Food Corporation of India General-Awareness Contributed by Dharani updated on Jan 2022
Placement Paper |   16732

Placement Paper

 

FCI general awareness questions to practice ,General awareness/current affairs previously asked in different examinations in ssc upsc etc,
 
1. Which Indian filmstars was recently conferred Honorary Doctorate by Bedfordshire University, (U.K.) ?
(A) Amitabh Bachhan
(B) Shah Rukh Khan
(C) Om Puri
(D) Amir Khan
Ans : (B)
 
2. Williams Sisters won the U.S. Open Women’s Doubles Title 2009 after defeating in the final—
(A) Leizal Herber and Cara Blank
(B) Kim Clijsters and Anna Kournikova
(C) Coroline Wozniacki and Dinara Safina
(D) Nathalie Deshy and Sania Mirza
Ans : (A)
 
3. Which one of the following is a military alliance ?
(A) ASEAN
(B) SAARC
(C) NATO
(D) NAFTA
Ans : (C)
 
4. The recipient of the 42nd Jnan Peeth Award is—
(A) Manohar Shastri
(B) Harish Pandya
(C) Satya Vrat Shastri
(D) K. Kamal Kumar
Ans : (C)
 
5. World Development Report is an annual publication of—
(A) UNICEF
(B) UNDP
(C) WTO
(D) World Bank
Ans : (D)
 
6. Which one of the following is correct ?
Player — Sport
(A) Jeev Milkha Singh —Tennis
(B) Jhulan Goswami —Cricket
(C) Baichung Bhutia —Hockey
(D) Pankaj Advani —Badminton
Ans : (B)
 
7. Which one of the following industrialists was declared ‘The  Business Person of the year 2008’ by the Times of India Survey ?
(A) Anil Ambani
(B) Rahul Bajaj
(C) Ratan Tata
(D) Gautam Adani
Ans : (C)
 
8. Naina Devi peak forms a part of—
(A) Himalayan range located in Sikkim
(B) Himalayan range located in Kumaon region
(C) Himalayan range located in Nepal
(D) Himalayan range located in Jammu & Kashmir
Ans : (B)
 
9. The aim of the ISRO’s OCEANS AT-2 satellite is—
(A) To provide ocean scientists knowledge about mineral resources  under the sea
(B) To aid fishermen in identifying fishing zones
(C) To aid weathermen to forecast cyclones and weather conditions
(D) All the above
Ans : (D)
 
10. Who amongst the following is not the recipient of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
(A) Vijendra Singh
(B) Sushil Kumar
(C) M. C. Marykom
(D) Abhinav Bindra
Ans : (D)
 
11. Nilgiri, Himgiri and ‘Beas’ are—
(A) Aircraft Carrier ships
(B) Frigates
(C) Nuclear submarines
(D) Oil tankers of ONGC
Ans : (B)
 
12. The age of a tree can be calculated by—
(A) Number of branches
(B) Its height
(C) Girth of its trunk
(D) Number of its annual rings
Ans : (D)
 
13. Which one of the statements below explains the external  economies of scale ?
(A) Starting a computer firm in a Techno Park to avail the expertise
(B) Expanding firms employing specialist accountants, lawyers and  managers
(C) A manufacturer spreading the research and development cost over the output
(D) A major supermarket gaining bulk discounts on direct purchase
Ans : (C)
 
14. Which one of the following types of unemployment is common in Indian agriculture ?
(A) Frictional
(B) Structural
(C) Disguised
(D) Seasonal
Ans : (D)
 
15. A rolling plan refers to a plan which—
(A) Does not change its targets every year
(B) Changes its allocations every year
(C) Changes its allocations and targets every year
(D) Changes only its targets every year
Ans : (C)
 
16. An instrument of qualitative credit control in India is—
(A) Open market operations
(B) Credit rationing
(C) Change in reserve ratio
(D) Bank rate policy
Ans : (B)
 
