DRDO-CEPTAM Question-Paper Contributed by Kshema updated on Dec 2021
DRDO-CEPTAM Question-Paper |   8081

DRDO-CEPTAM Question-Paper

                                      DRDO Solved Model Question Paper

 

1. Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank
1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. 8 mins
4. none of these
Ans: 1.

2. A person has 4 coins each of different denomination. What is the number of different sums of money the person can form (using one or more coins at a time)?
1. 16
2. 15
3. 12
4. 11
Ans: 2.

3.  The simple interest on a certain sum of money for 3 years is 225 and the compound interest on the same sum at the same rate for 2 years is 153 then the principal invested is
1. 1500
2. 2250
3. 3000
4. 1875
Ans: 4.

4.  A cow is tethered in the middle of a field with a 14 feet long rope. If the cow grazes 100 sq. ft. per day, then approximately what time will be taken by the cow to graze the whole field ?
1. 2 days
2. 6 days
3. 18 days
4. 24 days
5. None of these
Ans: 2.

5. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
1. 40
2. 30
3. 80
4. 60
Ans: 1.

6. The two colors seen at the extreme ends of the pH chart are:
1. Red and Blue
2. Red and Green
3. Green and Blue
4. Orange and Green
Ans: 1.

7. 8 15 24 35 48 63 _?
1. 70
2. 80
3. 75
4. 88
Ans: 2.

8. One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton’s mother is a doctor and another is a lawyer.
a) If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b) If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c) If the lawyer is a man, then the doctor is a man. Whose occupation you know?
1. Mr. Horton: he is the doctor
2. Mr. Horton’s son: she is the lawyer
3. Mr. Horton: he is the doctor
4. Mr. Horton’s mother: she is the doctor
Ans: 1.

9.  In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
1. 4 cm
2. 8 cm
3. 6 cm
4. 5 cm
Ans: 1.

10. Union Information and Broadcasting ministry recently gave an indication to change which of the following laws on a larger scale, as the existing provisions of the Act are inadequate to cater to the phenomenal growth of the print media in view of the liberalization of the government policies?
1. Press & Registration of Books Act, (PRB Act) 1867
2. The Delivery Of Books ‘And Newspapers’ (Public Libraries) Act, 1954
3. Indian Press (Emergency Powers ) Act 1931
4. none
Ans: 1.

11. 2 numbers differ by 5.If their product is 336,then the sum of the 2 numbers is:
1. 21
2. 51
3. 28
4. 37
Ans: 4.

12. Which number is the odd one out? 9678 4572 5261 3527 7768
1. 7768
2. 3527
3. 4572
4. 9678
5. 5261
Ans: 2.

13. Which one among the following has the largest shipyard in India
1. Kolkata
2. Kochi
3. Mumbai
4. Visakhapatnam
Ans: 2.

14.  If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?
1. 8
2. 3
3. 5
4. 6
Ans: 1.

15.  A radio when sold at a certain price gives a gain of 20%. What will be the gain percent, if sold for thrice the price?
1. 280
2. 270
3. 290
4. 260
Ans: 4.

16.  x% of y is y% of ?
1. x/y
2. 2y
3. x
4. can’t be determined
Ans: 3.

17.  If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
1. x
2. x2
3. -x
4. 1/x
Ans: 4.

18.  The tutor of Alexander the great was
1. Darius
2. Cyrus
3. Socrates
4. Aristotle
Ans: 4.

19. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40 men work to complete the job?
1. 8 hrs
2. 71/2 hrs
3. 7 hrs
4. 9 hrs
Ans: 2.

20.  Goitre caused by the deficiency of ………
1. Vitamin D
2. Iron
3. VItamin A
4. Iodine
Ans: 4.

21. Who invented Napier’s Bones
1. John Napier
2. William Oughtred
3. Charles Babbage
4. Napier Bone
Ans: 1.

22. The mass number of a nucleus is
1. Always less than its atomic number
2. Always more than its atomic number
3. Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
4. None of the above
Ans: 3.

23. A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work n 23 days. The number of days after which A left the work was
1. 9
2. 11
3. 12
4. 15
5. 16
Ans: 1.

