Food Corporation of India Question-Paper Contributed by Gijeesh updated on Dec 2021
FCI question paper |   12661

FCI question paper

FCI aptitude reasoning general studies history gk current affairs questions with answers, FCI previous years solved questions papers, FCI free solved sample placement papers, FCI model question papers, FCI these question are only sample placement papers not correct matching or original papers.FCI practice papers only,FCI reasoning general studies general ability  questions

FCI practice papers

1. Which of the following countries is not a member of the elite league of six nations that have nuclear-powered submarines?
a. China b. India c. Germany d. UK


2. Who amongst the following has been awarded the prestigious 'Dadasaheb Phalke award' for the year 2012?
a. Manna Dey b. Soumitra Chatterjee c. VK Murthy d. K Balachander


3. Tiger Woods' former swing coach, Hank Haney, has written a book about his time working with the golfer. The name of the book is:
a. The Lord of the Rings b. Rules of Attraction c. Strong Motion d. The Big Miss


4. The Titanic, with 2,200 people on board, departed from which of the following British ports on 10 April 1912, for its fateful voyage from Europe to the US?
a. Port of Southampton b. Port of Barrow c. Port of Swansea d. Port of Immingham


5. According to a report from the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI),which country is the secondlargest weapons importer?
a. Pakistan b. India c. China d. South Korea


6. The Para Athletics National Championship 2012 was held in:
a. Hyderabad b. Gurgaon c. Bhopal d. Bengaluru


7. Who among the following politicians has been declared the winner of the prestigious ‘International Jurists Award-2012’?
a. Sheila Dixit b. Nitish Kumar c. Narendra Modi d. Mulayam Singh Yadav


8. Oil has been discovered for the ?rst time in which East African nation recently?
a. Kenya b. Tanzania c. Burundi d. Uganda


9. Who among the following is the surprise choice of US President Barack Obama for the post of World Bank president?
a. Ngozi Okonjo-Iweala b. Jim Yong Kim c. Jose Antonio Ocampo d. Robert Zoellick


10. After WWE wrestler Great Khali, who is the second sportsperson keen on opening a cricket academy in Himachal Pradesh?
a. Suresh Raina b. Yuvraj Singh c. Mahendra Singh Dhoni d. Harbhajan Singh


11. To promote institutional deliveries, create awareness and ‘responsibility towards health’ in pregnant women, which of the following states has recently introduced the ‘Surakshit Maa' and ‘Swasth Maa' awards?
a. Bihar b. Haryana c. Madhya Pradesh d. New Delhi


12. The Prime Minister has appointed a panel on the feasibility of executing the controversial Sethusamudram project through Dhanuskodi instead of routing it through Rama Sethu. The committee is headed by:
a. Vandana Shiva b. Ashok Khosla c. T Srinivasa Rao d. RK Pachauri


13. The Ladakh International Film Festival (LIFF),the ? rst international ? lm festival in Ladakh and the highest-altitude ? lm festival at 13,500 feet above sea level, will begin from:
a. 15 June 2012 b. 29 March 2012 c. 15 April 2012 d. 29 May 2012


14. Ms Tawakul Karman, titled the ‘Mother of the Revolution’, was awarded the Nobel Peace Prize 2011. She belongs to:
a. Kenya b. Liberia c. Yemen d. Morocco


15. The ?rst World Sparrow Day was celebrated (in 2010) across the globe to celebrate the beauty of the house sparrow. The World Sparrow Day is observed on:
a. 21 March b. 20 March c. 5 January d. 27 January


16. The ‘Pudhu Vazvu Thittam' scheme has been launched in which of the following states with the aim of improving livelihood activities of the poorest of the poor, differently abled, destitute widows, and orphaned women?
a. Tamil Nadu b. Kerala c. Karnataka d. Andhra Pradesh


17. Who has been chosen for the Chameli Devi Jain award?
a. Shailaja Bajpai b. Aruna Sharma c. Tusha Mittal d. Shahina K.K


18. Which Indian NGO was selected for the US' ? rst ‘Innovation Award for the Empowerment of Women and Girls’ for training and organising wastepickers and eliminating child labour from recycling?
a. Pahal b. Smile foundation c. HelpAge India d. Chintan


19. Who among the following is the current Director-General of the United Nations Educational Scienti? c and Cultural Organisation (UNESCO)?
a. Irina Bokova b. Luther Evans c. Koïchiro Matsuura d. Federico Mayor Zaragoza


20. Tihar Prison became the ? rst jail in the country to attain near total literacy among inmates. Which of the following programmes has been launched in Tihar jail in collaboration with the National Literacy Mission?
a. 'Aao Padhein' b. 'Padho aur Padhao’ c. 'Padhana Likhana Sikho' d. 'Aao Sakshar Bane'


