Cognizant Technology Solutions Whole-Testpaper Contributed by Ranjan Mohan updated on Jan 2021

CTS

Analytical ability-30 questions

Verbal ability-25 questions

 

Section-A-Analytical ability

1. There is a number, the second digit of which is smaller than its first digit by 4, and if the number was divided by the digit’s sum, the quotient would be 7. Can you find the number?

Ans-84

 

2. The egg vendor calls on his first customer and sells half his eggs and half an egg. To the second customer he sells half of what he had left and half an egg, and to the third customer he sells half of what he had then left and half an egg. By the way he did not break any eggs. In the end three eggs were remaining. How many did he start out with?

Ans-31 eggs

 

3. Which is the smallest positive prime which is some multiple of seven less than a cube of a counting number less than ten?

 

4.  A box contains 12 marbles of three different colours green, yellow and blue-4 each, If you were to close your eyes and pick them at random, how many marbles must you take out to be sure that there are at least two of one colour among the marbles picked out?

Ans-4

 

5.  It is a small town railway station and there are 25 stations on that line. At each of the 25 stations the passengers can get tickets for any of the other 24 stations.How many different kinds of tickets do you think the booking clerk has to keep?

 

6. Select the alternative in which the specified components of the key figure (X) are found.

           

Ans-4

 

7. Choose the alternative which is closely resembles the water-image of the given combination.

Ans-(2)

 

8. Two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements,

           

Statements: Some mangoes are yellow. Some tixo are mangoes.

Conclusions:

   1. Some mangoes are green.

   2. Tixo is a yellow.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-D

 

9. Two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements,

Statements: Some papers are pens. All the pencils are pens.

Conclusions:

   1. Some pens are pencils.

   2. Some pens are papers.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

E.         Both (1) and (2) follow

Ans-E

 

10. Two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements,

Statements: All the trucks are flies. Some scooters are flies.

Conclusions:

   1. All the trucks are scooters.

   2. Some scooters are trucks.

A.        Only (1) conclusion follows

B.        Only (2) conclusion follows

C.        Either (1) or (2) follows

D.        Neither (1) nor (2) follows

Ans-D

In questions(11-15),the real alphabets in a word are replaced by certain other alphabets according to a specific rule to form its code.

11.  In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

 A.  CHRONRD        

B.  DSOESPI

C.  ESJTPTF  

D.  ESOPSID

Ans-A

 

12. In a certain language ,MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?

A. CPNCBX  

B. CPNCBZ

C. CPOCBZ  

D. CQOCBZ

Ans-B

 

13. If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code?

A.  GHIJ        

B.  GHIZ

C.  JIGZ         

D.  JCLZ

Ans-C

 

14. If Go =32, SHE = 49, then SOME will be equal to

A.  56

B.  58

C.  62

D.  64

Ans-A

 

15.  If PAINT is coded as 74128 and EXCEL is coded as 93596, then how would you encode ACCEPT?

A.  455978     

B.  547978

C.  554978     

D.  735961

Ans-A

 

16. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

Question: What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?

Statements:

   1. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.

   2. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.

A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

C.        Either I or II is sufficient

D.        Neither I nor II is sufficient

Ans-C

 

17. . Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

Question: How much was the total sale of the company ?

Statements:

   1. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.

   2. This company has no other product line.

A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

C.        Either I or II is sufficient

D.        Neither I nor II is sufficient

E.         Both I and II are sufficient

Ans-E

 

18. Question below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question

Question: In a certain code, '13' means 'stop smoking' and '59' means 'injurious habit'. What do '9' and '5' mean respectively in that code ?

Statements:

   1. '157' means 'stop bad habit'.

   2. '839' means 'smoking is injurious'.

A.        I alone is sufficient while II alone is not sufficient

B.        II alone is sufficient while I alone is not sufficient

C.        Either I or II is sufficient

D.        Neither I nor II is sufficient

E.         Both I and II are sufficient

Ans-C

 

19. The following chart shows the production of cars in thousands. Answer the questions given below based on the chart

 

 

Production of Cars for 2002 - 2005 period from the Selected Manufacturers

1. For how many companies has there been no decrease in production in any year from the previous year ?

Ans-Three

2. The ratio of Hindustan Motors production in 2003 - 2004 to Honda's production in 2002 - 2003 is ?

Ans-1.5

3. How many companies have shown production below their average production in 2002 - 2003, but have showed above the average production in 2003 - 2004 ?

