7) Some men are not grandmothers.
(A) 2, 6, 5
(B) 2, 5, 6
(C) 1, 4, 2
(D) 6, 4, 7
Ans : (B)

15. (1) Looting is a crime.
(2) Some crooked people are criminals.
(3) All those involved in looting are criminals.
(4) Some crooked people are involved in looting.
(5) All criminals are looked down in society.
(6) Some crooked people are not criminals.
(A) 1, 4, 6
(B) 3, 6, 2
(C) 1, 2, 6
(D) 3, 4, 2
Ans : (D)

16. (1) Some women are those who are successful in life.
(2) Some men are those who have patience.
(3) No man is a woman.
(4) All those who have patience are successful in life.
(5) Some who are successful in life are men.
(6) Some men are not those are successful in life.
(A) 1, 3, 6
(B) 4, 2, 6
(C) 1, 5, 3
(D) 2, 4, 5
Ans : (B)

Directions—(Q. 17–21) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered (I) and (II). You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Give answers

(A) If the data in statement (I) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (II) alone are not sufficient to answer the question;
(B) If the data in statement (II) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (I) alone are not sufficient to answer the questions;
(C) If the data even in both statements (I) and (II) together are not sufficient to answer the question;
(D) If the data in both statement (I) and (II) together are necessary to answer the question.

17. In which direction is Mahatmaji’s statue facing ?
I. The statue is towards the northern end of the city.
II. The statue’s shadow falls towards East at 5 O’clock in the evening.
Ans : (C)

18. What is the total number of pupils in the final year class ?
I. The number of boys in the final year class is twice as much as the number of girls in that class.
II. The sum of the ages of all the pupils in the class is 399 years and their average age is 19 years.
Ans : (B)

19. Who is the tallest among A, B, C and D ?
I. A is taller than C.
II. B is taller than C and D.
Ans : (C)

20. How many Sundays are there in a particular month of a particular year ?
I. The month begins on Monday.
II. The month ends on Wednesday.
Ans : (D)

21. What is the total number of pages in this book ?
I. I counted 132 pages from the beginning of this book.
II. My wife counted 138 pages starting from the end of the same book.
Ans : (C)

Directions—(Q. 22–26) In each of the questions given below, there is a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and assumptions and then decide, which of the assumption(s) is/are implicit in the statement.

22. Statement : During pre-harvest kharif seasons, the government has decided to release vast quantity of foodgrains from FCI.
Assumptions :I. There may be a shortage of foodgrains in the market during this season.
II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.
III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.
(A) None is implicit
(B) Only I and II are implicit
(C) Only II and III are implicit
(D) All are implicit
Ans : (D)

23. Statement : To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation of scientific discoveries in daily life.
Assumptions :I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood.
II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.
III. The state may earn more revenue as more and more people will engage themselves in self employment.
(A) Only I and II are implicit
(B) Only III is implicit
(C) Only I and III are implicit
(D) None is implicit
Ans : (A)

24. Statement : To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.
Assumptions :I. The price of crude may increase due to less production.
II. The demand of crude may remain same in future.
III. Other countries may continue buying crude from these countries.
(A) All are implicit
(B) Only II and III are implicit
(C) Only I and II are implicit
(D) None is implicit
Ans : (C)

25. Statement : “We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view.” – an advertisement.
Assumptions :I. People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.
II. Uncommon appeal may attract the customers.
III. People may come to see the product.
(A) All are implicit
(B) None is implicit
(C) Only II and III are implicit
(D) Only I and II are implicit
Ans : (A)

26. Statement : The Reserve Bank of India has directed the banks to refuse fresh loans to major defaulters.
Assumptions :I. The banks may still give loans to the defaulters.
II. The defaulters may repay the earlier loan to get fresh loan.
III. The banks may recover the bad loans through such harsh measures.
(A) All are implicit
(B) None is implicit
(C) Both II and III are implicit
(D) Both I and II are implicit
Ans : (C)

Directions—(Q. 27–31) In questions given below, statements 1 and 2 are followed by conclusions I and II. Taking the statements to be right although they may seem at variance with commonly accepted facts, mark your answers as under
(A) If only conclusion I follows.
(B) If only conclusion II follows.
(C) If both I and II follows.
(D) Neither I nor II follows.