21. Which of the following social activists recently became a part of the ‘Global March to Jerusalem' to uphold secularism in the region?
a. Swami Agnivesh b. Sri Sri Ravi Shankar c. Anna Hazare d. Medha Patkar


22. Recently, which of the following countries quali?ed for the silver medal in the women's 4x400m relay of the last Asian athletics championships due to the disquali? cation of athletes from Kazakhstan and Iraq?
a. Sri Lanka b. Pakistan c. India d. China


23. 'Malabar 2012' is an annual naval exercise between India and:
a. Japan b. Russia c. France d. USA


24. Which of the following countries has topped the list of 27 MDR-TB high-burden countries worldwide?
a. India b. Bangladesh c. China d. Pakistan


25. The Union Minister for Rural Development, Drinking Water and Sanitation, Jairam Ramesh, has announced a national award for sanitation and water - in the name of: 
a. Sant Gadge Baba b. Sant Vadiraja Tirtha c. Sant Variyar Swamigal d. Swami Yogaswami

1. (c) Germany 2. (b) Soumitra Chatterjee 3. (d) The Big Miss 4. (a) Port of Southampton 5. (c) China 6. (d) Bengaluru 7. (d) Mulayam Singh Yadav 8. (a) Kenya 9. (b) Jim Yong Kim 10. (c) Mahendra Singh Dhoni 11. (b) aryana
12. (d) RK Pachauri 13. (a) 15 June 2012 14. (c) Yemen 15. (a) 21 March 16. (a) Tamil Nadu 17. (c) Tusha Mittal 18. (d) Chintan 19. (a) Irina Bokova 20. (b) 'Padho aur Padhao' 21. (a) Swami Agnivesh 22. (c) India 23. (d) USA
24. (c) China 25. (a) Sant Gadge Baba

BUSINESS & INDUSTRY


1. 'Phaeton' is a full-size luxury sedan launched by:
a. Audi b. Volkswagen c. BMW d. Daimler


2. Global private equity major Warburg Pincus has sold its 3.6% stake in which bank for about Rs.1,400 crore?
a. HDFC Bank b. Kotak Mahindra Bank c. ICICI Bank d. Yes Bank


3. Tatra is
a. A vehicle manufacturer from the Czech Republic b. A drug that increases the life expectancy of the elderly c. A new variety of Bt Cotton developed by Monsanto d. A new operating system developed by Samsung


4. The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established to facilitate development of countries in Asia. It is headquartered in:
a. Singapore b. Philippines c. Japan d. Malaysia


5. Recently, the state-owned Kudremukh Iron Ore Company Ltd (KIOCL),signed a contract for exploration, development, and mining in the Akjoujt Iron Ore project at Mauritania in West Africa, with which of the following companies?
a. Curve Capital Ventures b. South African Mining c. Talvivaara Mining Company Plc d. North Bay Resources Inc


6. Which of the following server chips has recently been launched by Intel Corp?
a. 64-bit ARM server chip b. Opteron 6200 c. Opteron 4200 d. Xeon E5-2600


7. Which of the following countries is India’s second largest supplier of crude oil - against which western countries have imposed sanctions?
a. Iraq b. Iran b. Russia d. Saudi Arabia


8. Who is the current chairman and chief executive of? cer of Pepsico?
a. John Compton b. Pamela Culpepper c. Indira K Nooyi d. Josh Luis Parado


9. Which IT company has launched the 'MyEdu tablet' in India?
a. HCL b. Wipro c. Dell d. Samsung


10. Which of the following California-based companies has recently been acquired by chipmaker AMD for $334 million?
a. Antec b. SeaMicro c. Intel d. Memorex


11. Which motorcycle company has launched its gearless scooter portfolio with the launch of the Swish 125?
a. Suzuki Motors b. Hero MotoCorp c. Bajaj Motorcycles d. Honda Motorcycles


12. The Life Insurance Corporation of India (LIC) recently launched a single premium plan called:
a. Jeevan Chhaya b. Jeevan Nidhi c. Jeevan Vriddhi d. Jeevan Saathi


13. Kobelco Cranes India Pvt. Ltd (KCI),which is a part of the Kobelco Cranes Company, has commenced production at its hydraulic crane manufacturing in Andhra Pradesh. This company belongs to:
a. South Korea b. Germany c. Japan d. Sweden


14. AP Choudhary is the current Chairman-cum-Managing Director of:
a. Hindustan Aeronautics Limited (HAL) b. Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) c. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) d. Gas Authority of India Ltd. (GAIL)


15. Which of the following state governments has decided to give cycles to the girls studying in Classes XI and XII under the 'Mai Bhago Vidya scheme'?
a. Punjab b. Haryana c. West Bengal d. Himachal Pradesh 


