Food Corporation of India Question-Paper Contributed by yashin updated on Dec 2021
Placement Paper |   11312

Placement Paper

FCI aptitude,general ability,general awareness and reasoning questions with answers and detailed explanations, FCI previous years solved question papers. FCI largest collection solved free placement papers FCI model  questions for practice all topics,FCI free on line mock tests,Latest general awareness 2012,currents questions with answers, descriptive and one line multiple choice question answers
Practice Question Set on General Awareness for all IT Non IT (psu) and banks ibps po clerical general awareness questions with answers

Stock Exchange Related Questions

1.     Which is the oldest Stock Exchange in Asia ?
Answer: Bombay Stock Exchange

2.     What is the full-form of SENSEX ?
Answer: Sensitive Index 

3.     In which street did Bombay Stock Exchange situate ?
Answer: Dalal Street

4.     When did National Stock Exchange of India (NSE) founded?
Answer: 1992 (in 1993 it become stock exchange)

5.     When did SEBI (Securities and Exchange Board of India) formed ?
Answer: 1988 (Officialy started in 1992)

6.     Which is the Worlds First Electronic Stock Exchange ?
Answer: NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations)

7.     Which Stock Exchange has the nick name "Big Board" ?
Answer: New York Stock Exchange (NYSE)

8.     Which Stock Exchange is situated in Wall Street ?
Answer: New York Stock Exchange (NYSE)


FCI latest 2012 general awareness and current affairs questions with answers

1.     The Govt of India has decided to declare which of the following rivers a National River?
(A) Brahmaputra
(B) Yamuna
(C) Ganga -Answer
(D) Kaveri 
(E) None of these


2.     Who amongst the following economists gave the concept of "economies of scale", which says "many goods and services can be produced more cheaply in long series"?
(A) Edward C Prescott
(B) Amartya Sen
(C) Gary S Becker
(D) Edmund S Phelps
(E) Paul Krugman-Answer


3.     Very often we read in newspapers/magazines about "Sovereign Wealth Funds". Which of the following is/ are the correct description of the same?
(A) These are the funds or the reserves of a government or central bank of a country which are invested further to earn profitable returns.
(B) These are the funds which were accumulated by some people over the years but were not put in active circulation as they retain them as Black Money for several years.
(C) The funds which are created to be used as relief funds or bailout packages are known as sovereign funds.
(A) Both B & C only
(B) Only B
(C) Only C
(D) Only A-Answer
(E) None of these


4    . Very often we read about Special economic Zones (SEZs) in newspapers. What is the purpose of promoting SEZs in India?
(A) They are established to promote exports. 
(B) They are established to attract investments from foreign countries.
(C) They are established to help the poorest of the poor in India as the activities of these zones are reserved only for the poors and those living below poverty line.
(A) Only A 
(B) Only B
(C) Only C
(D) Both A & B only-Answer
(E) None of these


5    . The ratio of the Cash Reserves that the banks are required to keep with the RBI is known as
(A) Liquidity Ratio 
(B) SLR
(C) CRR -Answer
(D) Net Demand & Time Liability
(E) None of these


6.     The-Govt of India in order to provide some relief to the exporters announced a relief-package of Rs
(A) 1000 cr
(B) 2500 cr
(C) 4000 cr 
(D) 5000 cr-Answer
(E) 7000 cr


7.     The availability of cash and other cash-like marketable instruments that are useful in purchases and investments are commonly known as
(A) Cash crunch
(B) Liquidity-Answer
(C) Credit
(D) Marketability 
(E) None of these


8.     The White Tiger is a book written by
(A) Amitav Ghosh 
(B) Arundhati Roy
(C) VS Naipaul 
(D) Kiran Desai
(E) Aravind Adiga-Answer


9.     Besides USA and France, India has a Civil Nuclear Deal with
(A) Britain 
(B) Russia-Answer
(C) Germany 
(D) Canada
(E) Australia


10.     Jnanpith Award is given for excellence in the field of
(A) Music 
(B) Literature -Answer
(C) Sports
(D) Films 
(E) Social Services


11.     As per newspaper reports, India's trade gap has been showing a negative growth for the last few months. "Trade Gap" means what?
(A) Gap between total GDP and total consumption
(B) Gap between total imports and total exports-Answer
(C) Gap between available liquidity and expected demand in next five months
(D) Gap between budgeted revenue collection and actual collection of the same
(E) None of these

 
12.     'Equity schemes managed strong NAV gains, which, boost their assets' was a news in some financial newspapers. What is the full form of the term NAV as used in above head lines?
(A) Nil Accounting Variation
(B) Net Accounting Venture
(C) Net Asset Value-Answer
(D) New Asset Venture
(E) None of these