Ans-3

 

20. The following pie-charts show the distribution of students of graduate and post-graduate levels in seven different institutes in a town.

Distribution of students at graduate and post-graduate levels in seven institutes:

 

1. How many students of institutes of M and S are studying at graduate level?

Ans-8463

2. What is the total number of graduate and post-graduate level students is institute R?

Ans-8099

3. What is the ratio between the number of students studying at post-graduate and graduate levels respectively from institute S?

Ans-19:14

 

21. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

" You are thinking very highly about Ravi but he is not so" means ......

A.        Ravi is as good as you think about him

B.        You have a good opinion about Ravi but he is not as good as you think

C.        Your view about Ravi is philosophical, keep it up

D.        Ravi is much better, than what you think of him

E.         You have a good opinion about Ravi but he does not have a good opinion about you

Ans-B

 

22. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.

Although, he is reputed for making very candid statements ......

A.        his today speech was not fairly audible

B.        his promises had always been realistic

C.        his speech was very interesting

D.        people follow whatever he instructs to them

E.         his today's statements were very ambiguous

Ans-E

 

23. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully.           

Owing to the acute power shortage, the people of our locality have decided to ......

A.        dispense with other non-conventional energy sources

B.        resort to abundant use of electricity for illumination

C.        off-switch the electrical appliance while not in use

D.        explore other avenues for utilising the excess power

E.         resort to use of electricity only when it is inevitable

Ans-E

 

24.       Rahul’s mother is the only daughter of Monika’s father. How is Monika’s husband related to Rahul?

A.   Uncle       

B.   Father

C.   Grandfather         

D.   Data inadequate

Ans-B

 

25. If A+ B means A is the brother of B; A+ B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following means M is the uncle of P?

A.  N X P +M            

B.  M + K / T X P

C.  M / N X P

D.  M + S / R / P

Ans-B

 

26. Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?

A.        Brother           

B.        Nephew

C.        Uncle  

D.        Son-in-law

Ans-A

 

27. Introducing a man, a woman said, "He is the only son of the mother of my mother." How is the woman related to the man?

A.        Mother           

B.        Sister

C.        Niece  

D.        Maternal aunt

Ans-C

 

28. How many dots lie opposite to the face having three dots, when the given figure is folded to form a cube?

                               
A.        2         

B.        4

C.        5         

D.        6

Ans-D

 

29. Choose the box that is similar to the box formed from the given sheet of paper (X).

A.        1 and 2 only

B.        2 and 3 only

C.        2 and 4 only

D.        1, 2, 3 and 4

Ans-D

 

30. Choose the box that is similar to the box formed from the given sheet of paper (X).

A.        1 only

B.        1, 2 and 3 only

C.        2 and 3 only

D.        1, 2, 3 and 4

Ans-D

 

 

Section-B Verbal ability

Questions(1-5) Read the paragraph given below and answer the questions that follows.

Detective glories tend to glorify crime. Murderers, gangsters and crooks all kinds are described as tough, cunning and courageous individuals who know how to take care of themselves and how to get what they want. In James McCain's The Postman Always Rings twice, for instance the villain is much more a impressive character than his victim. He is casual brave smart and successful with women. It is true that he finally gets caught. But he is punished for a crime that he did not commit, so that his conviction is hardly a triumph of justice. Besides, looking back over the exciting life of the criminal, the reader might conclude that it was worth the risk.

 

1. According to be passage given above, detective stories

A.        make interesting reading

B.        are hardly worth reading

C.        encourage readers to content crimes

D.        tend to create wrong notion about crimes and punishment

Ans-D

 

2. According to the passage, the life of a criminal

A.        is exciting

B.        is hardly worth the risk

C.        is seldom presented in the right perspective

D.        ends in a triumph of justice

Ans-C

 

3. Murderers, gangsters and crooks referred to in the passage given above

A.        always manage to get away

B.        are often glorified in detective stories

C.        are wiser than their victims

D.        know how to escape from law

Ans-B

 

4. The passage mention James McCain

A.        as an author of detective stories

B.        as brave, smart, and successful with women

C.        as tough cunning and courageous

D.        as being more impressive than others

Ans-A

 

5. According to this passage, a criminal in a detective story generally gets caught

A.        for the crimes he has committed

B.        because of his careless mistakes

C.        because the police is smarter than the criminals

D.        for the crimes he has not committed

Ans-D

Questions(6-10) Read the paragraph given below and answer the questions that follows.