27. Statements :1. All hands are machines.
2. All machines are wheels.
Conclusions :I. All wheels are hands.
II. All hands are wheels.
Ans : (B)

28. Statements :1. Some buds are leaves.
2. Some leaves are red.
Conclusions :
I. Some buds are red.
II. Some leaves are not buds.
Ans : (B)

29. Statements :
1. Some stones are shells.
2. All shells are pearls.
Conclusions :I. Some stones are pearls.
II. All pearls are shells.
Ans : (A)

30. Statements :1. Brown is red and blue is green.
2. Green is pink and yellow is red.
Conclusions :
I. Yellow is brown.
II. Pink is blue.
Ans : (C)

31. Statements :
1. Merchants who do not own cars do not have bicycles either.
2. Those who do not have bicycles have tricycles.
Conclusions :I. Some merchants have only tricycles.
II. No one has both, the car and the tricycles.
Ans : (D)

Directions—(Q. 32–36) A number arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the stages of arrangement.
Input : 245, 316, 436, 519, 868, 710, 689
Step I : 710, 316, 436, 519, 868, 245, 689
Step II : 710, 316, 245, 519, 868, 436, 689
Step III : 710, 316, 245, 436, 868, 519, 689
Step IV : 710, 316, 245, 436, 519, 868, 689
Step IV is the last step of input.

32. If 655, 436, 764, 799, 977, 572, 333 is the input which of the following steps will be ‘333, 436, 572, 655, 977, 764, 799’ ?
(A) II
(B) III
(C) IV
(D) I
Ans : (B)

33. How many steps will be required to get the final output from the following input ?
Input : 544, 653, 325, 688, 461, 231, 857
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 6
Ans : (A)

34. For the given input, which of the following will be third step ?
Input : 236, 522, 824, 765, 622, 463, 358
(A) 522, 236, 765, 824, 622, 463, 358
(B) 522, 622, 236, 824, 765, 463, 358
(C) 522, 622, 236, 765, 824, 463, 358
(D) 522, 622, 236, 463, 824, 765, 358
Ans : (C)

35. If following is the second step for an input, what will be the fourth step ?
Step II : 620, 415, 344, 537, 787, 634, 977
(A) 620, 415, 344, 537, 634, 787, 977
(B) 620, 415, 344, 634, 537, 787, 977
(C) 620, 415, 344, 634, 787, 537, 977
(D) Can’t be determined
Ans : (B)

36. Which of the following is the last step for the following input ?
Input : 473, 442, 735, 542, 367, 234, 549
(A) 234, 442, 542, 473, 735, 367, 549
(B) 234, 442, 542, 735, 473, 367, 549
(C) 234, 442, 542, 473, 367, 735, 549
(D) 234, 442, 542, 735, 367, 473, 549
Ans : (A)

Directions—(Q. 37–41) Read the following information carefully and answer the questions given below it—
(1) There is a group of six persons A, B, C, D, E and F in a family. They are Psychologist, Manager, Lawyer, Jeweller, Doctor and Engineer
(2) The doctor is the grandfather of F, who is a Psychologist.
(3) The Manager D is married to A.
(4) C, the Jeweller, is married to the Lawyer.
(5) B is the mother of F and E.
(6) There are two married couples in the family.
(7) The Psychologist is a female while Engineer is a male.