13.     As per reports published in various newspapers, mutual fund companies showed 94 per cent growth in their total profits during 2009-10. This means the profits earned by these companies were 94 per cent
(A) in their total investments they made collectively during the year
(B) more than their profits during previous year-Answer
(C) of the total capital of the company
(D) less than the total expenditure of the companies
(E) None of these


14.     As per the reports published in some major news papers "ADAG companies" made good profits during the year. ADAG companies are popularly known as
(A) Companies owned by Tata Group
(B) Aditya Birla Companies
(C) Reliance Companies-Answer
(D) Companies owned by Aptech
(E) None of these


15.     "Mutual Funds reported exceptional performance in 2009-10" was the news in major financial news papers recently. What is a mutual fund?
A. A type of collective investment scheme that pools money from many investors and invests it in stocks, bonds or other money market instruments.-Answer
B. It is a subsidiary of a bank or financial company created specially to raise money to be invested in a particular industry, ie housing or insurance etc. The money raised thus cannot be invested anywhere else. 
C. When several banks and financial companies come together and create a common pool of money to fund mega infrastructural project like bridges, roads, power plants etc, the common pool is known as Mutual Fund.
(A) Only A-Answer
(B) Only B
(C) Only C
(D) All A, B & C
(E) None of these


16.     We very frequently read about Europe's sovereign debt crisis these days. Which of the following statements/is/are true about the same?
A. In early 2010 the Euro crisis developed in some countries like Greece, Spain and Portugal.
B. This created a credit default swap between the countries of the European Union.
C. SAARC countries have offered some assistance to some of the severely affected countries like Portugal, Spain and Greece.
(A) Only A-Answer
(B) Only B
(C) Only A & B
(D) All A, B & C
(E) None of these


17.     As per the announcement made by the RBI, some Stock Exchanges in India are allowed to introduce Plain Vanilla Currency Options. The term Plain Vanilla Currency Options is associated with which of the following activities/operations?
(A) Dollar-Rupee Exchange Rate- Answer
(B) Floating of Commercial Papers
(C) Launch of new mutual funds
(D) Deciding the opening price of a share on a particular" business day
(E) None of these


18.     The process of "Artificial Application of Water to the soil usually for assisting in growing crops" is technically known as 
(A) water harvesting
(B) irrigation- Answer
(C) water recharging
(D) percolation
(E) none of these


19.     Waste Water generates which of the following gases. which is more powerful and dangerous than C02?
(A) Nitrogen 
(B) Sulphur dioxide
(C) Hydrogen
(D) Methane- Answer
(E) None of these


20.     Which of the following days was observed as World Water Day 2010?
(A) 20th June
(B) 22nd July
(C) 22nd March- Answer
(D) 20th May
(E) None of these


21.     "Indira Gandhi Canal", which is around 450 km long, provides irrigation facility mainly to which of the following states?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Gujarat
(E) Rajasthan- Answer


22.     Who amongst the following is the director of the popular Hindi film "OyeLucky ! Lucky Oye"?
(A) Mani Ratnam 
(B) David Dhavan
(C) Dibakar Banerjee - Answer 
(D) R Balakrishnan
(E) None of these


23.     Which of the following is NOT a missile developed by the Defence Research and Development. Organisation (DRDO)?
(A) Shaurya- Answer
(B) Pinaka
(C) Brahmos
(D) Agni 
(E) Nag


24.     Which of the following metals is used for generation of Nuclear Energy by most of the Nuclear Power Plants?
(A) Zinc 
(B) Platinum 
(C) Uranium- Answer
(D) Nickel 
(E) None of these


25.     Indus Water Treaty is a pact on' sharing of river water between India and
(A) Bangladesh 
(B) Pakistan- Answer
(C) Nepal
(D) Afghanistan
(E) Myanmar


26.     Which of the following is/are considered a Renewable Source of Energy?
A. Wind Energy
B. Solar Energy 
C. Nuclear Energy
(A) Only A 
(B) Only B
(C) Only C
(D) Only A & B- Answer
(E) All A, B' & C


27.     Mrs. Pratibha Patil is the _______the President of India 
(A) 10th President of India
(B) 11th President of India
(C) 12th President of India- Answer
(D) 1st President of India
(E) 15th President of India


28.     How many intertwined rings are shown in the Olympic Flag used these days in the games?
(A) Five- Answer
(B) Six 
(C) Seven
(D) Three
(E) None of these


29    . India's 'Look East' trade policy is designed to help particularly members of which of the following group of nations?
(A) SAARC 
(B) ASEAN- Answer
(C) WTO
D) NAT
(E) EU