16. To improve corporate governance, the Ministry of Corporate Affairs has constituted a committee headed by:
a. Kiran Majumdar Shaw b. Adi Godrej c. Sidharth Birla d. MK Chanu


17. The Indian Government has imposed anti-dumping duty for ? ve years on imports of phosphoric acid from Israel and:
a. China b. Canada c. South Korea d. Taiwan


18. A unique scheme, titled ‘Master Health Card', of the Rahbar Group of Companies, was launched in:
a. Andhra Pradesh b. Uttar Pradesh c. Karnataka d. New Delhi


19. According to the International Air Transport Association (IATA),India recently experienced the second-strongest domestic air traf? c growth (at 12.3%) among the major domestic markets in the world after:
a. USA b. Brazil c. Saudi Arabia d. Russia


20. Who is the current Director General of the World Trade Organisation?
a. Pascal Lamy b. Supachai Panitchpakdi c. Mike Moore d. Renato Ruggiero


21. Which telecom company has selected ZTE Corporation to plan, design, supply, and deploy its 4G network in Kolkata?
a. Idea b. Bharti Airtel c. Reliance d. BSNL


22. The GSM Association has said that 3G mobile connections in India are expected to grow to more than 10 crore by 2014 - the highest in the world - while India would become the second largest mobile broadband market globally within the next four years after:
a. USA b. South Korea c. UK d. China


23. 'Mini Countryman' is a SUV car launched by:
a. Hyundai b. BMW c. Volkswagen d. Toyota


24. Which of the following countries is the world's most nuclear-dependent country, deriving 75% of its electricity needs from 58 reactors and has been a leading international proponent of atomic energy?
a. France b. Canada c. Sweden d. Japan


25. Pratt & Whitney is an aerospace manufacturer and leading supplier of aerospace engines, space propulsion systems, and industrial gas turbines. Its headquarters are located in:
a. France b. UK c. Canada d. USA


26. Which of the following railway stations has bagged the ‘Best Tourist Friendly Railway Station' award for 2010-11?
a. Madgaon railway station b. Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai c. New Delhi Railway Station d. Mangalore railway station


27. Who among the following is the current Chairman and CEO of General Motors?
a. Daniel F Akerson b. Edward Whitacre c. Frederick Henderson d. Stephen J Girsky


28. Cochin International Airport Limited (CIAL) has a joint venture with which of the following country's aeronautical manufacturing company, 'Aerostar'? 
a. Italy b. Germany c. Romania d. South Africa


29. Which of the following motor companies will launch a new bike in 250cc categories under Korean brand 'Hyosung'?
a. Garware Motors b. TVS Motors c. LML d. Honda Motors


30. US-based New York Life has recently sold its 26% stake in Max New York Life Insurance to which of the following insurance companies for Rs.2,731 crore?
a. Aviva b. Mitsui Sumitomo Insurance (MSI) c. MetLife d. American International Group (AIG)

1. (b) Volkswagen 2. (b) Kotak Mahindra Bank 3. (a) A vehicle manufacturer from the Czech Republic 4. (b) Philippines 5. (a) Curve Capital Ventures 6. (d) Xeon E5-2600 7. (b) Iran 8. (c) Indira K Nooyi 9. (a) HCL 10. (b) SeaMicro 11. (a) Suzuki Motors 12. (c) Jeevan Vriddhi 13. (a) Japan 14. (b) Rashtriya Ispat Nigam Limited (RINL) 15. (a) Punjab 16. (b) Adi Godrej 17. (d) Taiwan 18. (a) Andhra Pradesh 19. (b) Brazil20. (a) Pascal Lamy
21. (b) Bharti Airtel 22. (d) China 23. (a) BMW 24. (a) France 25. (d) USA 26. (c) New Delhi Railway Station 27. (a) Daniel F Akerson 28. (c) Romania 29. (a) Garware Motors 30. (b) Mitsui Sumitomo Insurance (MSI)

Indian Hisotry questions 
1The father of the history:
Herodotus

2In which year Alexander invaded India
In 326 B.C 

3The period of unrecorded history is known as:
Pre Historic Age 

4Which Indian king put up tough residence and fights against Alexander?
Porus of Panjab

5The thing Neanderthal man accidentally discovered:
Fire

6The superior type of human being compared top the Neanderthal:
The Co-Magnon

7The greatest king of Mesopotamia who gave his subject a code of laws:
Hammurabi

The ancient people who invented the writing of Cuneiform:
The Sumerians

What was the king of ancient Egypt?
The Pharaoh 

The preserved dead body of the ancient Egyptians is called:
Mummies

The greatest pyramid:
Khufu 

The great temple of ancient Egyptians which was dedicated to the Sun God:
The temple of Abu Simbel

