BSNL- |   5425

BSNL-

PART 1        GENERAL ABILITY
 

1) Operation Flood is Related To

     ANS: Production of MilK
 
2) Capital of DaDra Nagar Haveli
      ANS: Silvasa
 
3) Suger Bowl Of India
     ANS: Uttar Pradesh
 
4) Minimum Age To Became President of India
     ANS: 35 year
 
5) BANKER OF BANK
     ANS: RBI
 
6) Oldest Mountain In India
     ANS: Araavali
 
7) Monsoon affected State
    ANS: Orrisa
 
8) Vidya Sagar Setu
     ANS: Hoogly river
 
9) Peroid of RajyaSabha
     ANS: 6 year
 
10) Our Indian Constitution pass By RAJYA SABHA
       ANS: 26 NOVEMBER 1949
 
 
PART  2  BASIC ENGINEERING
 
1) A+A(BAR)
    ANS: 1
 
2) A+AB
     ANS:A
 
3) FIND THE GATE
 
    ANS:  A  B   Y
               0   1    1
               1   0    1
               1   1    0
 
4) (3AB)16  =2979
 
5) O/P of EXNOR Gate
     ANS :   A  B   Y
                  0   0    1
                  0   1    0
                  1   0    0
                  1   1    1
 
6) ASCII is a
     ANS: 7 unit Code
 
7) In LASER " S" Stands for
     ANS: STIMULATED
 
8) Energy Band GAp of Silicon
    ANS: 1.1 ev
 
9) Wave Guide act as
     ANS: High Pass Filter
 
10) Bode Plot Is applicable to
       ANS: Minimum Phase Network
 
11) Efficiancy of CLASS B PUSH PULL Amplifier
      ANS: 78.5%
 
12) Ideal Voltage Controlled Current sourse has
       ANS: Ri = infinity          R0= ZERO
 
13) Break Down Voltage of SILICON
       ANS: 0.6
 
14) A Darling Pair Consist of
      ANS: Both Collector
 
15) Sampling Theorm Fibd application In
       ANS: PCM
 
16) Poynting Vector
       ANS: P=E*H
 
17) The Speaker used in Telephone RX is
       ANS: Fixed Coil Type
 
18) Measurment of High Q Inductence
       AND: HAYS BRIDGE
 
19) Measurment of Very High Resistance
       ANS: MEGGER 
 
 
 
 
feedback