30.     Which of the following countries has signed a 22-Point Agreement with Madhesi People's Right Forum (MPRF)? 
(A) China 
(B) Nepal - Answer 
(C) India
(D) Bangladesh 
(E) Myanmar


31.     'Brahmos' is designed to be used by which of the following?
(A) Indian Navy
(B) Indian Army- Answer
(C) Indian Air Force
(D) Border Security Force
(E) All of these


32.     Which of the following agencies/organisations is setting up India's first Natural Resource Data Centre in Kolkata?
(A) RBI 
(B) SEBI
(C) NABARD- Answer
(D) S~C 
(E) BARC


33.     The Finance Minister of India recently made a mention that Infrastructure Development in India should be done on PPP model only. What is the full form of' PPP'?
(A) Purchasing Power Parity
(B) Public Private Partnership- Answer
(C) Purchase Produce Provide
(D) People's Programme & Priority
(E) None of these


34.     The Global Non-Violence Day was observed on which of the following days?
(A) 15th August 
(B) 14th November
(C) 19th September
(D) 2nd October- Answer
(E) 30th January


35.     The period for 11th Five Year Plan is
(A) 2005-10
(B) 2006-11 
(C) 2007-12- Answer
(D) 2008-13 
(E) None of these


36.     Who amongst the following has played the main/lead role in the film Chak De India?
(A) Abhishek Bachchan 
(B) Salman Khan
(C) Aamir Khan 
(D) Shah Rukh Khan- Answer
(E) None of these


37.     'Ranji Trophy' is associated with the game of
(A) Hockey 
(B) Football
(C) Badminton
(D) Cricket- Answer
(E) Tennis


38    . Which of the following awards is given for excellence in literary work?
(A) Bharat Ratna
(B) Shanti Swamp Bhatnagar Award
(C) Dronacharya Award 
(D) Arjuna Award
(E) Pulitzer Prize- Answer


39.     Roger Federer, who won the US Open 2007 Tennis Championship, is a citizen of
(A) Belgium
(B) France
(C) Russia
(D) USA 
(E) Switzerland- Answer


40.     Which of the following awards is NOT a 'Gallantry I Award'?
(A) Mahavir Chakra 
(B) Vir Chakra
(C) Vishista Sewa Medal
(D) Ashok Chakra
(E) Saraswati Saminan- Answer


41.     As per the to Commerce Ministry data released on 2 January 2012, India’s exports recorded their slowest pace of growth in two years in November 2011. What was the percentage of growth recorded?
(A) 4.2%
(B) 3.8%- Answer
(C) 2.2%
(D) 0.94%
(E) None of these


42.     The capital market regulator SEBI on 3 January 2012 allowed auctioning of securities through stock exchanges and introduced a new method for institutional placement of stocks. Which of the following facts related to the above statement is/are not true?
1. Under the institutional placement programme (IPP),shares can be sold only to qualified institutional buyers.
2. There shall be at least 25 allottees in every IPP issuance. No single investor shall receive allotment for more than 25% of the offer size 
3. The IPP method can be used to increase public holding by 10% and could be offered to only qualified institutional buyers with 25% being reserved for mutual funds and insurance companies
4. Under the IPP, companies will have to announce the ratio of buy-back, as is done in the case of rights issues and fix a record date for determination of entitlements as per shareholding on record date
(A) Only 1
(B) Only 3
(C) Only 2- Answer
(D) Only 4
(E) None of these


43.     What is the Finace Ministry’s decision on the rates applicable on small savings instruments schemes that would be announced on April 1 each year?
(A) rate would remain valid till the maturity of the scheme- Answer
(B) rate would change in the first qurter of that respective year
(C) rates would change depending on different maturity period
(D) rates would remain valid for six months post the maturity
(E) None of these


44. Scientists discovered unknown species off the coast of Antarctica. Consider the following statements: 
i) The temperature in this region rises to 380 degree Celsius. 

Ii) There is plenty of light in this region.
Which of the above statements is/ are correct?
(A) Only i- Answer
(B) Only ii
(C) Both i and ii
(D) Neither i nor ii
(E) None of these


45.     Scientists produced artificial human semen to help infertile men. Consider the following statements: 
i) The scientists grew the sperm by enveloping the germ cells in a special compound called agar jelly.
ii) The artificial human semen could help infertile men father their own children.
Choose the right option:
(A) Both i and ii are correct.- Answer
(B) Only i is correct.
(C) Only ii is correct.
(D) Neither i nor ii is correct.
(E) None of these


46.     Health Authorities in Australia recently detected Deadly Disease, Murray Valley Encephalitis. The disease is caused by the__.
(A) Flies- Answer
(B) Mosquitoes
(C) Birds
(D) Dogs
(E) None of these