The ancient Egyptians script which means”Scared Writing “:
Hieroglyphic

Which was the major Chinese states exit in third centuries BC?
Chin, Chu, Ehi

The Chinese ruler who built the Great Wall of China:
Shih-Hwang-Ti

The dynasty which ruled china for nearly 400 years?
Han

A religious leader and philosopher who lived in china about 500 BC
Confucius

The ancient people who invented Seismograph
The Chinese

The most powerful leader in Persia in the 6th century B.C:
Cyrus

The founder of the religion, Zoroastrianism:
Zoroaster

The god of Parsees was called:
Ahura Mazda

The most famous Greek poet:
Homer 

The important Epics of the Greeks:
Iliad and odyssey

What were the most important city states in ancient Greece?
Athens and Sparta

What is meant by oligarchy?
The rule by a few rich men

The most famous ruler of the ancient Athens:
Pericles

The great Greek women who sang on the beauty of love and nature:
Sappho

The great lyric poet who wrote poem to honors the victorious Greek athletes?
Pindar 

The founder of tragedy drams:
Aeschylus

The greatest of Greek tragedians:
Sophocles’

The most famous philosophers of ancient Greece:
Socrates, Plato and Aristotle 

The most famous student of Socrates:
Plato

Name of the civilization that become most advanced in the middle age:
Arab

When did the barbarian conquer Rome?
A.D 455

Where did the feudalism first originate?
Europe 

The language of learning the middle ages:
Latin

The Frist University is started at:
Paris

•Which subject is called the queen of science in the middle ages?
Theology

• What was the source of power in feudal society?
Land

• In the mid-level times there were three different kinds of guilds-craftsmen and religious were two what was third?
Merchants

• The Dark Age is supposed to have ended in:
AD 1453

• What marked end of ancient age and beginning of modern age?
The destruction of Roman Empire

• The city remained a Christian center of civilization:
Constantinople

• Constantinople was captured by the:
Turks

• In feudalism, the persons who held the land was called:
Vassal

• Who formed the base of feudal society?
The serfs

• The growth of christen organization was one of the most significant development of the:
The Middle age 

• Who conducted a crusade against luxury and idleness of monks?
St.Bernard

• Who gave a set of rules for government of monastic order?
St Basil 

• What are the best specimens of architecture in the middle ages?
The Churches

• The year which Prophet Muhammad died:
AD 632

• Who expanded Muslim dominion to Syria, Egypt Mesopotamia and Persia?
Umar

• Who was the first caliph?
Abu-Bakr

• Kufa is in modern:
Iraq 


The great temple of ancient Egyptians which was dedicated to the Sun God:
The temple of Abu Simbel

The ancient Egyptians script which means”Scared Writing “:
Hieroglyphic

Which was the major Chinese states exit in third centuries BC?
Chin, Chu, Ehi

The Chinese ruler who built the Great Wall of China:
Shih-Hwang-Ti

The dynasty which ruled china for nearly 400 years?
Han

A religious leader and philosopher who lived in china about 500 BC
Confucius

The ancient people who invented Seismograph
The Chinese

The most powerful leader in Persia in the 6th century B.C:
Cyrus

The founder of the religion, Zoroastrianism:
Zoroaster

The god of Parsees was called:
Ahura Mazda

The most famous Greek poet:
Homer 

The important Epics of the Greeks:
Iliad and odyssey

What were the most important city states in ancient Greece?
Athens and Sparta

What is meant by oligarchy?
The rule by a few rich men

The most famous ruler of the ancient Athens:
Pericles

The great Greek women who sang on the beauty of love and nature:
Sappho

The great lyric poet who wrote poem to honors the victorious Greek athletes?
Pindar 

The founder of tragedy drams:
Aeschylus

The greatest of Greek tragedians:
Sophocles’

The most famous philosophers of ancient Greece:
Socrates, Plato and Aristotle 

The most famous student of Socrates:
Plato

1. The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by—
Chandragupta Maurya
Kharvela
Amoghavarsha
Chamundaraya
Ans : (D)

2. ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for once cremated, there is no return’. The rejection of after life is an aphorism of the—
Kapalika sect
Sunyavada of Nagarjun
Ajivikas
Charvakas
Ans : (D)

3. Which one of the following usages was a post-Vedic development ?
Dharma-Artha-Kama-Moksha
Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra
Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa
Indra-Surya-Rudra-Marut
Ans : (C)

4. The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh was—
Amritsar
Patiala
Lahore
Kapurthala
Ans : (C)

5. In the Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha's First Sermon at Sarnath is—
Abhaya
Dhyana
Dharmachakra
Bhumisparsa
Ans : (C)

6. The name of the poet Kalidas is mentioned in the—
Allahabad pillar inscription
Aihole inscription
Alapadu grant
Hanumakonda inscription
Ans : (B)

