APSC Question-Paper |   3401

APSC Question-Paper

                 Assam Public Service Commission(APSC) Solved Placement Paper

1. Which of the following types of budgeting is followed in India?
(A) Plural budgeting
(B) Cash budgeting
(C) performance budgeting
(D) Surplus budgeting
Ans: (C)

2. Which of the following Articles of the Constitution of India is related to the independence of the Union Public Service Commission?
(A) Article 323
(B) Article 324
(C) Article 325
(D) Article 326
Ans: (A)

3. Which of the following Schedules to the Constitution of India relates to languages?
(A) 7th Schedule
(B) 8th Schedule
(C) 9th Schedule
(D) 10th Schedule
Ans: (B)

4. The French philosopher Rousseau belonged to the
(A) eighteenth century
(B) sixteenth century
(C) fifteenth century
(D) seventeenth century
Ans: (A)

5. Which of the following can initiate the process of impeachment of the President of India?
(A) Any House of the Parliament
(B) The Lok Sabha alone
(C) The Rajya Sabha alone
(D) The Supreme Court of India
Ans: (A)

6. Which of the following is not a part of the financial management?
(A) Preparation of the budget
(B) Approval of the budget by the Cabinet
(C) Execution and rendering of accounts
(D) Audit and accounts of public expenditure
Ans: (C)

7. Under the Assam Panchayat Act, 1994, the quorum for the meeting of the Gram panchayat is
(A) one-half of the total number of members
(B) one-half of the total number of members present
(C) one-third of the total number of members
(D) one-third of the total number of members present
Ans: (C)

8. Who initiated the Home Rule Movement in India?
(A) Chittaranjan Das
(B) Lajpat Rai
(C) Annie Besant
(D) Maulana Azad
Ans: (C)

9. The Indus Valley Cilvilization belongs to the
(A) Palaeolithic Age
(B) Mesolithic Age
(C) Neolithic Age
(D) Chalcolithic Age
Ans: (D)

10. Who among the following was the first to visit India?
(A) Huen Tsang
(B) I-Tsing
(C) Fa-Hien
(D) Megasthenes
Ans: (D)

11. Ahalya Bai was distinguished
(A) Maratha leader
(B) Rajput leader
(C) Sikh leader
(D) Mughal leader
Ans: (A)

12. During which period did the East India Company begin to build up its territorial power in India?
(A) Beginning of the 18th century
(B) Last quarter of the 17th century
(C) Middle of the 18th century
(D) First quarter of the 19th century
Ans: (C)

13. What is the date of the Third Battle of Panipat?
(A) AD 1551
(B) AD 1661
(C) AD 1761
(D) AD 1861
Ans: (C)

14. Which Act transferred power from the Company to the Crown in India?
(A) Act of 1861
(B) Act of 1892
(C) Act of 1858
(D) Act of 1853
Ans: (C)

15. The first railway line in India was laid in
(A) 1852
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1885
Ans: (B)

16. The slogan 'Inquilab Zindabad' was given by
(A) Chandrashekhar Azad
(B) Muhammad Iqbal
(C) Bhagat Singh
(D) Mahatma Gandhi
Ans: (B)

17. Which of the following events can be ascribed to the year 1919?
(A) Jallianwala Bagh Massacre
(B) Partition of Bengal
(C) Permanent Settlement of Bengal
(D) Subsidiary Alliance
Ans: (A)

18. In 1826, the Treaty of Yandaboo was sigried by which the British practically occupied Assam from the Burmese, In which year was Burma annexed by the British?
(A) 1837
(B) 1826
(C) 1864
(D) 1891
Ans:

19. Who wrote 'Vande Matram'?
(A) Muhammad Iqbal
(B) Sarat Chandra Chatterjee
(C) Bankim Chandra Chaterjee
(D) Rabindra Nath Tagore
Ans: (C)

20. The earliest historical dynasty of Assam was that of the
(A) Palas
(B) Varmans
(C) Narakas
(D) Salastambhas
Ans: (B)

21. The first tea company established in Assam was
(A) Jorhat Tea Company
(B) Assam Company
(C) Assam-Bengal Tea Company
(D) None of the above
Ans: (B)

22. The Indian National Congress was founded during the viceroyalty of
(A) Lord Canning
(B) Lord Dufferin
(C) Lord Amherst
(D) Lord Curzon
Ans: (B)

23. 'Do or Die' was the slogan during
(A) the Swadeshi Movement
(B) the Non-Cooperation Movement
(C) the Civil Disobedience Movement
(D) the Quit India Movement
Ans: (D)

24. Which of the following Land Settlement Systems was followed in Assam?
(A) Ryotwari
(B) Zamindari
(C) Mahalwari
(D) None of the above
Ans: (A)

25. A. O. Hume was a
(A) scientist
(B) social worker
(C) civil servant
(D) military commander
Ans: (C)

feedback