17. Laissez-faire is a feature of—
(A) Socialism
(B) Communism
(C) Capitalism
(D) Mixed Economy
Ans : (C)
 
18. Which one of the following is not a source of the tax revenue in  Indian States ?
(A) Land Revenue
(B) Motor Vehicle Tax
(C) Entertainment Tax
(D) Corporate Tax
Ans : (D)
 
19. CSO has changed its base year for National Income estimation.
 
The new base year is—
(A) 1990-91
(B) 1993-94
(C) 1994-95
(D) 1995-96
Ans : (B)
 
20. Which is the biggest enterprise of the Government of India ?
(A) Postal and Telegraph
(B) Railways
(C) Banking
(D) Shipping
Ans : (B)
 
21. In which type of competition does Marginal Revenue Curve  coincide with Average Revenue Curve ?
(A) Monopoly
(B) Imperfect Competition
(C) Perfect Competition
(D) Monopolistic Competition
Ans : (C)
 
22. According to J. A. Schumpeter, entrepreneurs are entitled to  enjoy the profit for their……… activities.
(A) Innovative
(B) Risk taking
(C) Risk averting
(D) Hard work
Ans : (A)
 
23. Demonstration effect means—
(A) Effect of advertisement
(B) Imitating effect of consumption
(C) Effect of entertainment
(D) Effect of an experiment
Ans : (B)
 
24. Homogeneous product is a feature of—
(A) Imperfect market
(B) Monopoly
(C) Oligopoly
(D) Perfect market
Ans : (D)
 
25. Which part of the Indian Constitution declares the Ideals of  Welfare State ?
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Preamble
(D) Directive Principles of State Policy
Ans : (D)
 
26. Who said, “Parliamentary System provides a daily as well as a  periodic assessment of the Government” ?
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Shri B. N. Rao
(C) Shri Jawahar Lal Nehru
(D) Dr. Rajendra Prasad
Ans : (A)
 
27. The legal advisor to the State Government is known as—
(A) Advocate-General
(B) Attorney-General
(C) Solicitor-General
(D) State Public Prosecutor
Ans : (A)
 
28. The maximum duration of Zero Hour in Lok Sabha is—
(A) 30 minutes
(B) One hour
(C) Two hours
(D) Unspecified
Ans : (B)
 
29. Which agency acts as co-ordinator between Union Government,Planning Commission and State Governments ?
(A) National Integration Council
(B) Finance Commission
(C) National Development Council
(D) Inter-State Council
Ans : (C)
 
30. When will demand become a grant ?
(A) When a demand is proposed
(B) After the discussion on demand is over
(C) After the demand is granted
(D) When the Budget Session is closed
Ans : (C)
 
31. What makes the Judiciary the guardian of the Constitution ?
(A) Independence
(B) Service Conditions
(C) Salary
(D) Judicial Review
Ans : (D)
 
32. What is the name of Judicial organ of UNO ?
(A) Supreme Court
(B) Court of International Justice
(C) Judicial Forum
(D) International Court of Justice
Ans : (D)
 
33. The Election disputes regarding the Election of President and Vice-President can be heard by—
(A) Parliament
(B) Central Election Commission
(C) Supreme Court
(D) Attorney-General of India
Ans : (C)
 
34. Balwant Rai Mehta Committee suggested that the structure of Panchayati Raj should consist of—
(A) The village, the block and the district levels
(B) The mandal and the district levels
(C) The village, the district and the State levels
(D) The village, the mandal, the district and the State levels
Ans : (A)
 
35. Which of the following has banned ‘floor crossing’ by the members elected on a party ticket to the legislature ?
(A) 52nd Constitution Amendment
(B) Representation of People Act
(C) National Security Act
(D) Maintenance of Internal Security Act
Ans : (A)
 