7. Zero was invented by—
Aryabhatta
Varahamihira
Bhaskara I
An unknown Indian
Ans : (D)

8. Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi ?
Tagara
Sripura
Tripuri
Tamralipti
Ans : (A)

9. The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was—
The Nawab of Oudh
The Nizam of Hyderabad
Peshwa Baji Rao II
The king of Travancore
Ans : (B)

10. Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama is invariably a—
Brahmana
Kshatriya
Vaishya
Shudra
Ans : (A)

11. Toramana belonged to the ethnic horde of the—
Scythians
Hunas
Yue-chis
Sakas
Ans : (B)

12. Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans ?
Ziauddin Barani
Shams-i-siraj Afif
Minhaj-us-siraj
Amir Khusrau
Ans : (D)

13. The first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state was—
Alauddin Khilji
Feroz Tughlaq
Akbar
Aurangzeb
Ans : (C)

14. Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?
Gulbadan Begum
Noorjahan Begum
Jahanara Begum
Zebun-nissah Begum
Ans : (A)

15. The first to start a joint stock company to trade with India were the—
Portuguese
Dutch
French
Danish
Ans : (B)

16. The caves and rock-cut temples at Ellora are—
Buddhist
Buddhist and Jain
Hindu and Jain
Hindu, Buddhist and Jain
Ans : (D)

17. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that—
It provided for the establishment of the Supreme court
It restricted the application of English law to Englishmen only
It accommodated the personal laws of Hindus and Muslims
It provided for the appointment of the Indian Law Commission
Ans : (C)

18. The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in—
Afghanistan
Turkey
Mongolia
Persia
Ans : (C)

19. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world ?
Tomb of Sher Shah, Sasaram
Jama Masjid, Delhi
Tomb of Ghiyas-ud-din Tuglaq, Delhi
Gol Gumbaz, Bijapur
Ans : (D)

20. Ashtapradhan was a Council of Ministers—
In the Gupta administration
In the Chola administration
In the Vijaynagar administration
In the Maratha administration
Ans : (D)

21. The concept of Anuvrata was advocated by—
Mahayana Buddhism
Hinayana Buddhism
Jainism
The Lokayata School
Ans : (C)

22. Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857 ?
Jhansi
Jagdishpur
Lucknow
Chittor
Ans : (D)

23. Which one of the following pairs is correctly matched ?
Battle of Buxar— Mir Jafar Vs Clive
Battle of Wandiwash—French Vs East India Company
Battle of Chelianwala—Dalhousie Vs Marathas
Battle of Kharda—Nizam Vs East India Company
Ans : (B)

24. The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by—
The Greeks
The Romans
The Chinese
The Arabs
Ans : (A)

25. Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by—
The Portuguese
The French
The Danish
The British
Ans : (A)


Current affairs 2012 August
1 August, 2012
• Union government notified a law permitting investments by Pakistan citizens and companies in India in sectors/activities other than defence, space and atomic energy

• US administration announced to impose sanctions on any institution that his administration suspected of engaging in trade with Iran including Chinese banks 

• Somalia’s Constituent Assembly endorsed a draft constitution billed as a key step to ending decades of civil war

2 August, 2012
• Deputy Attorney General of Pakistan, Khurshid Khan was sacked after earning the ire of lawyers for performing voluntary service at Hindu and Sikh shrines in India

• Russian President Vladimir Putin met British Prime Minister David Cameron on the sidelines of the London Olympics. The two leaders agreed that they have differing point of views over Syria

• Egypt’s President Mohamed Morsi swore in Cabinet that retained military chief Field Marshal Mohamed Hussein Tantawi as Defence Minister

3 August, 2012
• Pakistan’s Supreme Court scrapped the government’s new contempt law, which seek immunity for the legislators from contempt law

• Russia regretted resignation of United Nations-Arab League envoy for Syria Kofi Annan’s and pledged continued support to his plan for ending violence in that country.

• The UN General Assembly adopted a Saudi-drafted resolution on Syria that expressed grave concern at the rising violence in the country

4 August, 2012
• The Afghan Parliament voted to dismiss two top Security Ministers

• A grandson of ex-US President Harry Truman, who ordered the atomic bombings of Japan during World War II, visited Hiroshima to attend a memorial service for the victims

• Sudan and South Sudan inked a deal over oil

5 August, 2012
• At least six persons were killed and several injured by one or more gunmen, at the Sikh Temple of Wisconsin in US

• Saudi King Abdullah invited Iranian President Mahmoud Ahmadinejad for an extraordinary summit of Muslim leaders to be held in August 2012 in Makkah

• Hundreds of archaeological treasures looted from Afghanistan were returned to the country’s National Museum

• At least 45 people were killed in a suicide bombing in south Yemen

6 August 2012
• Seven persons including the attacker killed and twenty injured in a shoot out at a Gurudwara in Wisconsin in the United States.

