APSC Previous paper |   6109

APSC Previous paper

Assam Public Service Commission (APSC) Forest Ranger Previous Year Solved Exam Paper

1. Green colour of leaves is due to the presence of—
(A) Iron 
(B) Chlorophyll
(C) Etiolin 
(D) None of these
Ans : (B)

2. Purity of Milk is measured by—
(A) Hydrometer 
(B) Manometer
(C) Lactometer 
(D) Thermometer
Ans : (C)

3. Who invented Dynamite ?
(A) Neil Bohr 
(B) Alfred Nobel
(C) Homi Bhabha 
(D) Lord Chelmsford
Ans : (B)

4. In which state is Khajuraho situated ?
(A) Rajasthan 
(B) Madhya Pradesh
(C) Orissa 
(D) Maharashtra
Ans : (B)

5. World’s largest bird, which can run very fast, is—
(A) Ostrich 
(B) Emu
(C) Kiwi 
(D) Penguin
Ans : (A)

6. How many Judges are there in International Court of Justice ?
(A) 11 
(B) 10
(C) 15 
(D) 9
Ans : (C)

7. In which year the man first landed on Moon ?
(A) 1968 
(B) 1969
(C) 1970 
(D) 1971
Ans : (B)

8. Radar was invented by—
(A) J. L. Baird 
(B) Graham Bell
(C) George Eastman 
(D) R. W. Watt
Ans : (D)

9. Which country’s currency is ‘Kyat’ ?
(A) Thailand 
(B) Malaysia
(C) Myanmar 
(D) Israel
Ans : (C)

10. Pituitary gland is present—
(A) Below the brain 
(B) Above the brain
(C) Inside the brain 
(D) Not near the brain
Ans : (A)

11. Manas Wildlife Sanctuary is located in which state ?
(A) Gujarat 
(B) Madhya Pradesh
(C) Assam 
(D) Uttar Pradesh
Ans : (C)

12. Rajghat Dam is situated on which river ?
(A) Chambal 
(B) Sutlej
(C) Betwa 
(D) Narmada
Ans : (C)

13. Which is the largest continent of the world ?
(A) Australia 
(B) Asia
(C) North America 
(D) Africa
Ans : (B)

14. Salim Ali was associated with ?
(A) Horology 
(B) Entomology
(C) Ornithology 
(D) Parasitology
Ans : (C)

15. Trachoma is the disease of which organ ?
(A) Throat 
(B) Eyes
(C) Liver 
(D) Lungs
Ans : (B)

16. Which gas is used in preparation of Soda Water ?
(A) Carbon monoxide 
(B) Chlorine
(C) Carbon dioxide 
(D) Carbon
Ans : (C)

17. ‘Universal Donor’ belongs to blood group—
(A) O 
(B) A
(C) B 
(D) AB
Ans : (A)

18. Viruses lack—
(A) Proteins 
(B) Enzymes
(C) Nucleic Acids 
(D) Tentacles
Ans : (B)

19. Mammal which can fly—
(A) Whale 
(B) Bat
(C) Snake 
(D) Hen
Ans : (B)

20. Which king constructed the ‘Sanchi Stupa’ ?
(A) Bimbisara
(B) Ashoka
(C) Pushyamitra Shung 
(D) Kanishka
Ans : (B)

21. In which state is the Kudremukh Iron Ore Scheme situated ?
(A) Kerala 
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu 
(D) Maharashtra
Ans : (B)

22. In which country is Angle Waterfall situated ?
(A) America 
(B) Venezuela
(C) Canada 
(D) Australia
Ans : (B)

23. Which country is called the ‘Land of Setting Sun’ ?
(A) Japan 
(B) Indonesia
(C) Britain 
(D) New Zealand
Ans : (C)

24. How much % of Nitrogen is present in Atmosphere ?
(A) 10% 
(B) 33%
(C) 50% 
(D) 78%
Ans : (D)

25. The iron ore mined from Belaidila is exported to which country ?
(A) Japan 
(B) Russia
(C) England 
(D) Iran
Ans : (A)