36. The expression ‘Creamy Layer’ used in the judgement of the Supreme Court relating to the case regarding reservations refers to—
(A) Those sections of society which pay Income-tax
(B) Those sections of socially and educationally backward classes of the society that are economically advanced
(C) Those sections of the society that are considered advanced according to Karpuri Thakur formula
(D) All sections of upper castes of the society
Ans : (B)
 
37. When was the Panchtantra written ?
(A) Maurya Period
(B) Kanishka Period
(C) Gupta Period
(D) Harsha Period
Ans : (C)
 
38. Which one among the following is regarded as the ‘Magna Carta’of Indian education ?
(A) Wood’s Despatch
(B) Hunter’s Commission
(C) Sadler Commission
(D) Wardha Scheme
Ans : (A)
 
39. The battle of Mahabharata is believed to have been fought at Kurukshetra for—
(A) 14 days
(B) 16 days
(C) 18 days
(D) 20 days
Ans : (C)
 
40. The Mukteswara Temple is located at—
(A) Puri
(B) Belur
(C) Konark
(D) Bhubaneswar
Ans : (D)
 
41. Which king of the Gupta Dynasty was called the ‘Napoleon of India’ ?
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta Vikramaditya
(C) Sri Gupta
(D) Chandragupta-I
Ans : (A)
 
42. Between which two rulers was the First Battle of Panipat fought ?
(A) Akbar and Bahlol Lodi
(B) Babur and Ibrahim Lodi
(C) Bairam Khan and Sikandar Lodi
(D) Shah Jahan and Daulat Khan Lodi
Ans : (B)
 
43. Who is the author of Ain-i-Akbari ?
(A) Abul Fazal
(B) Abdus Samad
(C) Bairam Khan
(D) Raja Todarmal
Ans : (A)
 
44. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists—
List-I — List-II
(A) Peshwas 1. Nagpur
(B) Gaekwads 2. Pune
(C) Bhonsles 3. Indore
(D) Holkers 4. Baroda
Codes :
(A) (B) (C) (D)
(A) 2 4 1 3
(B) 1 3 2 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 3 2 1
Ans : (A)
 
45. Which reformer from Maharashtra was known as Lokhitavadi ?
(A) Pandit Ramabai
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) M. G. Ranade
(D) Gopal Hari Deshmukh
Ans : (D)
 
46. ‘Din-e-Ilahi’ of Akbar was not a success because—
(A) After Akbar, it was not patronized
(B) The Muslims did not accept other religious practices
(C) It was not suitably projected to the masses
(D) All the above
Ans : (D)
 
47. Who was the author of the book ‘My Experiments with Truth’ ?
(A) Aurobindo Ghosh
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) M. K. Gandhi
(D) Vinoba Bhave
Ans : (C)
 
48. Give the correct chronological order of the following events—
1. Formation of Muslim League
2. Formation of All India Untouchability League
3. Formation of All India Trade Union Congress
4. Formation of Indian National Congress
(A) 2, 4, 1, 3
(B) 3, 4, 1, 2
(C) 4, 3, 1, 2
(D) 4, 1, 3, 2
Ans : (D)
 
49. 80% of the coal in India comes from—
(A) Jharia and Raniganj
(B) Kantapalli and Singareni
(C) Singrauli and Korba
(D) Neyveli
Ans : (A)
 
50. Dry zone agriculture in India contributes nearly 40% of the total—
(A) Commercial crops
(B) Fodder crops
(C) Food crops
(D) Plantation products
Ans : (D)
 
 
51. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?
(A) Bachhendri Pal
(B) Phew Dorajee
(C) Onn Saang Su Kayi
(D) Yoko Ono
Ans : (A)
 
52. Name of S. Chandrashekhar is associated with which of the
 
following subjects ?
(A) Cosmology
(B) Chemistry
(C) Fluid Mechanics
(D) Astrophysics
Ans : (D)
 
53. Who was the only Indian woman to be elected as the President of
 
U.N. General Assembly ?
(A) Vijayalakshmi Pandit
(B) V. K. Krishna Menon
(C) Jawaharlal Nehru
(D) Rajeshwar Dayal
Ans : (A)
 