47. Which PSU announced on 2 January 2012 that its board approved in a meeting held on 30 December 2011 the switching over to internationally-accepted Gross Caloric Value-based pricing mechanism?
(A) BHEL
(B) ISPAT
(C) CIL- Answer
(D) IOC
(E) None of these


48.     Mukesh Ambani’s Reliance Industries Ltd (RIL) entered the media and entertainment sector by making a major investment in one of India’s largest broadcast companies. Name the broadcast company.
(A) Network18 Group- Answer
(B) Adlabs Films 
(C) Balaji Telefilms
(D) Bag Films
(E) None of these


49.     India approved the acquisition of French advanced missile systems to arm the Mirage-2000 fighter jets. Consider the following statements:
i) The cabinet committee on Security cleared the contract for the fire and forget MICA with French company MBDA.
ii) MICA are interception and aerial combat missiles.Choose the right option:
(A) Both i and ii are correct.- Answer
(B) Only i is correct.
(C) Only ii is correct.
(D) Neither i nor ii is correct.
(E) None of these


50    . The Union government approved Katra-Quazigund Railway line project. The project is located in__.
(A) Jammu and Kashmir- Answer
(B) Bihar
(C) Punjab
(D) Haryana
(E) None of these 

51. What is the new name of Big Ben tower in London ?
Answer: Elizabeth tower


52. Who is the new President of All Indian Tennis Association ?
Answer: Anil Khanna


53. Who is the new President of Egypt ?
Answer: Muhammad Murzi


54. Which country will host the 2016 Euro Cup?
Answer: France


55. Who won the Golden Boot in 2012 Euro Cup ?
Answer: Fernando Torres (Spain)


56. Who is elected as Best player of 2012 Euro cup ?
Answer: Andres Iniesta


57. Who is the new president of Mexico ?
Answer: Enrique Pena Nieto


58. Who is the new prime minister of Greece ?
Answer: Antonis Samaras


59. Who is the first amputee to compete in Olympics ?
Answer: Oscar Pistorius 


60. Who is appointed as new President of World Bank on 16th April 2012 ?
Answer: Jim Yong Kim 


61. Who is crowned as Miss India 2012 ?
Answer: Vanya Mishra


62. Who is crowned as Miss World 2012 ?
Answer: Yu Wenxia (China)


63. Who won the 73 rd PGA Tour title 2012 ?
Answer: Tiger Woods


64. Who is the First woman Space traveler of China ?
Answer: Liu Yung


65. Which Indian Won the Ramon Magsaysay Award ?
Answer: Kulendei Francis


66. Who is newly appointed as UN Special Envoy for Syria replacing Kofi Annan ?
Answer: Lakhdar Brahmini 


67. Who is the present President of Pakistan ?
Answer: Asif Ali Zardar

68. Who is the present Prime Minister of Pakistan ?
Answer: Raja Pervaiz Asharaf


69. Who is the present President of Nepal ?
Answer: Ram Baran Yadav

70. Who is the present Prime Minister of Nepal ?
Answer: Baburam Bhattari


71.What is the name of new book written by Shashi Tharoor ?
Answer: Pax Indica


72. Who is the first Indian origin to became Supreme Court chief justice of Singapore ?
Answer: Sundaresh Menon (kerala)


73. Which are the satellites put into orbit by PSLV-21 as ISRO's 100th mission ?
Answer: SPOT-6 (French earth observation satellite) and Proiteres (Japanese micro satellite )


74. Who the first Muslim and Youngest Minister of Norway (newly appointed) ?
Answer: Hadia Tajik ( Norwegian Culture Minister)

75. Which Country host the ICC World T20 tournament ?
Answer: Sri Lanka

76Which country is the co-ordinator for India in the ASEAN Summit to be held on 20th December 2012?
Brunei

77Which Indian state government approved IT policy 2012 recently?
Uttar Pradesh

78Who is appointed as President and CEO of Volvo cars?
Hakan Samuelsson

79Which American coffee chain major entered into joint venture with Tata to open its 1st store in India?
Starbucks

80Who is appointed as bowling coach of New Zealand cricket team?
Shane Bond

1: The largest copper producing country in the World is

1. Chile
2. Russia
3. South Africa
4. China

Ans: 1.

2: If the radius of a circle is diminished by 10%, then its area is diminished by:

1. 10%
2. 19%
3. 20%
4. 36%

Ans: 2.

3: A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs.Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

1. 1/2 kmph
2. 7/12 kmph
3. 5 kmph
4. none of these

Ans: 2.

4: At what time after 4.00 p.m. is the minutes hand of a clock exactly aligned with the hour hand?

1. 4:21:49.5
2. 4:27:49.5
3. 3:21:49.5
4. 4:21:44.5

Ans: 1.

