CGPSC Placement Paper Contributed by Monisha updated on Aug 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now

                Chhattisgarh Public Service Commission (CGPSC) Placement Paper

1. Name the Indian State having the least population—
(A) Sikkim 
(B) Nagaland
(C) Goa 
(D) Tripura
Ans : (A)

2. The Hijri Era (Calendar) started in—
(A) 570 A.D. 
(B) 1129 A.D.
(C) 622 A.D. 
(D) 712 A.D.
Ans : (C)

3. Which of the following is the indicator of Air Pollution ?
(A) Cycas 
(B) Algae
(C) Bryophytes 
(D) Lichens
Ans : (D)

4. During Dehydration from human body the substance which is usually lost is—
(A) Sugar 
(B) Sodium Chloride
(C) Calcium Phosphate 
(D) Potassium Chloride
Ans : (B)

5. Where is the Test Tube Baby (Egg) fertilised ?
(A) Outside the body of mother 
(B) In the Test Tube
(C) In the Testis of man 
(D) It does not take place
Ans : (B)

6. The well known discussion between Nachiketa and Yama is narrated in—
(A) Kathopanishad 
(B) Kenopanishad
(C) Mundakopanishad 
(D) Chhandogyopanishad
Ans : (A)

7. Haemophilia is a genetic diseases which is caused by—
(A) Fall in Haemoglobin level 
(B) Rheumatic Heart
(C) Absence of clotting of blood 
(D) White blood cells become less in number
Ans : (C)

8. In Indian Constitution in which ‘Schedule’ there is mention of antidefection laws ?
(A) 10th Schedule 
(B) 8th Schedule
(C) 2nd Schedule 
(D) 5th Schedule
Ans : (A)

9. In British period in India fast development of Industries did not take place, because—
(A) Absence of Natural Resources 
(B) Absence of Foreign Capital
(C) Absence of Heavy Industries 
(D) Wealthy people were disinterested in Industries
Ans : (B)

10. When ants bite they inject in human body, this substance which causes pain—
(A) Glacial acetic acid 
(B) Formic acid
(C) Methanol 
(D) Stearic acid
Ans : (B)

11. Out of the following pairs of States and Tribes which pair is not correct ?
(A) Assam—Miri 
(B) Arunachal Pradesh—Apatani
(C) Madhya Pradesh—Lebada 
(D) Nagaland—Konyak
Ans : (C)

12. Out of the following which acts as Biofertilizer for better Rice Harvest ?
(A) Rhizobium sp. 
(B) Azotobacter sp.
(C) Blue Green Algae 
(D) Kawak Mul Kawak
Ans : (C)

13. Song (Rag) which is sung in the morning, is—
(A) Bhoopali 
(B) Todi (Bhairavi)
(C) Darbari 
(D) Bhimpalasi
Ans : (B)

14. Which is the correct sequence in order of ascending atomic weights of Hydrocarbons ?
(A) Propane, Butane, Ethane, Methane 
(B) Methane, Ethane, Propane, Butane
(C) Butane, Propane, Ethane, Methane 
(D) Butane, Propane, Methane, Ethane
Ans : (B)

15. Antigen is important for human body because it—
(A) Destroys harmful germs 
(B) Is useful in treatment of poisons
(C) Reduces the body temperature 
(D) Produces the antibodies
Ans : (D)

16. Night on Venus shall be of how many days ?
(A) 180 Earth days
(B) 135 Earth days
(C) 118 Earth days 
(D) 50 Earth days
Ans : (C)

17. Who is associated with Discovery of Cristal Dynamics ?
(A) J. C. Bose 
(B) C. V. Raman
(C) C. Ramanujam 
(D) H. J. Bhabha
Ans : (B)

18. When an air bubble rises from the bottom of the lake and rises to the surface, its shape shall—
(A) Grow bigger 
(B) Become smaller
(C) No change 
(D) Become saucer shaped
Ans : (A)

19. Total internal reflection takes place when the ray of light passes through—
(A) Air to glass 
(B) Water to glass
(C) Air to water 
(D) Diamond to glass
Ans : (D)

20. In liquor poisoning which results in blindness the dangerous substance is—
(A) Methyl alcohol 
(B) Ethyl alcohol
(C) Emyl alcohol 
(D) Benzyl alcohol
Ans : (A)

21. Certain parts of a plant can be bent easily without breaking. This flexibility in certain parts, like leaf and stem, can be attributed to the abundance of
(a) parenchyma
(b) collenchyma
(c) sclerenchyma
(d) xylem and phloem

22. Which of the following is not a micronutrient for a plant?
(a) Iron
(b) Magnesium
(c) Molybdenum
(d) Manganese

23. William Bentinck attempted to reform Hindu society by suppressing/ abolishing social evils.Which one among the following was not included in them?
(a) Sati
(b) Infanticide
(c) Thugi
(d) Slavery

24. The terra-cotta plough of the Harappan civilization was found at
(a) Mohenjo-daro
(b) Banawali
(c) Kalibangan
(d) Lothal

25. The largest number of temperate cyclones originate mostly over the 
(a) Indian Ocean
(b) North Atlantic Ocean
(c) North Pacific Ocean
(d) Arctic Ocean

feedback