APSC Placement Paper |   2717

APSC Placement Paper

                   Assam Public Service Commission (APSC) Solved Question Paper

1. Which one of the following is not included in the state list in the constitution of India?
A. Criminal Procedure Code
B. Police
C. Law and order
D. Prison
Answer: A (Criminal Procedure Code)

2. The Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in
A. Creation and abolition of States
B. Approving a proclamation of emergency
C. the election of the Vice President
D. authorizing Parliament to legislate on a subject in the State list
Answer: D (Rajya Sabha can authorize Parliament to legislate on a subject in the State list)

3. Which one of the following is not a part of the Directive Principles of the State Policy?
A. Right against exploitation
B. Right to work
C. Right to education
D. Right to public assistance in the case of unemployment
Answer: A (Right against exploitation)

4. The Sixth Schedule of the Indian Constitution deals with
A. administration of OBC/MOBC population
B. Stat reorganization based on language
C. the provisions for administration of tribal areas in Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
D. welfare of the SC/ST population
Answer: C (6th schedule is about tribal areas of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram)

5. Which one of the following words was not originally included in the Preamble to the Constitution of India?
A. Sovereign
B. Socialist
C. Secular
D. Republic
Answer: C

6. The President of India does not deny his consent to a Money Bill because
A. it is urgent in nature
B. it is initiated by the Finance Minister
C. it is initiated by the Finance Minister on the recommendation of the President
D. it is initiated in the Lok Sabha
Answer: C ( Money bill is initiated by the Finance Minister on the recommendation of the President)

7. When did the Constituent Assembly of India have its first meeting?
A. December 10, 1946
B. July 18, 1947
C. August 14, 1947
D. August 15, 1947
Answer: A (December 10, 1946)

8. Fundamental Duties were appended to the constitution of India by the 42nd amendment on the recommendation of
A. Swarn Singh Committee
B. Dr. B.R. Ambedkar Committee
C. K. C. Pant Committee
D. C. D. Deshmukh Committee
Answer: A

9. Ashok Mehta Committee stated that
A. the Zila Parishad should be made responsible for planning at the district level
B. in all States, there shall be a Gram Sabha
C. periodic elections are to be held
D. one-third of the total seats should be reserved for women
Answer: A (Zilla parishad is responsible for planning at the district level)

10. The division of power between Centre and States is contained in the Constitution of India in the
A. Third Schedule
B. Fifth Schedule
C. Seventh Schedule
D. Eighth Schedule
Answer: C (7th schedule of constitution of India)

11. Which of the following is the legal document created in 1947 that allowed the Princely states to join either India or Pakistan?
A. The Act of Accession, 1947
B. Instrument for Accession
C. Legal Document for Accession
D. None of the above
Answer: B (Instrument of accession)

12. During national emergency, the President can suspend the judicial enforcement of the Fundamental Rights except the two Articles which are
A. 15, 16
B. 18, 19
C. 20, 21
D. 32, 33
Answer: C

13. Arrange the following President of India in the correct chronological sequence:
I) Dr. Shankar Dayal Sharma
II) Dr. Fakhruddin Ali Ahmed
III) Neelam Sanjiva Reddy
IV) Giani Zail Singh

A. II, III, IV, I
B. IV, II, III, I
C. III, II, IV, I
D. II, IV, III, I
Answer: A

14. Which of the following is not a Money Bill?
A. Budget
B. Appropriation Bill
C. Bill seeking Vote on Account
D. Finance Bill
Answer: A

15. The term secular was added to the Preamble of the Constitution of India be the
A. 40th Amendment
B. 41st Amendment
C. 42nd Amendment
D. 43rd Amendment
Answer: C (42nd Amendment)

16. Which Article of the Indian Constitution has empowered the parliament to regulate the citizenship matters?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 11
Answer: D (Article 11 of Indian Constitution empowers parliament to regulate citizenship matters in the country)

17. GSAT-7, the first Indian satellite for defense purpose, was launched from
A. Sriharikota
B. Kourou
C. Baikanour
D. Cape Canaveral
Answer: B (Kourou in French Guiana)

18. UN in its report World Population Prospects, 2012 has noted that Indian will be the world’s largest populated country, leaving behind China, by the year
A. 2022
B. 2028
C. 2035
D. 2050
Answer: B (2028)

19. The popular uprising in Assam known as Patharughat Battle took place in the year
A. 1861
B. 1862
C. 1893
D. 1894
Answer: D (Patharughator Ron took place in the year 1894)

20. In which year, Kaziranga wildlife Sanctuary was elevated to a National Park?
A. 1974
B. 1975
C. 1976
D. 1977
Answer: A (Kaziranga became a national park in 1974)

21. Who was the President of Swaraj Party formed in Assam during the Freedom Movement?
A. Maniram Dewan
B. Vishnuram Medhi
C. Gopinath Bordoloi
D. Tarun Ram Phukan
Answer: D (Tarun Ram Phukan formed Swaraj Party in Assam)

22. Name of the Submarine which was destroyed in a major accident in 2013 is
A. INS Sindhurakshak
B. INS Shalki
C. INS Godavari
D. INS Yamuna
Answer: A (INS Sinshurakshak)

23. The famous musician Zubin Mehta was in news recently which had an Indian connection because
A. of his refusal to perform in Israel
B. he is a foreign citizen of Indian origin
C. of a concert in Srinagar, Jammu and Kashmir
D. None of the above
Answer: C (Zubin Mehta’s concert in Srinagar was opposed by separatists led by Syed Ali Shah Geelani protested, saying the concert was an attempt to legitimise India’s rule in the disputed region.)

24. The ship MV Bingo was drowned due to cyclone Phailin on October 12, 2013. The 18 member crew on board was rescued after 40 hours by
A. Dornier Aircraft CG 970
B. Dornier Aircraft CG 790
C. Dornier Aircraft CG 079
D. Boeing 777
Answer: B (Dornier Aircraft CG 790 of Indian coast guard rescued the crew of drowned ship MV Bingo)

25. Which of the following has announced its plan to launch the world’s largest solar sail in 2014?
A. NASA
B. ISRO
C. European Space Agency
D. Japanese Space Agency
Answer: A (NASA to launch as world’s largest solar sail till date in 2014)

feedback