37. What is the profession of E ?
(A) Doctor
(B) Engineer
(C) Manager
(D) Psychologist
Ans : (B)

38. How is A related to E ?
(A) Brother
(B) Uncle
(C) Father
(D) Grandfather
Ans : (D)

39. How many male numbers are there in the family ?
(A) One
(B) Three
(C) Four
(D) Two
Ans : (B)

40. What is the profession of A ?
(A) Doctor
(B) Lawyer
(C) Jeweller
(D) Manager
Ans : (A)

41. Which of the following is one of the pairs of couples in the family ?
(A) AB
(B) AC
(C) AD
(D) AE
Ans : (C)

42. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Papaya
(B) Mango
(C) Jackfruit
(D) Watermelon
Ans : (C)

43. Three of the following four are similar in relation to their positions in the English alphabet and hence form a group. Which one does not belong to that group ?
(A) SPEAK : PZVKH
(B) HUSKY : BPGFS
(C) BRAIN : MRZIY
(D) BREAK : PZVIY
Ans : (B)

44. Three of the following four groups of letters are alike in some way while one is different. Find out which one is different ?
(A) DJWR
(B) EKXR
(C) KQDX
(D) AGTN
Ans : (A)

45. Four groups of letters are given below. Three of them are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one.
(A) GWOURV
(B) LZKMSU
(C) SFXPMG
(D) JOEHNP
Ans : (C)

46. Four pairs of words are given below out of which the words in all pairs except one, bear a certain common relationship. Choose the pair in which the words are differently related.
(A) Watt : Power
(B) Ampere : Current
(C) Pascal : Pressure
(D) Radian : Degree
Ans : (D)

47. Number of letters skipped in between adjacent letters of the series starting from behind are increased by one. Which of the following seriesobserves this rule ?
(A) ONLKI
(B) OMKIG
(C) OMJFA
(D) OIGDC
Ans : (C)

48. If the letters of the word ‘PROTECTION’ which are at odd numbered position in the English alphabet are picked up and are arranged in alphabetical order from left and if they are now substituted by Z, Y, X and so on, beginning from left which letter will get substituted by X ?
(A) E
(B) O
(C) T
(D) I
Ans : (D)

49. How many pairs of letters are there in the word OPERATION in which the difference between them is the same as in the English alphabet ?
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 9
Ans : (C)

50. Arrange the given words in order in which they occur in the dictionary and then choose the correct sequence.
(1) Dissipate
(2) Dissuade
(3) Disseminate
(4) Distract
(5) Dissociate
(6) Dissect
(A) 6, 3, 1, 5, 2, 4
(B) 1, 6, 3, 2, 4, 5
(C) 3, 6, 1, 2, 5, 4
(D) 4, 6, 3, 1, 5, 2
Ans : (A)

1: The largest copper producing country in the World is

1. Chile
2. Russia
3. South Africa
4. China

Ans: 1.

2: If the radius of a circle is diminished by 10%, then its area is diminished by:

1. 10%
2. 19%
3. 20%
4. 36%

Ans: 2.

3: A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

1. 1/2 kmph
2. 7/12 kmph
3. 5 kmph
4. none of these

Ans: 2.

4: At what time after 4.00 p.m. is the minutes hand of a clock exactly aligned with the hour hand?

1. 4:21:49.5
2. 4:27:49.5
3. 3:21:49.5
4. 4:21:44.5

Ans: 1.

5: A shop keeper sold a T.V set for Rs.17,940 with a discount of 8% and earned a profit of 19.6%.What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

1. 24.8%
2. 25%
3. 26.4%
4. Cannot be determined
5. None of these

Ans: 5.

6: If (2x-y)=4 then (6x-3y)=?

1. 15
2. 12
3. 18
4. 10

Ans: 2.

7: A clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?

1. 48 min. past 12
2. 38 min. past 12
3. 28 min. past 12
4. 25 min. past 12

Ans: 1.

8: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 16
2. 9
3. 15
4. 6

Ans: 2.

9: Dinesh travelled 1200 km by air which formed 2/5 of his trip. One third of the whole trip, he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. What was the distance travelled by train?