• Haryana Minister of State for Home Gopal Kanda resigns after being booked for abetment to suicide

7 August 2012
• Voting today to elect the next Vice President of India

• Finance Ministry to review tax provisions with retrospective effect to boost investment

8 August 2012
• Monsoon Session of Parliament begins today; About 36 pending bills likely to be passed.

9 August 2012
• Lok Sabha takes up for discussion BJP Adjournment Motion on Assam violence

10 August 2012
• Raghuram Rajan, former chief economist of International Monetary Fund (IMF) was appointed as the Chief Economic Advisor in the Finance Ministry. The Appointments Committee of Cabinet cleared the appointment of Rajan as the new CEA on 10 August 2012

11 August 2012
• Hamid Ansari sworn in as the Vice President of India

12 August 2012
• Mumbai situation returns to normal after yesterday's violence in a protest rally against Assam violence; 20 people taken into custody; crime branch starts probe to ascertain any conspiracy angle.

13 August 2012
• 30th Olympic Games conclude in London; India finishes with a record haul of six medals.

• Abu Jundal, Key Handler of 26/11 Mumbai terror attack makes confessional statement before a magistrate

14 August 2012
• Pune Police arrest 11 persons for attacks on the North-East students

15 August 2012
• In his Independence Day address, Dr. Manmohan Singh, stresses on efforts to bring transparency and accountability to end corruption

• Announces new schemes for skill development for jobs, urban housing and improved health services

16 August 2012
• About 10 terrorists storm Pakistan Air Force base at Kamra in Punjab province in an early morning attack; gun battle with security forces continues

• Prime Minister asks Karnataka Chief Minster to ensure safety of students from the North-East

17 August 2012
• Karnataka government initiates measures to build confidence among people from North East, living in the state

18 August 2012
• Government bans bulk SMS and MMS for 15 days throughout the country to check spread of rumours; Six arrested in Karnataka for sending threatening text messages to people from the North-East

19 August 2012
• Rajyavardhan Singh Rathore, the silver medallist of Athens Olympics 2004, was named the head of the 15-member committee, set up to select the Rajiv Gandhi Khel Ratna Awardee and Arjun Award winners. Aslam Sher Khan, the former hockey team skipper, was named the head of the 15-member committee that will select the Dronacharya Awardees Question. Recent G20 summit was held in which country recently?
Answer. Mexico

Question. Rio+20 the United Nations Conference on Sustainable Development was held in which country recently?
Answer. Brazil

Question. Who in the list won the 2012 Amnesty International Ambassador of Conscience award?
Answer. Aung San Suu Kyi

Question. Which country won the Euro Cup 2012?
Answer. Spain

Question. Recently Parliament of which country was dissolved for failing to deliver new constitution?
Answer. Nepal

Question. Which Oil giant has recently bought 80% stake in RIL’s 2 Oil Blocks in Iraq’a Kurdistan region?
Answer. Chevron

Question. Which metal is the best conductor of electric current?
Answer. Silver

Question. Who was the first person to address the United Nations in Hindi?
Answer. Atal Behari Vajpayee

Question. Which imaginary line, located at zero degrees latitude, divides the earth into Northern and Southern hemispheres?
Answer. Equator

Question. Which city did Sikandar Lodi found in 1504 on the banks of Yamuna River?
Answer. Agra

Question. Who coined the name `Pakistan’?
Answer. Choudhary Rahmat Ali

Question. Vishvambhar Mishra was the original name of which spiritual guru?
Answer. Chaitanya Mahaprabhu
Reasoning Question Paper with Answer
1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)


3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)


4. In a certain code FINE is written HGPC.How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)


5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called ‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)

6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)


7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)


8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)


9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)


10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)


12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)


13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)


14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)


15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)


Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 98316. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)


17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)


18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)


19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)


20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)


Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)

22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)

23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)

24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)

25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A),(B),(C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :Letters # Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol # 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)


27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)


28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)


29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)


30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)


Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)


32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)


33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)

34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)


35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)

General Awareness : Solved Paper
1. Which of the following is/are the major objectives of the Union Budget 2009-10 presented by Sri Pranab Mukherjee ? Emphasis on/to—
1. Faster and more inclusive growth.
2. Equitable development.
3. Improve the delivery mechanism.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)

2. As per the budget 2009-10, the Govt. has made an allocation of Rs. 1542 crores to purchase the shares held by the RBI in which of the following organizations ?
(A) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
(B) State Bank of India (SBI)
(C) Export Credit Guarantee Corporation of India (ECGC)
(D) Life Insurance Corporation of India
(E) All the above
Ans : (A)