5: A shop keeper sold a T.V set for Rs.17,940 with a discount of 8% and earned a profit of 19.6%.What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

1. 24.8%
2. 25%
3. 26.4%
4. Cannot be determined
5. None of these

Ans: 5.

6: If (2x-y)=4 then (6x-3y)=?

1. 15
2. 12
3. 18
4. 10

Ans: 2.

7: A clock is set right at 8 a.m. The clock gains 10 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 1 p.m. on the following day?

1. 48 min. past 12
2. 38 min. past 12
3. 28 min. past 12
4. 25 min. past 12

Ans: 1.

8: What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 16
2. 9
3. 15
4. 6

Ans: 2.

9: Dinesh travelled 1200 km by air which formed 2/5 of his trip. One third of the whole trip, he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. What was the distance travelled by train?

1. 600Km
2. 700Km
3. 800Km
4. 900Km

Ans: 3.

10: A train which travels at a uniform speed due to some mechanical fault after traveling for an hour goes at 3/5th of the original speed and reaches the destination 2 hrs late.If the fault had occurred after traveling another 50 miles the train would have reached 40 min earlier. What is distance between the two stations.

1. 300
2. 310
3. 320
4. 305

Ans: 1.

11: The average between a two digit number and the number obtained by interchanging the digits is 9. What is the difference between the two digits of the number?

1. 8
2. 2
3. 5
4. Cannot be determined

Ans: 4.

12: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. 8 mins
4. none of these

Ans: 1.

13: A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?

1. 16
2. 15
3. 12
4. 11

Ans: 2.

14: The simple interest on a certain sum of money for 3 years is 225 and the compound interest on the same sum at the same rate for 2 years is 153 then the principal invested is

1. 1500
2. 2250
3. 3000
4. 1875

Ans: 4.

15: A cow is tethered in the middle of a field with a 14 feet long rope. If the cow grazes 100 sq. ft. per day, then approximately what time will be taken by the cow to graze the whole field ?

1. 2 days
2. 6 days
3. 18 days
4. 24 days
5. None of these

Ans: 2.

16: 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?

1. 40
2. 30
3. 80
4. 60

Ans: 1.

17: The two colors seen at the extreme ends of the pH chart are:

1. Red and Blue
2. Red and Green
3. Green and Blue
4. Orange and Green

Ans: 1.

18: 8 15 24 35 48 63 _?

1. 70
2. 80
3. 75
4. 88

Ans: 2.

19: One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton’s mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man. Whose occupation you know?

1. Mr. Horton: he is the doctor
2. Mr. Horton’s son: she is the lawyer
3. Mr. Horton: he is the doctor
4. Mr. Horton’s mother: she is the doctor

Ans: 1.

20: In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?

1. 4 cm
2. 8 cm
3. 6 cm
4. 5 cm

Ans: 1.

21: Union Information and Broadcasting ministry recently gave an indication to change which of the following laws on a larger scale, as the existing provisions of the Act are inadequate to cater to the phenomenal growth of the print media in view of the liberalization of the government policies?

1. Press & Registration of Books Act, (PRB Act) 1867
2. The Delivery Of Books ‘And Newspapers’ (Public Libraries) Act, 1954
3. Indian Press (Emergency Powers ) Act 1931
4. none

Ans: 1.

22: 2 numbers differ by 5.If their product is 336,then the sum of the 2 numbers is:

1. 21
2. 51
3. 28
4. 37

Ans: 4.

23: Which number is the odd one out? 9678 4572 5261 3527 7768

1. 7768
2. 3527
3. 4572
4. 9678
5. 5261

Ans: 2.

24: Which one among the following has the largest shipyard in India

1. Kolkata
2. Kochi
3. Mumbai
4. Visakhapatnam

Ans: 2.

25: If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

1. 8
2. 3
3. 5
4. 6

Ans: 1.

26: A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for thrice the price?

1. 280
2. 270
3. 290
4. 260

Ans: 4.

27: x% of y is y% of ?

1. x/y
2. 2y
3. x
4. can’t be determined

Ans: 3.

28: If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?

1. x
2. x2
3. -x
4. 1/x

Ans: 4.

29: The tutor of Alexander the great was

1. Darius
2. Cyrus
3. Socrates
4. Aristotle

Ans: 4.

30: Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40 men work to complete the job?

1. 8 hrs
2. 71/2 hrs
3. 7 hrs
4. 9 hrs

Ans: 2.

31: Goitre caused by the deficiency of ………

1. Vitamin D
2. Iron
3. VItamin A
4. Iodine

Ans: 4.

32: Who invented Napier’s Bones

1. John Napier
2. William Oughtred
3. Charles Babbage
4. Napier Bone

Ans: 1.

