Central Bank of India Aptitude Reasoning |   7088

Central Bank of India Aptitude Reasoning

                                       Central Bank of India Placement Paper

 

Central Bank of India CBI Aptitude Reasoning General awareness solved question papers with detailed explnations

Central Bank of India CBI Aptitude Reasoning General awareness solved question papers. Central Bank of India CBI coding and decoding, aptitude, numbers. equations, profit and loss, average time and work time and distance etc.., solved questions different easy methods to solve these problems in bank exam to increase your calculation speed. Practice previous years free solved question papers for all bank and ibps psu and insurance companies free solved sample placement papers. Central Bank of India CBI group discussion and interview procedure latest recruitment notification

Directions (Q. 1-5)  In each question below is given a group of letters followed by four combinations of digits/symbols numbered (1),(2),(3) and (4).  You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the coding system and mark the number of that combination as your answer. If none of the combinations correctly represents the group of letters, mark (5) ie.  None of the these as you answer.

LetterTAGRSDNEVUXP
Digit/Symbol Code@49#%3©51?76

Conditions

(i)    if the first letter is a consonant and the last letter is a vowel only the first letter may be coded and no code may be given to the last letter.
(ii)   if both the first and last letter are vowels then both are to be coded as $
(iii)  if the first letter is a vowel and the last letter is a consonant then the codes are to be interchanged. 

1.  DESGRT
(1) 35%9#
(2) 35%9#@
(3) @5%9#3
(4) 359%#@
(5) None of these

Ans : (2)
Solutions :
  D    E     S    G     R    T
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                 3    5    %    9     #    @

 2.  NERSPU
(1) @5#%6@
(2) @5#56©
(3) ©5#%6
(4) ©5#%6?
(5) None of these

Ans : (4)
Solutions :
  N     E    R     S    P     U
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                         ©    5     #    %    6     ?

So, condition (i) follows.

 3.  XNTPGA
(1) 7©@694
(2) 7©@964
(3) 4©@69
(4) 7©@69
(5) None of these

Ans : (1)
Solutions :
  X    N     T     P    G    A
                 ?    ?    ?    ?    ?    ?
                 7    ©    @     6     9    4

So, condition (i) follows.

 4.  ESVNTU
(1) $%1©@$
(2) 5%1©@?
(3) $%1©@?
(4) $%1©?5
(5) None of these

Ans : (1)
Solutions :
  E    S    V    N     T    U
                 ?    ?   ?    ?    ?    ?
                 $    %    1   ©     @    $

So, condition (II) follows.

 5.  UXPTGN
(1) ©76@9?
(2) $76@9©
(3) ?76@9©
(4) ?76@9?
(5) None of these

Ans : (1)
Solutions :
  U    X    P    T     G    N
                 ?    ?   ?    ?    ?    ?
               ©     7    6    @     9    ?

So, condition (iii) follows.

6 A man had returned after a day's bird-shooting.  He was asked how many birds he had in the bag.  He said "they are all sparrows but six;  all pigeons but six and all doves but six", How many birds had he in all ?   
(1) 18
(2) 9
(3) 27
(4) 64
(5) None of these

Ans :  (2)
Explanation :
  Let the no. of birds be x
?    (x - 6) + (x - 6) + (x - 6) = x
?   3x - 18 = x
?    2x = 18   ?   x = 9.

7 If HKUJ means FISH, what does UVCD mean ?
(1) STAR
(2) STAK
(3) STAL
(4) STAB
(5) None of these

Ans :  (4)
Explanation :
  HKUJ means FISH
The word FISH is obtained from the word HKUJ by  replacing every alphabet by the second alphabet to the left of each alphabet of the word HKUJ. Applying same rule to UVCD we can see that. UVCD means STAB

8 Supply the missing figure :
2,  6,  12,  20,  30 ... 56
(1) 42
(2) 38
(3) 46
(4) 56
(5) None of these

Ans :  (1)
Explanation :
  The series is 12 + 1, 22 + 2, 32 + 3, 42 + 4, 52 + 5, 62 + 6 ......
Hence missing figure :  62 + 6 = 42

 10.  Supply the missing figure :
1,  4,  9,  16,  25  ....  49
(1) 27
(2) 36
(3) 64
(4) 81
(5) None of these

Ans :  (2)
Explanation :
  The series is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72 ......
?   Missing figure = 62 = 36

11.  A Shephered had 17 sheep.  All but nine died.  How many did he have left ?
(1) 9
(2) 8
(3) 12
(4) 7
(5) None of these
Ans :  (1)

12.  Write the next number in the series :  14,  16,  13,  17,  12,  18,  11 ....
(1) 12
(2) 19
(3) 22
(4) 14
(5) None of thes

Ans :  (2)
Explanation :
  Sree the alternate terms starting from 2nd term in the series  16, 17, 18, 19, ......

 13.  The Twenty-First Century will start on January 1 in the year
(1) 2001
(2) 2000
(3) 2101
(4) 2100
(5) None of these

Ans :  (1)

14.  If A = 1,  B = 3,  C = 5 and so on, what do the numbers 3, 9, 7 stand for ?
(a) BID
(b) BAD
(c) BED
(d) CAR
(5) None of these

Ans :  (3)
Explanation :
  A  ? 1st position ? 1
B ? 2nd position ? 2 + 1  = 3
C ? 3rd position ? 3 + 2 = 5
D ? 4th position ? 4 + 3 = 7
E ? 5th position ? 5 + 4 = 9
Hence, 3, 9, 7 stands for B, E, D.

15.  Which choice provides the answer : If 2 + 3 = 10,  6 + 5 = 66,  7 + 2 = 63,  9 + 7 = 144 then,  8 + 4 = ?
(a) 48
(b) 144
(c) 96
(d) 55
(5) None of these

Ans :  (3)

Explanation :  By the rule  2 + 3 = 10
6 + 5 = 66
7 + 2 = 63
We see that two numbers are added first and then multiplied by first number.  For, example see 7 + 2 = 9 then 9 * 7 = 63
?  Here 8 + 4 = 12
then 8 * 12 = 96.

 16.  Which choice provides the answer in the following :  If 2 * 3 = 36,  5 * 4 = 400,  6 * 2 = 144,  3 * 3 = 81;  then, 5 * 5 = ?
(1) 255
(2) 625
(3) 10
(4) 25
(5) None of these

Ans :  (2)
Explanation :
  As   2 * 3  = 6  But here the rule framed as
2 * 3  ?  62  ?  36
5 * 4  ?  202 ?  400
3 * 3  ?  92  ?  81
?  5 * 5  ?  (25)2  ?  625

feedback