1. 600Km
2. 700Km
3. 800Km
4. 900Km

Ans: 3.

10: A train which travels at a uniform speed due to some mechanical fault after traveling for an hour goes at 3/5th of the original speed and reaches the destination 2 hrs late.If the fault had occurred after traveling another 50 miles the train would have reached 40 min earlier. What is distance between the two stations.

1. 300
2. 310
3. 320
4. 305

Ans: 1.

11: The average between a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 9. What is the difference between the two digits of the number?

1. 8
2. 2
3. 5
4. Cannot be determined

Ans: 4.

12: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. 8 mins
4. none of these

Ans: 1.

13: A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?

1. 16
2. 15
3. 12
4. 11

Ans: 2.

14: The simple interest on a certain sum of money for 3 years is 225 and the compound interest on the same sum at the same rate for 2 years is 153 then the principal invested is

1. 1500
2. 2250
3. 3000
4. 1875

Ans: 4.

15: A cow is tethered in the middle of a field with a 14 feet long rope. If the cow grazes 100 sq. ft. per day, then approximately what time will be taken by the cow to graze the whole field ?

1. 2 days
2. 6 days
3. 18 days
4. 24 days
5. None of these

Ans: 2.

16: 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

1. 40
2. 30
3. 80
4. 60

Ans: 1.

17: The two colors seen at the extreme ends of the pH chart are:

1. Red and Blue
2. Red and Green
3. Green and Blue
4. Orange and Green

Ans: 1.

18: 8 15 24 35 48 63 _?

1. 70
2. 80
3. 75
4. 88

Ans: 2.

19: One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton’s mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man. Whose occupation you know?

1. Mr. Horton: he is the doctor
2. Mr. Horton’s son: she is the lawyer
3. Mr. Horton: he is the doctor
4. Mr. Horton’s mother: she is the doctor

Ans: 1.

20: In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?

1. 4 cm
2. 8 cm
3. 6 cm
4. 5 cm

Ans: 1.

21: Union Information and Broadcasting ministry recently gave an indication to change which of the following laws on a larger scale, as the existing provisions of the Act are inadequate to cater to the phenomenal growth of the print media in view of the liberalization of the government policies?

1. Press & Registration of Books Act, (PRB Act) 1867
2. The Delivery Of Books ‘And Newspapers’ (Public Libraries) Act, 1954
3. Indian Press (Emergency Powers ) Act 1931
4. none

Ans: 1.

22: 2 numbers differ by 5.If their product is 336,then the sum of the 2 numbers is:

1. 21
2. 51
3. 28
4. 37

Ans: 4.

23: Which number is the odd one out? 9678 4572 5261 3527 7768

1. 7768
2. 3527
3. 4572
4. 9678
5. 5261

Ans: 2.

24: Which one among the following has the largest shipyard in India

1. Kolkata
2. Kochi
3. Mumbai
4. Visakhapatnam

Ans: 2.

25: If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

1. 8
2. 3
3. 5
4. 6

Ans: 1.

26: A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for thrice the price?

1. 280
2. 270
3. 290
4. 260

Ans: 4.

27: x% of y is y% of ?

1. x/y
2. 2y
3. x
4. can’t be determined

Ans: 3.

28: If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

1. x
2. x2
3. -x
4. 1/x

Ans: 4.

29: The tutor of Alexander the great was

1. Darius
2. Cyrus
3. Socrates
4. Aristotle

Ans: 4.

30: Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40 men work to complete the job?

1. 8 hrs
2. 71/2 hrs
3. 7 hrs
4. 9 hrs

Ans: 2.

31: Goitre caused by the deficiency of ………

1. Vitamin D
2. Iron
3. VItamin A
4. Iodine

Ans: 4.

32: Who invented Napier’s Bones

1. John Napier
2. William Oughtred
3. Charles Babbage
4. Napier Bone

Ans: 1.

33: The mass number of a nucleus is

1. Always less than its atomic number
2. Always more than its atomic number
3. Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
4. None of the above

Ans: 3.