24. Sam and Mala have a conversation. Sam says I am certainly not over 40 Mala Says I am 38 and you are at least 5 years older than me · Now Sam says you are at least 39 all the statements by the two are false. How old are they really?
1. Mala = 38 yrs, Sam =31 yrs.
2. Mala = 38 yrs, Sam = 41 yrs
3. Mala = 31 yrs, Sam = 41 yrs.
4. Mala = 45yrs, Sam = 41 yrs
Ans: 2.

25. What is the code name for Windows Vista?
1. Longhorn
2. Longhund
3. Stackspray
4. Pearl
Ans: 1.

26. On sports day, if 30 children were made to stand in a column, 16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column, how many columns could be formed?
1. 20
2. 30
3. 40
4. 50
Ans: 1.

27. The probability that a man will be alive for 25 years is 3/5 and the probability that his wife will be alive for 25 years is 2/3. Find the probability that only the man will be alive for 25 years.
1. 2/5
2. 1/5
3. 3/5
4. 4/5
Ans: 2.

28.  In a single throw of a dice, what is the probability of getting a number greater than 4?
1. 1/2
2. 2/3
3. 1/4
4. 1/3
Ans: 4.

29.  If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written insmall letter, rest all are written in capital letters, how the month “September” be written. 
(1) SeptEMbEr (2) SEpTeMBEr (3) SeptembeR (4) SepteMber (5) None of the above
1. (1)
2. (2)
3. (3)
4. (5)
5. (4)
Ans: 4.

 

30. After allowing a discount of 11.11% ,a trader still makes a gain of 14.28 % .at how many precent above the cost price does he mark his goods?
1. 28.56%
2. 35%
3. 22.22%
4. None of these
Ans: 1.

31. Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank
1. 17 1/7 mins
2. 20 mins
3. none
4. 50 mins
Ans: 1.

32. There are 3 triplet brothers. They look identical. The oldest is John, he always tells the truth. The second is Jack, he always tells a lie. The third is Joe, he either tells the truth or a lie. Jimmie Dean went to visit them one day. He was wondering who was who. So he asked each person a question. He asked the one who was sitting on the left: “Who is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is John.” He asked the one who was sitting in the middle: “What is your name?”. The answer was “I am Joe.” He asked the one who was sitting on the right: “What is the guy sitting in the middle?”. The answer was “He is Jack.” Jimmie Dean got really confused. Basically, he asked 3 same questions, but he got 3 different answers. which is not true?
1. left most is joe
2. middle is jack
3. right is john
4. middle is john
Ans: 4.

33. A / B = C; C > D then
1. A is always greater than D
2. C is always greater than D
3. B is always less than D
4. none
Ans: 1.

34.  Consider the following statements: 1. The Administrative Reforms Commission (ARC) had recommended that the Department of Personnel of a State should be put under the charge of the Chief Secretary of the State. 2. Chief Secretary of a State is not involved in any manner in the promotion of State Civil officers to the All-India Services. Which of the statements given above is/are correct?
1. Only 1
2. Only 2
3. Both 1 and 2
4. Neither 1 nor 2
Ans: 1.

35. The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is :
1. 1,77,000
2. 1,77,366
3. 1,77,461
4. 1,77,596
Ans: 2.

36. What is the population of India ?
1. 98 crores
2. More than 2 billion
3. More than 1 billion
4. Less than 96 crores
5. 96 crores
Ans: 3.

37. Some green are blue. No blue are white.
1. Some green are white
2. No white are green
3. No green are white
4. None of the above
Ans: 1.

38. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
1. 8
2. 6
3. 9
4. 11
Ans: 3.

39. Average age of students of an adult school is 40 years. 120 new students whose average age is 32 years joined the school. As a result the average age is decreased by 4 years. Find the number of students of the school after joining of the new students:
1. 1200
2. 120
3. 360
4. 240
Ans: 4.

40. On sports day,if 30 children were made to stand in a column,16 columns could be formed. If 24 children were made to stand in a column , how many columns could be formed?
1. 48
2. 20
3. 30
4. 16
5. 40
Ans: 2.

feedback