 

In the world today we make health and end in itself. We have forgotten that health is really means to enable a person to do his work and do it well. a lot of modern medicine and this includes many patients as well as many physicians pays very little attention to health but very much attention to those who imagine that they are ill. Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers. the health articles in popular magazines and the popularity of television programmes and all those books on medicine. We talk about health all the time. Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. The healthy man should not be wasting time talking about health: he should be using health for work. The work does the work that good health possible.

 

6. The passage suggests that

A.        health is an end in itself

B.        health is blessing

C.        health is only means to an end

D.        we should not talk about health

Ans-C

 

7. Talking about the health all time makes people

A.        always suffer from imaginary illness

B.        sometimes suffer from imaginary illness

C.        rarely suffer from imaginary illness

D.        often suffer from imaginary illness

Ans-D

 

8. The passage tells us

A.        how medicine should be manufactured

B.        what healthy man should or should not do

C.        what television programmes should be about

D.        how best to imagine illness

Ans-B

 

9. A healthy man should be concerned with

A.        his work which good health makes possible

B.        looking after his health

C.        his health which makes work possible

D.        talking about health

Ans-A

 

10. Modern medicine is primarily concerned with

A.        promotion of good health

B.        people suffering from imaginary illness

C.        people suffering from real illness

D.        increased efficiency in work

Ans-B

 

11. Find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer.

A.        Being a very fast worker,       

B.        he is always liking

C.        by all his colleagues.  

D.        and superiors too.

E.         No error.

Ans-B

 

12. choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.

His father ordered him to go to his room and study.

A.        His father said, "Go to your room and study."

B.        His father said to him, "Go and study in your room."

C.        His father shouted, "Go right now to your study room"

D.        His father said firmly, "Go and study in your room."

Ans-A

 

13. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?

They were all shocked at his failure in the competition.

A.        were shocked at all    

B.        had all shocked at

C.        had all shocked by     

D.        had been all shocked on

E.         No correction required

Ans-E

 

14. Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct?           

I need not offer any explanation regarding this incident - my behaviour is speaking itself.

A.        will speak to itself      

B.        speaks for itself

C.        has been speaking      

D.        speaks about itself

E.         No correction required

Ans-B

 

15. Choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

ABLE

A.        Disable           

B.        Inable

C.        Unable

D.        Misable

Ans-C

 

16. sentence below, four words which are lettered (A),(B),(C) and (D) have been printed in bold type, one which may be either inappropriate in the context of the sentence or wrongly spelt.The letter of that word is answer.

A.        Religious peoples are 

B.        afraid of

C.        sinful  

D.        actions

E.         All correct

Ans-E

 

17. If the price off a dress was cut by 20% for a sale, by what percentage off the sale price must it be increased by to resell it at the original price?

Ans-25 %

 

18. If two men stand back to back, walk in opposite directions for 4 metres, turn to the left and walk another 3 metres, what is the distance between them when they stop?

Ans-10m

 

19. A circular pipe with an inside diameter of six feet can carry a certain amount of water.How many circular pipes with an inside diameter of one inch will be needed to carry the same amout of water?

Ans-5184

 

20. John is  12 years old. He is 3 times as old as his brother. How old will John be when he is twice as old?

Ans-16 years

 

21. In the  question below a sentence broken into five or six parts. Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

1. was              2. and              3. Suresh                     4. kind                         5. loving           

A.        31425 

B.        54213

C.        34251 

D.        15243

Ans-A

 

22. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence.

Japan has been very much eulogized in this book.

A.        appreciated     

B.        praised

C.        approved        

D.        applauded

Ans-B

 

23. Select the pair which has the same relationship.

ARMY:LOGISTICS

A.        business:strategy        

B.        soldier:students

C.        war:logic        

D.        team:individual

Ans-A

 

24. Select the pair which has the same relationship.

CORPOREAL:SPIRITUAL

A.        mesa:plateau   

B.        moron:savant

C.        foreigner:immigrant   

D.        pedagogue:teacher

Ans-B

 

25. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence.

A person of good understanding knowledge and reasoning power

A.        Expert

B.        Intellectual

C.        Snob   

D.        Literate

Ans-B

 

feedback