34: A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work n 23 days. The number of days after which A left the work was

1. 9
2. 11
3. 12
4. 15
5. 16

Ans: 1.

35: Sam and Mala have a conversation. Sam says I am certainly not over 40 Mala Says I am 38 and you are at least 5 years older than me · Now Sam says you are at least 39 all the statements by the two are false. How old are they really?

1. Mala = 38 yrs, Sam =31 yrs.
2. Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs
3. Mala = 31 yrs, Sam = 41 yrs.
4. Mala = 45yrs, Sam = 41 yrs

Ans: 2.

36: What is the code name for Windows Vista?

1. Longhorn
2. Longhund
3. Stackspray
4. Pearl

Ans: 1.

37: On sports day, if 30 children were made to stand in a column, 16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column, how many columns could be formed?

1. 20
2. 30
3. 40
4. 50

Ans: 1.

38: The probability that a man will be alive for 25 years is 3/5 and the probability that his wife will be alive for 25 years is 2/3. Find the probability that only the man will be alive for 25 years.

1. 2/5
2. 1/5
3. 3/5
4. 4/5

Ans: 2.

39: In a single throw of a dice, what is the probability of getting a number greater than 4?

1. 1/2
2. 2/3
3. 1/4
4. 1/3

Ans: 4.

40: If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month “September” be written. (1) SeptEMbEr (2) SEpTeMBEr (3) SeptembeR (4) SepteMber (5) None of the above

1. (1)
2. (2)
3. (3)
4. (5)
5. (4)

Ans: 4.

41: After allowing a discount of 11.11% ,a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many precent above the cost price does he mark his goods?
1. 28.56%
2. 35%
3. 22.22%
4. None of these

Ans: 1.

42: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. none
4. 50 mins

Ans: 1.

43: There are 3 triplet brothers. They look identical. The oldest is John, he always tells the truth. The second is Jack, he always tells a lie. The third is Joe, he either tells the truth or a lie. Jimmie Dean went to visit them one day. He was wondering who was who. So he asked each person a question. He asked the one who was sitting on the left: “Who is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is John.” He asked the one who was sitting in the middle: “What is your name?”. The answer was “I am Joe.” He asked the one who was sitting on the right: “What is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is Jack.” Jimmie Dean got really confused. Basically, he asked 3 same questions, but he got 3 different answers. which is not true?

1. left most is joe
2. middle is jack
3. right is john
4. middle is john

Ans: 4.

44: A / B = C; C > D then

1. A is always greater than D
2. C is always greater than D
3. B is always less than D
4. none

Ans: 1.

45: Consider the following statements: 1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State. 2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers to the All-India Services. Which of the statements given above is/are correct?

1. Only 1
2. Only 2
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2

Ans: 1.

46: The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is :

1. 1,77,000
2. 1,77,366
3. 1,77,461
4. 1,77,596

Ans: 2.

47: What is the population of India ?

1. 98 crores
2. More than 2 billion
3. More than 1 billion
4. Less than 96 crores
5. 96 crores

Ans: 3.

48: Some green are blue. No blue are white.

1. Some green are white
2. No white are green
3. No green are white
4. None of the above

Ans: 1.

49: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 8
2. 6
3. 9
4. 11

Ans: 3.

50: Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the school after joining of the new students:

1. 1200
2. 120
3. 360
4. 240

Ans: 4.

51: On sports day,if 30 children were made to stand in a column,16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column , how many columns could be formed?

1. 48
2. 20
3. 30
4. 16
5. 40

Ans: 2.

52: Which of the following numbers is divisible by 3? (i) 541326 (ii) 5967013

1. (ii) only
2. (i) only
3. (i) and (ii) both
4. (i) and (ii) none

Ans: 2.

53: A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at least one ball (one ball in one square only). In how many different ways can this be done?

1. 81
2. 91
3. 41
4. 51

Ans: 1.