54. ‘RAF’ is the abbreviated form of which of the following ?
(A) Ready Action Force
(B) Rapid Action Force
(C) Reverse Action Force
(D) Repeat Action Force
Ans : (B)
 
55. Tehri dam is built on which of the following rivers ?
(A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Bhagirathi
(D) Yamuna
Ans : (C)
 
56. Who lost the AFC (Asian Football Confederation Final, 2008 to India) ?
(A) Myanmar
(B) Sri Lanka
(C) Pakistan
(D) Tajikistan
Ans : (D)
 
57. After the terrorist attack of 26th November, 2008 in Mumbai, who was appointed as the Home Minister of India ?
(A) Sh. Shivraj Patil
(B) Sh. Pranab Mukherjee
(C) Sh. P. Chidambaram
(D) Sh. A.K. Anthony
Ans : (C)
 
58. Name the winner of the Sanjay Chopra National Award for Bravery 2008—
(A) Saumika Mishra
(B) Santosh Sen
(C) Amit Kumar
(D) Pappu
Ans : (A)
 
59. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—
(A) U.S.A.
(B) Canada
(C) U.S.S.R.
(D) Ireland
Ans : (D)
 
60. The three medals that IndiAns won in the Beijing Olympics were in—
(A) Shooting, Boxing and Wrestling
(B) Shooting, Boxing and Archery
(C) Shooting, Wrestling and Tennis
(D) Shooting, Boxing and Hockey
Ans : (A)
 
61 There is no provision in the Constitution for the impeachment of the—
(A) Chief Justice of India
(B) Chief Justice of a High Court
(C) Governor
(D) Vice President
Ans : (C)
 
62. The train service—‘Thar Express’ between India and Pakistan, originates in India from—
(A) Jaisalmer
(B) Jodhpur
(C) Bikaner
(D) Barmer
Ans : (D)
 
63. Garba is a dance form of—
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Orissa
(D) Assam
Ans : (A)
 
64. Who is named as the Flying Sikh of India ?
(A) Mohinder Singh
(B) Ajit Pal Singh
(C) Joginder Singh
(D) Milkha Singh
Ans : (D)
 
65. Fundamental Rights are not given to—
(A) Bankrupt persons
(B) Aliens
(C) Persons suffering from incurable disease
(D) Political sufferers
Ans : (B)
 
66. Which of the following, according to Mahatma Gandhi, is the strongest force in the world ?
(A) Non-violence of the brave
(B) Non-violence of the weak
(C) Non-violence of the coward
(D) Non-violence of the downtrodden
Ans : (A)
 
67. What is the tenure of the Prime Minister of India ?
(A) Conterminous with the tenure of the Lok Sabha
(B) Conterminous with the tenure of the President
(C) As long as he enjoys the support of a majority in the Lok Sabha
(D) Five years
Ans : (C)
 
68. Consent of the people meAns consent of—
(A) A few people
(B) All people
(C) Majority of the people
(D) Leader of the people
Ans : (C)
 
69. Which of the following is not a Panchayati Raj Institution ?
(A) Gram Sabha
(B) Gram Panchayat
(C) Gram Cooperative Society
(D) Nyaya Panchayat
Ans : (C)
 
70. Match the following—Union Territory
(A) Puducherry
(B) Andaman and Nicobar Islands
(C) Lakshadweep
(D) Daman and Diu
Jurisdiction (High Court)
1. Kerala
2. Bombay
3. Madras
4. Calcutta
(A) (B) (C) (D)
(A) 3 4 1 2
(B) 1 3 4 2
(C) 1 2 3 4
(D) 1 4 3 2
Ans : (A)
 
71. Which of the following is true regarding ‘No Confidence Motion’in the Parliament ?
1. There is no mention of it in the Constitution.
2. A period of six months must lapse between the introduction of one ‘No Confidence Motion’ and another.
3. Atleast 100 persons must support such a motion before it is introduced in the House.
4. It can be introduced in the Lok Sabha only.
(A) 2 and 4
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1 and 4
Ans : (D)
 
