Air India Question-Paper Contributed by Nihal updated on Nov 2021
Air-India Question-Paper |   13235

Air-India Question-Paper

                                                     Air India Solved Test Paper

Air India solved written test question paper :

Select the correct verb 
Q1. Besides his parents, he _________also present at the function.
(A) is 
(B)was 
(C)has
(D) has been
Ans :B

Identify the correct preposition
Q2. The thunder was accompanied ______a heavy rain.
(A)from 
(B)by 
(C)up
(D)through
Ans :B

Q3. Choose the misspelt word.
(A) disparity 
(B)illusion 
(C)inevitable
(D)middle
Ans :A

Fill in the blank with correct article.
Q4. _____things of beauty is a joy forever.
(A)the 
(B)a 
(C)an
(D)none of these
Ans :A

Identify the antonym of the given word
Q.5 Embellish
(A)Sacrifice 
(B)Disfigure 
(C)Foreit
(D)Indict
Ans :B

Give one word substitute
Q6. A well experienced person.
(A)wise man 
(B) Intelligent 
(C) Old man
(D) Veteran
Ans :D

Q7. An accident which results in death
(A) Injurious 
(B) Dangerous 
(C)Fatal
(D) Terrible
Ans : C

Identify the correct choice
Q8. He has purchased a bag of ____________
(A)floor 
(B)flour 
(C)flower
(D)flaur
Ans :B

Identify the synonym of the given word
Q9. Zest
(A)pleasure 
(B)distaste 
(C)flop
(D)encircles
Ans :A

Fill in the blank with suitable conjunction
Q10. He will never pass,______hard he may try
(A) However 
(B) Whatever 
(C) Never
(D) Whenever
Ans :A 

Form an adjective from the given word 
Q11. Gold 
(A)The Gold 
(B)Golder 
(C) Golden 
(D)Goldest
Ans : C 

Give the plural of the given word 
Q12. Hero 
(A) Heroine 
(B) Heros 
(C) Heroies 
(D) Heroes
Ans :D 

Fill in the blank with suitable word 
Q13. Barking dogs____bite 
(A) regularly 
(B)rarely 
(C)seldom 
(D)frequently
Ans :C

Identify the meaning of the given idioms/phrases
Q14. To live in fool's paradise
(A)to have an absolutely false conception 
(B)to create a stir
(C)to be clear 
(D)to get fairly involved
Ans :A 

Identify the indirect speech 
Q15. The teacher said to me, "Be regular and learn your lesson daily" The teacher: 
(A) told me that to be regular and learn my lesson daily 
(B) said to me regular and learn my lesson daily 
(C)advised me to be regular and learn my lesson daily 
(D) request me to be regular and learn lesson daily 
Ans :C 

Q16. A ball is projected with a velocity of 15 m/s making an angle of 300 with the horizontal. Calculate the time of flight of the ball ( Give g= 10m/s2
(A) 1.5 Second 
(B) 3.5 Second 
(C) 2 Second 
(D) 5 Second
Ans: A 

Q17. A force of 70N gives an object of unknown mass an acceleration of 20m/s2. The mass of unknown object is________. 
(A) 7 Kg 
(B) 0.3 Kg 
(C) 3.5 Kg 
(D) 35 Kg
Ans : C

Q18. The magnetic flux through a 50- turn coil increase at the rate of 0.05 Wb/s. What is the induced emf between the ends of the coil? 
(A) 2.5V 
(B) 5V 
(C) 3V 
(D) 7V
Ans : A

Q19. The focal length of objective of a telescope is 60 c.m. To obtain a magnification of 20, the focal length of the eye-piece should be 
(A) 2cm 
(B) 5cm 
(C) 4cm 
(D) 3cm
Ans : D 

Q20.Which of the following is a derived unit? 
(A) Mass
(B) Length
(C) Time
(D) Velocity
Ans : D 

Q21. Atomic bomb is based on the principle of
(A) Nuclear Fission 
(B) Nuclear Fusion
(C) Nuclear Transition 
(D) Radio Emission
Ans: A

Q22. A weightless rubber balloon has 100gm of water in it. Its weight in water will be 
(A) 100gm 
(B) 200gm 
(C) 50gm 
(D) Zero
Ans : D 

Q23. If a force ‘f’ action on a mass ‘m’ produces acceleration ‘a’ then as per Newton’s second law of motion : 
(A) f = ma 
(B) f = a/m 
(C) f = m/a 
(D) m = af
Ans : A

Q24. The efficiency of a Cornot engine working between the steam point and ice point is
(A) 28.8 % 
(B) 27.8 % 
(C) 26.8 % 
(D) 23.8 %
Ans : C 

Q25. The momentum of a boy of 60 Kg weight running at 10 m/s is 
(A) 500 Kg m/s 
(B) 600 Kg m/s 
(C) 550 Kg m/s 
(D) 450 Kg m/s
Ans : B

feedback