26. Which River flows between the Vindhya and Satpura mountain ranges ?
(A) Godavari 
(B) Narmada
(C) Tapti 
(D) Chambal
Ans : (B)

27. In which state cashew production is the highest ?
(A) Maharashtra 
(B) Goa
(C) Kerala 
(D) Karnataka
Ans : (C)

28. Which of the following is not a fresh water fish ?
(A) Cod 
(B) Eel
(C) Salmon 
(D) Trout
Ans : (A)

29. Scientific study of fishes is called—
(A) Herpetology 
(B) Lepidopteriology
(C) Ichthyology 
(D) Ornithology
Ans : (C)

30. In which state the Dafla and Sinhpo tribes are found ?
(A) Himachal Pradesh 
(B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh 
(D) Arunachal Pradesh
Ans : (D)

31. The most important reason for population explosion in India is—
(A) Urbanisation 
(B) Increase in birth-rate
(C) Decrease in death-rate 
(D) Improvement in health facilities
Ans : (D)

32. How much percentage of Protein is present in Soyabean ?
(A) 30% 
(B) 40%
(C) 50% 
(D) 60%
Ans : (B)

33. What is Kharpatwar ?
(A) Harmful and unwanted (Weeds) plants grown in cultivated crops 
(B) Unwanted plants on Soil
(C) Harmful grass in Rice Harvest 
(D) Useless grass on agricultural land
Ans : (A)

34. Central Rice Research Institute is located at—
(A) Chennai 
(B) Cuttak
(C) Kolkata 
(D) Rajendranagar
Ans : (B)

35. In India which harvest in highest average product per Hectare ?
(A) Maize 
(B) Wheat
(C) Bajra
(D) Rice
Ans : (D)

36. At present how many states and centrally administered territories are there in Indian Union ?
(A) 25, 8 
(B) 24, 8
(C) 28, 7 
(D) 26, 8
Ans : (C)

37. In Rajya Sabha elected members of which state are in greatest number ?
(A) Andhra Pradesh 
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar 
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

38. So far who has won the Lok Sabha seat with highest number of votes ?
(A) Indira Gandhi 
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Ram Vilas Paswan 
(D) P. V. Narsimha Rao
Ans : (D)

39. Which state in India first started Employment Guarantee Programme ?
(A) West Bengal 
(B) Gujarat
(C) Kerala 
(D) Maharashtra
Ans : (D)

40. Breeder Seed is which stage of Seed Production Cycle ?
(A) Second 
(B) First
(C) Third 
(D) Fourth
Ans : (B)

41. Which is the biggest Trade Union of India ?
(A) BMS 
(B) CITU
(C) INTUC 
(D) AITUC
Ans : (A)

42. Steel Ball floats on mercury, because—
(A) Nothing can sink in mercury 
(B) Density of mercury is higher than steel
(C) Density of steel is higher than mercury 
(D) Ball can not float
Ans : (B)

43. Sun Light takes……time to reach the earth.
(A) 8 seconds 
(B) 8 years
(C) 8 minutes 
(D) 4 minutes
Ans : (C)

44. pH value of pure water is—
(A) 14 
(B) 2
(C) 7 
(D) 9
Ans : (C)

45. It burns with blue flame—
(A) Nitrogen 
(B) Hydrogen
(C) Sulphur dioxide 
(D) Carbon monoxide
Ans : (A)

46. Deficiency of which vitamin causes Night Blindness ?
(A) Vitamin A 
(B) Vitamin B1
(C) Vitamin C 
(D) Vitamin D
Ans : (A)

47. Which organ of body is affected first by Nuclear Radiation ?
(A) Liver 
(B) Lungs
(C) Bone Marrow 
(D) Brain
Ans : (C)

48. How many chromosomes are there in a Bacteria ?
(A) One
(B) Two
(C) Many 
(D) Not even one
Ans : (A)

49. Whose milk contains highest protein content ?
(A) Cow 
(B) Goat
(C) Sheep 
(D) Buffalo
Ans : (C)

50. With which area Dr. V. J. Curian is connected ?
(A) Animal Husbandry 
(B) Milk Development Industry
(C) Plant Protection 
(D) None of the above
Ans : (B)

feedback