3. Which of the following apex body and regulators has asked banks to swap customer related information so that the frauds and defaults may be prevented in future ?
(A) Bombay Stock Exchange (BSE)
(B) Indian Bank’s Association (IBA)
(C) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(D) Reserve Bank of India (RBI)
(E) None of these
Ans : (D)

4. The SBI has signed an agreement with which of the following agencies to obtain a guarantee cover to its loans to Micro and Small Enterprises ?
(A) Export Credit Guarantee Corporation
(B) Credit Guarantee Trust
(C) Small Industrial Development Bank of India
(D) Securities and Exchange Board of India
(E) None of these
Ans : (B)


5. Which of the following is the short form of the name of the Indian Space Shuttle which puts various satellites into orbit ?
(A) RISAT
(B) PSLV
(C) ANUSAT
(D) ISRO
(E) INTESSAT
Ans : (B)


6. ‘Astra’ which was in news in recent in the name of a newly developed—
(A) Air to Air Missile
(B) Battle Tank
(C) Spy Rocket
(D) Submarine
(E) Air to surface missile


Ans : (A)

7. The telecom industry of which of the following countries made a world record by adding about 16 million new subscribers in just one month (March 2009) ?
(A) China
(B) Iran
(C) India
(D) South Africa
(E) None of these
Ans : (C)


8. The President of India recently signed three key trade agreements with a country whose Prime Minister is Mr. J. L. R. Zapatero belongs to which of the following countries ?
(A) Spain
(B) Mexico
(C) Italy
(D) Greece
(E) Ghana
Ans : (A)


9. Who amongst the following has taken over as the New Chief Election Commissioner (CEC) of India recently ?
(A) Mr. Ashwani Kumar
(B) Mr. N. Gopalaswami
(C) Mr. V. S. Sampath
(D) Mr. Naveen Chawla
(E) None of these
Ans : (D)


10. Which of the following is the Reverse Repo Rate at present ?
(A) 3%
(B) 4%
(C) 5%
(D) 5•5%
(E) None of these
Ans : (E)

11. Which of the following is true about the exports from India during March 2009 ?
1. Exports went down by 33% percent in terms of US dollars during the period.
2. It was the highest drop in exports in more than a decade.
3. This drop was because Indian Tea has lost its demand in the global market.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 1 and 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)


12. As per the reports of the National Saving Institute (NSI) which of the following has shown an improvement in last few months by registering a 10% growth in it across the country ?
(A) Bank Deposits
(B) Investments in commodity exchanges
(C) Investments in infrastructure bonds
(D) Small savings
(E) None of these
Ans : (D)


13. The President of Maldives was awarded the Anna Lindh Prize-2009 for his efforts in which of the following areas ? Efforts to—
1. Combat climatic changes
2. Bringing democracy in country in a peaceful manner
3. Save his country from financial crisis
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)

14. Who amongst the following is the author of the book (released recently) “India and Global Financial Crisis : Managing Money and finance” ?
(A) Dr. Bimal Jalan
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Dr. Manmohan Singh
(D) Mr. Pranab Mukherjee
(E) Dr. Y. V. Reddy
Ans : (E)

15. Who amongst the following is the winner of the prestigious ‘Dadasaheb Pahlke Award’ given in April 2009 ?
(A) Manoj Kumar
(B) Rajesh Khanna
(C) Amitabh Bachchan
(D) Jaya Bachchan
(E) Jitendra
Ans : (A)

16. India recently finalized its National Solar Mission. The mission envisages an installed solar energy generation capacity of
about—
(A) 5000 MW (by 2030)
(B) 1000000 MW (by 2030)
(C) 15000 MW (by 2030)
(D) 20000 MW (by 2030)
(E) 25000 MW (by 2030)
Ans : (B)

17. As per the news published in major newspapers / magazines four Central Public Sector Undertakings, NTPC, NHPC, PGCIL and DVC signed an agreement for a joint venture. All these four PSUs are working in which of the following areas/sectors ?
(A) Textile Sector
(B) Power Sector
(C) Coal Sector
(D) Transport Sector
(E) Telecome Sector
Ans : (B)


18. Which of the following countries wanted to come back again as an active member of the Organisation of American States after its expulsion from there several years back ? (The summit of the same was organized in April 2009)
(A) Cuba
(B) Brazil
(C) Argentina
(D) Turkey
(E) None of these
Ans : (A)


19. Who amongst the following was the first elected President of the Federal Democratic Republic of Nepal ?
(A) Mr. Ram Baran Yadav
(B) Mr. B.P. Koirala
(C) Mr. Madhav Kumar Nepal
(D) Mr. Pushpa Kamal Dahal ‘Prachanda’
(E) None of these
Ans : (A)