33: The mass number of a nucleus is

1. Always less than its atomic number
2. Always more than its atomic number
3. Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
4. None of the above

Ans: 3.

34: A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work n 23 days. The number of days after which A left the work was

1. 9
2. 11
3. 12
4. 15
5. 16

Ans: 1.

35: Sam and Mala have a conversation. Sam says I am certainly not over 40 Mala Says I am 38 and you are at least 5 years older than me · Now Sam says you are at least 39 all the statements by the two are false. How old are they really?

1. Mala = 38 yrs, Sam =31 yrs.
2. Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs
3. Mala = 31 yrs, Sam = 41 yrs.
4. Mala = 45yrs, Sam = 41 yrs

Ans: 2.

36: What is the code name for Windows Vista?

1. Longhorn
2. Longhund
3. Stackspray
4. Pearl

Ans: 1.

37: On sports day, if 30 children were made to stand in a column, 16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column, how many columns could be formed?

1. 20
2. 30
3. 40
4. 50

Ans: 1.

38: The probability that a man will be alive for 25 years is 3/5 and the probability that his wife will be alive for 25 years is 2/3. Find the probability that only the man will be alive for 25 years.

1. 2/5
2. 1/5
3. 3/5
4. 4/5

Ans: 2.

39: In a single throw of a dice, what is the probability of getting a number greater than 4?

1. 1/2
2. 2/3
3. 1/4
4. 1/3

Ans: 4.

40: If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month “September” be written. (1) SeptEMbEr (2) SEpTeMBEr (3) SeptembeR (4) SepteMber (5) None of the above

1. (1)
2. (2)
3. (3)
4. (5)
5. (4)

Ans: 4.

41: After allowing a discount of 11.11% ,a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many precent above the cost price does he mark his goods?
1. 28.56%
2. 35%
3. 22.22%
4. None of these

Ans: 1.

42: Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. none
4. 50 mins

Ans: 1.

43: There are 3 triplet brothers. They look identical. The oldest is John, he always tells the truth. The second is Jack, he always tells a lie. The third is Joe, he either tells the truth or a lie. Jimmie Dean went to visit them one day. He was wondering who was who. So he asked each person a question. He asked the one who was sitting on the left: “Who is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is John.” He asked the one who was sitting in the middle: “What is your name?”. The answer was “I am Joe.” He asked the one who was sitting on the right: “What is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is Jack.” Jimmie Dean got really confused. Basically, he asked 3 same questions, but he got 3 different answers. which is not true?

1. left most is joe
2. middle is jack
3. right is john
4. middle is john

Ans: 4.

44: A / B = C; C > D then

1. A is always greater than D
2. C is always greater than D
3. B is always less than D
4. none

Ans: 1.

45: Consider the following statements: 1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State. 2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers to the All-India Services. Which of the statements given above is/are correct?

1. Only 1
2. Only 2
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2

Ans: 1.

46:     The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is :

1. 1,77,000
2. 1,77,366
3. 1,77,461
4. 1,77,596

Ans: 2.

47:     What is the population of India ?

1. 98 crores
2. More than 2 billion
3. More than 1 billion
4. Less than 96 crores
5. 96 crores

Ans: 3.

48:     Some green are blue. No blue are white.

1. Some green are white
2. No white are green
3. No green are white
4. None of the above

Ans: 1.

49:     What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12

1. 8
2. 6
3. 9
4. 11

Ans: 3.

50:     Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the school after joining of the new students:

1. 1200
2. 120
3. 360
4. 240

Ans: 4.

51:     On sports day,if 30 children were made to stand in a column,16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column , how many columns could be formed?

1. 48
2. 20
3. 30
4. 16
5. 40

Ans: 2.

52:     Which of the following numbers is divisible by 3? (i) 541326 (ii) 5967013

1. (ii) only
2. (i) only
3. (i) and (ii) both
4. (i) and (ii) none

Ans: 2.

53:     A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at least one ball (one ball in one square only). In how many different ways can this be done?

1. 81
2. 91
3. 41
4. 51

Ans: 1.

54:     A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of his shares for Rs.75000. What is the value of Business

1. 150000
2. 13000
3. 240000
4. 34000

Ans: 1.

55:     1,2,6,24,_?

1. 111
2. 151
3. 120
4. 125

Ans: 3.

56:     The cost of 16 packets of salt,each weighing 900 grams is Rs.28.What will be the cost of 27 packets ,if each packet weighs 1Kg?

1. Rs.52.50
2. Rs.56
3. Rs.58.50
4. Rs.64.75

Ans: 1.

