APSC Paper |   7981

APSC Paper

             Assam Public Service Commission (APSC) civil services Paper

1. The capital of British India was shifted to Delhi in the year
(A) 1908
(B) 1911
(C) 1937
(D) 1947
Ans: (B)

2. Indian National Army was headed by
(A) Netaji Subhas Chandra Bose
(B) General Cariappa
(C) A. G. Khan
(D) M. N. Roy
Ans: (A)

3. The Swadeshi Movement started during
(A) Anti Bengal Partition Movement
(B) Non-Cooperation Movement
(C) Civil Disobedience Movement
(D) None of the above
Ans: (A)

4. If the deepest parts of the ocean are about 10 kilometers and the radius of the earth is about 6400 kilometers, then the depth of the ocean would represent what percentage of the earth's radius?
(A) Less than 1%
(B) About 5%
(C) About 10%
(D) None of the above
Ans: (A)

5. How are latitude and Iongitilde lines drawn on a globe of the earth?
(A) Latitude lines are parallel and longitude lines meet at the equator
(B) Longitude lines are parallel and latitude lines meet at the equator 
(C) Latitude lines arc parallel and longitude linea meet at the poles
(D) longitude lines are parallel and latitude lines meet at the poles
Ans: (C)

6. Which radioactive isotope is most useful for nuclear power generation?
(A) Uranium-238
(B) Uranium-235 
(C) Carbon-14
(D) Rubidium-87
Ans: (A)

7. The third most abundant gas in the atmosphere is
(A) argon
(B) carbon dioxide
(C) helium
(D) hydrogen
Ans: (A)

8. Where is the headquarters of WTO?
(A) New York
(B) Geneva
(C) Rome
(D) Paris
Ans: (B)

9. Who authored the book, India from Midnight to Millennium?
(A) Khushwant Singh
(B) Mira Nair
(C) Sashi Tharoor
(D) Arun Jaitley
Ans: (C)

10. The first regular census in India was carried out in the year
(A) 1861
(B) 1881
(C) 1901
(D) 1911
Ans: (B)

11. Who was the first Secretary-General of UNO?
(A) Dag Harnrnarakjcld
(B) U Thant
(C) Trygve Lie
(D) Javier Perez de Cuellar
Ans: (C)

12. Indira Gandhi Centre for Atomic Research is Located at
(A) Trombay
(B) Kalpakkam
(C) Tarapore
(D) Jaduguda
Ans: (B)

13. The Bhakra Dam is located in
(A) Himachal Pradesh
(B) Haryana
(C) Punjab
(D) Uttar Pradesh
Ans: (A)

14. Which planet takes more time to complete one rotation on its axis than to complete one revolution around the sun?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Jupiter
Ans:

15. Who chairs the Planning Commission in India?
(A) The President of India
(B) The Vice-President of India
(C) The Prime Minister of India
(D) None of the above
Ans: (C)

16. Sanjukta Panigrahi was the popular exponent of which Indian clasaical dance form?
(A) Kathak
(B) Kathllkali
(C) Bharat Natyam
(D) Odissi
Ans: (D)

17. Swine flu is caused by
(A) bacteria
(B) virus
(C) protozoa
(D) fungi
Ans: (B)

18. How many members are there in the Rajya Sabha from Assam?
(A) 7
(B) 5
(C) 8
(D) 6
Ans: (A)

19. The States which have common boundaries with Bangladesh are
(A) Bihar, West Bengal, Tripura, Assam
(B) Manipur, Tripura, Assam, Meghalaya, West Bengal
(C) West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura, Mijoram
(D) Manlpur, Assam, Meghalaya, Tripura
Ans: (C)

20. The average gradient of the Brahamaputra within Assam is
(A) 18 cm/km
(B) 20 cm/km
(C) 13 cm/km
(D) 10 cm/km
Ans:

21. Find the odd pair out,
(A) Dheer beel : Dhubri district
(B) Khamrenga beel : kamrup (M)
(C) Tamranga beel : Bongaigaon district
(D) Mer beel : Jorhat district
Ans:

22. Clouded leopard and capped langur are important animals of
(A) Manas National Park
(B) Nameri Wildlife Sanctuary
(C) Pobitora Wildlife Sanctuary
(D) Boronodi Wildlife Sanctuary
Ans:

23. The slogan of the Commonwealth Games-2010 held in New Delhi was
(A) Get out and play
(B) Come here and play
(C) Come out and play
(D) Jiyo Utho Badho
Ans: (C)

24. The per capita income of Assam been calculated to be as
(A) Rs. 14,500
(B) Rs. 11,600
(C) Rs. 10,200
(D) Rs. 8,300
Ans:

25. The National Highway 1 connects
(A) New Delhi and Mumbai
(B) Kolkata and Amritsar
(C) Jammu and New Delhi
(D) Srinagar and Thiruvananthapuram
Ans:

26. Which one of the following States is not touched by Tropic of Cancer?
(A) Madhya Pradesh
(B) Mizoram
(C) Bihar
(D) Chhattisgarh
Ans: (D)

27. The famous fort sonar killa is located at
(A) Jaipur
(B) Jaisalmer
(C) Jodhpur
(D) Bikaner
Ans: (B)

28. Which one of the following is not a tributary to the Indus?
(A) Beas
(B) Chambal
(C) Chenab
(D) Ravi
Ans: (B)

29. Sardar Sarobar Dam is constructed on river
(A) Sutlej
(B) Saraswati
(C) Narmada
(D) Godavari
Ans: (C)

30. Bermuda Triangle is located in
(A) Caribbean Sea
(B) Gulf of Mexico
(C) Gulf of Guinea
(D) Persian Gulf
Ans: (A)

31. Waterloo is located in
(A) Belgium
(B) France
(C) England
(D) Switzerland
Ans: (A)

32. The vast grassland of Australia is known as
(A) Prairie
(B) Steppe
(C) Veld
(D) Down
Ans: (D)

33. Which Strait divides Europe from Africa?
(A) Bosporus
(B) Bering
(C) Dover
(D) Gibraltar
Ans: (D)

34. Who Was awarded the Man of the Series in Cricket World Cup, 2011?
(A) M. S. Dhoni
(B) Tilakratne Dilshan
(C) Yuvraj Singh
(D) Kurnara Sangakara
Ans: (A)

35. First Indian to win the gold medal in men's singles tennis at the Asian Games was
(A) Leander Paes
(B) Rohan Bopanna
(C) Somdev Devvarman
(D) Mahesh Bhupathi
Ans: (C)

feedback