CGPSC Question-Paper Contributed by Saran updated on Aug 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now

            Chhattisgarh Public Service Commission (CGPSC) Solved Question Paper

1. Out of the following Shiv Samudram water-fall is situated on which River ?
(A) Tungabhadra River 
(B) Narmada River
(C) Kaveri River 
(D) Chambal River
Ans : (C)

2. In India which of the following has the longest Railway Division ?
(A) Eastern Railway 
(B) Western Railway
(C) Northern Railway 
(D) Central Railway
Ans : (D)

3. When was life originated on Earth ?
(A) 300 mllion years ago 
(B) 3500 million years ago
(C) 1000 million years ago 
(D) 4500 million years ago
Ans : (B)

4. What is an Atomic Reactor ?
(A) A Reservoir of Heavy Water 
(B) Atomic furnace in which nuclear fission produces heat
(C) A Chemical Reservoir 
(D) An Atom Bomb
Ans : (B)

5. In Datia (M.P.) ‘Kudau Singh Music School’ was started in his memory. Kudau Singh was associated with which area of music ?
(A) Bansuri 
(B) Tabla
(C) Sitar 
(D) Mridang and Pakhawaj
Ans : (D)

6. What is Param 10,000 ?
(A) Radar 
(B) Surface to Surface missile
(C) Surface to Air missile 
(D) Computer
Ans : (D)

7. In Madhya Pradesh Panna is associated with—
(A) Copper 
(B) Gold
(C) Diamond 
(D) Mica
Ans : (C)

8. Who was the first Caliph ?
(A) Imam Husain 
(B) Abu Bakr
(C) Sulaiman 
(D) Constantine
Ans : (B)

9. India is the Chief Exporter of—
(A) Coffee 
(B) Mica
(C) Silk 
(D) Jute
Ans : (B)

10. Who wrote ‘Arthashashtra’ ?
(A) Bana Bhatta 
(B) Kalidas
(C) Kautilya 
(D) R. K. Narayan
Ans : (C)

11. Who wrote the book ‘Wings of Fire’ ?
(A) Jawaharlal Nehru 
(B) Kuldeep Nayar
(C) A. P. J. Abdul Kalam 
(D) J. B. Kriplani
Ans : (C)

12. Which is the National Anthem of India ?
(A) Vande Mataram 
(B) Jana Gana Mana
(C) Sare Jahan Se Achchha Hindostan Hamara 
(D) Jhanda Uncha Rahe Hamara
Ans : (B)

13. ‘Kiwi’ is the inhabitant of ?
(A) South Africa 
(B) Indonesia
(C) Hungary 
(D) New Zealand
Ans : (D)

14. Shambhu Maharaj was connected with—
(A) Painting 
(B) Kathak dancing
(C) Film Music 
(D) Photography
Ans : (B)

15. Who discovered Bacteria ?
(A) Jenner 
(B) Leeuwenhock
(C) Linnaeus 
(D) Ronald Ross
Ans : (B)

16. After India became independent who suggested that ‘Indian National Congress’ should be dissolved ?
(A) C. Rajgopalachari 
(B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Kriplani 
(D) Jai Prakash Narayan
Ans : (B)

17. Of the following dances which one is performed by single person ?
(A) Kuchipudi 
(B) Bharat Natyam
(C) Odissi 
(D) Mohiniattam
Ans : (D)

18. Who called ‘Britain is a nation of shop-keepers’ ?
(A) Mussolini 
(B) Hitler
(C) Napoleon 
(D) Garibaldi
Ans : (C)

19. Who founded, ‘Servants of India Society’ ?
(A) Pandit Hridaya Nath Kunjru 
(B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Bal Gangadhar Tilak 
(D) Shriniwas Shastri
Ans : (B)

20. In which country were the 2008 Olympic Games held ?
(A) China 
(B) Australia
(C) Spain 
(D) England
Ans : (A)

21. Who was the first Indian Woman to swim across the English Channel ?
(A) Kamaljit Sandhu 
(B) Rita Faria
(C) Arti Saha 
(D) Shanta Rangaswami
Ans : (C)

22. When was the India’s Communication Satellite INSAT-C3 was launched from Kourou in French Guiana ?
(A) February 28, 2000 
(B) May 26, 1999
(C) March 22, 2000 
(D) January 24, 2002
Ans : (D)

23. Which country is called the ‘Playground of Europe’ ?
(A) France 
(B) Scotland
(C) Netherland 
(D) Switzerland
Ans : (D)

24. When was the United Nations Organisation founded ?
(A) October 20, 1945 
(B) June 16, 1945
(C) November 11, 1944 
(D) October 24, 1945
Ans : (D)

25. Keil Canal links the following—
(A) North Sea and Baltic Sea 
(B) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
(C) Mediterranean Sea and Red Sea 
(D) Mediterranean Sea and Black Sea
Ans : (A)

feedback