57:     Ronald and Michelle have two children. The probability that the first child is a girl, is 50%. The probability that the second child is a girl, is also 50%. Ronald and Michelle tell you that they have a daughter. What is the probability that their other child is also a girl?

1. 1/2
2. 1/3
3. 1/4
4. 1/5

Ans: 2.

58:     Find the value of (21/4-1)( 23/4 +21/2+21/4+1)

1. 1
2. 2
3. 3

Ans: 1.

59:     The product of two fractions is 14/15 and their quotient is 35/24. the greater fraction is

1. 4/5
2. 7/6
3. 7/5
4. 7/4

Ans: 1.

60:     500 men are arranged in an array of 10 rows and 50 columns according to their heights. Tallest among each row of all are asked to fall out. And the shortest among them is A. Similarly after resuming that to their original podsitions that the shortest among each column are asked to fall out. And the tallest among them is B . Now who is taller among A and B ?

1. A
2. B
3. Both are of same height

Ans: 1.

61:     Choose the pair of numbers which comes next 75 65 85 55 45 85 35

1. 25 15
2. 25 85
3. 35 25
4. 35 85
5. 25 75

Ans: 2.

62:     A three digit number consists of 9,5 and one more number. When these digits are reversed and then subtracted from the original number the answer yielded will be consisting of the same digits arranged yet in a different order. What is the other digit?

1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

Ans: 4.

63    : ATP stands for:

1. Adenine triphosphate
2. Adenosine triphosphate
3. Adenosine Diphosphate
4. Adenosine tetraphosphate

Ans: 2.

64:     Veselin Tapolev who became the World Champion recently, is associated with which of the following games/sports ?

1. Chess
2. Golf
3. Snooker
4. Badminton
5. None of these

Ans: 1.

65:     A piece of cloth cost Rs 35. if the length of the piece would have been 4m longer and each meter cost Re 1 less , the cost would have remained unchanged. how long is the piece?

1. 10
2. 11
3. 12

Ans: 1.

66:     In a journey of 15 miles two third distance was travelled with 40 mph and remaining with 60 mph.How muvh time the journey takes

1. 40 min
2. 30 min
3. 120 min
4. 20 min

Ans: 4.

67:     Solid cube of 6 * 6 * 6. This cube is cut into to 216 small cubes. (1 * 1 * 1).the big cube is painted in all its faces. Then how many of cubes are painted at least 2 sides.

1. 56
2. 45
3. 23
4. 28

Ans: 1.

68:     Find the average of first 40 natural numbers.

1. 40
2. 35
3. 30.6
4. 20.5
5. None of these

Ans: 4.

69:     1, 5, 14, 30, ?, 91

1. 45
2. 55
3. 60
4. 70
5. None of these

Ans: 2.

70:     There is a shortage of tubelights, bulbs and fans in a village – Gurgaon. It is found that
a) All houses do not have either tubelight or bulb or fan.
b) Exactly 19% of houses do not have just one of these.
c) Atleast 67% of houses do not have tubelights.
d) Atleast 83% of houses do not have bulbs.
e) Atleast 73% of houses do not have fans.

1. 42 %
2. 46 %
3. 50 %
4. 54 %
5. 57 %

Ans: 1.

71:     If 9 engines consume 24 metric tonnes of coal, when each is working 8 hours a day; how much coal will be required for 8 engines, each running 13 hours a day, it being given that 3 engines of the former type consume as much as 4 engines of latter type.

1. 22 metric tonnes.
2. 27 metric tonnes.
3. 26 metric tonnes.
4. 25 metric tonnes.

Ans: 3.

72:     To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.

1. 20%
2. 34%
3. 15%
4. 14%

Ans: 3.

73    : In page preview mode:

1. You can see all pages of your document
2. You can only see the page you are currently working
3. Satyam BPO Services
4. You can only see pages that do not contain graphics

Ans: 4.

74    : A house wife saved Rs. 2.50 in buying an item on sale .If she spent Rs.25 for the item ,approximately how much percent she saved in the transaction ?

1. 8%
2. 9%
3. 10%
4. 11%

Ans: 2.

75:     I have trouble _____.

1. to remember my password
2. to remembering my password
3. remember my password
4. remembering my password

Ans: 4.

76:     Superheroes Liza and Tamar leave the same camp and run in opposite directions. Liza runs 1 mile per second (mps) and Tamar runs 2 mps. How far apart are they in miles after 1 hour?

1. 10800 mile
2. 19008 mile
3. 12300 mile
4. 14000 mile

Ans: 1.

77:     A = 5, B = 0, C = 2, D = 10, E = 2. What is then AB + EE – (ED)powerB + (AC)powerE = ?

1. 113
2. 103
3. 93
4. 111

Ans: 2.