54: A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs.75000. What is the value of Business

1. 150000
2. 13000
3. 240000
4. 34000

Ans: 1.

55: 1,2,6,24,_?

1. 111
2. 151
3. 120
4. 125

Ans: 3.

56: The cost of 16 packets of salt,each weighing 900 grams is Rs.28.What will be the cost of 27 packets ,if each packet weighs 1Kg?

1. Rs.52.50
2. Rs.56
3. Rs.58.50
4. Rs.64.75

Ans: 1.

57: Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?

1. 1/2
2. 1/3
3. 1/4
4. 1/5

Ans: 2.

58: Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)

1. 1
2. 2
3. 3

Ans: 1.

59: The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is

1. 4/5
2. 7/6
3. 7/5
4. 7/4

Ans: 1.

60: 500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?

1. A
2. B
3. Both are of same height

Ans: 1.

61: Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35

1. 25 15
2. 25 85
3. 35 25
4. 35 85
5. 25 75

Ans: 2.

62: A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Ans: 4.

63: ATP stands for:

1. Adenine triphosphate
2. Adenosine triphosphate
3. Adenosine Diphosphate
4. Adenosine tetraphosphate

Ans: 2.

64: Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?

1. Chess
2. Golf
3. Snooker
4. Badminton
5. None of these

Ans: 1.

65: A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?

1. 10
2. 11
3. 12

Ans: 1.

66: In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes

1. 40 min
2. 30 min
3. 120 min
4. 20 min

Ans: 4.

67: Solid cube of 6 * 6 * 6. This cube is cut into to 216 small cubes. (1 * 1 * 1).the big cube is painted in all its faces. Then how many of cubes are painted at least 2 sides.

1. 56
2. 45
3. 23
4. 28

Ans: 1.

68: Find the average of first 40 natural numbers.

1. 40
2. 35
3. 30.6
4. 20.5
5. None of these

Ans: 4.

69: 1, 5, 14, 30, ?, 91

1. 45
2. 55
3. 60
4. 70
5. None of these

Ans: 2.

70: There is a shortage of tubelights, bulbs and fans in a village – Gurgaon. It is found that
a) All houses do not have either tubelight or bulb or fan.
b) Exactly 19% of houses do not have just one of these.
c) Atleast 67% of houses do not have tubelights.
d) Atleast 83% of houses do not have bulbs.
e) Atleast 73% of houses do not have fans.

1. 42 %
2. 46 %
3. 50 %
4. 54 %
5. 57 %

Ans: 1.

71: If 9 engines consume 24 metric tonnes of coal, when each is working 8 hours a day; how much coal will be required for 8 engines, each running 13 hours a day, it being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type.

1. 22 metric tonnes.
2. 27 metric tonnes.
3. 26 metric tonnes.
4. 25 metric tonnes.

Ans: 3.

72: To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.

1. 20%
2. 34%
3. 15%
4. 14%

Ans: 3.

73: In page preview mode:

1. You can see all pages of your document
2. You can only see the page you are currently working
3. Satyam BPO Services
4. You can only see pages that do not contain graphics

Ans: 4.

74: A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale .If she spent Rs.25 for the item ,approximately how much percent she saved in the transaction ?

1. 8%
2. 9%
3. 10%
4. 11%

Ans: 2.

75: I have trouble _____.

1. to remember my password
2. to remembering my password
3. remember my password
4. remembering my password

Ans: 4.

76: Superheroes Liza and Tamar leave the same camp and run in opposite directions. Liza runs 1 mile per second (mps) and Tamar runs 2 mps. How far apart are they in miles after 1 hour?

1. 10800 mile
2. 19008 mile
3. 12300 mile
4. 14000 mile

Ans: 1.

77: A = 5, B = 0, C = 2, D = 10, E = 2. What is then AB + EE – (ED)powerB + (AC)powerE = ?

1. 113
2. 103
3. 93
4. 111

Ans: 2.

