DRDO-CEPTAM Whole-Testpaper Contributed by Mahima updated on Dec 2021
DRDO-CEPTAM Whole-Testpaper |   2192

DRDO-CEPTAM Whole-Testpaper

                                      DRDO Ceptam - Solved Exam Paper

Aptitude Questions:

1. If the following numbers are rewritten by interchanging the digits in ten’s place and hundred’s place and then arranging them in the descending order. What will be the second digit of the newly formed fifth number from your right ?
479, 736, 895, 978, 389, 675
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Ans : (C)

2. P is 60 m South-East of Q. R is 60 m North-East of Q. Then R is in which direction of P ?
(A) North
(B) North-East
(C) South
(D) South-East
Ans : (A)

Directions—(Q. 3–5) Read the following information for answering th questions that follow—
On a playing ground A, B, C, D and E are standing as described belo facing the North.
(i) B is 50 metres to the right of D.
(ii) A is 60 metres to the South of B
(iii) C is 40 metres to the West of D.
(iv) E is 80 metres to the North of A.

3. If a boy walks from C, meets D followed by B, A and then E, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through ?
(A) 120
(B) 150
(C) 170
(D) 230
Ans : (D)

4. What is the minimum distance (in metre approximately) between C and E ?
(A) 53
(B) 78
(C) 92
(D) 120
Ans : (C)

5. Who is to the South-East of the person who is to the left of D ?
(A) A
(B) B
(C) C
(D) E
Ans : (A) 

6. A man was walking in the evening just before the sun set. His wife said that, his shadow fell on his right. If the wife was walking in the opposite direction of the man, then which direction the wife was facing ?
(A) North
(B) West
(C) South
(D) East
Ans : (C)

Directions—(Q. 7–11) In each of the following questions choose the set of numbers from the four alternative sets that is similar to the given set.

7. Given set : (4, 9, 18)
(A) (8, 14, 22)
(B) (10, 15, 25)
(C) (6, 12, 23)
(D) (12, 17, 26)
Ans : (D)

8. Given set : (10, 14, 17)
(A) (4, 11, 14)
(B) (9, 12, 15)
(C) (8, 13, 18)
(D) (6, 9, 12)
Ans : (A)

9. Given set : (7, 27, 55)
(A) (21, 35, 52)
(B) (18, 42, 65)
(C) (16, 40, 72)
(D) (13, 30, 58)
Ans : (C)

10. Given set : (39, 28, 19)
(A) (84, 67, 52)
(B) (52, 25, 17)
(C) (70, 49, 36)
(D) (65, 45, 21)
Ans : (A)

11. Given set : (246, 257, 358)
(A) (233, 343, 345)
(B) (273, 365, 367)
(C) (143, 226, 237)
(D) (145, 235, 325)
Ans : (A)

Directions—(Q. 12–16) Each question contains six or seven statements followed by four sets of combinations of three. Choose the set in which the statements are logically related.

12. (1) All books are having pages.
(2) All kings are having pages.
(3) All kings are books. 
(4) Some heavy things are having pages.
(5) Some heavy things are books.
(6) Some books are heavy.
(7) Some heavy things are having pages.
(A) 1, 2, 3
(B) 6, 1, 4
(C) 4, 6, 1
(D) 1, 5, 7
Ans : (D)

13. (1) No athletes are vegetarians.
(2) All cricket players are athletes.
(3) Some athletes play cricket.
(4) Some cricket players are vegetarians.
(5) No cricket player is a vegetarian.
(6) All athletes are vegetarians.
(A) 1, 2, 5
(B) 3, 4, 1
(C) 1, 5, 2
(D) 2, 5, 6
Ans : (A)

14. (1) All grandmothers cook well.
(2) No man is a grandmother.
(3) Some men do not cook well.
(4) All those who cook well are men.
(5) No one who cooks well is a man.
(6) All those who cook well are grandmothers.
(7) Some men are not grandmothers.
(A) 2, 6, 5
(B) 2, 5, 6
(C) 1, 4, 2
(D) 6, 4, 7
Ans : (B)

15. (1) Looting is a crime.
(2) Some crooked people are criminals.
(3) All those involved in looting are criminals.
(4) Some crooked people are involved in looting.
(5) All criminals are looked down in society.
(6) Some crooked people are not criminals.
(A) 1, 4, 6
(B) 3, 6, 2
(C) 1, 2, 6
(D) 3, 4, 2
Ans : (D)

16. (1) Some women are those who are successful in life.
(2) Some men are those who have patience.
(3) No man is a woman.
(4) All those who have patience are successful in life.
(5) Some who are successful in life are men.
(6) Some men are not those are successful in life.
(A) 1, 3, 6 
(B) 4, 2, 6
(C) 1, 5, 3
(D) 2, 4, 5
Ans : (B)

Directions—(Q. 17–21) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered (I) and (II). You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.
Give answers—
(A) If the data in statement (I) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (II) alone are not sufficient to answer the question;
(B) If the data in statement (II) alone are sufficient to answer the question, while the data in statement (I) alone are not sufficient to answer the questions;
(C) If the data even in both statements (I) and (II) together are not sufficient to answer the question;
(D) If the data in both statement (I) and (II) together are necessary to answer the question.

