CGPSC Placement Paper Contributed by Arun updated on Aug 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now

              Chhattisgarh Public Service Commission (CGPSC) Solved Exam Paper

1. Find out that smallest number which is fully divisible by 6, 10, 15 and 18—
(A) 800 
(B) 900
(C) 1,000 
(D) 1020
Ans : (B)

2. When is ‘World Health Day’ celebrated ?
(A) 12 December 
(B) 7 April
(C) 10 October 
(D) 23 May
Ans : (B)

3. Which world renowned Mountain peak is called ‘Sagar Matha’ ?
(A) Everest 
(B) Nanda Devi
(C) K2 
(D) Kanchenjunga
Ans : (A)

4. In India, which city is called ‘Sun City’ ?
(A) Puri 
(B) Kohima
(C) Jodhpur 
(D) Kanyakumari
Ans : (C)

5. In which area is Bhatnagar Prize given ?
(A) Sports 
(B) Film
(C) Science and Technology
(D) Literature
Ans : (C)

6. How many spokes (Tilian) are there in the wheel in India’s National Flag ?
(A) 20 
(B) 22
(C) 24 
(D) 25
Ans : (C)

57. Which of the following separates Daman from Diu ?
(A) Mahi River 
(B) Rann of Kachha
(C) Narmada River 
(D) Gulf of Khambhat
Ans : (D)

8. Of the following countries which is situated in the ‘Horn of Africa’ ?
(A) Tunisia
(B) Somalia
(C) Kenya 
(D) Sudan
Ans : (B)

9. World’s Wild Ass is found only in—
(A) Rann of Kachchh 
(B) Chhota Nagpur
(C) Ladakh 
(D) Sunderbans
Ans : (A)

10. Indian Space Research Institute’s Satellite Tracking and Ranging Station is located at—
(A) Kawalur 
(B) Hassan
(C) Sriharikota 
(D) Ahmedabad
Ans : (B)

11. What is the name of India’s first fast breeder Neutron Reactor located at Kalpakkam ?
(A) Apsara 
(B) Dhruv
(C) Poornima 
(D) Kamini
Ans : (D)

12. Of which famous woman’s ‘autobiography’ is ‘Golden Girl’ ?
(A) Amrita Shergil 
(B) P. T. Usha
(C) Lata Mangeshkar 
(D) Nargis Dutt
Ans : (B)

13. What is Tejas ?
(A) Ultramodern Radar 
(B) Ultramodern Fighter Battleship
(C) Light Combat Aeroplane 
(D) Remote Sensing System
Ans : (C)

14. Sharda Act is related to—
(A) Child Marriage 
(B) Sati Pratha
(C) Widow Remarriage 
(D) Child Killings
Ans : (A)

15. Out of the following which is concerned with ‘Al Nino’ ?
(A) Labrador Current 
(B) Benguela Current
(C) Humboldt Current 
(D) Kuro Shiwo Current
Ans : (C)

16. Which separates the main land of India from Rameshwaram Island ?
(A) Pamban Channel Channel 
(B) 9 Channel
(C) 10 
(D) Palk Strait
Ans : (A)

17. What are the main constituents of Biogas ?
(A) Methane + Carbon dioxide 
(B) Nitrogen + Butane
(C) Ethane + Butane 
(D) Carbon dioxide
Ans : (A)

18. Who gave the name, ‘Indian National Congress’ ?
(A) Dadabhai Naoroji 
(B) A. O. Hume
(C) W. O. Bannerji 
(D) Dufrin
Ans : (A)

19. Which of the following gas produces ‘Green House Effect’ ?
(A) CO 
(B) CO2
(C) Nitrogen 
(D) Nitric oxide
Ans : (B)

20. Which of the following is not a Free Trade Zone ?
(A) Kandla 
(B) Falta
(C) Santacruz 
(D) Pondicherry
Ans : (D)

21. Which of the following connects the Sikyang Province of China and Pakistan Occupied Kashmir (POK) ?
(A) Siachin road 
(B) Silk road
(C) Goodwill road 
(D) Karakoram road
Ans : (D)

22. Starting from evening 8 O’clock to 2 O’clock at night how many times the hands of the clock shall make right angle ?
(A) 6 
(B) 8
(C) 11 
(D) 7
Ans : (C)

23. Who constructed the Jagannath Temple at Puri ?
(A) Narsingh Burman 
(B) Parmeshwar Burman
(C) Antburman Chodgang 
(D) Aadityaburman Chodgang
Ans : (C)

24. In which of the following the ‘Gayatri Mantra’ is included ?
(A) Samveda 
(B) Rigveda
(C) Yagyavalkya 
(D) Aitareya Upanishad
Ans : (B)

25. Enzymes are made mostly of the following—
(A) Fats 
(B) Protein
(C) Carbonic acids 
(D) Carbohydrate
Ans : (B)

feedback