Food Corporation of India Paper Contributed by Jagan updated on Jan 2022
FCI Paper |   3565

FCI Paper

For FCI exams selection of the elegible candidates will be done through the written examination. Written examination will comprise question from GS General Study, Latest Current affairs and current events , reasoning , Maths , English, etc . This paper contains questions for Food Corporation of India Assistant Grade 3 AG III recruitment Examination for General Awareness. 

                                           FCI Previous year Question Paper

1. Kinetic energy is converted into electrical energy in
(A) Electric Motor
(B) Dynamo
(C) Electromagnet
(D) Ammeter
Ans : B

2. Floppy disk is an example of
(A) Read Only Memory
(B) Random Access Memory
(C) Cache Memory
(D) Secondary Storage Memory
Ans : D

3. Which of the following compounds are sprayed over clouds to cause artificial rain?
(A)Ice
(B) NaOH
(C)AgI
(D) NH4CL
Ans : C

4. Iodine deficiency in diet is know to cause
(A)rickets
(B) obesity
(C)scurvy
(D) goitre
Ans : D

5. The refrigeration of the food articles keeps them fresh because
(A) water forms crystals
(B) chemical reaction is slowed down
(C) chemical reaction take place faster
(D) bacteria are killed
Ans : D

6. Which substance is called the ‘liquid gold’?
(A) Gold as a liquid form
(B) Sodium as a liquid form
(C) Mustard oil
(D) Petroleum oil
Ans : D

7. Percentage of silver in German silver is
(A)25°/o
(B) 0%
(C)75°/o
(D) 80%

8. Which type of compounds are sugar and common salt?
(A) Both are organic compounds
(B) Both are inorganic compounds
(C) Sugar is an organic compound and common salt is an inorganic compound
(D) Sugar is inorganic compound and common salt is an organic compound
Ans : C

9. The chemical name of Vitamin ‘E’ is
(A) Ascorbic acid
(B) Retinol
(C) Tocopherol
(D) Thiamine
Ans : C

10. Which of the following gases has bleaching property
(A) Carbon dioxide
(B) Carbon Monoxide
(C) Chlorine
(D) Hydrogen
Ans : C

11. The heaviest body of our Solar system is 
(A)Sun
(B) Uranus
(C)Jupiter
(D) Saturn
Ans : A

12. From amongst the following; Name famous Indian ornithologist
(A) Dr. Salim Ali
(B) Dr. Gopalasamudram N. Ramachandran
(C) Dr. J.B.S. Haldane
(D) Dt H.G. Khorana
Ans : a

13. Who performed the longest space journey in the year 2007
(A). Venus Williams
(B) Serena Willlams
(C) Sunita William
(D) Sir John William
Ans : C

14. ‘The Lost Child’ was written by
(A) Nirad C. Chowdlltiury
(B) Mulk Raj Anand
(C) Khushwant Singh
(D) Annie Besant
Ans : B

15. Dr. MS. Swaminathan has distinguished himself in which of the following fields ?
(A) Nuclear Physics
(B) Agriculture
(C) Astrophysics
(D) Medicine
Ans : B

16. The Headquarters of UNESCO at
(A)Rome
(B) Geneva
(C)Paris
(D) New York
Ans : C

17. January 15 is celebrated as the
(A) Army Day
(B) Martyr’s Day
(C) Independence Day
(D)) Ugadhi
Ans : A

18. Bijapur is known for its
(A) Heavy rainfall
(B) Rock Temple
(C) Gol Gumbaj
(D) Statue of Gomateshwara
Ans : C

19. The Americans are also known as
(A) Kiwis
(B) Yankees
(C) Tories
(D) None of the above
Ans : B

20. India lifted the ONGC Nehru Cup, 2009, after defeating in the final
(A)Syria
(B) Pakistan
(C)Sri Lanka
(D) Bangladesh
Ans : A

21. An element which does not react with oxygen is
(A)Chlorine
(B) Iodine
(C)Helium
(D) Nitrogen
Ans : C

22. During sleep, man’s blood pressure
(A) increases
(B) decreases
(C) fluctuates
(D) remains constant
Ans : B

23. Which Indian fllrnstar was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University (U.K.) ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Shah Rukh Khan
(C) Orn Puri
(D) Aamir Khan
Ans : B

24. Williams Sisters won the U.S. Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final
(A) Leizal Huber and Cara Black
(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova
(C) Caroline Woaniacki and Dinara Safina
(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza
Ans : A

25. Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C)NATO
(D) NAFTA
Ans : C

26. The recipient of the 42nd Jnanpeeth Award is
(A) Manohar Shastri
(B) Harish Pandya
(C) Satya Vrat Shastri
(D) K Kamal Kumar
Ans : C

27. World Development Report is an annual publication of
(A)UNICEF
(B) UNDP
(C)WTO
(D) World Bank
Ans : D

28. Which one of the following is correct ?
Player--- Sport
(A) Jeev Milkha—TennisSingh
(B) Jhulan—Cricket Goswami
(C) Baichung Bhutia—Hockey
(D) Pankaj Advani—Badminton
Ans : B

29. Which one of the following industrialists was declared ‘The Business Person of the Year 2008’ by the Times of India Survey ?
(A) Anil Ambani
(B) Rahul Bajaj
(C) Ratan Tata
(D) Gautam Adani
Ans : C

30. Naina Devi peak forms a part of
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir
Ans : B

feedback