72. The toxicity of which of the following heavy metals leads toliver cirrhosis ?
(A) Copper
(B) Lead
(C) Mercury
(D) Zinc
Ans : (A)
 
73. Cell or tissue death within a living body is called as—
(A) Neutrophilia
(B) Nephrosis
(C) Necrosis
(D) Neoplasia
Ans : (A)
 
74. Typhoid is caused by—
(A) Pseudomonas sp.
(B) Staphylococcus
(C) Bacillus
(D) Salmonella typhi
Ans : (D)
 
75 Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by—
(A) Proteins
(B) Fats
(C) Minerals
(D) Vitamins
Ans : (B)
 
76. The process of removing calcium and magnesium from hard water is  known as—
(A) Sedimentation
(B) Filtration
(C) Flocculation
(D) Water softening
Ans : (D)
 
77. Leprosy bacillus was discovered by—
(A) Koch
(B) HAnsen
(C) Fleming
(D) Harvey
Ans : (B)
 
78. Who, of the following, was awarded ‘Ashok Chakra’ on 26th January, 2009 ?
1. Hemant Karkare
2. M. C. Sharma
3. Gajendra Singh
4. Vijay Salaskar
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) All the above
Ans : (D)
 
79. The British introduced the railways in India in order to—
(A) Promote heavy industries in India
(B) Facilitate British commerce and administrative control
(C) Move foodstuff in case of famine
(D) Enable IndiAns to move freely within the country
Ans : (B)
 
80. Which religious reformer of Western India was known as ‘Lokhitwadi’ ?
(A) Gopal Hari Deshmukh
(B) R. G. Bhandarkar
(C) Mahadev Govind Ranade
(D) B. G. Tilak
Ans : (A)
 
81. In which of the following states was President’s Rule imposed during the month of January, 2009 ?
(A) Uttarakhand
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Jharkhand
Ans : (D)
 
82. In which state was the Nalanda University located in India ?
(A) Bengal
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh
Ans : (B)
 
83. Which of the following are correctly matched ?
Persons—Events
1. Sultan Mahmud—Sack of Somnath
2. Muhammad Ghori—Conquest of Sindh
3. Alauddin Khilji—Revolt in Bengal
4. Muhammad Bin Tughlaq—Changiz Khan’s invasion
(A) 1 and 3
(B) 2 only
(C) 1 only
(D) 2 and 4
Ans : ()
 
84. Where did Babar die ?
(A) Agra
(B) Kabul
(C) Lahore
(D) Delhi
Ans : (A)
 
85. A situation where we have people whose level of income is not sufficient to meet the minimum consumption expenditure is considered as—
(A) Absolute Poverty
(B) Relative Poverty
(C) Urban Poverty
(D) Rural Poverty
Ans : (A)
 
86. India is called a mixed economy because of the existence of—
1. Public Sector
2. Private Sector
3. Joint Sector
4. Cooperative Sector
(A) 1, 4
(B) 1, 2
(C) 3, 4
(D) 2, 4
Ans : (B)
 
87. Which is the largest state of India, populationwise, according to 2001 census ?
(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal
Ans : (C)
 
88. Revealed Preference Theory was propounded by—
(A) Adam Smith
(B) Marshall
(C) P. A. Samuelson
(D) J. S. Mill
Ans : (C)
 
89. An exceptional demand curve is one that moves—
(A) Upward to the right
(B) Downward to the right
(C) Horizontally
(D) Vertically
Ans : (A)
 
90. Who has been appointed the Governor of RBI after the retirement  of Shri Y. V. Reddy ?
(A) Dr. Indra Rangarajan
(B) Dr. Dilip Sanghvi
(C) Dr. Vijay L. Kelkar
(D) Shri D. Subbarao
Ans : (D)
 