20. As per news in major newspapers Sri Lankan Govt. has offered conditional Amnesty to which of the following groups with a view to end internal conflict in the country going on since last several years ?
(A) Association of Civilians Trapped in War Area
(B) Janmukti Morcha
(C) Naxalite Group of Sri Lanka
(D) Madhesi Janadhikar Forum
(E) LTTE
Ans : (E)


21. As per the reports the Indo-Pak Trade reached at about which of the following levels during 2008-09 ? About—
(A) Rs. 200 crores
(B) Rs. 300 crores
(C) Rs. 400 crores
(D) Rs. 500 crores
(E) Rs. 600 crores
Ans : (C)

22. Which of the following States is amongst the top five power selling States in India ?
(A) Meghalaya
(B) Chhattisgarh
(C) Maharashtra
(D) Kerala
(E) Rajasthan
Ans : (B)


23. India and Russia recently signed an agreement so that India can get a supply of Uranium fuel from Russia. Uranium is used in which of the following sectors ?
(A) Pharma Sector
(B) Transport Sector
(C) Agro Industry
(D) Telecom Sector
(E) Energy Sector
Ans : (E)


24. The Govt. of India recently decided to finalize a big defence deal of Rs. 45000 crore for which finally five contenders are shortlisted.
This deal is to purchase—
(A) Fighter jets
(B) Radar system
(C) Spy rockets
(D) Battle tanks
(E) Warships
Ans : (A)

25. Who amongst the following is not a Padma Awards Winner of 2009 given in 2009 ?
(A) Dr. G. Madhavan Nair
(B) Mr. Sundarlal Bahuguna
(C) Mr. Abhinav Bindra
(D) Ms. Aruna Sairam
(E) Mr. Manoj Kumar
Ans : (E)


26. As per the news in all major newspapers, the African National Congress (ANC) got an overwhelming victory in the general elections held recently in—
(A) Ghana
(B) Uganda
(C) South Africa
(D) Kenya
(E) None of these
Ans : (C)

27. After a long cold war of several decades Taiwan recently signed an agreement to expand air links and accept main land investment with which of the following countries in its neighbourhood ?
(A) India
(B) China
(C) Malaysia
(D) Indonesia
(E) Japan
Ans : (B)


28. As per the news in major newspapers Iran has agreed to welcome talks with world powers after a deadlock of several months. Which of the following is the major issue over which Iran has a difference with the most of the world powers ? Its—
(A) Nuclear Programme
(B) Dispute with Iraq on several oil fields
(C) Views on subsidy on agro products in the meetings of the WTO
(D) Claim to have permanent seat in UN Security Council
(E) None of these
Ans : (A)

29. Union Govt. provides subsidy on which of the following commodities in India ?
1. Fertilizers
2. Seeds
3. Tractors
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Only 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)


30. World famous Tennis Star Rafael Nadal is from which of the following countries ?
(A) USA
(B) Spain
(C) Germany
(D) Italy
(E) France
Ans : (B)


31. ‘Azlan Shah Cup’ is associated with the game of—
(A) Cricket
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Table Tennis
(E) Golf
Ans : (B)

32. What is the full form of NFSM an initiative of the National Development Council of India ?
(A) New Food Security Mechanism
(B) National Food Security Management
(C) National Farmer’s Service Manch
(D) New Fastest Space Missile
(E) None of these
Ans : (E)

33. Financial year in Banks is a period between—
(A) January to December
(B) May to June
(C) April to March
(D) January to April
(E) None of these
Ans : (C)

34. The cooperative movement in which of the following fields has achieved a great visible success in India ?
(A) Milk production
(B) Banking sector
(C) Textile sector
(D) Cotton production
(E) None of these
Ans : (A)


35. The Reserve Bank of India does not print currency notes of the denomination of Rs. —
(A) 20
(B) 50
(C) 3000
(D) 1000
(E) 500
Ans : (C)

36. Which of the following is considered as the financial capital of India ?
(A) New Delhi
(B) Kolkata
(C) Bangalore
(D) Ahmedabad
(E) None of these
Ans : (E)


37. Olympic Games are Organized after a gap of every—
(A) Two years
(B) Three years
(C) Four years
(D) Five years
(E) Six months
Ans : (C)

38. Which of the following is a very well known name in the field of Banking in India ?
(A) Ms. Meira Kumar
(B) Ms. Kiran Mazumdar Shaw
(C) Mr. Arun Jaitley
(D) Dr. D. Subbarao
(E) All of above
Ans : (E)


39. Which of the following is the currency of Spain ?
(A) Dollar
(B) Pound
(C) Yen
(D) Krona
(E) None of these
Ans : (E)


40. FIFA is an organization working in the field of—
(A) Banking
(B) Textiles
(C) Power Generation
(D) Social Service
(E) Sports
Ans : (E)

feedback