78:     A man can row upstream at 8 kmph and downstream at 13 kmph.The speed of the stream is?

1. 2.5 kmph
2. 4.2 kmph
3. 5 kmph
4. 10.5 kmph

Ans: 1.

79:     Find what is the next letter. Please try to find. O,T,T,F,F,S,S,E,N,_ What is that letter?

1. B
2. S
3. Q
4. T
5. O

Ans: 4.

80:     There are 3 societies A, B, C. A lent cars to B and C as many as they had Already. After some time B gave as many tractors to A and C as many as they have. After sometime c did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.

1. A had 21 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
2. A had 39 cars, B had 39 cars & C had 12 cars
3. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 19 cars
4. A had 39 cars, B had 21 cars & C had 12 cars

Ans: 4.

81:     A papaya tree was planted 2 years ago. It increases at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?

1. 432 cm
2. 324 cm
3. 375 cm
4. 400 cm

Ans: 3.

82:     A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1. He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5. Find the number of ways in which this is possible?

1. 14
2. 23
3. 16
4. 12
5. 10

Ans: 3.

83:     Five racing drivers, Alan, Bob, Chris, Don, and Eugene, enter into a contest that consists of 6 races. The results of all six races are listed below: Bob always finishes ahead of Chris. Alan finishes either first or last. Eugene finishes either first or last. There are no ties in any race. Every driver finishes each race. In each race, two points are awarded for a fifth place finish, four points for fourth, six points for third, eight points for second, and ten points for first. If Frank enters the third race and finishes behind Chris and Don, which of the following must be true of that race?

1. Eugene finishes first.
2. Alan finishes sixth.
3. Don finishes second.
4. Frank finishes fifth.
5. Chris finishes third.

Ans: 4.

84:     A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days.In how many days will A alone finish the work?

1. 27
2. 26
3. 25
4. 24

Ans: 1.

85: Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?

1. 20 %
2. 40 %
3. 3%
4. 2%

Ans: 1.

86:     The sum of 5 successive odd numbers is 1075. What is the largest of these numbers?

1. 215
2. 223
3. 219
4. 217

Ans: 3.

87:     A man sells two buffaloes for Rs. 7,820 each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. His total gain or loss in the transaction is

1. 2.5% gain
2. 2.25% loss
3. 2% loss
4. 5% loss
5. None of these

Ans: 2.

88:     One ship goes along the stream direction 28 km and in opposite direction 13 km in 5 hrs for each direction.What is the velocity of stream?

1. 1.5 kmph
2. 2.5 kmph
3. 1.8 kmph
4. 2 kmph

Ans: 1.

89:     Which one of the words given below is different from others?

1. Orange
2. Grape
3. Apricot
4. Raspberry
5. Mango

Ans: 3.

90:     Complete the series: 5, 20, 24, 6, 2, 8, ?

1. 12
2. 32
3. 34
4. 36

Ans: 1.

91:     A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together

1. 3 days
2. 8/9 days
3. 4 days
4. None of the above

Ans: 2.

92:     7 Pink, 5 Black, 11 Yellow balls are there. Minimum no. atleast to get one black and yellow ball

1. 17
2. 13
3. 15
4. 19

Ans: 1.

93:     (1/10)18 – (1/10)20 = ?

1. 99/1020
2. 99/10
3. 0.9
4. none of these

Ans: 1.

94:     Three friends divided some bullets equally. After all of them shot 4 bullets the total number of bullets remaining is equal to the bullets each had after division. Find the original number divided?

1. 18
2. 20
3. 54
4. 8

Ans: 1.

95:     A sum of Rs. 427 is to be divided among A, B and C in such a way that 3 times A’s share, 4 times B’s share and 7 times C’s share are all equal. The share of C is

1. Rs.84
2. Rs.76
3. Rs.98
4. RS.34

Ans: 1.

96:     There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.How much will it take to reach the last pole.

1. 41.45 seconds
2. 40.45 seconds
3. 42.45 seconds
4. 41.00 seconds

Ans: 1.

97: An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour. How fast must the vehicle travel on the return trip if the round-trip travel time is to be 20 minutes?

1. 72 miles per hour
2. 75 miles per hour
3. 65 miles per hour
4. 78 miles per hour

Ans: 2.

98: 12% of 580 + ? = 94

1. 24.4
2. 34.4
3. 54.4
4. 65.4

Ans: 1.

99:     There is a certain relation between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : : while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the given pair has. Select the best alternative. Horse : Jockey : : Car : ?

1. Mechanic
2. Chauffeur
3. Steering
4. Brake

Ans: 2.

100: Which of the following numbers should be added to 11158 to make it exactly divisible by 77?

1. 9
2. 8
3. 7
4. 5

Ans: 3.

feedback