CAT Aptitude-General Contributed by Sohan Lal updated on Oct 2020
  • Apply to Premium Jobs from Top MNCs
  • Priority Shortlisting & Call-letters for drives
PREMIUM MEMBERSHIP
PREMIUM MEMBERSHIP
Apply to Premium Jobs from Top MNCs
Priority Shortlisting & Call-letters for drives
Access of Complete Question and Solution of the Test Series
Take Test Now


CAT aptitude questions for practice

 

Directions : Solve each CAT sample quantitative ability problem and indicate the best of the answer choices given.. 


Directions:
In this section you will be given two quantities, one in column A and one in column B. You are to determine a relationship between the two quantities and mark.
If the quantity in column A is greater than the quantity in column B.
If the quantity in column B is greater than the quantity in column A.
If the quantities are equal.
If the comparison cannot be determined from the information that is given.
1.Quantity A: (-6)4 
Quantity B: (-6)5 
(a) if the quantity A is greater;
(b) milk : quart
(c) society : classes
(d) letter : alphabet
(e) time : minutes
Ans : (a) 

2.Quantity A: Time to travel 95 miles at 50 miles per hour 
Quantity B: Time to travel 125 miles at 60 miles per hour
(a) Quantity A is greater 
(b) Quantity A equals Quantity B 
(c) Quantity B is greater 
(d) Relationship Indeterminate 
Ans : (c)

3. Quantity A: (9/13)2 
Quantity B: (9/13)1/2
(a) Quantity A equals Quantity B 
(b) Relationship Indeterminate 
(c) Quantity B is greater 
(d) Quantity A is greater
Ans : (c)

4.Quantity A: 4 / 100 
Quantity B: 0.012 / 3
(a) Quantity B is greater 
(b) Quantity A equals Quantity B 
(c) Quantity A is greater 
(d) Relationship Indeterminate
Ans : (c)

5. x=2y+3
y=-2
Quantity A: x 
Quantity B: -1
(a) if the quantity in Column A is greater 
(b) if the quantity in Column B is greater 
(c) if the two quantities are equal 
(d) if the relationship cannot be determined from the information given 
Ans : (c)

6. x+2y>8
Quantity A: 2x + 4y 
Quantity B: 20
(a) if the quantity in Column A is greater 
(b) if the quantity in Column B is greater 
(c) if the two quantities are equal 
(d) if the relationship cannot be determined from the information given. 
Ans : (d) 

7. Quantity A: The number of months in 7 years 
Quantity B: The number of days in 12 weeks
(a) if the quantity in Column A is greater 
(b) if the quantity in Column B is greater 
(c) if the two quantities are equal 
(d) if the relationship cannot be determined from the information given
Ans : (c)

8. Quantity A: 1-1/27 
Quantity B: 8/9 + 1/81
(a) if the quantity in is greater 
(b) if the quantity in is greater 
(c)if the two quantities are equal 
(d) if the relationship cannot be determined from the information given. 
Ans : (a)

9.r/>s/>0/>
Quantity A: rs/r 
Quantity B: rs/s 
(a) if the quantity A is greater 
(b) if the quantity B is greater 
(c) if the two quantities are equal 
(d) if the relationship cannot be determined from the information given.
Ans : (b)

10.Quantity A: 0.83 
Quantity B: 0.81/3 
(a) Quantity B is greater 
(b) Relationship Indeterminate 
(c) Quantity A is greater 
(d) Quantity A equals Quantity B 
Ans : (a)

CAT Quantitative Section: Multiple Choice
Directions : Solve each CAT sample quantitative ability problem and indicate the best of the answer choices given.. 
Numbers : All numbers used are real numbers. 
Figures: A figure accompanying a CAT sample quantitatove ability problem solving question is intended to provide information useful in solving the problem. Figures are drawn as accurately as possible EXCEPT when it is stated in a specific problem that its figure is not drawn to scale. Straight lines may sometimes appear jagged. All figures lie on a plane unless otherwise indicated.


Following are some CAT sample quantitative ability questions. 
1. A rectangle is 14 cm long and 10 cm wide. If the length is reduced by x cms and its width is increased also by x cms so as to make it a square then its area changes by : (a) 4 
(b) 144 
(c) 12 
(d) 2 
(e) None of the above 
Ans : (a) 

2.A motorcycle stunts man belonging to a fair, rides over the vertical walls of a circular well at an average speed of 54 kph for 5 minutes. If the radius of the well is 5 meters then the distance traveled is: 
(a) 2.5 
(b) 3.5 
(c) 4.5 
(d) 5.5 
(e) None of the above 
Ans : (c)