91. In Economics the terms ‘Utility’ and ‘Usefulness’ have—
(A) Same meaning
(B) Different meaning
(C) Opposite meaning
(D) None of the above
Ans : (B)
 
92. Among the following the celestial body farthest from the Earthis—
(A) Saturn
(B) Uranus
(C) Neptune
(D) Pluto
Ans : (D)
 
93. The instrument used to see the distant objects on the Earth is—
(A) Terrestrial telescope
(B) Astronomical telescope
(C) Compound microscope
(D) Simple microscope
Ans : (A)
 
94. The fuse in our domestic electric circuit melts when there is a high rise in—
(A) Inductance
(B) Current
(C) Resistance
(D) Capacitance
Ans : (B)
 
95. It is difficult to cook rice—
(A) At the top of a mountain
(B) At the sea level
(C) Under a mine
(D) Same anywhere
Ans : (A)
 
96. X-rays were discovered by—
(A) Becquerel
(B) Roentgen
(C) Marie Curie
(D) Van Lue
Ans : (B)
 
97. The National Chemical Laboratory (India) is located in—
(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Pune
Ans : (D)
 
98. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are—
(A) Hormones
(B) Nucleic acids
(C) Pheromones
(D) Steroids
Ans : (C)
 
99. Match the source in Column B with the product of Column A.Column A (Product)
(A) Formic acid
(B) Citric acid
(C) Tartaric acid
Column B (Source)
1. Lemon
2. Tamarind
3. Ants
(A) (B) (C)
 
(A) 3 2 1
(B) 3 1 2
(C) 2 3 1
(D) 2 1 3
Ans : (B)
 
100. An emulsifier is an agent which—
(A) Stabilises an emulsion
(B) Aids the flocculation of an emulsion
(C) Accelerates the dispersion
(D) Homogenises an emulsion
Ans : (A)
 
101“Sensex” is related to
BSE-Anwer
NSE
RBI
SEBI
 
102It is an index comprising of share price of companies. Who among following was the longest serving Arab Leader ?
King Abdullah
Muammar Gaddafi-AnwerHe ruled Libya for 42 Years.
Hosni Mubarak
Bashar-al-Assad
 
 
103 MS Dhoni is the _______ captain of Indian Cricket Team
41th
35th-Anwer
31th
34th
 
104Wal-Mart in India is associated with
Big Bazaar
Spencer's Retail
Easy Day Stores-Anwer
Spur Retail
Bharti Enrerprises & Wal-Mart created a joint venture to run retail business in India. Wal-Mart provides only backend operation support to the business while Bharti looks after fron-end & Management operations
 
105Name of the Nokia’s mobile phone operating system
Android
Windows
Symbian-Anwer
JAVA
Symbian is Nokia's own developed mobile phone OS
 
106Which was the India’s first scheduled airline ?
Air India
Tata Airlines-Anwer
Air Birla
Indian Airlines
 
107JRD TATA formed Tata Airlines in the year 1932, was initially used to carry mails from Karachi to Bombay. In the year 1946 , it was renamed as "Air India".Later, in the year 1948 , the airlines was forcefully acquired 
 
by Government of India as flag carrier.Which political party does Sri Ajit Singh represents ?
Rashtriya Lok Dal-Anwer
Samta Party
Samajwadi Party
Jan Lok Dal
 
108“Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act” provides employment guarantee for how many days per year
120
100-Anwer
180
90
The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) is an Indian job guarantee scheme, enacted by legislation on August 25, 2005. The scheme provides a legal guarantee for one hundred days of 
 
employment in every financial year to adult members of any rural household
 
109What is the current FDI upper cap in telecom in India ?
51%-Anwer
74%
49%
No Cap
 
110Who among following ordered “Jallian Wala Bagh Massacre” ?
Lord Mountbatten
John Simon
Reginald Dyer-Anwer
N.D.K MacEven
 
feedback