78: A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph.The speed of the stream is?

1. 2.5 kmph
2. 4.2 kmph
3. 5 kmph
4. 10.5 kmph

Ans: 1.

79: Find what is the next letter. Please try to find. O,T,T,F,F,S,S,E,N,_ What is that letter?

1. B
2. S
3. Q
4. T
5. O

Ans: 4.

80: There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had Already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have. After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.

1. A had 21 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
2. A had 39 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
3. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 19 cars
4. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars

Ans: 4.

81: A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?

1. 432 cm
2. 324 cm
3. 375 cm
4. 400 cm

Ans: 3.

82: A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?

1. 14
2. 23
3. 16
4. 12
5. 10

Ans: 3.

83: Five racing drivers, Alan, Bob, Chris, Don, and Eugene, enter into a contest that consists of 6 races. The results of all six races are listed below: Bob always finishes ahead of Chris. Alan finishes either first or last. Eugene finishes either first or last. There are no ties in any race. Every driver finishes each race. In each race, two points are awarded for a fifth place finish, four points for fourth, six points for third, eight points for second, and ten points for first. If Frank enters the third race and finishes behind Chris and Don, which of the following must be true of that race?

1. Eugene finishes first.
2. Alan finishes sixth.
3. Don finishes second.
4. Frank finishes fifth.
5. Chris finishes third.

Ans: 4.

84: A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days.In how many days will A alone finish the work?

1. 27
2. 26
3. 25
4. 24

Ans: 1.

85: Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

1. 20 %
2. 40 %
3. 3%
4. 2%

Ans: 1.

86: The sum of 5 successive odd numbers is 1075. What is the largest of these numbers?

1. 215
2. 223
3. 219
4. 217

Ans: 3.

87: A man sells two buffaloes for Rs. 7,820 each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. His total gain or loss in the transaction is

1. 2.5% gain
2. 2.25% loss
3. 2% loss
4. 5% loss
5. None of these

Ans: 2.

88: One ship goes along the stream direction 28 km and in opposite direction 13 km in 5 hrs for each direction.What is the velocity of stream?

1. 1.5 kmph
2. 2.5 kmph
3. 1.8 kmph
4. 2 kmph

Ans: 1.

89: Which one of the words given below is different from others?

1. Orange
2. Grape
3. Apricot
4. Raspberry
5. Mango

Ans: 3.

90: Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

1. 12
2. 32
3. 34
4. 36

Ans: 1.

91: A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together

1. 3 days
2. 8/9 days
3. 4 days
4. None of the above

Ans: 2.

92: 7 Pink, 5 Black, 11 Yellow balls are there. Minimum no. atleast to get one black and yellow ball

1. 17
2. 13
3. 15
4. 19

Ans: 1.

93: (1/10)18 – (1/10)20 = ?

1. 99/1020
2. 99/10
3. 0.9
4. none of these

Ans: 1.

94: Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided?

1. 18
2. 20
3. 54
4. 8

Ans: 1.

95: A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is

1. Rs.84
2. Rs.76
3. Rs.98
4. RS.34

Ans: 1.

96: There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.How much will it take to reach the last pole.

1. 41.45 seconds
2. 40.45 seconds
3. 42.45 seconds
4. 41.00 seconds

Ans: 1.

97: An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on the return trip if the round-trip travel time is to be 20 minutes?

1. 72 miles per hour
2. 75 miles per hour
3. 65 miles per hour
4. 78 miles per hour

Ans: 2.

98: 12% of 580 + ? = 94

1. 24.4
2. 34.4
3. 54.4
4. 65.4

Ans: 1.

99: There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative. Horse : Jockey : : Car : ?

1. Mechanic
2. Chauffeur
3. Steering
4. Brake

Ans: 2.

100: Which of the following numbers should be added to 11158 to make it exactly divisible by 77?

1. 9
2. 8
3. 7
4. 5

Ans: 3.


feedback