3. If 1 cm on a map corresponds to an actual distance of 40 kms. And the distance on the map between Bombay and Calcutta is 37.5 cms., the actual distance between them is : 
(a) 375 kms 
(b) 3750 kms 
(c) 1500 kms 
(d) 1375 kms 
(e) None of the above
Ans : (c)

4. A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the weight of the empty box is : 
(a) 10 Kg 
(b) 10.5 Kg 
(c) 11 Kg 
(d) 11.5 Kg 
(e) None of the above 
Ans : (d)

5. If the radius of a circle is increased by 20% then the area is increased by : 
(a) 44% 
(b) 120% 
(c) 144% 
(d) 40% 
(e) None of the above
Ans : (a)

6. Tom, Dick and Harry went for lunch to a restaurant. Tom had $100 with him, Dick had $60 and Harry had $409. They got a bill for $104 and decided to give a tip of $16. They further decided to share the total expenses in the ratio of the amounts of money each carried. The amount of money which Tom paid more than what Harry paid is 
(a) 120 
(b) 200 
(c) 60 
(d) 24 
(e) 36 
Ans : (E) 

7. A plot of land is in the shape of a trapezium whose dimensions are given in the figure below

:

Hence the perimeter of the field is 
(a) 50m 
(b) 64m
(c) 72m
(d) 84m
(e) None of the above
Ans : (c)

8. Four concentric ( having the same center ) circles with radii, x, 2x, 3x and 4x are drawn to form two rings A and B as shown in the figure. 

Ratio of the area of inner ring A to the area of outer ring B is 
(a) 1:2 
(b) 1:4 
(c) 2:3 
(d) 3:7 
(e) None of the above 
Ans : (d)

9. If 3/p = 6 and 3/q = 15 then p - q = ? 
(a) 1/3 
(b) 2/5 
(c) 3/10 
(d) 5/6 
(e) None of the above
Ans : (c)

10. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is 
(a) 36 
(b) 42 
(c) 45 
(d) 48 
(e) None of the above
Ans : (c)

CAT Verbal ability questions with answers

Sentence Completions


Directions :
Each sentence below has one or two blanks. Each blank shows that something has been omitted. Under each sentence five words are given as choice. Choose the one correct word for each blank that best fits the meaning of the sentences as a whole.


1. The fact that the- of confrontation is no longer as popular as it once was - procatss in race relations.

(a) insidiousness - reiterates
(b) practice - inculcates
(c) glimmer - foreshadows
(d) technique - presages
(e) reticence - indicates

Ans : (d)

2. A child should not be - as being either very shy or over - agcatssive.
(a) categorized
(b) instructed
(c) intoned
(d) distracted
(e) refrained

Ans : (a)

3. President Anwar el - Sadat of Egypt, disregarding - criticism in the Alab world and in his own Government, - accepted prime minister Menahem Begin's invitation to visit Israel in order to address the Israeli parliament.
(a) acrimonious - formally
(b) blemished - stiffly
(c) categorical - previously
(d) malignant - plaintively
(e) charismatic - meticulously
Ans : (a)

4. In his usual - manner, he had insured himself against this type of loss.
(a) pensive
(b) providential
(c) indifferent
(d) circumspect
(e) caustic
Ans : (d)

5. We never believed that he would resort to - in order to achieve his goal; we always regarded him as a - man.
(a) charm - insincere
(b) necromancy - pietistic
(c) logic - honorable
(d) prestidigitation - articulate
(e) subterfuge - honest
Ans : (e) 

6. The Sociologist responded to the charge that her new theory was - by pointing out that it did not in fact contradict accepted sociological principles.
(a) unproven
(b) banal
(c) superficial
(d) complex
(e) heretical
Ans : (e)

7. Despite assorted effusion to the contrary, there is no necessary link between scientific skill and humanism, and quite possibly, there may be something of a - between them.
(a) dichotomy
(b) congruity
(c) reciprocity
(d) fusion
(e) generosity
Ans : (e)

8. The most technologically advanced societies have been responsible for the catatest - indeed savagery seems to be indirect proposition to -
(a) inventions - know-how
(b) wars - viciousness
(c) triumphs - civilizations
(d) atrocities - development
(e) catastrophes - ill-will
Ans : (d)

9. Ironically, the party leaders encountered no catater - their efforts to build as Procatssive Party than the - of the procatssive already elected to the legislature.
(a) obstacle to - resistance
(b) support for - advocacy
(c) praise for - reputation
(d) threat to - promise
(e) benefit - success
Ans : (a)

10. The simplicity of the theory - its main attraction - is also its - for only by - the assumptions of the theory is it possible to explain the most recent observations made by researchers.
(a) glory - rejecting
(b) liability - accepting
(c) undoing - supplementing
(d) downfall - considering
(e) virtue - qualifying
Ans : (c)
 

 

feedback