17. In which direction is Mahatmaji’s statue facing ?
I. The statue is towards the northern end of the city.
II. The statue’s shadow falls towards East at 5 O’clock in the evening.
Ans : (C)

18. What is the total number of pupils in the final year class ?
I. The number of boys in the final year class is twice as much as the number of girls in that class.
II. The sum of the ages of all the pupils in the class is 399 years and their average age is 19 years.
Ans : (B)

19. Who is the tallest among A, B, C and D ?
I. A is taller than C.
II. B is taller than C and D.
Ans : (C)

20. How many Sundays are there in a particular month of a particular year ?
I. The month begins on Monday.
II. The month ends on Wednesday.
Ans : (D)

21. What is the total number of pages in this book ?
I. I counted 132 pages from the beginning of this book.
II. My wife counted 138 pages starting from the end of the same book.
Ans : (C)

Directions—(Q. 22–26) In each of the questions given below, there is a statement followed by three assumptions numbered I, II and III. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and assumptions and then decide, which of the assumption(s) is/are implicit in the statement.

22. Statement : During pre-harvest kharif seasons, the government has decided to release vast quantity of foodgrains from FCI.
Assumptions :I. There may be a shortage of foodgrains in the market during this season.
II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.
III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.
(A) None is implicit
(B) Only I and II are implicit
(C) Only II and III are implicit
(D) All are implicit
Ans : (D)

23. Statement : To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation ofscientific discoveries in daily life.
Assumptions :I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood.
II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.
III. The state may earn more revenue as more and more people will engage themselves in self employment.
(A) Only I and II are implicit
(B) Only III is implicit
(C) Only I and III are implicit
(D) None is implicit
Ans : (A)

24. Statement : To increase profit, the oil exporting countries decided to reduce the production of crude by 5 million barrels per day.
Assumptions :I. The price of crude may increase due to less production.
II. The demand of crude may remain same in future.
III. Other countries may continue buying crude from these countries.
(A) All are implicit
(B) Only II and III are implicit
(C) Only I and II are implicit
(D) None is implicit
Ans : (C)

25. Statement : “We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view.” – an advertisement.
Assumptions :I. People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.
II. Uncommon appeal may attract the customers.
III. People may come to see the product.
(A) All are implicit
(B) None is implicit
(C) Only II and III are implicit
(D) Only I and II are implicit
Ans : (A)

General Knowledge:

1. Which of the following stars lies nearest to our solar system ?
(A) Barnard’s Star
(B) Sirius A
(C) Alpha Centauri A
(D) Proxima Centauri
Ans : (D)

2. Of the total water on the earth, fresh water reserves constitute approximately—
(A) 5•8%
(B) 4•5%
(C) 2•59%
(D) 1•2%
Ans : (C)

3. The term ‘Bishop’ in sports is related to—
(A) Chess
(B) Hockey
(C) Badminton
(D) Bridge
Ans : (A)

4. Yakshagan is the famous dance form of the State of—
(A) Orissa
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Karnataka
Ans : (D)

5. Balance of Payments means—
(A) Difference between export and imports
(B) Balance to be paid to the exporters
(C) Balance to be paid to the industrialists
(D) Balance coming in allocation of funds for States
Ans : (A)

6. A light year is equivalent to about—
(A) 365 days
(B) Six million miles
(C) Six billion miles
(D) Six trillion miles
Ans : (D)

7. Denmark, Iceland, Norway, Sweden and Finland are together called—
(A) Slovakia
(B) Scandinavia
(C) Netherlands
(D) Australasia
Ans : (B)

8. The device used for locating submerged objects under sea is—
(A) Sonar
(B) Radar
(C) Laser
(D) Maser
Ans : (A)

9. Which article of the Constitution provides the Parliament the power to ammend Constitution ?
(A) 376
(B) 370
(C) 368
(D) 390
Ans : (C)

10. What is the name of the first successfully cloned deer ?
(A) Dawn
(B) Deluxe
(C) Demor
(D) Dewey
Ans : (D)

11. The idea of motion pictures was propounded by—
(A) N. R. Finsen
(B) T. A. Edison
(C) J. L. Baird
(D) Berliner
Ans : (B)

12. In Greek mythology, Apollo is the god of which of the following ?
(A) Love
(B) Peace
(C) Prophecy
(D) Medicine
Ans : (C)

13. NASA’s new space telescope is—
(A) Wise
(B) Rise
(C) Barack
(D) Telle
Ans : (A)

14. Bull fighting is the national game of—
(A) Italy
(B) Poland
(C) Spain
(D) Sudan
Ans : (C)

15. In a rare recognition, the Government of Mauritius decides to introduce a book written by Uttarakhand Chief Minister Ramesh Pokhriyal Nishank in the School Syllabus of the island nation, what is the name of the book ?
(A) Sound of Hills
(B) Sparsh Ganga
(C) Heaven
(D) Amrit
Ans : (B)

16. Who has been selected for the ‘Niwano Peace Prize, 2010’ for her contribution to the uplift of poor women in India ?
(A) Ela Bhatt
(B) Jhumpa Lahiri
(C) Punam Suri
(D) Mandakni Apte
Ans : (A)

17. On which of the following dates in 2010 did the safeguard agreement with regard to civilian nuclear facilities between India and the International Atomic Energy Agency (IAEA) come into force ?
(A) February 28
(B) February 21
(C) February 11
(D) February 4
Ans : (D)

18. The tax which the kings used to collect from the people in the Vedic period was called—
(A) Bali
(B) Vidatha
(C) Varman
(D) Kara
Ans : (B)

19. The cells which are responsible for the production of antibodies are—
(A) Red blood cells
(B) Neutrophils
(C) Lymphocytes
(D) Platelets
Ans : (C)

20. Correct expansion of the term ‘http’ in Internet address is—
(A) Hybrid text transfer protocol
(B) Hyper text transfer protocol
(C) Higher transfer text protocol
(D) Higher text transfer protocol
Ans : (B)

feedback